FAQ   Zoeken   Gebruikersgroepen   Registreren   Profiel   Log in om je privéberichten te bekijken   Inloggen 

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Verklaring Geloven in Mensenrechten 2008

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk.    Filosofiekaffee Forumindex » Het hart van onze groep Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Verklaring Geloven in Mensenrechten 2008
 BerichtGeplaatst: 8 Jan 2009 15:35:24 Reageren met citaat  
Bericht
  mariakat
LaMama

Geregistreerd op: 26 Okt 2008
Berichten: 307
Woonplaats: Zeeland

http://www.dutch.faithinhumanrights.org/?caching=off

Hier de tekst:

Preambule
Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties, zijn wij, vertegenwoordigers van tal van wereldreligies, op 10 december 2008
bijeengekomen in het Vredespaleis in Den Haag, zetel van het Internationale Hof van Justitie, om te verklaren en te bevestigen dat onze religies de mensenrechten en fundamentele vrijheden van elk mens, individueel of in gemeenschap met anderen, erkennen en ondersteunen.
We moeten erkennen dat, hoe betreurenswaardig ook, religie soms wordt misbruikt op een wijze die schending van mensenrechten tot gevolg heeft. Nu echter komen we, als vertegenwoordigers van verschillende geloofstradities, bijeen om gemeenschappelijk te beklemtonen dat religie de voornaamste inspiratiebron voor mensenrechten is geweest, waarvan onze heilige geschriften en leerstellingen duidelijk getuigen:

?Iemand die iemands leven redt, is gelijk aan iemand die het leven van allen redt.? (Qu?ran 5:32);
?E?n mens is in de wereld geschapen, om te laten zien dat als iemand de dood van ??n mens veroorzaakt, hij de hele wereld heeft vernietigd, en als iemand ??n enkel leven redt, hij de hele wereld heeft gered.?
(Mishna Sanhedrin 4:5);
?Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf.? (Lukas 10:27);
?Laten we ons gezamenlijk opstellen, laten we samen verklaringen opstellen en mogen onze gedachten ??n zijn.? (Rigveda 10:191:2);
?Zoals ik mezelf bescherm tegen onaangename zaken, hoe klein ook, evenzo moet ik handelen jegens anderen met een meelevende en zorgzame geest.? (Shantideva, A Guide to the Bodhisattva's Way of Life);
?Laten we onze geest verenigen om te bezien welk leven we onze kinderen kunnen geven.? (Chief Sitting Bull, Lakota).

Wij erkennen onze verantwoordelijkheid jegens onze gelovigen en de wereld in haar geheel en bevestigen opnieuw ons voornemen om alle noodzakelijke stappen te zetten, zowel binnen onze gemeenschappen als in samenwerking met anderen, om de mensenrechten en fundamentele vrijheden van elk individu, ongeacht religie of levensbeschouwing, te bevorderen en te beschermen.

Om dat te bewerkstelligen, verklaren wij plechtig dat wij ons de volgende doelstellingen, uitdagingen en beloften ter harte zullen nemen:

I Mensenrechten: resultaten
1. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens komt op voor de waardigheid van elk menselijk individu, ongeacht religie, ras, sekse of ander kenmerk. Als zodanig is ze een bijdrage aan de verwerkelijking van onze gemeenschappelijke visie van een in religieus en cultureel opzicht diverse wereldgemeenschap, die zich gezamenlijk inzet om de rechten en waardigheid van alle mensen te bevorderen en te verdedigen. De Verklaring heeft op nationaal en internationaal niveau gestimuleerd en ge?nspireerd tot het formuleren van nieuwe normen en praktijken. We willen het belang van twee principes beklemtonen: dat elk mens vrijheid geniet van gedachte, geweten en religie, en dat niemand gediscrimineerd mag worden op grond van religie of levensbeschouwing.


2. Nationale overheden dragen de eerste verantwoordelijkheid om de mensenrechten te bevorderen en te beschermen. We willen echter onderstrepen dat mensen verplichtingen hebben jegens de grotere gemeenschappen waarvan zij deel uitmaken; daarbinnen alleen kan iemands persoonlijkheid zich vrij en volledig ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om alle mensen door middel van informatie en onderwijs bewust te maken van hun mensenrechten en eveneens van hun gezamenlijke verantwoordelijkheid om mensenrechten waar te maken. Daartoe vestigen we de aandacht op de waardevolle bijdrage van vele religieuze en maatschappelijke organisaties.

II Mensenrechten: uitdagingen
3. Wij spreken onze diepe bezorgdheid erover uit dat, ondanks alle resultaten, voor veel mensen in de wereld op dit moment het genieten van mensenrechten nog steeds een ver verwijderde realiteit blijft. Schendingen van mensenrechten zijn er de oorzaak van dat onschuldige mensen gedood worden of ernstig gewond raken, met als gevolg onnoemelijk leed, verliezen en ontberingen. Meer dan ooit wordt deze wereld bedreigd door raciale, economische en religieuze verdeeldheid; we moeten de universele beginselen van waardigheid, gelijkheid, vrijheid, rechtvaardigheid en vrede verdedigen en uitdragen die vervat zijn in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Uitdagingen voor het aanvaarden van mensenrechten en fundamentele vrijheden

4. De rechten, vrijheden en verplichtingen, neergelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, worden overal ter wereld erkend. Niettemin worden zij niet overal volledig aanvaard. We nemen spanningen waar ten aanzien van tal van specifieke rechten als de vrijheid van religie of levensovertuiging, het gelijkheidsbeginsel en het verbod op foltering. Wij willen hier duidelijk stellen dat de Verklaring niet beschouwd mag worden als een lijst waaruit men naar believen een keuze kan maken. Er is dringend behoefte aan een diepgaande reflectie op de integrale aanvaarding van elk specifiek recht.

Uitdagingen voor de interpretatie van mensenrechten en fundamentele vrijheden

5. Mensenrechten kunnen op verscheidene manieren worden ge?nterpreteerd. Het argument van cultuurverschillen wordt van tijd tot tijd in stelling gebracht om ernstige schendingen van mensenrechten en fundamentele vrijheden te rechtvaardigen. Wij wijzen daarom op de Verklaring van Wenen en het Actieprogramma Mensenrechten van 1993, waarin alle landen in de wereld overeenkwamen dat ?alle mensenrechten universeel, ondeelbaar en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. (?) Indachtig het belang van nationale en regionale bijzonderheden en de verschillen in historische, culturele en religieuze achtergronden, is het de plicht van staten, ongeacht hun politieke, economische en culturele systeem, om alle mensenrechten en fundamentele vrijheden te bevorderen en te beschermen.? Dit houdt de noodzaak in van een voortgaande dialoog van regeringsvertegenwoordigers, religieuze gemeenschappen, inheemse volkeren en onafhankelijke deskundigen, gebaseerd op een dynamische interpretatie van mensenrechten.

Uitdagingen voor de implementatie van mensenrechten en fundamentele vrijheden

6. Vrede en veiligheid zijn noodzakelijke voorwaarden om toegang te hebben tot mensenrechten en fundamentele vrijheden. Ofschoon nationale overheden tot taak hebben vrede en veiligheid te garanderen voor hun inwoners, mag deze vaststelling niet leiden tot een beperking van fundamentele mensenrechten. Wij verwerpen het ontwikkelen van veiligheidsmaatregelen en andere middelen die mensenlevens eerder in gevaar brengen dan beschermen, zoals de onvoorstelbare wereldwijde uitgaven aan bewapening. De levensbedreigende en verwoestende kracht ervan maakt het absoluut noodzakelijk om te zoeken naar vreedzame middelen om spanningen te verminderen.

7. Het toenemende geweld in internationale en nationale gemeenschappen blijft een bron van ernstige bezorgdheid en bemoeilijkt de verwezenlijking van mensenrechten. Wij doen een beroep op alle betrokkenen om elk vreedzame middel te beproeven om de balans te herstellen en af te zien van verkeerd gebruik van geweld. Bovendien willen wij extra aandacht vestigen op het probleem van structureel geweld in de samenleving en dat van huiselijk geweld in het bijzonder. Het is van het grootste belang dit probleem het hoofd te bieden en zodoende de levens te redden van de meest kwetsbaren onder ons.

8. We constateren met grote bezorgdheid de toename van onverdraagzaamheid in zaken betreffende religie of levensovertuiging, van gevallen van aanzetten tot religieuze haat, openlijk of bedekt. We beklemtonen het belang van de vrijheid van meningsuiting ?n we betreuren het dat voorwerpen van religieuze verering worden gebruikt op een manier die niet genoeg respect toont voor de gevoeligheden van gelovigen. Wij beschouwen de vrijheid om een religie of levensovertuiging te hebben, te behouden en aan te nemen, een persoonlijke keuze, zonder dwang of drang, als een onvervreemdbaar recht. Voorts mag de vrijheid van mensen om hun geloof of levensovertuiging te uiten, in welke vorm van aanbidding, viering, uitoefening en onderricht dan ook, alleen onderworpen worden aan zorgvuldig gedefinieerde beperkingen, die overeenkomen met algemeen aanvaarde beginselen van international recht.

9. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens roept op om tegemoet te komen aan de primaire menselijke behoeften. De verwerpelijke en onmenselijke omstandigheden van extreme armoede, waar meer dan een miljard mensen vandaag de dag onder lijden, moeten definitief worden veranderd. De menselijke vernietiging van het milieu moet tot staan worden gebracht. Het proces om de Millennium Doelstellingen te realiseren (acht doelen die 189 landen hebben beloofd in 2015 te zullen hebben bereikt) vormt een belangrijke indicator van de inspanningen van landen om mensenrechten voor allen te verwezenlijken.

III Beloften
10. Aanhangers van verschillende geloofstradities hebben zich ingezet om de menselijke waardigheid te beschermen. Religie moet instaan voor vrede, verzoening, universele waarden, wederzijds respect en het hoog houden van mensenrechten en universele vrijheden. Onze geloofstradities waren en zijn in staat om inspiratie en leiding te geven bij het realiseren van deze doelstellingen. Wij willen opnieuw uitspreken dat we ons committeren aan alle mensenrechten voor iedereen, zoals vervat in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

11. Tot de noodzakelijke bijdragen die religieuze inspiratie en georganiseerde religies en levensovertuigingen kunnen leveren aan een verdere implementatie van mensenrechten, behoren de volgende:

Onze heilige geschriften en leerstellingen bestuderen en onderzoek doen naar de theologische basis voor de verdediging van mensenrechten; reacties formuleren waar kwaad is gedaan in naam van de religie en wegen zoeken van vergeving en verzoening om wederzijds respect en begrip tussen onze gemeenschappen te bevorderen;
De grootste bedreigingen voor de volledige verwezenlijking van mensenrechten aanpakken door concepten van vrede, veiligheid en ontwikkeling te bevorderen die bijdragen aan het bereiken van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen en onze gedeelde wereld een veilige plaats maken om in te leven;
Luisteren naar het lijden van individuele mensen, families en gemeenschappen, en hen helpen om hun verhalen te vertellen en te verbeelden, zodat medeleven kan leiden tot solidariteit en actie;
Religieuze gemeenschappen aanmoedigen om dieper betrokken te raken in mensenrechtenkwesties, zowel binnen als buiten hun gemeenschap, interreligieuze samenwerking stimuleren met wederzijds respect.
Conclusie
12. Deemoedig vanwege het gezag dat toegekend wordt aan de wereldreligies en ons bewust van onze gedeelde verantwoordelijkheid om mensenrechten te verdedigen, verlangen wij er vurig naar dat deze Verklaring het begin zal zijn van een breder proces, en een katalysator zal worden van transformatie en verandering. Teneinde de ondersteuning van mensenrechten door religieuze gemeenschappen te verbreden en te verdiepen, roepen we religieuze leiders overal ter wereld op om deze Verklaring te ondertekenen. We roepen gelovigen op, deze Verklaring overal zo breed mogelijk te verspreiden en ernaar te handelen.
_________________
Groet Mariakat
Profiel bekijken Stuur privébericht
 Geplaatst: 8 Jan 2009 15:35:24  
Bericht
 




Nieuw onderwerp plaatsen   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk.    Filosofiekaffee Forumindex » Het hart van onze groep

Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Berichten van afgelopen:

  

Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group Vertaling door Lennart Goosens.
Macinscott 2 by Scott Stubblefield