Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Witschimmel kazen -> Vandaag Valençay
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht Vandaag Valençay - Geplaatst: 1 Dec 2012 11:52:47 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Vandaag voor het eerst eens begonnen aan Valençay http://nl.wikipedia.org/wiki/Valen%C3%A7ay_AOC.
Daarvoor 10 liter rauwe geitenmelk gehaald bij de boer en deze tot 24 graden gewarmd. Daarna 1/8 tl mesofiele cultuur toegevoegd, 1/8 tl Penicilium Candida Neige en 1/8 tl Geotrichum Candida. Na doorroeren dit 30 minuten laten staan en daarna 1/4 tl vloeibare stremsel toegevoegd, opgelost in 60 ml water. Dit moet nu op kamertemperatuur 24 uur blijven staan, waarna de wrongel ongesneden een kaasdoek in gaat om 6 uur uit te lekken. Daarna kan het de vormen in. Ik heb geen echte pyramide vormen gekocht, maar vormpjes met ongeveer dezelfde inhoud die ik ook voor andere kaasjes kan gebruiken. Nadat de vormpjes dan nog 24 hebben uitgelekt op kamertemperatuur, gaan de kaasjes gezouten worden met een mengsel van 5 delen zout en 1 deel houtskoolpoeder. De houtskoolpoeder zorgt voor verandering van de zuurgraad van de korst en beinvloedt daarmee de groei van de Geo en PC. En zorgt voor een grijze korst. Ik ben benieuwd wat het gaat worden en ik zal jullie op de hoogte houden....
Op de foto de ingepakte weckketel met thermometer, zo zal deze 24 uur blijven staan (ik zie net dat het klokje voor loopt Smile ).

groet,
Herman

 
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 1 Dec 2012 11:52:47  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Dec 2012 11:46:00 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Heb je die kaas al eens geproefd ergens op vakantie of zo?
Deze is helemaal nieuw voor mij. Shocked
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Dec 2012 14:56:03 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Haha, nee, zelf nog nooit geproefd. Ik kijk regelmatig in winkels of ik hem zie, maar tot nu niet gevonden. Waarom dan toch deze kaas? Ik ben foto's tegengekomen en werd getriggerd door het donkergrijze uiterlijk en de beschrijvingen van de smaak. Ik had ook al houtskoolpoeder in huis omdat ik een keer Roche Baron wil maken (een blauwschimmelkaas waarvan de korst ook met houtskool wordt "bewerkt"). En het is weer eens wat anders op het kaasplankje voor na het Kerstdiner.... Ik ben van plan om hierbij wat honing te serveren, want dat doet het ook goed bij andere zachte geitenkaasjes.
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 2 Dec 2012 20:02:36 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Begin van de avond de uitgelekte wrongel in de vormen gedaan. Opbrengst is een stuk minder dan de bedoeling.... Toen ik n.l. de kaasdoek bij elkaar ging binden voor het uitlekken, glipte 1 hoek uit mijn handen en verloor ik bijna de helft van de wrongel...... Balen...
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Dec 2012 09:51:52 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Wrongel op de vloer dus? Dat is balen joh! Shocked
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 3 Dec 2012 21:49:26 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Vanavond na 24 uur uitlekken in de vorm, de kaasjes uit de vorm gehaald en gezouten met een 5:1 mix van zout en houtskool (1 eetlepel op 1/2 theelepel). Ik gebruik daar een setje gestandariseerde maatlepeltjes voor, die je in de meeste winkels voor huishoudelijke artikelen kan kopen.
Let op dat het zout dat je gebruikt voor kaasmaken GEEN jodium bevat!

groet,
Herman


 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 9 Dec 2012 15:00:35 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Even een update, na een week begint de buitenkant bedekt te raken met de Geo en PC. Zo te zien gaat het goed...
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 9 Dec 2012 18:34:02 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Herman, ik ben zeer benieuwd naar het resultaat van deze kaas.
Het ligt allemaal niet voor de hand, maar toch.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Dec 2012 14:14:13 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Okay, de kaas is nu twee weken geleden gemaakt en volgens het recept is het tijd om de kaasjes te verpakken. Volgens mij ook, de buitenkant is mooi dicht bezet met Penicilium Candida en als ik dit aanklop met een vinger schijnt de houtskool er door heen. Geur is fris-zuur. Aanstaande dinsdag wordt waarschijnlijk de eerste aangesneden. Het verpakken doe ik in het kaaspapier dat ik hiervoor een tijdje geleden heb gekocht: Een laagje plastic folie met een laagje papier.
-Herman-



 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 19 Dec 2012 09:26:32 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Dat ziet er hmmm uit Herman.
Laat je weten wat het uiteindelijk verdict is?
Wij hier kijken er al naar uit. Wink
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 19 Dec 2012 12:34:56 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Gisteravond de eerste aangesneden, dus op een leeftijd van iets meer dan 2 weken. Smaak is fris en duidelijk "geitig", zonder echt een zware smaak te zijn. Hij is samen met een Reblochon en een Cambozola aangesneden ter gelegenheid van werkbezoek van buitenlandse collega's en alle drie de kaasjes werden zeer gewaardeerd.
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 24 Dec 2012 21:50:14 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






In tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen is de volgende Valencay niet aangesneden voor het kaasplankje met het kerstdiner, maar al op kerstavond ter gelegenheid van een verjaardag. Maar nu heb ik foto's. En de kaas werd weer zeer gewaardeerd....
En iedereen alvast een heel fijne kerst toegewenst!



 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 28 Dec 2012 19:14:21 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 306


Ook voor u de beste wensen Herman en uiteraard voor ieder die hier meeleest.
Mooie foto's van je 'as-kazen'.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Witschimmel kazen -> Vandaag Valençay Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum

   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.