Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Ratten fokken als voedseldier

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Voedsel
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Marc
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 111
Woonplaats: Nieuwe Pekela

BerichtGeplaatst: 2 Jun 2013 13:29:28    Onderwerp: Ratten fokken als voedseldier Reageren met citaat

Wanneer je een aantal (grotere) slangen houd heeft het zelf kweken van ratten een groot aantal voordelen. Je weet precies hoe “vers” je ratten zijn en je kunt zelf de kwaliteit in de gaten houden. Wanneer je op een beurs (diepvries) ratten koopt weet je nooit precies wat je in huis haalt. Hieronder een kleine caresheet met informatie over hoe je zelf ratten kunt kweken.

Hoeveel ratten om mee te fokken
Om te beginnen zul je moeten uitrekenen hoeveel ratten je nodig hebt om een kweek op te zetten die groot genoeg is.

Dit is afhankelijk van de grote van de ratten die je voert en natuurlijk van het aantal slangen dat je houd. Ratten hebben een draagtijd van 22 dagen. Na deze periode krijgen ze gemiddeld tussen de 5 en de 12 jongen. Laat vrouwtjes niet voordurend zwanger zijn, dit gaat sterk ten koste van de gezondheid van het dier, de nesten zullen dan ook kleiner zijn en zwakker worden. Ratten moeten minimaal 5 maand oud zijn voor je er weer mee kunt kweken.
Aan de hand van deze gegevens kun je uit rekenen hoeveel ratten je ongeveer nodig hebt voor een goede kweek.

Wat voor ratten gebruiken
Dan moet je goede en vooral ook sterke/gezonde ratten gaan uitzoeken voor de kweek. Koop hiervoor liever geen ratten van de beurs, maar grote sterke ratten bij particulieren of een goede dierenwinkel. Dit kost misschien iets meer, maar je nesten zullen groter en sterker zijn. Op de lange termijn heb je er alleen voordelen van. De vrouwtjes moeten minimaal 5 maanden oud zijn, en liefst niet ouder als 8 maanden. De beste opstelling is om 2 of 3 vrouwtjes per man in een vrij ruime bak te zetten (ongeveer 100*40*40) Als bodembedekking kun je het beste beukensnippers gebruiken (zaagsel tast de luchtwegen aan)

Huisvesting van de ratten
In principe kunnen de ratten de hele tijd bij elkaar in blijven zitten (zwangerschap, geboorte, spenen) Wanneer meerdere vrouwtjes tegelijkertijd een nestje hebben zullen ze doorgaans de jongen gezamenlijk opvoeden. En handige manier voor een goede kweek is om twee bakken met elk 2 vrouwen erin te gebruiken. De man wissel je van bak om de vrouwen om en om een rustperiode te geven. Natuurlijk kun je met zoveel bakken uitbreiden als je wilt.

Jongen bij je ratten
De jongen worden na ongeveer 22 dagen geboren. Het gemiddelde aantal jongen ligt tussen de 5 en de 12 jongen, maar grotere nesten zijn eerder regel als uitzondering. De jongen zijn bij de geboorte ongeveer 2 gram en hebben de oogjes nog gesloten. Na ongeveer 1 week beginnen de jongen haar te krijgen en na 2 weken gaan de oogjes open. De jongen zullen dan ook beginnen met rondlopen. Vanaf 4 tot 5 weken oud zijn de jongen zelfstandig. Scheid van de mannetjes van de vrouwtjes omdat je anders een risico op inteelt hebt!

Voeding van je ratten
Belangrijk is om een goede kwaliteit voeding te geven die voldoende eiwitten bevat. Eventueel kun je hiervoor kattenbrokjes toevoegen. Ratten die niet genoeg dierlijke eiwitten krijgen zullen kun eigen jongen opeten om in deze behoefte te voorzien.
_________________
Life is all about finding people that are your kind of crazy.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen







Geplaatst: 2 Jun 2013 13:29:28    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Voedsel Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.