Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Verse (platte) kaas -> kwark Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht kwark - Geplaatst: 2 Mei 2013 15:35:57 Reageren met citaat  
stef



Geregistreerd op: 27 Apr 2013
Berichten: 30
Woonplaats: Belgie

Beste Forum bezoekers ,

Ik ga al eens beginnen met kwark te maken kijken of dit lukt , nu heb ik vandaag stremsel kunnen kopen hier in de buurt maar zuursel hadden ze niet , nu moet ik dat ook weer bestellen via internet , nu staat er in mijn recept ( boek kaas je kaasje ) dat je ook karnemelk kan gebruiken maar welk merk gebruik ik daar voor want ik denk dat dat levende moet zijn en niet gepasteuriseerd..
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 2 Mei 2013 15:35:57  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Mei 2013 16:14:43 Reageren met citaat  
Vera



Geregistreerd op: 21 Apr 2013
Berichten: 67


Voor kaas kun je gewone karnemelk uit de winkel gebruiken, dus dat geldt ook voor kwark denk ik.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Mei 2013 16:44:20 Reageren met citaat  
stef



Geregistreerd op: 27 Apr 2013
Berichten: 30
Woonplaats: Belgie

Vera schreef:
Voor kaas kun je gewone karnemelk uit de winkel gebruiken, dus dat geldt ook voor kwark denk ik.


bedankt vera voor het antwoord , ik ben net naar een grote winkel
geweest maar op karnemelk staat niet op of die gepasteuriseerd of niet bij geen enkel merk dus je zou wel eens gelijk kunnen hebben
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Mei 2013 17:19:07 Reageren met citaat  
Vera



Geregistreerd op: 21 Apr 2013
Berichten: 67


Succes met je kwark. Laat je weten of het goed gelukt is?
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Mei 2013 07:43:35 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Kwark is in feite uitgelekte yoghurt. De nederlandse webwinkels hebben apparatuur en de culturen voor het zelf maken van yoghurt.
Het schijnt ook mogelijk te zijn om met restjes yoghurt "door te kweken", maar ik heb het zelf nog nooit geprobeerd....

groet,
Herman
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Mei 2013 12:05:31 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Kwark op eenvoudige wijze:

1L melk U.H.T. (liefst volle)
1/2 potje yoghurt natuur (Danone is heel goed)
een plaats waar de Temperatuur tussen 32 en 49°C is, optimaal 43°C
"Op koudere dagen is een thermosfles met brede opening een goed alternatief. Een gewone fles flink gewikkeld in isolerende winterkleding (dikke wollen sokken rond een fles bijvoorbeeld) gaat ook en de doe het zelvers met een aquarium kunnen au bain marie de container met yoghurt in het warme water zetten. Heb je een oven die lage temperaturen aankan, zet je yoghurt dan in de oven op 38 graden. Of heb je een plastiek isoleerdoos, vul deze dan met warm water en zet er je yoghurtbokaal au bain marie in."

1L melk in een pot doen (steriliseerbokaal bv)
Verwarmen tot 45°C
Yoghurt ondermengen.
12 uur op een warme plaats laten rijpen.

Na die 12 uur heb je 'warme' yoghurt.

Giet deze in een kaasdoek en laat 'm nog eens 6 tot 12 uur uitlekken.
Je verkrijgt zo kwark die erg smaakt als 'verse' (?) kaas Philadelphia
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Mei 2013 21:21:08 Reageren met citaat  
stef



Geregistreerd op: 27 Apr 2013
Berichten: 30
Woonplaats: Belgie

johnshadows schreef:
Kwark op eenvoudige wijze:

1L melk U.H.T. (liefst volle)
1/2 potje yoghurt natuur (Danone is heel goed)
een plaats waar de Temperatuur tussen 32 en 49°C is, optimaal 43°C
"Op koudere dagen is een thermosfles met brede opening een goed alternatief. Een gewone fles flink gewikkeld in isolerende winterkleding (dikke wollen sokken rond een fles bijvoorbeeld) gaat ook en de doe het zelvers met een aquarium kunnen au bain marie de container met yoghurt in het warme water zetten. Heb je een oven die lage temperaturen aankan, zet je yoghurt dan in de oven op 38 graden. Of heb je een plastiek isoleerdoos, vul deze dan met warm water en zet er je yoghurtbokaal au bain marie in."

1L melk in een pot doen (steriliseerbokaal bv)
Verwarmen tot 45°C
Yoghurt ondermengen.
12 uur op een warme plaats laten rijpen.

Na die 12 uur heb je 'warme' yoghurt.

Giet deze in een kaasdoek en laat 'm nog eens 6 tot 12 uur uitlekken.
Je verkrijgt zo kwark die erg smaakt als 'verse' (?) kaas Philadelphia


Bedankt John voor dit recept zal dit zeker ook uitproberen en die temp is geen probleem ik heb een volautomatische weckketel van weck dus kan het hier in doen au bain marie systeem..
Heb hier wel 1 probleem UHT melk ken ik niet heb opgezocht op internet en dat is melk die tot 140 graden is gekookt en hierdoor zijn smaak behoud zover ben ik al maar ik denk dat ze mij in de winkel wel even raar gaan aankijken als ik dat vraag trouwens waar koop je dat en hoe ziet dat er uit Shocked kan dit niet met melk van de boer

TNX
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 4 Mei 2013 13:42:14 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ik kan me voorstellen dat men vreemd kijkt als je om UHT-melk vraagt.
Kijk eens in de supermarkt buiten het koelvak bij de zgn. houdbare melk. Dat is UHT-melk....

groet,
Herman
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 4 Mei 2013 19:00:25 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Allee Stef, dozenmelk.

[img][/img]
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 4 Mei 2013 19:15:20 Reageren met citaat  
stef



Geregistreerd op: 27 Apr 2013
Berichten: 30
Woonplaats: Belgie

Hallo ,

Ja inderdaad John dozen melk , ik was vandaag naar de winkel gaan kijken en heb het inderdaad gevonden ik had eigenlijk nog nooit van de naam UHT gehoord , ik ben er dan aan begonnen aan het recept van John de melk staat au bain marie in de weckketel op ongeveer 43 graden..

Ik ben met 2 liter volle UHT melk Shocked gestart en 250 gr magere Yoghurt van Danone toegevoegd als de melk op temp was , nu staat hij te rijpen..

Het verdikt..

Dit was nu totaal niet moeilijk om te doen maar wel leuk..

De weck ketel had een temp schommeling van rond de 4 graden waar John mij voor had verwittigd maar dat maakte totaal niet uit aan de temp van de melk die bleef constant dezelfde temp aanhouden..
Ik heb 1 liter opzij gehouden voor yoghurt ( die had wel iets dikker gemogen van mij ) de andere liter yoghurt heb ik 8,5 uur laten uitlekken in een kaasdoek met een mooi resultaat ik heb kwark , van 1 liter yoghurt heb ik 534 gr kwark overgehouden zal ook afhangen van de tijd dat je hem laat uitdruppen..
Natuurlijk heb ik hier het seizoen in gebracht en aardbeien gaan halen en dit tot een sausje gemaakt voor bij de kwark ( heerlijk smaakt naar meer )






Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us


Laatst aangepast door stef op 5 Mei 2013 17:04:08; in totaal 1 keer bewerkt
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 4 Mei 2013 19:20:04 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Stef, ik hoop wel dat de Weck-ketel geen temperatuursprongen maakt van 10°C.
Nee nee, dat ziet er goed uit.
Benieuwd wat je er zal van vinden.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 5 Mei 2013 17:06:32 Reageren met citaat  
stef



Geregistreerd op: 27 Apr 2013
Berichten: 30
Woonplaats: Belgie

heb mijn bericht bewerkt met het resultaat Laughing
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 5 Mei 2013 20:00:19 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ziet er goed uit Stef!
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 6 Mei 2013 08:31:34 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Hey Stef, mooi resultaat! Goed gedaan.

Wil je de yoghurt meer smeuïg? Dan moet je de melk -voor het toevoegen van de fermenten!!!- een paar uur op 60°C houden. Hierdoor denatureren de eiwitten. Na het afkoelen tot 43°C de levende fermenten toevoegen en je krijgt een smeuÏge yoghurt. Natuurlijk best wel veel werk.
Wil je een dikkere yoghurt -is iets anders dan smeuÏg- dan heb ik hier nog tips van SOS piet:
"per liter melk 1 eetlepel suiker toevoegen, zodat de bacteriën meer voedsel hebben: meer voedsel, maakt meer bacteriën, die dan weer meer yoghurt maken
per liter melk 1 eetlepel melkpoeder toe te voegen.
Je kan na het maken van de yoghurt, deze ook laten uitlekken in een neteldoek of kaasdoek (of reine vaatdoek), zodat je een dikker eindresultaat bekomt."

Veel succes er mee. Smile
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht Kwark - Geplaatst: 6 Mei 2013 08:33:45 Reageren met citaat  
raf



Geregistreerd op: 04 Mrt 2011
Berichten: 84


Hoi,

Kan je de thermostaat met voeler van de grot niet gebruiken om de temperatuur van de weckketel op 43°C te houden, die werkt toch op 1 graad nauwkeurig en heeft een bereik van -50°C tot 100 °C.

Raf
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 6 Mei 2013 08:33:45  








 
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Verse (platte) kaas -> kwark Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 2  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.