Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp |
Auteur |
Bericht |
Carlo
Geregistreerd op: 03 Jan 2024 Berichten: 7 Woonplaats: Dongen
|
Geplaatst: 9 Jan 2024 18:25:45 Onderwerp: Peperkweek 2024 Carlo |
|
|
Zoals altijd zaai ik mijn pepers in de kerstvakantie en inmiddels hebben de eerste soortjes hun koppie al boven de grond gestoken. Voorlopig houdt ik het op onderstaand lijstje. De nummers achter de soortnaam zijn de jaartallen van zaadoogst.
Aji ahuachpau 22
Aji fantasy 23
Bhut jolokia red 22
Carolina reaper rood 20
Cayenne geel 23
Cayenne purple 20
Cayenne rood 23
Cherry bomb 23
Chinese 5 color 21
Coyote zan white 20
Giant hornet 20
Habanero orange blob 21
Habanero orange devil 22
Herculaneum pompeii 22
Jalapeno 23
Jalapeno dumex 22
Jamaican hot yellow 23
Limon 23
Lombok orange 19
Longhorn 20
Texan chunk 23
Paprika paars 23
Penis pepper 23
Portocoleva Fifironca 20
Purple ufo 23
Rainforest 21
Snack paprika orange 23
Snack paprika geel 23
Tasmanian red 23
Yellow pointy 23 |
|
Terug naar boven |
|
|
|
Geplaatst: 9 Jan 2024 18:25:45 Onderwerp: |
|
|
|
|
Terug naar boven |
|
|
donaldk Site Admin
Geregistreerd op: 25 Aug 2020 Berichten: 774
|
Geplaatst: 10 Jan 2024 02:39:05 Onderwerp: |
|
|
Welke variant van de Carolina Reaper heb je? Ik zaadjes gekregen uit de Semistrani.it lijn. Was een mooie volle plant vorig jaar. |
|
Terug naar boven |
|
|
Carlo
Geregistreerd op: 03 Jan 2024 Berichten: 7 Woonplaats: Dongen
|
Geplaatst: 12 Jan 2024 00:07:44 Onderwerp: |
|
|
De rode, verder zou ik geen varianten kennen. |
|
Terug naar boven |
|
|
donaldk Site Admin
Geregistreerd op: 25 Aug 2020 Berichten: 774
|
Geplaatst: 12 Jan 2024 01:09:36 Onderwerp: |
|
|
Is dacht ik ook een andere kleurtje, maar schreef expres strain. Ik heb dus geen geen zaajes van Puckerbutt/Ed zelf, maar deze komen van een mooie plant uit zaad uit Italie. |
|
Terug naar boven |
|
|
detafelvanjan
Geregistreerd op: 30 Okt 2020 Berichten: 209 Woonplaats: Drenthe
|
Geplaatst: 12 Jan 2024 20:19:46 Onderwerp: |
|
|
Ik heb in de herfst een reaper sambal mogen proeven op een BBQ event. De makers waren vooral gericht op een smaak!!! ervaring en minder op de hitte. Uiteraard nog behoorlijk hot, maar zeker extreem mooie smaak. Ik was in de verleiding om ook een reaper te kweken, maar hou het ook dit jaar weer bij softies. |
|
Terug naar boven |
|
|
Sol
Geregistreerd op: 21 Okt 2020 Berichten: 542 Woonplaats: Midden Nederland
|
Geplaatst: 12 Jan 2024 23:49:49 Onderwerp: |
|
|
detafelvanjan schreef: | Ik heb in de herfst een reaper sambal mogen proeven op een BBQ event. De makers waren vooral gericht op een smaak!!! ervaring en minder op de hitte. Uiteraard nog behoorlijk hot, maar zeker extreem mooie smaak. Ik was in de verleiding om ook een reaper te kweken, maar hou het ook dit jaar weer bij softies. |
Ik dacht dat de reaper qua smaak richting de Trinidad Scorpion ging.
Na jarenlang kweken van de Butch T en vele (gefermenteerde) sauzen, ben ik tot de overtuiging gekomen dat die niet lekker te krijgen is en daarbij altijd een nucleaire hitte knal instantaan frontaal voor je kop geeft.
Daarentegen ben ik de Nagabrain Chocolate tegen het lijf gelopen, waar ik wel overheerlijke (gefermenteerde) sauzen mee kan maken die mooi aanzwellen qua hitte / inferno.
Ik heb ook wel eens een reaper sambal en jam geproefd op een beurs, maar die waren zo verdund, dat je de reaper hitte en ik neem aan ook de smaak amper meer proefde.
Waar is de Reaper qua smaak mee te vergelijken? |
|
Terug naar boven |
|
|
donaldk Site Admin
Geregistreerd op: 25 Aug 2020 Berichten: 774
|
Geplaatst: 13 Jan 2024 00:01:52 Onderwerp: |
|
|
Herinneren jullie je Stan nog? Die had het altijd over de fijne zoete smaak van de Reaper, wanneer hij ze vers at.
Ik doe niets met sausen, dus kan daarover niet meepraten. Sambal blijft overal plakken, dus de paar keer dat ik zo'n oliesaus geprobeerd heb in restaurant, werd ik helemaal gek. |
|
Terug naar boven |
|
|
detafelvanjan
Geregistreerd op: 30 Okt 2020 Berichten: 209 Woonplaats: Drenthe
|
Geplaatst: 14 Jan 2024 20:41:13 Onderwerp: |
|
|
Beetje off-topic vwb Carlo...
Maar de smaak van de reaper was VOL vanille, bessen en ander rood fruit. Een hint van rook, maar dat laatste kan de bereiding op de BBQ geweest zijn en zeker niet vet.
Olie is een optie dat veel sambals idd onsmakelijk maakt, maar het kan makkelijk zonder.
De caps lossen goed op in alcohol en olie, dus mijn aanpak voor een reaper zou zoiets zijn: Mengen met olie, laten bezinken en alleen de top en bottom gebruiken. Spoelen met alcohol en de rest gebruiken...
Yep, dat is best wat verspilling, maar het is zoeken naar wat het mooiste werkt.
*edit: Wat ik standaard doe bij bijna alle hete pepers. Ik gebruik alleen de puntjes. De hitte zit bij de steel en de smaak zit overal. Peper halveren levert VEEL minder hitte en dezelfde smaak. Steeltje en het hart met alle zaden gooi ik weg, op wat zaden na voor het nageslacht. |
|
Terug naar boven |
|
|
Carlo
Geregistreerd op: 03 Jan 2024 Berichten: 7 Woonplaats: Dongen
|
Geplaatst: 12 Feb 2024 21:23:37 Onderwerp: |
|
|
Heb de afgelopen jaren nogal eens sambals gemaakt van de allerheetste soorten maar behalve op een avondje bier drinken met vrienden en elkaar uitdagen wordt dat spul nauwelijks door mij gegeten. Veel te heet dus eigenlijk daarom dat ik ze steeds minder vaak kweek. Hele seizoen ermee bezig zijn om ze vervolgens niet te gebruiken, tja dat heeft niet veel nut voor mij. Maar goed, toch dit jaar weer een paar gedaan.
Pepperflakes ervan maken doe ik dan wel makkelijker want dat is een stuk minder heet. Tenminste wanneer je het over je maaltijd strooit en er niet uitgebreid mee kookt. |
|
Terug naar boven |
|
|
donaldk Site Admin
Geregistreerd op: 25 Aug 2020 Berichten: 774
|
Geplaatst: 12 Feb 2024 23:32:53 Onderwerp: |
|
|
detafelvanjan schreef: | Beetje off-topic vwb Carlo...
Olie is een optie dat veel sambals idd onsmakelijk maakt, maar het kan makkelijk zonder.
|
Het is dat de brand niet alleen heel sterk is (niks superhot, gewone sambal), maar ook op de lippen blijft, ik had het niet over ranzig ofzo. |
|
Terug naar boven |
|
|
donaldk Site Admin
Geregistreerd op: 25 Aug 2020 Berichten: 774
|
Geplaatst: 12 Feb 2024 23:35:04 Onderwerp: |
|
|
Mooi dat je begonnen bent Carlo. Ik ben nog steeds niet klaar. Ook weinig puf, nog. |
|
Terug naar boven |
|
|
Carlo
Geregistreerd op: 03 Jan 2024 Berichten: 7 Woonplaats: Dongen
|
Geplaatst: 18 Feb 2024 11:17:44 Onderwerp: |
|
|
De grootste planten zijn hier inmiddels al op p9 potten gezet. Ze zijn al zo'n 12cm hoog. Prachtig donkergroen blad en zelfs de eerste bloemknopjes al gesignaleerd. Gezien de steeds beter wordende buitentemp verwacht ik ze half maart al naar de kas te verplaatsen. Komt goed uit want dan ga ik weer tomaten onder de lampen zaaien. |
|
Terug naar boven |
|
|
Carlo
Geregistreerd op: 03 Jan 2024 Berichten: 7 Woonplaats: Dongen
|
Geplaatst: 22 Feb 2024 20:11:21 Onderwerp: |
|
|
Ik heb mijn foto's van lang geleden eens terug gekeken. Daar kwam ik een foto tegen van een peper die we toen met kerst bij een gourmet schotel hadden zitten. Daar zaten de eerste peperzaden in die ik zelf ging kweken. 2009 was dus mijn eerste kweek wat dus betekend dat ik nu al 15 jaar pepers kweek. |
|
Terug naar boven |
|
|
|