black_mamba Admin
Geregistreerd op: 07 Sep 2011 Berichten: 154 Woonplaats: outrijve (avelgem)
|
Geplaatst: 23 Apr 2012 18:54:18 Onderwerp: Hoe omgaan met LiPo accu's |
|
|
Omgaan met LiPo (Lithium Polymeer) accu's.
De LiPo accu's zijn op zichzelf minder gevaarlijk dan NiCad's of lood-zuur accu's. Het is wel nodig ze op de juiste manier te behandelen, maar dat geldt voor elke accu.
Als een LiPo vroegtijdig de geest geeft is dit meestal het gevolg van een foutieve behandeling. Hier enkele tips:
ontladen:
· tijdens belasting mag de celspanning nooit onder 2,5 Volt/cel komen. Onbelast gemeten moet de spanning minimum 3,0 Volt/cel zjin.
· langere tijd wegleggen: laad de cellen gedeeltelijk op alvorens ze op te bergen. De zelfontlading is zo gering dat je ze pas na enkele maanden moet bijladen.
laden:
· gebruik alleen een lader die geschikt is om LiPo's op te laden.
· LiPo's hoeven niet ontladen te worden alvorens ze weer op te laden.
· controleer steeds de juiste instelling van de lader alvorens cellen te laden. Controleer nogmaals tijdens het laden.
· laadstroom : max. 1C. Dit wil zeggen de stroom die overeenkomt met de celcapaciteit : voor cellen 2100 mAh een laadstroom van max. 2,1 A - voor cellen 700 mAh max. 0,7A. Als je een accu hebt met 2 of 3 cellen parallel geschakeld (2p of 3p) mag je de laadstroom ook met 2 resp. 3 vermenigvuldigen : bv. 3 cellen 2100 mAh parallel geschakeld = max. 6,3A laadstroom.
· Sommige laders detecteren zelf het aantal op te laden (seriegeschakelde) cellen van zodra je de accu aansluit. Controleer steeds of deze detectie juist is: 1 cel = 3,7 Volt ; 2 cellen = 7,4 Volt; 3 cellen = 11,1 Volt enz. Bij andere laders stel je zelf de spanning in volgens hetzelfde regeltje. Foute detectie duidt op een defecte accu. Foute instelling kan leiden tot een kapotgeladen accu.
· Laad een LiPo accu nooit in het model. Leg ze op een brandremmende ondergrond (stenen tegel of ijzeren plaat). Steek ze bv. in een kleine afgesloten metalen container (geldkoffertje) of in open lucht, uit de buurt van brandbare materialen.
· Hou steeds toezicht tijdens het laadproces. Laat nooit een geladen accu aan de lader aangesloten (bv. 's nachts).
· Een lege accu is op minder dan 2 uur volgeladen (zie ook gebruiksaanwijzing van je lader). Breek na twee uren laden het laadproces af en controleer je lader, instellingen en accu.
· Een overladen accu blaast op als een balonnetje en is onbruikbaar.
gebruik:
· Gebruik een regelaar die geschikt is voor LiPo's: deze voorkomt dat de cellen te diep ontladen. Vergeet ook niet om de regelaar in te stellen voor LiPo!
· Na een tiental ritten is het aan te raden elke cel van een accu apart op te laden. Deze werkwijze balanceert de cellen op 4,20 Volt. Sommige accu's zijn reeds voorzien van een stekkertje voor elke cel om het balanceren te vergemakkelijken.
· Uiteraard: let op de maximum ontlaadstroom. Raadpleeg de gegevens van de fabrikant.
· Het bij de hand houden van een brandblusser (voor het geval dat...) brengt niet veel op omdat een LiPo in zeer korte tijd uitbrandt. Je zou niet de kans hebben om ze te blussen.
defecte cellen :
· ontlaad elke cel door er gedurende enkele uren een gloeilampje van 6 Volt op aan te sluiten.
· Doorprik het plastic omhulsel van de cel en leg ze gedurende enkele uren in zout water.
· De Lipo cel wordt niet als gevaarlijk afval beschouwd en mag bij het restafval. _________________ met de vlam in de pijp!!!!!!! |
|