KROONVAARDERSKNSM
scheepvaart
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 


Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Verhalen over de KNSM van niet KNSM-ers

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    KROONVAARDERSKNSM Forumindex -> KROONVAARDERS-KNSMFORUM
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Lukas Boerhave



Geregistreerd op: 28 Sep 2022
Berichten: 16
Woonplaats: Geneve

BerichtGeplaatst: 3 Mrt 2024 12:06:45    Onderwerp: Verhalen over de KNSM van niet KNSM-ers Reageren met citaat

Om toch iets bij te kunnen dragen aan dit forum door lezers die geen KNSM achtergrond hebben.
_________________
Zelf geen zeeman maar wel interesse in de maritieme geschiedenis van Nederland.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht







Geplaatst: 3 Mrt 2024 12:06:45    Onderwerp:

Terug naar boven
Lukas Boerhave



Geregistreerd op: 28 Sep 2022
Berichten: 16
Woonplaats: Geneve

BerichtGeplaatst: 3 Mrt 2024 12:36:05    Onderwerp: Kapitein Pierre Muntz (1900- 1964) Reageren met citaat

Kapitein Muntz

In mijn archief zit een oude Nederlandstalige brief uit Odessa met het onderstaand brievenhoofd en handtekening:





De brief is voor mij interessant vanwege de stad Odessa in combinatie tot de KNSM. In 1906 wordt de Levantdienst van de KNSM gesplitst in een Noord– en Zuid Levant lijn waarna in 1909 de Noord Levantdienst doorgetrokken werd naar de Zwarte Zee (W.E. van Popta). Voor 1909 voer de KNSM op Constantinopel waarna een Russische stoomvaartmaatschappij het verdere vervoer regelde naar Odessa en andere Russische (en tegenwoordig ook Oekraïense) havensteden aan de Zwarte Zee. Vanaf 1909 voer de KNSM direct op Odessa en vervoerde vanaf daar graan naar Rotterdam.

Tijdens het doornemen van de edities van “De Kroonvlag” die op dit forum zijn geplaatst, kwam ik toevallig onderstaande “In Memoriam” tegen. De link met het bovenstaande brievenhoofd was overduidelijk.



Mijn eerste conclusie was dat de zoon van de KNSM agent te Odessa, R. Muntz, door de KNSM aan een baan was geholpen als dank voor bewezen diensten van zijn vader als agent voor de KNSM in de periode voor de Russische revolutie van 1917. Via Delpher vond ik ook snel een Nederlandse consul te Odessa met de naam Rudolph Muntz en ook een aantal reclame affiches uit 1909 waarin R. Muntz als agent optrad voor reizen met boten van de Stoomvaart Maatschappij Nederland.





[/url]


Toch bleek het niet zo voor de hand te liggen als ik aanvankelijk dacht. Aangezien de eerder genoemde Nederlandse consul R. Muntz al in 1889 overleden was en kapitein Muntz pas in 1900 geboren werd, moest er nog een familieschakel in Odessa zijn geweest die Nederlands consul en/of agent voor de KNSM was. Wie was nu die KNSM agent in Odessa en hoe was die familie in Odessa terecht gekomen? En hoe verliep de zeevaart carrière van Pierre Muntz bij de KNS? Wat maakte zijn leven niet makkelijk? De vlucht uit Odessa, de tweede wereldoorlog of een ander voorval tijdens zijn dienst bij de KNSM?
_________________
Zelf geen zeeman maar wel interesse in de maritieme geschiedenis van Nederland.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Lukas Boerhave



Geregistreerd op: 28 Sep 2022
Berichten: 16
Woonplaats: Geneve

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2024 14:50:17    Onderwerp: Reageren met citaat

Om te verklaren waarom kapitein Pierre Muntz in Odessa is geboren is het van belang om de levenswandel van zijn grootvader te beschrijven.

Grootvader Rudolph Muntz: Nederlandse periode

Deze Rudolph Muntz, is op 28 januari 1830 in Lemmer geboren en kwam uit een Oranje gezinde familie met lokale bestuurstaken. De opa van Rudolph werd na de Franse overheersing namelijk burgemeester van Bolsward. Verder terug in de familie waren er ook maritieme links zoals Luitenant ter zee der Oost Indische Compagnie, equipagemeester voor de Admiraliteit van Friesland in 1764 en Kolonel en Kapitein Ter Zee van de Bataafse Republiek.
De vader van Rudolph, Samuel Hendrik, was ontvanger invoerrechten en accijns te Harlingen en later te Rotterdam. Hij trouwde op 26 november 1819 te Wommels met Catharina Maria van der Kolk, kreeg met haar drie dochters maar bij de geboorte van de derde dochter overleed zij. Op 13 maart 1829 trouwde hij in Lemmer voor de tweede keer met Jonkvrouw Justine Annette Waubert de Puiseau met wie hij na zoon Rudolph, nog twee zoons en een dochter krijgt.
Als deze Rudolph 21 jaar is, verleend zijn vader Samuel Hendrik hem de functie van cargadoor en expediteur te Harlingen. Op 23- jarige leeftijd is hij in Harlingen en Nieuwediep agent voor de Engelse reder “North of Europe Steam Navigation Company”. Op deze leeftijd trouwt hij ook op 7 september 1853 te Leeuwarden met zijn nicht Jonkvrouw Catharina Elisabeth Waubert de Puiseau.

Uit: Leeuwarder Courant 25 feb 1853

Het jaar daarop wordt Rudolph Muntz reder met de gedeeltelijke aankoop van het radar stoomschip met de naam “Leeuwarden” van zijn Harlinger plaatsgenoot Johannes Hendrik Lindeman. Het schip vaart onder Nederlandse Vlag tussen 21 okt 1854 tot 26 maart 1855 onder kapitein P. Dijker. Thuishaven blijft Harlingen evenals de manager Bernelot Moens & Co. te Harlingen, Friesland. (bron:Marhisdata)

Uit: Leeuwarder Courant 24 okt 1853

Het jaar 1855 is een dramatisch jaar voor de opa van Pierre Muntz. Op reis met een lading steenkolen van Londen naar Oporto geraakt zijn schip, de “Leeuwarden” op 21 februari 1855 bij sterke stroom en westenwind door een defect aan de machine op een zandbank bij Porto. Het schip werd op of kort voor 12 maart 1855 tegen zware kosten vlot getrokken en op 26 maart 1855 openbaar verkocht. Drie maanden na deze zakelijk tegenslag volgt er goed nieuws voor het echtpaar Muntz vanwege de geboorte van zoon Samuël Hendrik Muntz op 20 juni 1855 te Harlingen. Maar minder dan een maand na de geboorte van haar zoontje overlijdt de dan 26-jarige Jonkvrouw Catharina Elisabeth Waubert de Puiseau te Harlingen.

Grootvader Rudolph Muntz: Odessa periode

Na de dood van zijn vrouw is er weinig te vinden over Rudolph Muntz. Hij zal in ieder geval druk geweest zijn met baby Samuel Hendrik. Pas in 1860, 5 jaar na het overlijden van zijn vrouw, duikt hij op in Odessa. Daar trouwt hij op 4 december 1860 opnieuw met de dan 18- jarige Maria Anna Heinzelmann, geboren te Odessa. Onduidelijk is wanneer en waarom hij precies naar Odessa vertrokken is en of hij zijn dan 5-jarige zoon heeft meegenomen.
De Krim oorlog vond plaats van 1853 t/m 1856. Tijdens deze oorlog is Odessa door de Engelse en Franse vloot gebombardeerd. Aangezien Nederland tijdens dit conflict neutraal was, is er o.a. door Nederlandse schippers veel geld verdient met leveringen van goederen aan Rusland via Odessa. Na deze oorlog moest de haven van Odessa weer opgebouwd worden en dit is tevens de periode die samenvalt met de aankomst van Rudolph Muntz aldaar. Gezien zijn in Friesland opgedane vaardigheden als reder en cargadoor zal hij hierbij zeker betrokken zijn geweest.
Het eerste kind uit het huwelijk met Maria Anna Heinzelmann is zoon Rudolph, die op 5 oktober 1861 te Odessa het levenslicht ziet. Hij zal echter al op 11-jarige leeftijd overlijden. Op 25 oktober 1863 te Odessa, volgt hun tweede zoon Johan Willem Muntz. Vlak voor deze geboorte wordt hij op14 april 1863 benoemt tot Nederlands viceconsul in Odessa, op 22 december 1865 gevolgd tot benoeming als Nederlands consul aldaar. Op 20 augustus 1866 is er de geboorte van een derde zoon uit dit huwelijk met de naam Louis Marie Adelaide Muntz. In 1869 volgt uiteindelijk de benoeming tot Nederlandsch consul-generaal te Odessa. Op 2 oktober 1871 is er in Odessa de geboorte van een derde zoon uit dit huwelijk met de naam Oscar Rudolfovich Muntz en op 5 augustus 1873 krijgt het echtpaar in Odessa hun enige dochter Olga Marie Muntz.
Hierna volgen nog een aantal eretitels voor de consul generaal te weten:
1) Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
2) Ridderkruis 3de Klasse der Orde van Danilo, door vorst Montenegro
3) Ridderkruis 3de Klasse der Orde van St. Stanislaus door keizer Rusland
Rudolph Muntz overlijdt op 24 december 1889 op 59-jarige leeftijd te Odessa. Zijn vrouw Anna Heinzelmann zal als 82-jarige op 15 juli 1920 te Odessa overlijden.

De tweede generatie Muntzen in Odessa

Derde zoon Johan Willem werd al op 21-jarige leeftijd in 1884 tot viceconsul van Odessa benoemd en was derhalve de hulp van zijn vader. Daarnaast was hij ook cargadoor. Na de dood van zijn vader volgt hij hem op 27-jarige leeftijd in 1890 vrijwel meteen op als Nederlands consul. Op 28 oktober 1893 huwt de dan 30-jarige Johan Willem Muntz de 22-jarige Marie Schorstein uit Odessa en op 19 januari 1896 krijgt het echtpaar hun eerste zoon die dezelfde naam als zijn vader zal krijgen. In 1898 wordt Johan Willem Muntz benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en hetzelfde jaar krijgt het koppel hun tweede zoon met de naam Paul. Deze zoon zal echter vroegtijdig overlijden. Een derde zoon volgt op 17 december 1900 te Odessa met de naam Nicolas Muntz.

Vierde zoon Louis Marie Adelaide Muntz trouwt in 1896 op 30-jarige leeftijd te Odessa met de 23-jarige Nadine Pavani, ook geboren te Odessa. Hij is al cargadoor als hij in hetzelfde jaar benoemd wordt tot viceconsul te Odessa en zodoende de hulp van zijn oudere broer zal zijn. Het eerste kind van dit koppel is George Muntz, geboren op 3 april 1897 te Odessa waarna daar op 18 september 1898 ook Serge Muntz geboren wordt. Op 28 juni 1900 wordt in Odessa de latere kapitein Pierre Muntz geboren. Op 3 mei 1902 wordt te Odessa de eerste dochter van het echtpaar geboren, Maria Muntz. Op 30 oktober 1908 overlijdt Louis Marie Adelaide op 42-jarige leeftijd te Odessa. Pierre is dan 8 jaar, Maria 6 jaar.

Vijfde zoon Oscar Rudolfovich Muntz vertrok in 1889 op 18-jarige leeftijd naar Sint Petersburg waar hij in 1896 afstudeerde in de architectuur. Hij trouwde 15 mei 1902 te Odessa met de zus van de vrouw van zijn oudste broer, Magdalena Levovna Schorstein. Hij kreeg met haar op 21 feb 1903 in Sint Petersburg een zoon Wladimir Oscarovich die later ook architect zou worden en in 1907 een dochter Natalya Oskarovna.

Dochter Olga Marie Muntz trouwt in 1903 te Sint Petersburg met Ir. Sergej Beljaew die daar architect was.
_________________
Zelf geen zeeman maar wel interesse in de maritieme geschiedenis van Nederland.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    KROONVAARDERSKNSM Forumindex -> KROONVAARDERS-KNSMFORUM Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.