Lyme, patienten van MC Walborg

Voor Lyme-patienten die kiezen voor langdurige behandeling met ceftriaxon en meer.

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Klimaatverandering leidt tot toename ziekte van Lyme

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Lyme, patienten van MC Walborg Forumindex -> Lyme in het nieuws
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Conny



Geregistreerd op: 07 Mrt 2008
Berichten: 95
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2008 21:50:07    Onderwerp: Klimaatverandering leidt tot toename ziekte van Lyme Reageren met citaat

Klimaatverandering leidt tot toename ziekte van Lyme

De klimaatverandering kan leiden tot een toename van de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt door de meest voorkomende teek in ons land overgebracht. Door het warmere weer komen er steeds meer teken in bosrijke gebieden. Door de temperatuurstijging lopen we bovendien het risico dat de uit China afkomstige mug Aedes albopictus en de Zuideuropese zandvlieg zich hier permanent gaan vestigen. Deze parasieten brengen de knokkelkoorts over en de tropische ziekte leishmaniasis en het West-Nijl-virus.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde morgen in een artikel van de artsen infectieziektebestrijding mw. J.C. Ramahat-Langendoen en J.A. van Vliet en viroloog mw. dr. Ir. C.B.E.M. Reusken.

?Klimaatveranderingen kunnen leiden tot een toename van al in Nederland aanwezige ziekten. Tegelijkertijd schuiven ziekten uit Zuid-Europa langzaam op naar het Noorden?, aldus de onderzoekers.

Om die reden benadrukken de onderzoekers dat artsen alert moeten zijn op symptomen van ziekten die ogenschijnlijk minder belangrijk zijn voor Nederland. Het ziektebeeld van knokkelkoorts kan vari?ren van vrijwel symptoomloos tot hoge koorts met bloedingen en fatale afloop. De leishmania-parasiet die wordt overgebracht door de zandvlieg nestelt zich bij voorkeur in honden. Besmette honden kunnen een bron zijn van besmetting al is de besmetting van hond op mens in ons land nog niet voorgekomen. De ziekte kan gepaard gaan met diverse symptomen zoals vermagering, huidklachten, vergrote lymfeklieren, een vergrote milt, kreupelheid, bloedarmoede, maar in een verder gevorderd stadium ook nierfalen en bloedingsneiging. Zandvliegen kunnen overwinteren in relatieve kou. De activiteit van van volwassen zandvliegen en de ontwikkeling van larven wordt vertraagd bij een gemiddelde temperatuur beneden de 20 graden.

De ontwikkelingscyclus van een teek duurt 2 tot 3 jaar, mits hij de omstandigheden kan overleven. De stijging van de nachttemperatuur bevordert de verspreiding van teken en vergroot het aantal, waardoor de kans op besmetting toeneemt.

De onderzoekers merken ten slotte op ziekten waarvan de introductie in Nederland als gering worden ingeschat, toch de kop op kunnen steken. Alertheid blijft daarom noodzakelijk.

Gekopieerd van: http://www.gezondheid.nl/nieuwsartikel.php?nieuwsartikelID=2953
_________________
E?n stap tegelijk, zo kom ik er wel...

Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht







Geplaatst: 13 Apr 2008 21:50:07    Onderwerp:

Terug naar boven
Conny



Geregistreerd op: 07 Mrt 2008
Berichten: 95
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2008 21:53:54    Onderwerp: Ziekte van Lyme in opmars door warmer weer Reageren met citaat

Ziekte van Lyme in opmars door warmer weer

De opwarming van de aarde leidt in Nederland tot een toename van de ziekte van Lyme, die door een teek wordt overgedragen. Ook de tropische ziekte knokkelkoorts zou in ons land voor kunnen komen. Dat schrijven onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat zaterdag verschijnt.
Klimaatveranderingen kunnen volgens de onderzoekers leiden tot een toename van al in Nederland aanwezige ziekten. "Tegelijkertijd schuiven ziekten uit Zuid-Europa langzaam op naar het noorden."
De teek die de ziekte van Lyme verspreidt, gedijt goed bij het warmere weer in Europa. De temperatuur in de winter is hoger, de lente begint eerder en de herfst loopt langer door. Vooral in bosrijke gebieden komen meer teken voor, waardoor ook het aantal besmettingen stijgt.
De ziekte van Lyme begint met een rood plekje op de huid. Binnen enkele weken kunnen klachten voorkomen als vermoeidheid, vergeetachtigheid en gewrichts- en spierpijn. Wie de ontsteking niet laat behandelen, kan last krijgen van het zenuwstelsel, huidaandoeningen of hartritmestoornissen. In 2005 werden zeventienduizend mensen besmet met de ziekte van Lyme, blijkt uit de laatste gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Een uit China afkomstige mug die knokkelkoorts verspreidt, zou zich volgens de onderzoekers wel eens permanent in Nederland kunnen vestigen. De mug is Nederland binnengekomen via de plant 'lucky bamboo', uit Zuidoost-China. Knokkelkoorts kan hoge koorts met bloedingen veroorzaken. De onderzoekers roepen artsen op alert te zijn op de verschijnselen.

Gekopieerd van: http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article963703.ece/Ziekte_van_Lyme_in_opmars_door_warmer_weer#readmore
_________________
E?n stap tegelijk, zo kom ik er wel...

Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Lyme, patienten van MC Walborg Forumindex -> Lyme in het nieuws Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.
RedSilver 1.03 Theme was programmed by DEVPPL JavaScript Forum
Images were made by DEVPPL Flash Games