anna_c_l
Geregistreerd op: 08 Feb 2024 Berichten: 393 Woonplaats: Rotterdam
|
Geplaatst: 20 Jul 2024 10:30:55 Onderwerp: Gyros met Tzatziki |
|
|
Gyros met Tzatziki
Ingrediƫnten:
Nodig voor 4 personen:
500 g varkensfilet/fricandeau
1 rode paprika
2 uien
1 citroen
2 knoflooktenen
2 volle theel oregano
1 theel komijnpoeder (djinten)
1 theel paprikapoeder
zout en peper uit de molen
Tzatziki:
1 komkommer
3 dl Griekse/Turkse yoghurt
1 knoflookteen
zout en peper uit de molen
Bereiden:
Tzatziki:
Schil de komkommer en rasp boven een vergiet.
Bestrooi flink met zout. Laat een (half) uurtje uitlekken en duw dan met een lepel zoveel mogelijk vocht eruit.
Meng met yoghurt, uitgeknepen knoflookteen en wat peper. Laat liefst nog een half uurtje staan.
Gyros:
Pers citroen en knoflook uit, meng met oregano, komijn, paprikapoeder, zout en peper.
Snij het vlees in reepjes en schep erdoor.
Laat minstens een kwartier marineren.
Snij de ui in ringen, de paprika in dunne reepjes.
Verhit wat olie in een koekenpan of wok en roerbak ui en paprika 5 minuten. Schep uit de pan.
Bak nu op hoog vuur het vlees al omscheppend bruin en gaar in 2 minuten.
Hussel ui en paprika er weer door en serveer met de tzatziki en rijst.
Tips:
Laat de rijst achterwege en serveer het geheel als een doe-het-zelfpakket aan tafel (geheide kinderhit!) met in de oven opgewarmde pitabroodjes en losse slablaadjes.
Een tomaatje erbij kan ook geen kwaad en het wordt er warempel meteen een stuk Griekser van.
Het zout bij de komkommer zorgt ervoor dat hij zijn vocht verliest.
Met dat vocht drupt ook het meeste zout weg, maar afspoelen met water en goed droogdeppen met keukenpapier mag ook.
Waterige tzatziki? Dan heb je de komkommer niet genoeg laten uitlekken. Of je hebt gewone (= veel dunnere) yoghurt gebruikt in plaats van die mooi dikke Griekse/Turkse.
Variant:
voeg wat fijngehakte verse munt of dille toe aan de tzatziki.
Bron: Karin Luiten (Koken zonder pakjes en zakjes) |
|