Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas Plaatjes -> dan ook mijn eerste kaasje! Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht dan ook mijn eerste kaasje! - Geplaatst: 15 Apr 2013 18:58:06 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland



Ben benieuwd en Herman ik zal hem wat langer proberen te laten liggen dan de 2 weken die kaas je kaasje zegt. Ze zijn 340 gram ongeveer.

Hoe lang zou jij hem laten liggen?

Als je gek word van mijn gevraag dan meld je dat maar hoor, wil altijd alles zo goed mogelijk doen dus vraag dan weer veel.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 15 Apr 2013 18:58:06  








 
Terug naar boven  

  Bericht Re: dan ook mijn eerste kaasje! - Geplaatst: 15 Apr 2013 19:51:15 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






gerda schreef:


Ben benieuwd en Herman ik zal hem wat langer proberen te laten liggen dan de 2 weken die kaas je kaasje zegt. Ze zijn 340 gram ongeveer.

Hoe lang zou jij hem laten liggen?

Als je gek word van mijn gevraag dan meld je dat maar hoor, wil altijd alles zo goed mogelijk doen dus vraag dan weer veel.


Hoi Gerda, klopt het dat je ze gecoat hebt? Dan zullen ze (mits goed gemaakt Wink ) niet zo snel uitdrogen. Als ze op ongeveer 12C bewaard worden, dan zou ik toch zeker 4 weken doen, hoe meer je van belegen/extra belegen/oud houdt, hoe langer. Rijping van kaas is als rijping van wijn (en stabiliteit van een aquarium!): Hoe groter het volume, des te stabieler het product en des te beter de rijping (ok, een aquarium rijpt niet...). Je zal zelf een beetje proefondervindelijk moeten vaststellen wat voor jou de beste rijpingstijd is.

Euh, heb je gezien de uitgebreide antwoorden van me de indruk dat je te veel vraagt? Hoe denk je dat ik aan mijn kennis ben gekomen? Ook door veel te vragen natuurlijk! Ik vind het heerlijk om kennis te delen en andere mensen enthousiast te zien worden/zijn over deze hobby!

groeten,
Herman
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 15 Apr 2013 19:56:14 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Fijn Herman dan vraag ik lekker verder Very Happy

Ja ik heb ze gecoat ( 3 maal), en hoop goed gemaakt Wink

ze liggen in een provisiekast (hele ruime) midden in de boerderij waar het altijd heerlijk koel blijft nu 13 graden

Volgens mij is de lucht vochtigheid daar ook goed.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Apr 2013 18:13:16 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Mooi Gerda, heel mooi!
Zoals Herman zegt, afblijven. Geef het rustig 4 weken.
Wil je alle dagen kaas eten van jezelf? Regelmatig kaas maken. Wink
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Apr 2013 20:22:11 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

oooo dan moet ik me echt over de vingers gaan slaan, want het ziet er zo aanlokkelijk uit, wil ook zo graag even naar de binnenkant kijken maar ik moet maar geduld hebben en genoegen nemen met de kaas uit de winkel....zucht.


zegt de staat van de korst ook wat?? mijn korst is mooi veerkrachtig ( tot nu toe)
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Apr 2013 20:28:07 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

o en John er liggen er nu 6, gisteren een gewone en een fenegriek gemaakt en die zien er nog mooier uit. wil er nog wat meer gaan maken zodat ik er toch ook wat oud kan laten worden.
De coating wil ik alleen met een kwast gaan aanbrengen vind met een spons het best een geklieder en blijven veel klonters op de kaas.

Ik wilde inderdaad vaak kaasjes gaan maken die 400 grams met kruiden omdat we die graag bij de borrel eten en komijn en gouda in kilo, heb mijn kilovorm besteld maar die laat op zich wachten. Morgen word ook mijn CaCl opgestuurd en vrijdag brengt mijn vriendin melk van de boer, dus ga ik mijn eerste boeren kaas maken, wil de melk wel gaan pastureren, toch maar voor de zekerheid.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 17 Apr 2013 06:23:05 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


De korst lijkt me ok te zijn. Ik zou daar nikske aan veranderen.
Ook hier wordt de coating met de kwast aangebracht.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 17 Apr 2013 07:39:31 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Voor wat betreft het proeven kan je denken aan een kleine kaasboor. Dit is te vergelijken met een appelboor, alleen dunner. Je draait/trekt daarmee een kleine cylinder uit de kaas, waarvan je aan het einde een stukje afbreekt ewn proeft. De rest (en dat vereist wat handigheid en oefening, stop je er weer in terug. Likje coating en hij is weer dicht. Een goede is wel duur, nieuw ergens rond de 80 euro (Boska).
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 17 Apr 2013 17:40:12 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland



Gewoon kaasje en een met fenegriek.
Nog niet gecoat, inmiddels 1 laag gehad aan een zijde....ik vond het al zon gesmeer op mijn mooie plank tot ik tijdens het lezen er achter kwam dat je ook eerst de ene en dan de andere zijde kunt insmeren zonder je hele plank te coaten Embarassed
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 17 Apr 2013 17:42:01 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

hoeklijn schreef:
Voor wat betreft het proeven kan je denken aan een kleine kaasboor. Dit is te vergelijken met een appelboor, alleen dunner. Je draait/trekt daarmee een kleine cylinder uit de kaas, waarvan je aan het einde een stukje afbreekt ewn proeft. De rest (en dat vereist wat handigheid en oefening, stop je er weer in terug. Likje coating en hij is weer dicht. Een goede is wel duur, nieuw ergens rond de 80 euro (Boska).


Jeetje wat een prijs joh! Dat word gewoon geduldig zijn.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 20 Apr 2013 10:20:02 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Jaaaaa inmiddels mijn eerste verse koemelk kaas gemaakt.
Inderdaad wat een verschil. Ik heb ook de Calcium chloride gebruikt.
Mooie dikke stremsel. Wel gepasteuriseerd. Helaas niet genoeg melk voor een kilo maar wel een mooie grote platte kaas gemaakt.
Ben benieuwd. Staat voor vandaag mijn eerste kilo kaas op programma, die wat druk is dus ik hoop dat het gaat lukken.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 20 Apr 2013 14:24:26 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ik denk dat je het verschil wel gaat proeven! Je bent er maar druk mee...
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 20 Apr 2013 21:39:33 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Maar het is ook wel heel leuk en met een kilo kaas in de week etent gezin, mag ik wel wat voorraad aanleggen...
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 27 Apr 2013 21:20:31 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

...en ik ben gezwicht.
3 weken oud en een aantal dagen op 16 graden gelegen dacht ik we kunnen het wel wagen vanavond. Een heerlijke romige jonge kaas. Iets te droog maar ik vond de wrongel ook wat fijn. Maar niet vervelend droog.
We genieten hier met een glas wijn.

En het klopt.....wat je zelf maakt smaakt lekkerder!
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 28 Apr 2013 11:05:25 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Goed zo, fijn genieten van je eigen gemaakte kaas. Vrijdag had ik 2 1/2 kilo kaas mee naar de zaak genomen voor de vrijdagmiddagborrel: Cabra al Vino, Bleu d'Armand en een Goudse met knoflook, ui en bieslook.
Viel weer erg in de smaak...
En de belangstelling om zelf kaas te gaan maken begint te groeien bij sommigen!
 
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 28 Apr 2013 11:05:25  








 
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas Plaatjes -> dan ook mijn eerste kaasje! Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 2  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.