Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Technieken/Materialen -> coating buiten of in de grot(koeler)
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht coating buiten of in de grot(koeler) - Geplaatst: 4 Mei 2013 12:57:35 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Ik heb nog weer eens een vraagje.

Mijn grot werkt prima, heb mijn hygrometertje binnen en de luchtvochtigheid op 82%, il ik meer dan plaats ik een bakje water.

Nu is de vraag als ik ga coaten in de koeler dan vind ik dat de coating minder snel droogt en langer blijft plakken, hoe doen jullie dat?
Ook na het pekelen wat ik ook in de koeler doe, een temp van de pekel 12 graden is perfect voor het pekelen, loopt mijn luchtvochtigheid enorm op en word de coating niet mooi droog.

kan ik beter buiten de koelkast coaten en na droging ze weer terug plaatsen?
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 4 Mei 2013 12:57:35  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 4 Mei 2013 13:40:02 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Hoi Gerda, na het pekelen, laat ik de kaas een aantal dagen drogen op kamertemperatuur, waarbij ik zeker 2x per dag draai. Op het moment dat bij het draaien na een halve dag de onderkant van de kaas niet meer nat is, dan gaat bij mij de eerste laag coating er op. Pas na 2 of 3 lagen coating gaan ze de grot in bij mij...

groet,
Herman
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 4 Mei 2013 19:14:00 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Gerda, ik gebruik de handleiding van Herman.
Ik heb lang getwijfeld om over te stappen op kaaswas.
Te verkrijgen in Duitsland, adres Herman.
Dan ben ik ook drie lagen gaan coaten i.p.v. twee en sindsdien loopt het lekker.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 4 Mei 2013 23:17:28 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Ik laat na het pekelen de kaas 24 uur drogen en deed dat altijd in de voorraadkast. Nu met de grot deed ik het in de grot maar dat bevalt me niet zo. Ga ik ze toch weer buiten de grot leggen tot ze gecoat zijn.

Hebben jullie geen probleem met het te snel rijpen op kamer temp.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 5 Mei 2013 09:51:51 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Tja ik moet het coaten op 'Johns' wijze even verduidelijken.
Zoals Herman aangeeft duurt het enkele dagen voor de kaas 'droog' is.
Ik wacht één dag, dus 24 uur, daarna plaats ik een ventilator op de kazen.
Wanneer de bovenlaag droog is, wordt die gecoat, daarna laat ik de ventilator die laag droogblazen.
Kaas omkeren en deze kant droog blazen, coaten en terug droogblazen.
En voila, de eerste laag is aangebracht. Smile
Daarna ga ik verder met het aanbrengen van de volgende lagen.
Op 12 uur tijd is de kaas volledig gecoat.
Sindsdien heb ik een beter hechting en geen plaktoestanden meer. Very Happy
Ik vermoed dat Herman er anders over denkt. Question
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 5 Mei 2013 11:24:45 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Nee, niet zo zeer er anders over denken als wel onder iets andere omstandigheden ze laten drogen. Dat gebeurt bij mij in een kamer waar (als het goed weer is) s'middags een tijdje de zon op staat). Temperatuur is daar wat hoger en de luchtvochtigheid wat lager, dus een ventilator er op zou "overkill" zijn. Te snel rijpen hoef je met een geperste Goudse in die eerste dagen niet zo bang te zijn.
Vergeet 1 ding niet: Kaas maken is geen rocket-science. Het feit dat er variatie zit in de omstandigheden en de ingredienten en dus in het eindproduct is DE eigenschap van boerenkaas en "hobby-kaas". En dus ook de charme, naast het feit dat het een enorme voldoening geeft om een goed eetbaar product zelf te maken.
Als we genoegen zouden nemen met een minder smaakvol, maar altijd het zelfde product, zouden we ons kunnen beperken tot supermarkt-kaas...

groet,
Herman
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 5 Mei 2013 11:57:02 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Helemaal mee eens Herman.

Ik heb nu twee kaasjes gegeten, romig jong maar op de boterham vinden we dit heerlijk.

Ik geloof dat geen enkele keer nog het zelfde is gelopen hier bij mij, alleen de laatste twee kazen waarvan de laatste vandaag gemaakt heb ik mijn slag te pakken en verloopt gelijk. Daarna wil ik wel eens gaan experimenteren met de kaas. Maar daarvoor moet ik ook weer eerst de andere kaasjes geproefd hebben. Ik houd nu ook een kaasboek bij van de laatste 3 keer kaasmaken, dus kan ik eens terug kijken.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 6 Mei 2013 08:34:43 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


@ Herman

Supermarkt-kaas... daar heb ik het een beetje mee gehad. Shocked
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Technieken/Materialen -> coating buiten of in de grot(koeler) Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum

   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.