Wat heb je nodig
* 2,5 ltr melk
* 90 ml citroensap of 125 gr yoghurt
Breng de melk voorzichtig aan de kook. Roer regelmatig zodat de melk niet aan de bodem vast gaat zitten of aanbrandt. Zodra de melk koken het vuur laag draaien en de citroensap of de yoghurt erdoor roeren.
De melk moet gaan schiften in wrongel en wei. Als er geen wrongel ontstaat moet je nog wat citroensap of yoghurt toevoegen.
Zodra er wrongel ontstaat moet je het vuur uitzetten, anders wordt hij te taai.
Na ongeveer 5 minuten kun je het kaasmengsel in een vergiet doen waar je eerst een kaasdoek in gedaan hebt. Houdt de uiteinden van de kaasdoek bij elkaar en pers daarna de overtollige wei er zachtjes uit. Als je een kruimelige kaas wilt kun je dit uitpersen onder de koude kraan doen.
Laat de kaas daarna nog ongeveer 4 uur onder een pers staan, zodat hij lekker stevig wordt.
Dit levert ongeveer 400 gr kaas op. Structuur f?ta-achtig, maar iets droger. Zonder toevoeging van zout beetje flauw, maar toch smaakvol.
Met een beetje honing heerlijk als avond snack!
- Geplaatst: 5 Apr 2009 20:39:02
- Geplaatst: 12 Apr 2009 11:26:49
Esje
Geregistreerd op: 12 Apr 2009
Berichten: 5
Om te voorkomen dat de melk vast koekt aan je pan kun je je pan eerst even met koud water omspoelen (niet afdrogen!) en dan de melk erin en koken.
- Geplaatst: 13 Apr 2009 07:45:36
Dieuwertje
Geregistreerd op: 12 Apr 2009
Berichten: 11
Woonplaats: Bad Bentheim
Zou het ook uitmaken of je magere/halfvolle/volle of misschien zelfs wel karnemelk gebruikt?
- Geplaatst: 13 Apr 2009 07:57:43
JoopBastiaannet
Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 45
Dieuwertje schreef:
Zou het ook uitmaken of je magere/halfvolle/volle of misschien zelfs wel karnemelk gebruikt?
Dat maakt zeer zeker uit!
Vet speelt de belangrijkste rol bij kaasproduktie. Het is ??n van de hoofdbestanddelen (samen met kaasstof) en bepaalt de smaak en het aroma.
Als je melk koopt in de winkel kijk dan even op het pak of op de fles. Als het UHT (Ultra-Heat_Treated) melk is, dan is deze absoluut niet geschikt voor het maken van kaas.
Gehomogeniseerde melk is geschikt als je extra stremsel en calciumchloride toevoegd.
Laatst aangepast door JoopBastiaannet op 14 Apr 2009 11:38:07; in totaal 1 keer bewerkt
- Geplaatst: 14 Apr 2009 11:35:46
JoopBastiaannet
Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 45
Ik moet mezelf even corrigeren. Het is wel degelijk mogelijk van karnemelk kaas te maken.
Je doe enkele druppels citroensap of azijn bij de karnemelk en verhit dan tot ongeveer 50 graden. De karnemelk gaat dan schiften. Uit laten lekken en je hebt een kaase die enigzins zurig smaakt.
In Belgi? wordt op deze manier de "Geraadsbergse Mattetaarten" gemaakt.
- Geplaatst: 14 Apr 2009 11:54:34
Dieuwertje
Geregistreerd op: 12 Apr 2009
Berichten: 11
Woonplaats: Bad Bentheim
Wat voor een soort citroensap kun je gebruiken?
Ik heb van die bolletjes gvonden maar daar zit 20% water bij in.
Ook heb ik pure citroensap gevonden.
Zou je ook verse citroensap kunnen gebruiken?
- Geplaatst: 14 Apr 2009 13:05:51
JoopBastiaannet
Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 45
Ik gebruik zelf de gele flesjes met de groene dop. Maar vers kan ook.
- Geplaatst: 13 Jun 2009 13:54:29
janmeut
Geregistreerd op: 29 Mei 2009
Berichten: 5
Woonplaats: Kampen
Karnemelk bevat minder vet en eiwit, dus is misschien wat minder efficient dan volle melk.
Ik heb het recept gemaakt met vers geperst citroensap en volle melk, een paar bosuitjes en wat zout er doorheen.
't Ziet er prima uit, vanavond bij het eten gaan we proberen of het ook smaakt.
- Geplaatst: 16 Jun 2009 11:33:50
janmeut
Geregistreerd op: 29 Mei 2009
Berichten: 5
Woonplaats: Kampen
Heerlijk! Moest even wennen aan het lage zout gehalte en bij gebrek aan degelijke pers was de kaas wat brokkelig, maar het smaakte prima!
- Geplaatst: 16 Jun 2009 15:40:33
Gildemeester
Administrator
Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 15
janmeut schreef:
Heerlijk! Moest even wennen aan het lage zout gehalte en bij gebrek aan degelijke pers was de kaas wat brokkelig, maar het smaakte prima!
Fijn om te horen! Zoutgehalte is inderdaad nogal persoonlijk. Maar daar staat tegenover dat je lekker met de zout en de kruiden kunt experimenteren.
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Wil je ook een eigen gratis forum?
- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!