Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Baby Goudse voor langere rijping
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht Baby Goudse voor langere rijping - Geplaatst: 1 Jun 2013 11:21:30 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Recept voor "Oude Baby Gouda". Zie ook "Baby Goudse versus Goudse en andere discussiepunten".
Het verschil zit in de gebruikte culturen en in de iets drogere afwerking.

Ingredienten:
10 liter (rauwe) melk
1/2 tl aromavormende mesofiele cultuur zoals Alpha, Danisco MM100 of Flora Danica.
iets minder dan 1/2 tl thermofiele cultuur.
3/4 tl salpeter (bij rauwe melk) opgelost in 4 el water.
1/2 tl Calcium Chloride (bij gepasteuriseerde melk) opgelost in 4 el water.
1/2 tl vloeibaar stremsel opgelost in 4 el water.
pekel van 200 gr. niet jodium-houdend zout per liter water, 1 el CaCl en 4 tl witte azijn
warm water van 70C
1kg vorm voor een Baby Gouda, bij voorkeur Kadova met net.

Warm de melk langzaam to 29C
Bij gepasteuriseerde melk de CaCl toevoegen en goed roeren.
Starter toevoegen en goed doorroeren.
Starter ongeveer 45 minuten laten rijpen.
Bij rauwe melk (indien gewenst) de salpeter toevoegen en goed roeren.
Stremsel toevoegen en de tijd noteren.
Stel het flocculatiepunt vast (zie hier) en gebruik een factor van 3 OF controleer voor een schone breuk na 35 minuten.
Snij de wrongel in blokjes van 1 cm en roer ongeveer 15 minuten.
Laat de wrongel 10 minuten rusten.
Verwijder ongeveer 1/3 van de wei (gebruik deze om de vorm voor te verwarmen).
Gebruik het hete water om in ongeveer 10 minuten de temperatuur te verhogen tot 37C, voortdurend rustig roeren.
35 minuten rustig roeren.
Wrongel 5 minuten laten bezinken.
Zoveel mogelijk wei verwijderen.
De wrongel in de vorm verkruimelen en de vorm zo goed mogelijk vullen.
Volger op de vorm zetten en de vorm omgekeerd een kwartier uit laten lekken.
De vorm omdraaien en 2 uur persen met een gewicht van 4 kg, de kaas na 1 uur keren.
De kaas ongeveer 6 uur laten drogen.
Daarna de kaas 10-12 uur pekelen, regelmatig keren.
Kaas een paar dagen laten drogen op kamertemperatuur, 2x per dag draaien.
Als de kaas aan de onderzijde niet meer nat is na een halve dag liggen, dan de eerste laag coating opbrengen.
Na vier lagen coating de kaas laten rijpen op +- 14C bij 80-85% RV.
Als alles goed gaat kan je deze kaas zeker 6 maanden laten rijpen.

De wrongel wordt dus iets kleiner gesneden, 1 graad warmer gewassen en iets langer geroerd. Door de gebruikte culturen en de wat drogere zuivel zal de rijping wat sneller verlopen. Er moet wel worden voorkomen dat de kaas te droog wordt. Daarom niet langer persen dan noodzakelijk zodat de korst dun blijft en een extra laagje coating aanbrengen.
Het is best lastig om een goede balans te krijgen tussen de juiste rijping en de juiste vochtigheid, dus noteer, beredeneer en experimenteer.

 
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 1 Jun 2013 11:21:30  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 1 Jun 2013 18:55:58 Reageren met citaat  
Vera



Geregistreerd op: 21 Apr 2013
Berichten: 67


Leuk, een recept voor oude baby Gouda!
Herman, jij hebt het in je recepten over theelepels als maat, heb je een idee hoeveel mililiter dat is? Ik heb geen echte maatlepels werk met een pipet met ml aanduiding.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 1 Jun 2013 20:45:14 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ja hoor, 1 tl = 5 ml, 3 tl = 1 el.
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Jun 2013 09:49:48 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Herman gebruik jij de poeder culturen? ( direkt starters)



Want met de startculturen zoals wij ze zelf maken hebben we dan een andere hoeveelheid nodig.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Jun 2013 09:51:22 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Vera schreef:
Leuk, een recept voor oude baby Gouda!
Herman, jij hebt het in je recepten over theelepels als maat, heb je een idee hoeveel milliliter dat is? Ik heb geen echte maatlepels werk met een pipet met ml aanduiding.


Vera wil je dat ik voor jou bij de xenos een setje meeneem, die zijn vrij goedkoop en ik kan ze je zo opsturen?

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Jun 2013 11:31:18 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Een standaard lepelsetje is bijna onmisbaar, Vera.

Ja Gerda, ik gebruik poederculturen. Voor mesofiele moedercultuur die gekweekt is vanuit een standaard verpakking in 1 liter melk, kan je rekenen dat 4 el = 60ml moedercultuur gelijk staat met 1/4 tl poedercultuur.
Voor thermofiel heb ik geen ervaring met moedercultuur maar ik neem aan dat de verhouding gelijk is.
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Jun 2013 16:03:21 Reageren met citaat  
Vera



Geregistreerd op: 21 Apr 2013
Berichten: 67


[quote="gerda"

Vera wil je dat ik voor jou bij de xenos een setje meeneem, die zijn vrij goedkoop en ik kan ze je zo opsturen?[/quote]

Ja graag Gerda!
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Jun 2013 23:05:17 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Doe ik voor je! Vera.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Baby Goudse voor langere rijping Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum

   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.