Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Cabra al Vino
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht Cabra al Vino - Geplaatst: 3 Mrt 2013 12:48:51 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Gister met 22 liter geitenmelk en mijn nieuwe Tomme-vorm een Cabra al Vino gemaakt, ook bekend als Muncho al Vino of "Drunken Goat".
Een standaard Tomme-recept gevolg hiervoor:
22 liter rauwe geitenmelk langzaam verwarmen tot 31C
1/2 tl mesofiele cultuur
Ik heb ook 1 1/2 tl CalciumChloride toegevoegd omdat geitenmelk doordat de vetdruppeltjes veel kleiner zijn (zoals in gehomogeniseerde koeienmelk) de wrongel vaak wat zachter is.
30 minuten laten rijpen, daarna 1 1/2 tl stremsel toegevoegd.
Na ongeveer een uur de wrongel gesneden tot stukjes van ongeveer 8 mm.
Wrongel 10 minuten laten rusten, daarna in een half uur de temperatuur verhoogd (door warmen, dus niet door heet water toevoegen zoals bij Goudse) tot 38C.
Daarna na even geroerd tot het punt dat de stukjes wrongel veerkrachtig aanvoelen maar bij samenknijpen wel 1 geheel vormen.
Wei afgevoerd, de wrongel even laten uitlekken en daarna mijn nieuwe Tomme-vorm van 21 cm gevuld.
Eerst 15 minuten geperst met ongeveer 24 kilo op de vorm, draaien en een half uur persen, draaien en een uur persen, draaien en de nacht persen met ongeveer 36 kilo op de vorm.



Vanmorgen is de kaas voor ongeveer 36 uur de pekel ingegaan die gemaakt is met 3 liter rode wijn, 600 gram zout en 1 1/2 tl Calcium Cloride.



groeten,
Herman
 
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 3 Mrt 2013 12:48:51  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 14 Mrt 2013 09:48:33 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Hey Herman, kan je ook even vermelden welke wijn je gebruikt hebt?
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 15 Mrt 2013 20:19:51 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ja hoor, de goedkoopste Merlot die ik bij de Albert Heijn kon vinden Very Happy.
Mijn ervaring van eerdere Cabra's die ik heb gemaakt is, dat het effect van de kwaliteit wijn die je gebruikt te verwaarlozen is: Een Saint Emillion Grand Cru zal met toevoeging van zout en CaCl niet beter "smaken" dan een goedkopere wijn, dus dit is prima om b.v. overbodige wijnen uit een Kerstpakket weg te werken...
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 14:09:30 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Herman, mooie pers. Zelf in elkaar geknutseld?

Kan je iets vertellen over de berekening van het juiste gewicht en de bijbehorende persdruk? Hoe gaat die berekening met een katrol?
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 18 Mrt 2013 17:10:23 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Hoi John,

Lengte van de arm / afstand draaipunt tot drukpunt, in mijn geval 42 / 7 = 6.
Dit houdt in dat iedere kilo een druk naar beneden geeft van 6 kilo.
Als er katrollen worden gebruikt, dan vermenigvuldig je het aantal slagen van het touw met het aantal kilo's. Hier dus 2 x 6 = 12 kilo.
Zou ik dubbele katrollen gebruiken, dan gaat het touw dus 4x "heen en weer" en is het 4x6=24. Om de persdruk op de kaas te berekenen moet je eerst het oppervlak uitrekenen aan de hand van de grootte van de vorm.
In de praktijk reken ik dit niet precies uit maar is het meer een "educated guess". Een Kadova met net b.v. heeft de eigenschap een heel goede korst te vormen en heeft daardoor minder druk nodig dan een vorm met kaasdoek en daarbij zijn zaken als het vochtgehalte van de wrongel e.d. natuurlijk ook factoren die meespelen.
Omdat ik binnenkort ook hardere kaassoorten wil gaan maken (Cheddar, Padano) ga ik een dezer dagen dubbele katrollen aanschaffen en een dikker koord gebruiken.
Ik heb de pers zelf gemaakt uit eikenhout en afgewerkt met botenlak.

groet,
Herman
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Apr 2013 18:14:39 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Herman, toch nog even bedankt voor de uitleg. Wink
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 14 Apr 2013 12:04:04 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ik was nog vergeten om een foto bij te plaatsen nadat de laatste laag coating op de kaas was gegaan:

 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 14 Apr 2013 18:51:42 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Een zeer mooi kleurtje.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 23 Jun 2013 11:56:14 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

En hoe was de smaak of duurt het nog even?

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 23 Jun 2013 12:29:09 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Hij is helaas al op. Het was de eerste keer dat ik de Cabra gepekeld heb in de wijn in plaats van de wrongel te zouten en de kaas in ongezouten wijn te leggen. Daardoor viel hij iets zouter uit dan de bedoeling was. Toch werd hij door iedereen die hem heeft geproefd erg gewaardeerd.
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 23 Jun 2013 13:53:22 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Heb je niet eens even een foto gemaakt??? Confused

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Cabra al Vino Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum

   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.