anna_c_l
Geregistreerd op: 08 Feb 2024 Berichten: 393 Woonplaats: Rotterdam
|
Geplaatst: 17 Jul 2024 16:05:33 Onderwerp: Langzaam Gebraden Kip met Knoflook en Citroen |
|
|
Langzaam Gebraden Kip met Knoflook en Citroen
5 personen,
2 uur 45 min. bereiden
Ingrediënten:
1 kip (2 tot 2¼ kg), in 10 stukken verdeeld
1 bol knoflook, in ongepelde teentjes verdeeld
2 citroenen zonder waslaagje, elk in acht stukjes
een handjevol verse tijm
3 eetlepels olijfolie
150 ml witte wijn
Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C
Bereiden
Leg de stukken kip in een braadslee en doe de knoflook, stukjes citroen en tijm erbij.
Trek daarvoor de blaadjes tijm grofweg van de takjes af en laat er een paar heel om later ter garnering te gebruiken.
Giet de olie erbij, meng alles met je handen door elkaar en doe het mengsel over in de braadslee.
Zorg dat de stukken kip met het vel naar boven liggen.
Sprenkel er de witte wijn op en maal er wat zwarte peper over, dek de braadslee strak af met aluminiumfolie en zet hem 2 uur in een oven die je op de smaak-intensiverende lage temperatuur van 160 °C hebt voorverwarmd.
Haal het folie weg en verhoog de oventemperatuur tot 200 °C.
Bak de kip nog 30 tot 45 minuten, tot het vel mooi goudbruin is en de citroenen aan de randjes beginnen te schroeien en te karameliseren.
Serveer dit gerecht het liefst zo, regelrecht uit de braadslee.
Strooi er alleen nog wat tijm over en schep de borden vol.
Persoonlijke noot van Nigella:
Dit is zo'n gerecht dat je onmogelijk maar een keer kunt maken, ik bedoel, na de eerste keer ben je meteen verslaafd.
Het is zo lekker makkelijk: je hoeft alleen maar alles bij elkaar in een braadslee te leggen en die in de oven te zetten, en je huis vult zich met de zomerse geuren van citroen en tijm - en natuurlijk, zachte, bijna honingzoete knoflook.
Het idee heb ik van de Franse kipstoofsels met hele tenen knoflook, die ik alleen nog een beetje wil oppeppen met een zomerse citroen. Het mooie ervan is dat je de citroen niet alleen als smaakgever gebruikt, maar ook als volwaardig onderdeel van het gerecht.
Door de grote stukken langzaam in de oven mee te laten bakken karameliseren ze bijna en kun je ze zo eten, met schil en al.
De bitterzure vruchten zijn door de warmte lekker zoet geworden.
Bron: Voor altijd zomer van Nigella Lawson |
|