Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Pasta Filata (gestrekte wrongel) -> Mozzarella
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht Mozzarella - Geplaatst: 12 Apr 2009 07:23:16 Reageren met citaat  
menno



Geregistreerd op: 12 Apr 2009
Berichten: 1


Vanmiddag is het zover. Dan ga ik Mozzerella maken. Ik ben naar de boerderij geweest (de Tolboom in Maartensdijk). Daar heb ik melk gehaald.

Het was de bedoeling om verse (rauwe) melk te halen, maar daarvoor had ik mijn eigen emmertje mee moeten nemen. Dat had ik dus niet (stadsjongen die ik ben!).

Daarom maar wel volle boerderijmelk meegenomem (super romig!), en dan hopen dat het daarmee ook lukt.

Ik laat het jullie weten...
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 12 Apr 2009 07:23:16  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 12 Apr 2009 07:33:03 Reageren met citaat  
Gildemeester
Administrator


Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 15


Gaat vast en zeker lukken!
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 14 Apr 2009 11:39:35 Reageren met citaat  
JoopBastiaannet



Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 45


...en, is het gelukt?
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Dec 2012 17:38:34 Reageren met citaat  
boerderij



Geregistreerd op: 24 Nov 2012
Berichten: 26


Hoi,

Dit filmpje kwam ik tegen m.b.t. het maken van mozzerella.
http://www.youtube.com/v/9ERvgaVLeYI&fs=1&source=uds&autoplay=1

Ik krijg meteen zin om aan de slag te gaan (maar ik heb nog geen stremsel dus nog even wachten).
In dit filmpje maken ze wel ineens vrij veel. Ik gebruik max. 3 stukken (supermarkt formaat) per week. Weet iemand hoe (en hoe lang) je mozzerella kunt bewaren?

Groeten,
Roos
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Dec 2012 19:32:42 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Hoi Roos,

als de verse mozzarella in de koelkast wordt bewaard, dan ongeveer een week. Als je de mozzarella in een 18% pekel bewaart (200gr zout op 1 liter water), dan enkele weken.

groet,
Herman
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Dec 2012 09:53:04 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Je kan 'm ook perfect in de vriezer bewaren, dan gaat het nog veel langer mee. Doen we hier al jaren. Wink
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Dec 2012 13:50:50 Reageren met citaat  
boerderij



Geregistreerd op: 24 Nov 2012
Berichten: 26


Perfect zeg! bedankt! Very Happy
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 12 Jan 2013 13:33:23 Reageren met citaat  
boerderij



Geregistreerd op: 24 Nov 2012
Berichten: 26


Het begin is gemaakt. Vorige week mozzerella gemaakt volgens de methode in bovenstaande filmpje.
De melk wilde niet stremmen dus heb ik nog een dosis stremsel erbij gedaan. Ik heb dit stremsel gekregen bij de aanschaf van mijn pers en coating via marktplaats <-- staan nog gebruikte dubbele persen op voor 50 euro). Dit was van een kaasmaker die ermee stopte dus misschien was het stremsel te oud (weet niet hoe oud)?

Het resultaat: qua consistentie net een gum Shocked maar de smaak was wel in orde.

Oeps

Waar zou dit door kunnen komen?

Bedankt en groetjes,
Roos
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 12 Jan 2013 19:01:52 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Hey Roos,
Fijn dat je weer kaas hebt gemaakt. Ik ook trouwens Smile

"consistentie net een gum" Tja, ik weet het niet zeker.
Wel vind ik dat citroenzuur als zuursel nogal zo en zo.
Er gaat niets boven melkzuurbacteriën die je los laat op verse melk.
Maar of het daar nu aan ligt? Question
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 13 Jan 2013 12:43:02 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Voor stremsel moet je een levensduur rekenen van ongeveer een jaar, mits in de koelkast bewaard. Als ik een bestelling met stremsel binnen krijg, noteer ik de datum van binnenkomst op het label en ongeacht hoeveel ik over heb, na een jaar bestel ik nieuwe. Voor bepaalde soorten kaas (Mascarpone, Mizithra en sommige Mozzarella recepten) is het gebruikelijk om citroenzuur of azijn te gebruiken ipv een cultuur.
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 13 Jan 2013 19:51:42 Reageren met citaat  
boerderij



Geregistreerd op: 24 Nov 2012
Berichten: 26


BEDANKT voor de tips weer! Dan heb ik nog wat op mijn lijstje om te bestellen. Gisteren wilde ik mijn bestelling doorbellen (zodat ik aan de slag kan met mijn 1e harde kaas ) Very Happy maar degene die ik moet hebben was er niet.
Gisteren yoghurt gemaakt (zodat ik niet door de sneeuw naar de winkel hoefde alleen daarvoor), die was echt SUPER lekker. Gemakkelijk te maken zeg. Gewoon 2 lepels yoghurt in 1 liter melk (van 40C) en dan warm neerzetten ged. ong. 7u, daarna heb ik hem nog in een doek gehangen voor het 'hangop' effect, JAMMIE

Very Happy Roos
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Pasta Filata (gestrekte wrongel) -> Mozzarella Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum

   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.