|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
dan ook mijn eerste kaasje! - Geplaatst: 15 Apr 2013 18:58:06 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Ben benieuwd en Herman ik zal hem wat langer proberen te laten liggen dan de 2 weken die kaas je kaasje zegt. Ze zijn 340 gram ongeveer.
Hoe lang zou jij hem laten liggen?
Als je gek word van mijn gevraag dan meld je dat maar hoor, wil altijd alles zo goed mogelijk doen dus vraag dan weer veel.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 15 Apr 2013 18:58:06 |
|
|
|
|
Re: dan ook mijn eerste kaasje! - Geplaatst: 15 Apr 2013 19:51:15 |
|
|
|
gerda schreef: |
Ben benieuwd en Herman ik zal hem wat langer proberen te laten liggen dan de 2 weken die kaas je kaasje zegt. Ze zijn 340 gram ongeveer.
Hoe lang zou jij hem laten liggen?
Als je gek word van mijn gevraag dan meld je dat maar hoor, wil altijd alles zo goed mogelijk doen dus vraag dan weer veel. |
Hoi Gerda, klopt het dat je ze gecoat hebt? Dan zullen ze (mits goed gemaakt ) niet zo snel uitdrogen. Als ze op ongeveer 12C bewaard worden, dan zou ik toch zeker 4 weken doen, hoe meer je van belegen/extra belegen/oud houdt, hoe langer. Rijping van kaas is als rijping van wijn (en stabiliteit van een aquarium!): Hoe groter het volume, des te stabieler het product en des te beter de rijping (ok, een aquarium rijpt niet...). Je zal zelf een beetje proefondervindelijk moeten vaststellen wat voor jou de beste rijpingstijd is.
Euh, heb je gezien de uitgebreide antwoorden van me de indruk dat je te veel vraagt? Hoe denk je dat ik aan mijn kennis ben gekomen? Ook door veel te vragen natuurlijk! Ik vind het heerlijk om kennis te delen en andere mensen enthousiast te zien worden/zijn over deze hobby!
groeten,
Herman
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 15 Apr 2013 19:56:14 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Fijn Herman dan vraag ik lekker verder
Ja ik heb ze gecoat ( 3 maal), en hoop goed gemaakt
ze liggen in een provisiekast (hele ruime) midden in de boerderij waar het altijd heerlijk koel blijft nu 13 graden
Volgens mij is de lucht vochtigheid daar ook goed.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 16 Apr 2013 18:13:16 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Mooi Gerda, heel mooi!
Zoals Herman zegt, afblijven. Geef het rustig 4 weken.
Wil je alle dagen kaas eten van jezelf? Regelmatig kaas maken.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 16 Apr 2013 20:22:11 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
oooo dan moet ik me echt over de vingers gaan slaan, want het ziet er zo aanlokkelijk uit, wil ook zo graag even naar de binnenkant kijken maar ik moet maar geduld hebben en genoegen nemen met de kaas uit de winkel....zucht.
zegt de staat van de korst ook wat?? mijn korst is mooi veerkrachtig ( tot nu toe)
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 16 Apr 2013 20:28:07 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
o en John er liggen er nu 6, gisteren een gewone en een fenegriek gemaakt en die zien er nog mooier uit. wil er nog wat meer gaan maken zodat ik er toch ook wat oud kan laten worden.
De coating wil ik alleen met een kwast gaan aanbrengen vind met een spons het best een geklieder en blijven veel klonters op de kaas.
Ik wilde inderdaad vaak kaasjes gaan maken die 400 grams met kruiden omdat we die graag bij de borrel eten en komijn en gouda in kilo, heb mijn kilovorm besteld maar die laat op zich wachten. Morgen word ook mijn CaCl opgestuurd en vrijdag brengt mijn vriendin melk van de boer, dus ga ik mijn eerste boeren kaas maken, wil de melk wel gaan pastureren, toch maar voor de zekerheid.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 17 Apr 2013 06:23:05 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
De korst lijkt me ok te zijn. Ik zou daar nikske aan veranderen.
Ook hier wordt de coating met de kwast aangebracht.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 17 Apr 2013 07:39:31 |
|
|
|
Voor wat betreft het proeven kan je denken aan een kleine kaasboor. Dit is te vergelijken met een appelboor, alleen dunner. Je draait/trekt daarmee een kleine cylinder uit de kaas, waarvan je aan het einde een stukje afbreekt ewn proeft. De rest (en dat vereist wat handigheid en oefening, stop je er weer in terug. Likje coating en hij is weer dicht. Een goede is wel duur, nieuw ergens rond de 80 euro (Boska).
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 17 Apr 2013 17:40:12 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Gewoon kaasje en een met fenegriek.
Nog niet gecoat, inmiddels 1 laag gehad aan een zijde....ik vond het al zon gesmeer op mijn mooie plank tot ik tijdens het lezen er achter kwam dat je ook eerst de ene en dan de andere zijde kunt insmeren zonder je hele plank te coaten
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 17 Apr 2013 17:42:01 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
hoeklijn schreef: | Voor wat betreft het proeven kan je denken aan een kleine kaasboor. Dit is te vergelijken met een appelboor, alleen dunner. Je draait/trekt daarmee een kleine cylinder uit de kaas, waarvan je aan het einde een stukje afbreekt ewn proeft. De rest (en dat vereist wat handigheid en oefening, stop je er weer in terug. Likje coating en hij is weer dicht. Een goede is wel duur, nieuw ergens rond de 80 euro (Boska). |
Jeetje wat een prijs joh! Dat word gewoon geduldig zijn.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 20 Apr 2013 10:20:02 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Jaaaaa inmiddels mijn eerste verse koemelk kaas gemaakt.
Inderdaad wat een verschil. Ik heb ook de Calcium chloride gebruikt.
Mooie dikke stremsel. Wel gepasteuriseerd. Helaas niet genoeg melk voor een kilo maar wel een mooie grote platte kaas gemaakt.
Ben benieuwd. Staat voor vandaag mijn eerste kilo kaas op programma, die wat druk is dus ik hoop dat het gaat lukken.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 20 Apr 2013 14:24:26 |
|
|
|
Ik denk dat je het verschil wel gaat proeven! Je bent er maar druk mee...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 20 Apr 2013 21:39:33 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Maar het is ook wel heel leuk en met een kilo kaas in de week etent gezin, mag ik wel wat voorraad aanleggen...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 27 Apr 2013 21:20:31 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
...en ik ben gezwicht.
3 weken oud en een aantal dagen op 16 graden gelegen dacht ik we kunnen het wel wagen vanavond. Een heerlijke romige jonge kaas. Iets te droog maar ik vond de wrongel ook wat fijn. Maar niet vervelend droog.
We genieten hier met een glas wijn.
En het klopt.....wat je zelf maakt smaakt lekkerder!
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Apr 2013 11:05:25 |
|
|
|
Goed zo, fijn genieten van je eigen gemaakte kaas. Vrijdag had ik 2 1/2 kilo kaas mee naar de zaak genomen voor de vrijdagmiddagborrel: Cabra al Vino, Bleu d'Armand en een Goudse met knoflook, ui en bieslook.
Viel weer erg in de smaak...
En de belangstelling om zelf kaas te gaan maken begint te groeien bij sommigen!
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Apr 2013 11:05:25 |
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
Ga naar pagina 1, 2 Volgende
|
|
|
|