Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Bereiding harde kazen Ga naar pagina Vorige  1, 2
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht  - Geplaatst: 16 Mei 2013 21:39:37 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Nog even en ik heb een dagtaak aan je Laughing
De schapenmelk heb ik nog niet, ik moet ze nog bellen of ik 2e pinksterdag terecht kan (Stolwijk is redelijk conservatief...) Als ik maak dan "publiceer" ik ook, inclusief foto's. Ik heb wel eens ergens de term "cheeseporn" gelezen...
Euhh, welk boek bedoel je? Tim Smith schrijft niets over proosdijkaas volgens mij en in mijn versie van "Rondom boerenkaas" staat ook niet hierover. Maar volgens mij is Proosdijkaas een variant van Goudse, met in ieder geval een gedeelte thermofiel. Dit zorgt in combinatie met de mesofiele en de bereidingswijze voor Goudse voor een snellere rijping waardoor het vochtgehalte in verhouding tot de rijpe smaak wat hoger is.

Daarmee ga ik over op je volgende vraag: Ja, je kan een baby gouda langer dan 4 maanden laten rijpen, maar ik ben wel afgeweken van het recept. Een deel thermofiele cultuur erbij, de wrongel iets kleiner gesneden om deze iets droger te krijgen, maar wat lichter geperst om de korst dunner te houden. En dikker gecoat om vochtverlies en daardoor extra korstvorming te voorkomen. Ik zal binnenkort een foto bijvoegen van het resultaat na 9 maanden. Al met al smaakte deze als een oude kaas van een jaar, maar was goed te snijden.

Wist je overigens dat Old Amsterdam niet oud is? Deze is ongeveer een half jaar gerijpt en gemaakt met een cultuur waarin een speciaal gekweekte stam thermofiele culturen zit. Nee, deze cultuur is niet te koop want daar zit patent op.
Wel een verwante stam (waarmee andere kaasfabrieken soortgelijke kaas maken inmiddels), maar dan moet je iets van 400 euro neertellen bij een europees instituut waar deze stam wordt bewaard en dan wordt je zelf verantwoordelijk voor het in leven houden en doorkweken. Is geen hobby meer...
 
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 16 Mei 2013 21:39:37  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mei 2013 21:47:45 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Embarassed Thanx Herman, ik zal nu alles weer laten bezinken en netjes mijn bedje opzoeken, ik droom al over kaas. Wink

Old amsterdam vind ik helemaal niet zo lekker, dat smaakt mij te nep oud.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 17 Mei 2013 10:42:07 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Dan zou in plaats van Old Amsterdam je mijn onderstaande "Old Waddinxveen" waarschijnlijk beter hebben gesmaakt:



groet,
Herman
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 17 Mei 2013 11:55:36 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Ziet er goed uit!
Jammer dat hij op is misschien word het dan toch tijd voor een meeting als wij groentjes op het forum zover zijn dat we ook een lekkere kaas op tafel kunnen zetten.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 19 Mei 2013 20:09:29 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Haha, lijkt me op zich best wel leuk, maar zou dan later in het jaar moeten:
In de eerste plaats heb ik momenteel erg weinig voorraad, in de tweede plaats zit er thuis een verbouwing aan te komen....
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 20 Mei 2013 13:40:59 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Voor dat wij kunnen meten aan jouw producten hebben we die tijd ook wel nodig om te oefenen. Wink

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 20 Mei 2013 13:55:26 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


gerda schreef:
Voor dat wij kunnen meten aan jouw producten hebben we die tijd ook wel nodig om te oefenen. Wink


Wij ons meten met Herman?
Gerda doe daar nog maar een paar jaartjes bij. Wink
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 20 Mei 2013 14:42:49 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Embarassed
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 20 Mei 2013 17:38:45 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Hahaha ben er ook bang voor.

Hoe lang ben jij al bezig Herman?
En jij John?

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 20 Mei 2013 17:54:59 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


3 jaar, I'm a newbie. Embarassed
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 11:27:42 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






euhhh, ongeveer net zo lang als John??
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 12:05:12 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Gerda anders zullen wij bij u te rade komen. Very Happy
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 13:49:41 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Laughing Dat denk ik niet, voor ik dat allemaal kan maken wat jullie maken.......hebben jullie je eigen kaaslijn!!

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 15:41:49 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ik ben ooit begonnen met feta omdat ik aan verse geitenmelk kon komen en feta verder niet veel apparatuur nodig had om gemaakt te worden.
Daarna aan geperste kazen begonnen, zoals Goudse.
Het vervolg waren respectievelijk de witschimmelkazen, de blauwschimmelkazen en kazen met een gewassen korst zoals Reblochon en Munster.
Dan heb je de hoofdtypes zo'n beetje gehad.
Meestal wissel ik het af: De ene keer een kaas die door de rest van het gezin ook wordt gewaardeerd, afgewisseld met een "aparte" kaas.
 
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Bereiding harde kazen Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 2 van 2  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Ga naar pagina Vorige  1, 2
   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.