Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Ingredienten -> Eerste keer schapenmelk!
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht Eerste keer schapenmelk! - Geplaatst: 25 Mei 2013 12:35:43 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Vanmorgen voor de eerste keer schapenmelk gekocht, bij Teus van den Bout in Goudriaan. Schitterende omgeving, maar wel drie kwartier heen en drie kwartier terug....
Hij heeft geen website meer, maar mochten anderen daar melk willen halen, dan van te voren even contact opnemen via teus.bout@gmail.com of bellen met hem op 0610181657. Hij melkt het hele jaar door en levert zijn melk aan BioKaas in Kinderdijk en aan Kaaslust in Veenhuizen.
Uiteraard volgt er later dit weekend een beschrijving van wat ik aan het maken ben....


Laatst aangepast door hoeklijn op 25 Mei 2013 17:09:42; in totaal 1 keer bewerkt
 
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 25 Mei 2013 12:35:43  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 25 Mei 2013 17:09:03 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






En hier het vervolg:
Ik ben gegaan voor een Manchego (Nederlandstalige link kreeg ik niet werkend).
Verschillende recepten met elkaar vergeleken en uiteindelijk op het volgende uitgekomen:
20 liter schapenmelk
1 1/4 tl mesofiele cultuur
1 1/4 tl thermofiele cultuur
1 1/4 tl stremsel

Melk gewarmd tot 30C, was nog 6C toen ik thuiskwam.
Cultuur erbij en 45 min. laten rijpen.
Stremsel erbij en na een uur gesneden tot ongeveer de grootte van een erwt.
Daarna in 45 minuten al roerend de temperatuur verhoogd tot 40C.
5 minuten laten rusten en mijn 3KG Tomme-vorm er mee gevuld. En toen er achter gekomen dat ik nog een ruime ponds-vorm kon vullen. Het was bekend dat schapenmelk een grotere opbrengst heeft, maar dit overtrof mijn verwachtingen.
Momenteel staat het in de pers, al 1x gedraaid en vanavond laat gaat het voor een nacht de pekel in.
Ik ben van plan de korst tzt te gaan bewerken met een olijfolie met truffel...
Wordt vervolg, met foto's....


Laatst aangepast door hoeklijn op 26 Mei 2013 14:12:15; in totaal 2 keer bewerkt
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 25 Mei 2013 21:41:23 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Ben heel benieuwd naar de foto´s!

Leuk dat je nu aan de schapenkaas toe bent Herman.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 13:52:15 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Een mooie opbrengst; word ik jaloers van. Wink
Ben ook zeer benieuwd naar de foto's. Exclamation
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 14:23:22 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






En hier de foto's:

Een blik in de stal met Fries Melkschaap en Texelaars:


De redelijke fijn gesneden wrongel:


Hier is al te merken dat de opbrengst hoger gaat worden dan bij koeienmelk. De wrongel is klein maar veerkrachtig en hecht goed samen als er niet geroerd wordt:


De kleine is hier een paar uur uit de pekel en weegt 505 gram.


De grote kaas is hier net uit de pekel en weegt 2686 gram, het plateau waar de kaas op ligt is niet meegewogen.


Ondanks dat de laatste persing naakt is gedaan (zonder kaasdoek dus, ik was gewoon aangekleed) zijn er wat rimpeltjes te zien:


We hadden de melk gewogen en deze was precies 20 Kg. Opbrengst dus bijna 3200 gram...
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 14:34:58 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Nu de smaak nog... Arrow
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 14:36:25 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Hahaha wat waren dat voor een foto´s geworden een naakte Herman aan de kaasmakerij.

Maar gekheid, wat een mooi resultaat en wat ziet je 2,5 kilo er prachtig uit.
En wat leuk die foto´s zo op rij.

Pers jij naakt, dus zonder kaasdoek in de vorm?

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 15:03:55 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Gerda wat doe je met die smiley's ????

Je vind mij trouwens ook nergens terug in fotoalbums van de vakanties, dus maak je geen zorgen over in welke kledij ik mijn foto's maak, ik ben toch niet te zien Very Happy

Ja, die 2,5 kilo ziet er prima uit...
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 15:08:47 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Nog een jaartje en het zijn 'wieltjes' uit je avatar... Laughing Laughing Laughing Laughing
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 15:11:52 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Hahahaha

Staat vast in mijn Lesezeichen balk (Duitser, ben het Nederlandse woord weer eens kwijt).

Ik zie een kaas makend, Bourgondisch type voor me, die geniet van de kleine dingen des levens, hapje drankje. Grote stevige man, maar dat zal dus gissen blijven want je staat niet op foto´s. Wink

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 15:22:29 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Gerda, balk even aanpassen met volgende code:
///http://i39.tinypic.com/aw9jxc.jpg///
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 15:51:49 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






1.92m, 96 kg maar dalend want op koolhydraat-arm dieet (kaas mag wel!).
Waardeert de goede dingen des levens, maar alles met mate (ruime?).
Je kwam dus aardig in de buurt...
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 15:58:51 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Een copietje van mijn oudste zoon dus.
Best een bink.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Ingredienten -> Eerste keer schapenmelk! Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum

   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.