www.kookookeens.nl

DE online keuken voor iedereen onder één muts!

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Natriumarm dieet (Na-)? Hier tips en ervaringen.

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.kookookeens.nl Forumindex -> Bijzondere VOEDINGSGEWOONTEN: thuis, over de grens en diëten.
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
www.kookookeens.tk
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 1811
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 7 Dec 2008 23:35:36    Onderwerp: Natriumarm dieet (Na-)? Hier tips en ervaringen. Reageren met citaat

Hoi allemaal,

Plaats en lees hier de ervaringen en recepten voor een natriumarm dieet (Na-).

Dit dieet is bedoeld voor mensen die minder zout mogen. In de volksmond gaat het vaak door voor "zoutloos".
Zoutloos kan eigenlijk niet, want in bijna ieder product zit(ten) van nature zout(en).

Mocht het nou dus puur om die Natrium gaan dan is er ook Kaliumzout in de handel. Smaakt zout -wel anders- maar is wellicht een goed alternatief.

Verrassend genoeg zijn er ook gerechten waar zout niet bij nodig is!

Hier nog wat tips van mijn kant om je op weg te helpen:
Wat betreft die diten kan ik wel een beetje helpen namelijk. Bij mij in de keuken hebben we dagelijks te maken met zo'n 70 Na- (Natriumarm) clinten.

In principe kun je natuurlijk alle recepten hier gebruiken als je er maar over nadenkt. Overal waar zout toegevoegd wordt moet je even stilstaan en dit niet doen en je moet producten als ham en spek goed checken, want meestal is dat ook gezouten/gepekeld. Verder is zuurkool een vaak vergeten boosdoener.

Als alternatief op (Na) zout kun je toch ook Kaliumzout gebruiken? Smaakt ook zout, maar bevat geen Natrium. Kijk wel uit dat dit in je dieet past omdat een teveel aan Kalium ook niet goed is.
Alle andere varianten van zout waar op de verpakking over Sodium wordt gesproken moet je ook mijden daar dat de engelse benaming van Natrium is.

Verder nog wat tips van het Voedingscentrum:
Leidraad voor natriumbeperkte voeding:
- veel groente;
- gewoon brood;
- relatief weinig verzadigd en meer onverzadigd vet: (dieet)halvarine met < 10 g verzadigd vet;
- beleg: kies minder zoute soorten, zoals kaas met minder zout, cottage cheese, lichtgezouten vleeswaren als fricandeau, kipfilet, rosbief. Kies vrij uit: groenten, fruit, jam, honing, appelstroop;
- melk en melkproducten: de magere of halfvolle soorten, naturel;
- warme maaltijd bereiden zonder toevoeging van zout;
- (ongezouten) producten zoals aardappelen, rijst, pasta, verse groenten (zuurkool bevat veel zout);
- vers en niet (toe)bereid vlees, vis, kip en dergelijke. Deze kunt u met verse of gedroogde kruiden meer smaak geven. Sommige kruidenmengsels bevatten zout: deze niet gebruiken.
Het voedingscentrum geeft de Eettabel uit waarin het natriumgehalte van voedingsmiddelen per portie opgezocht kan worden:

Op internet is er verder nog een hoop over te vinden waaronder ook een Na-forum:
Klik hier...

Succes.

Hans Arrow
_________________
Check www.kookookeens.nl en http://receptje.hyves.nl voor al je kookzaken. honger2
Maak ook al je "koksmaatjes" bekend met dit forum, iedereen met affiniteit voor eten en koken is welkom!


Laatst aangepast door www.kookookeens.tk op 18 Feb 2009 23:13:26; in totaal 4 keer bewerkt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen







Geplaatst: 7 Dec 2008 23:35:36    Onderwerp:

Terug naar boven
www.kookookeens.tk
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 1811
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 7 Dec 2008 23:36:12    Onderwerp: Reageren met citaat

Ilse schreef:

Sla met dressing

Benodigdheden voor 1 krop:
- 1 krop sla (type maakt niet uit, kan ook een zakje gemengde sla zijn)
- Olijfolie
- Azijn
- Suiker
- Tomaten
- Augurk, natriumarm (o.a. bij Alber Heijn)
- Komkommer
- Klein uitje
- Slakruiden, Provencaalse kruiden of Italiaanse kruiden (Slakruiden heb ik uit Frankrijk, maar weet niet of je ze ook in Nederland kunt kopen)

Neem een grote schaal waar je de slabladen in doet. Giet hier overheen een scheut Olijfolie en een scheut Azijn. (Wat is een scheut, wel, voor mij is dat 1 rondje rustig gieten)

Snij de tomaten, komkommer, augurk en het uitje fijn. Doe dit door de sla. Je kunt eventueel wat augurknat toevoegen. Hussel alles goed doorelkaar. Strooi nu ongeveer 1 eetlepel suiker en de kruiden over de sla. Weer even goed schudden, en klaar is de sla.

_________________
Check www.kookookeens.nl en http://receptje.hyves.nl voor al je kookzaken. honger2
Maak ook al je "koksmaatjes" bekend met dit forum, iedereen met affiniteit voor eten en koken is welkom!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
www.kookookeens.tk
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 1811
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 7 Dec 2008 23:36:55    Onderwerp: Reageren met citaat

Ilse schreef:

Pasta met tomatensaus

Benodigdheden (voor 2 personen):
- 1 Prei
- 1 Rode Paprika
- 1 Ui
- 2 teentjes knoflook
- 250/300 gram gehakt
- Italiaanse kruiden (vers is lekkerder, maar duur)
- Pasta (mijn favoriet is penne)
- Conimex Sambal natrium arm (of een fijn gesnipperde verse rode peper, of Pili pili)
- 1,5 eetlepel Crme Fresh
- Zwarte peper, gemalen
- Cordoro - Passata alla Campgnola, fles tomaten saus (o.a. bij Super de Boer en Konmar) of twee blikjes tomatenblokjes op sap.

Zet een pan water op om de pasta in te koken.
Rul het gehakt, voeg tijdens het rullen een klein theelepeltje sambal toe. Als het gehakt bijna gaar is, bak je de uien mee. Daarna gaan de prei en de paprika erin. Het water zal nu ook wel koken, doe dus de pasta in het water.

Als de prei en paprika lekker warm zijn doe je de Italiaanse kruiden erbij en knijp je de twee teentjes knoflook fijn in het mengsel. Verhit het geheel nu even goed.

Giet de tomatensaus erbij. Als deze ook warm is voeg je tot slot de Crme Fresh toe. Als nu ook je pasta gaar is, giet je deze af. Verdelen over de borden, saus d'r bij, voila!!

De pastasaus is heel goed in te vriezen. Pasta zelf is niet zo lekker om in te vriezen. Totale bereidingstijd is ongeveer een kwartier snijden en een twintig minuten koken.

Variaties kunnen gemaakt worden in de groenten natuurlijk (bijvoorbeeld champignons en wortel toevoegen.)

_________________
Check www.kookookeens.nl en http://receptje.hyves.nl voor al je kookzaken. honger2
Maak ook al je "koksmaatjes" bekend met dit forum, iedereen met affiniteit voor eten en koken is welkom!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
www.kookookeens.tk
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 1811
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 7 Dec 2008 23:37:27    Onderwerp: Reageren met citaat

Ilse schreef:

Gehaktbal
Benodigdheden:

- Ongeveer 100 gram gehakt per bal (type gehakt maakt weinig uit)
- Verstegen gehaktkruiden zonder toegevoegd zout
- Becel Bak en Braad plus.
- Beschuit (ongeveer 1/2 per bal)

Je kunt ook heel fijngesneden ui toevoegen of bijvoorbeeld een teentje knoflook. Ook doe ik er wel eens wat provencaalse of italiaanse kruiden door. Een ei is ook gebruikelijk om er door te mengen, maar omdat ik vaak maar 1 of 2 gehaktballen klaar maak, wordt het met een ei al snel een kleffe boel. Als je meerdere gehakt ballen gaat maken zou ik 'm er zeker door doen.

Kneed alle ingredienten doorelkaar. Vorm daarna prachtige ballen. Smelt een ruime hoeveelheid Becel in een koekepan. Druk de ballen een klein beetje plat voordat je ze in de boter doe. Ze worden dan sneller gaar van binnen en ze zijn wat makkelijker te draaien. Als je ze heel plat maakt dan heb je eigenlijk een hamburger!!

Bak je de ballen tot ze mooi bruin zijn aan alle kanten. Je kan ze laten doorgaren in de jus pan, of zachtjes laten door sudderen in de koekepan.
Je kunt ook wat gefruitte uitjes en knoflook toevoegen als je dat lekker vindt.

_________________
Check www.kookookeens.nl en http://receptje.hyves.nl voor al je kookzaken. honger2
Maak ook al je "koksmaatjes" bekend met dit forum, iedereen met affiniteit voor eten en koken is welkom!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
www.kookookeens.tk
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 1811
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 7 Dec 2008 23:38:02    Onderwerp: Reageren met citaat

Ilse schreef:

Kip kerrie

Benodigdheden:
-Kipfilet
-Groene peper of pilipili
-Rode of groene paprika
-Ui
-Kerriepoeder
-Creme fraiche

Snijd de kipfilet in stukjes en bak ze in een grote pan. Voeg flink veel kerriepoeder (en evt. de pilipili) toe. Snijd de groente en bak ze mee met de kip. Schep 2 a 3 eetlepels creme fraiche door de kip. Warm alles nog even door en serveer met rijst.

_________________
Check www.kookookeens.nl en http://receptje.hyves.nl voor al je kookzaken. honger2
Maak ook al je "koksmaatjes" bekend met dit forum, iedereen met affiniteit voor eten en koken is welkom!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
www.kookookeens.tk
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 1811
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 7 Dec 2008 23:38:33    Onderwerp: Reageren met citaat

Ilse schreef:

Nasi of Bami

Benodigdheden:
-Rijst of Mie
-Nasi/bamigroenten
-Ui
-Reepjes Varkensvlees naturel
-Natriumarme ketjap (Conimex)
-Kruiden&specerijen: Peper, kerrie, nootmuskaat, koriander

Kook de rijst of mie. Bak in een wok het vlees met een scheut ketjap. Voeg dan de gesnipperde ui toe en daarna de groente. Bak alles goed door en voeg dan de kruiden en specerijen naar smaak toe. Schep dan de rijst of mie er doorheen.

_________________
Check www.kookookeens.nl en http://receptje.hyves.nl voor al je kookzaken. honger2
Maak ook al je "koksmaatjes" bekend met dit forum, iedereen met affiniteit voor eten en koken is welkom!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
www.kookookeens.tk
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 1811
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 7 Dec 2008 23:39:52    Onderwerp: Reageren met citaat

Ilse schreef:

Varkensvleesreepjes met vruchtjessaus

Ingredienten:
- hamlappen
- kerriepoeder
- ui
- blik vruchtjes op siroop
- 1,5 dl room culinair

Snijd het vlees in reepjes en snipper de ui. Bak het vlees in boter en voeg de ui en de kerriepoeder toe. Voeg het fruit, een dl van de siroop en de room toe. Breng alles aan de kook. Voeg evt. nog wat kerrie toe voor de smaak. Lekker met broccoli en aardappelen of rijst.

_________________
Check www.kookookeens.nl en http://receptje.hyves.nl voor al je kookzaken. honger2
Maak ook al je "koksmaatjes" bekend met dit forum, iedereen met affiniteit voor eten en koken is welkom!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
www.kookookeens.tk
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 1811
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 7 Dec 2008 23:40:23    Onderwerp: Reageren met citaat

Ilse schreef:

Risotto

Benodigdheden:
- Risottorijst (Lassie)
- Mexicomelange uit de diepvries (Bonduelle)
- Ui, knoflook
- Natriumarme bouillonpoeder (Knorr)
- Peper, rozemarijn, italiaanse keukenkruiden
- Tomatensaus (Cordoro - Passata alla Campgnola)

Kook de bouillon zoals op het potje staat. Fruit de uit en knoflook in flink wat olie. Doe de rijst erbij en fruit die even mee. Giet de bouillon bij de rijst. Kijk voor de juiste verhouding rijst/bouillon op het pak rijst.

Maak het geheel op smaak met peper, kruiden een een scheutje tomatensaus. Laat alles op een middelmatig vuur koken tot de rijst al het vocht heeft opgenomen. Schep de mexicomelange er doorheen en laat alles nog even doorwarmen.

_________________
Check www.kookookeens.nl en http://receptje.hyves.nl voor al je kookzaken. honger2
Maak ook al je "koksmaatjes" bekend met dit forum, iedereen met affiniteit voor eten en koken is welkom!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Maaike
Postrank: Afwasser
Postrank: Afwasser


Geregistreerd op: 25 Jun 2011
Berichten: 1
Woonplaats: Nederland

BerichtGeplaatst: 25 Jun 2011 09:44:42    Onderwerp: Natriumarm of zoutloos Reageren met citaat

Ik ben al een poos op een natriumarm dieet en vond pas deze website:

http://ongezoutenlekker.blogspot.com.

Hierop staan echt hele lekkere soepen die zelfs zonder zout lekker zijn. Soep vond ik altijd moeilijk en niet lekker, nu wel. Sommige soepen zijn echt helemaal zoutloos en anderen zijn zoutarm.

Wie weet heeft iemand hier wat aan.
Succes,
Maaike
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
www.kookookeens.tk
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 1811
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 25 Jun 2011 09:57:48    Onderwerp: Reageren met citaat

Leuke tip! Bedankt!

Hans
_________________
Check www.kookookeens.nl en http://receptje.hyves.nl voor al je kookzaken. honger2
Maak ook al je "koksmaatjes" bekend met dit forum, iedereen met affiniteit voor eten en koken is welkom!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.kookookeens.nl Forumindex -> Bijzondere VOEDINGSGEWOONTEN: thuis, over de grens en diëten. Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.
RedSilver 1.03 Theme was programmed by DEVPPL JavaScript Forum
Images were made by DEVPPL Flash Games