www.kookookeens.nl

DE online keuken voor iedereen onder één muts!

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gelatine verwerken

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.kookookeens.nl Forumindex -> KOOKhelpdesk! KOOKproblemen en -vragen...
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  

Welke soort gelatine gebruik jij het liefst?
Blaadjes gelatine
71%
 71%  [ 5 ]
Gelatine in poedervorm
0%
 0%  [ 0 ]
Beiden...
28%
 28%  [ 2 ]
Ik gebruik liever geen gelatine, motiveer...
0%
 0%  [ 0 ]
Totaal aantal stemmen : 7

Auteur Bericht
Peper en zout
Postrank: Keukenassistent
Postrank: Keukenassistent


Geregistreerd op: 26 Okt 2008
Berichten: 39
Woonplaats: Alkmaar

BerichtGeplaatst: 24 Mrt 2009 17:29:18    Onderwerp: Gelatine verwerken Reageren met citaat

Hallo mensen,

Van de week maakte ik bitterkoekjespudding. Heerlijk! (het recept staat op de ah.nl site) Maar vorige week vertelde een chefkok mij dat ik gelatine 'hangend' moest verwerken: De gelatine (in poedervorm) au bain marie opwarmen, af laten koelen, en in de koelkast half laten opstijven. Dus dat het niet geheel stijf is, zodat het nog te vermengen is met het mousse- of pudding-mengsel.

Afgelopen week vergat ik dat overigens om het bovenstaande wijze te doen. Ik vermengde de gelatine door het pudding-mengsel, zonder dat het eerst in de koelkast had op kunnen stijven. Pas toen de gelatine door het pudding-mengsel vermengd was, heb ik het 4 uur in de koelkast laten opstijven.
Overigens gebruikte ik gelaitine-blaadjes.

De bitterkoekjespudding smaakte overigens heerlijk. Maar toch ben ik benieuwd hoe jullie gelatine verwerken. En het lijkt mij dat de bewuste chefkok toch ook wel weet waar hij het over heeft.

Ik kijk uit naar jullie antwoord. Wink

Groet, Marco
_________________
M'n fotografie: Marc Boom.com

Any colour as long as it's black or white.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht







Geplaatst: 24 Mrt 2009 17:29:18    Onderwerp:

Terug naar boven
Kookmarc
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 691
Woonplaats: Biezelinge

BerichtGeplaatst: 24 Mrt 2009 17:48:24    Onderwerp: Reageren met citaat

Het is inderdaad beter je gelatine ligt laat hangen voordat je hem verwerkt. maar in principe is het niet echt nodig hoor! Zelf wil ik het ook wel eens vergeten Razz
_________________
www.veerhuis.net
www.krommewatergang.nl
www.kookookeens.nl
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht MSN Messenger
Vero
Postrank: Basiskok
Postrank: Basiskok


Geregistreerd op: 02 Dec 2008
Berichten: 119

BerichtGeplaatst: 24 Mrt 2009 19:28:03    Onderwerp: Reageren met citaat

ik volg altijd blind de aanwijzingen op het pakje van de blaadjes, dus eerst weken in koud water, dan oplossen in warme, niet kokende vloeistof (bv vruchtensap van het fruit wat je gebruikt, als je met blikfruit werkt), dan erdoorheen scheppen, de koelkast in en laten opstijven.
Zo doe ik het iig met kwarktaart (niet gebakken variant)
Je moet alleen goed opletten dan, dat ie goed is opgelost, omdat je anders gelatinesliertjes in je massa krijgt, en dat is natuurlijk niet lekker.
_________________
Liefs,
Vero
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Inge
Postrank: Chefkok
Postrank: Chefkok


Geregistreerd op: 18 Jan 2009
Berichten: 261

BerichtGeplaatst: 25 Mrt 2009 15:21:19    Onderwerp: Reageren met citaat

Gelatine in warme gerechten is me wel duidelijk...ik gebruik die blaadjes
weken in water, uitknijpen na 2 min en toevoegen aan warm gerecht;afkoelen en dan koelkast in.

Maar hoe gebruik ik die blaadjes in koude gerechten od? Zelfde manier?
_________________
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Peper en zout
Postrank: Keukenassistent
Postrank: Keukenassistent


Geregistreerd op: 26 Okt 2008
Berichten: 39
Woonplaats: Alkmaar

BerichtGeplaatst: 25 Mrt 2009 21:24:21    Onderwerp: Reageren met citaat

Mij is het wel duidelijk. Alleen dit: Hoe lang laten jullie de gelatine in de koelkast staan? 5 minuten? Een kwartier? Wel lekker, als ik daar alvast een idee van heb.
_________________
M'n fotografie: Marc Boom.com

Any colour as long as it's black or white.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Kookmarc
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 691
Woonplaats: Biezelinge

BerichtGeplaatst: 25 Mrt 2009 21:53:50    Onderwerp: Reageren met citaat

je moet gewoon blijven kijken, ik kan geen precieze tijd geven.

@ inge, gelatine in koude gerechten: los op in klein beetje vloeistof dat je opwarmt en meng dit met de koude massa. (let wel op, gelatine lost al bij 60 graden op en verliest kracht bij het kookpunt)
_________________
www.veerhuis.net
www.krommewatergang.nl
www.kookookeens.nl
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht MSN Messenger
Peper en zout
Postrank: Keukenassistent
Postrank: Keukenassistent


Geregistreerd op: 26 Okt 2008
Berichten: 39
Woonplaats: Alkmaar

BerichtGeplaatst: 25 Mrt 2009 22:17:24    Onderwerp: Reageren met citaat

Oke. Ik zal het af en toe checken.
Toen ik het overigens laatst zelf in de keuken moest doen, gebeurde het dus dat de gelatine te veel was opgestijvd. Oplossing van de kok: Even heet water in de gootsteen laten lopen, en daar de bak met gelatine in laten drijven. En jawel, deze werd weer vloeibaar. Oplossingen zijn soms zo simpel. Very Happy

Bedankt, in ieder geval, tot zover.
_________________
M'n fotografie: Marc Boom.com

Any colour as long as it's black or white.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Kookmarc
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 691
Woonplaats: Biezelinge

BerichtGeplaatst: 25 Mrt 2009 22:41:02    Onderwerp: Reageren met citaat

jaja oplossingen zijn niet altijd moeilijk Wink
_________________
www.veerhuis.net
www.krommewatergang.nl
www.kookookeens.nl
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht MSN Messenger
Vero
Postrank: Basiskok
Postrank: Basiskok


Geregistreerd op: 02 Dec 2008
Berichten: 119

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2009 07:21:50    Onderwerp: Reageren met citaat

ik gebruik gelatine altijd alleen maar in koude gerechten.
De tijd in de koelkast is afhankelijk van hoe koud je koelkast is, hoe groot de massa is, en hoeveel gelatine je er in verhouding in hebt gedaan.
Het spreekt voor zich dat een kwarktaart waarschijnlijk langer nodig heeft, dan een toetje...
_________________
Liefs,
Vero
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Peper en zout
Postrank: Keukenassistent
Postrank: Keukenassistent


Geregistreerd op: 26 Okt 2008
Berichten: 39
Woonplaats: Alkmaar

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2009 07:29:26    Onderwerp: Reageren met citaat

Idea Ja, inderdaad. Dat is natuurlijk ook zo.
_________________
M'n fotografie: Marc Boom.com

Any colour as long as it's black or white.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
www.kookookeens.tk
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 14 Jul 2008
Berichten: 1810
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 7 Apr 2009 05:48:11    Onderwerp: Reageren met citaat

De gelatine eerst laten hangen wordt aangeraden wanneer je bijvoorbeeld een bavarois maakt.

Je lost dan de gelatine in bijvoorbeeld de vruchtencoulie op en laat deze in de koelkast of in een spoelbak met koud water inderdaad op dikte komen.
Af en toe check je even door een spatel erdoorheen te halen.
Je wacht net zo lang tot de gelatinemassa dezelfde dikte heeft als de geslagen room (die hangend moet zijn en niet stijf) en spateld deze twee vervolgens door elkaar.

Waarom? Als je het gelatinemengsel te heet vermengd met de geslagen room verlies je je luchtigheid.

Verder maakt het niet echt uit, gelatine zal wanneer het koud wordt altijd opstijven.

Ik heb nog polletje toegevoegd...

Ikzelf gebruik beiden, poedervorm en blaadjes.
Au-bainmarie is niet echt nodig, het gaat erom dat je het even weekt in koud water en dan kun je het ook in de magnetron oplossen, gaat sneller en is makkelijker in mijn ogen.
Ook kun je het weken en meteen in je warme vloeistof gieten of uitknijpen en toevoegen.

Hans Arrow
_________________
Check www.kookookeens.nl en http://receptje.hyves.nl voor al je kookzaken. honger2
Maak ook al je "koksmaatjes" bekend met dit forum, iedereen met affiniteit voor eten en koken is welkom!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.kookookeens.nl Forumindex -> KOOKhelpdesk! KOOKproblemen en -vragen... Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.
RedSilver 1.03 Theme was programmed by DEVPPL JavaScript Forum
Images were made by DEVPPL Flash Games