Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> John Classic, John Blonde & John Dubbel
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht John Classic, John Blonde & John Dubbel - Geplaatst: 3 Jan 2013 14:05:14 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Ik wilde al lang eens kaas in bier laten rijpen of anders gezegd de korst wassen met bier.
Ziehier het resultaat:
links bruin, midden classic, rechts blond
Een overweldigend biergeurtje.

 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 3 Jan 2013 14:05:14  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Jan 2013 14:13:03 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Mocht er de vraag rijzen over het wassen in bier.
Ik heb dus een gewone pekel gemaakt voor de Classic
een pekel met bruin bier voor de Dubbel
een pekel met blond bier voor de Blonde
De kazen (elk 2kg) hebben 24 u in dit pekelbad gerust.

Even aanstippen, ik heb deze bieren zelf gebrouwen, je kan deze dus niet ergens kopen.

Na 5 weken rijpen hebben we de kazen alle drie aangesneden om te kunnen vergelijken.

HET VERDICT

De textuur voor de drie is hetzelfde, zacht.

Kleurverschil in de kazen is er niet. Ze zijn identiek.
De korst, na afpellen van de beschermlaag heeft een typische kleur, gaande van bleek voor de Classic, iets donkerder voor de Blonde tot bruin voor de Dubbel.

Omdat het begin van de kazen hetzelfde was kunnen we de smaak goed vergelijken.
De Blonde is 'licht' aanwezig in de kaas, in de eetbare korst uiteraard al iets meer.
De Dubbel is in de kaas 'sterk' aanwezig en geeft een licht-sterke smaak aan de kaas alsof 'm langer gerijpt heeft. In de korst is de smaak van bier overweldigend. Best lekker eigenlijk.

Besluit
De Blonde was té weinig aanwezig in de kaas om voor mij een meerwaarde te hebben tot smaak.
De Dubbel vond ik dan wel heel lekker en absoluut eentje om regelmatig te maken.


Laatst aangepast door johnshadows op 3 Jan 2013 14:16:59; in totaal 1 keer bewerkt
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Jan 2013 14:14:08 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


5 dagen later

Nieuwe update

Wanneer kaas in blok is aangesneden, dus wanneer de lucht aan het snijvlak kan, komt er een snelle rijping tot stand.
De smaak verandert dan zeer sterk.
We zijn nu 5 dagen verder en wat blijkt, de John Blonde begint een overweldigend aroma in de kaas te ontwikkelen.
Op dit ogenblik waarschijnlijk de lekkerste van de drie.
Dat zou ik 5 dagen geleden niet gezegd hebben.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Jan 2013 16:30:18 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Mooi resultaat John! Welk recept heb je gebruikt voor deze kazen? En dus alleen de kazen hierin gepekeld, met toevoeging van zout of heb je zout aan de wrongel toegevoegd?
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Jan 2013 21:32:15 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Herman, het is een gewoon Gouda-recept, dus boerenkaas, maar dan zachter geperst (2kg per 2kg kaas) en warmer als start, 33°C i.p.v. 29°C.
Zo heb ik een 'zachte' (halfharde) kaas verkregen die smelt als boter op de tong. Ja, het was voor mezelf een verrassing deze keer. Geweldige textuur.

Geen zout aan de wrongel toegevoegd, alleen in de bierpekel was zout in dezelfde verhouding als een gewone waterpekel.

En na drie dagen drogen de kazen gecoat.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> John Classic, John Blonde & John Dubbel Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum

   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.