repti-terra Beheerder
Geregistreerd op: 28 Mei 2013 Berichten: 69 Woonplaats: Hoogezand
|
Geplaatst: 28 Mei 2013 20:07:41 Onderwerp: Podarcis siculus campestris ( Italiaanse muurhagedis ) |
|
|
Latijnse naam: Podarcis siculus campestris
Oude latijnse naam: Lacerta sicula
Nederlandse naam: Ruinehagedis, Italiaanse muurhagedis
Verspreidingsgebied: Italie, Sicilie, zuid Frankrijk (inclusief Corsica), Slovenie, Kroatie, Zwitserland, Duitsland en Turkije. In de Verenigde Staten komt de hagedis niet van origine voor, maar hedendaags zijn er o.a. ten westen van Philadelphia populaties.
Leeftijd in gevangenschap: 7 - 9 jaar (schatting)
Biotoop: Bosranden, duinen, velden en olijfboom plantages
Uiterlijke kenmerken: Slanke, mooie hagedis, een familie van de 'echte hagedissen'. Ze hebben allen een geblokt zwart lijnpatroon op hun rug tot zo goed als aan de staart.
Zowel vrouwtjes en mannetjes hebben smaragdgroene lijnen over de rug lopen alhoewel de kleur kan verschillen naar welke regio ze zitten, deze hagedissen hebben een hoge concentratie melani waardoor ze op verschillende locaties verschillende kleuren hebben ter camouflage.
Vrouwtjes zijn meer bruin met opmerkelijk 2 witte lijnen op de flanken en de mannetjes zijn meer groen en forser gebouwd (groter) en vertonen grotere zwarte vlekken of tijger patroon.
De mannetjes hebben grote blauwe vlekken op de flanken en grote sporen op hun dijen.
Er zijn vele ondersoorten van deze hagedis bekend wij spreken hier voornamelijk over de podarcis sicula campestris.
Terrarium:
65x50x40 cm is prima voor een koppel, groter mag altijd. Zorg voor goede klim mogelijkheden en veel verstop plekjes. Als ondergrond kan je potgrond / zand, bladerdek of schorsstukjes gebruiken. Verhouding van 50/50 is goed. Zorg voor 30/40° graden onder de spot en in de koudste hoek 27° celcius. Zorg ook voor een aantal stenen die mee goed warm worden, deze zijn nodig voor de vertering van hun voedsel en zijn handig voor hun tijdens de vervellingen die toch wel dikwijls zijn.
Verlichting: UvB lamp is aan te raden daar het echte zonnegenieters zijn en de nodige vitaminen D3 hiervan van verkrijgen (minimaal 13 watt). Zorg ook voor een baskingspot van min. 45 watt en hang deze 25 cm van de grond zodat ze er zich niet aan kunnen verbranden.
Sproei 3 maal in de week het terrarium goed nat, dat is goed voor de luchtvochtigheid.
Geslachtbepaling:
Mannetjes hebben volwassen groene strepen op de rug en tijdens de paartijden dikwijls groene keel en snuit, verdikte staartwortel en grote porieen aan de binnenzijden van de dijen (net kleine tandjes). Mannetjes zijn veel groter en forser gebouwd dan vrouwtjes en hebben vooral een veel groter hoofd en snuit om het vrouwtje te kunnen bijten tijdens de paring. De mannetjes hebben grote blauwe vlekken aan de flanken of een (1) voor en na de voorpoot. Ook het begin van de staartwortel is opmerkelijk iets langer en dikker alvorens de staart gelijkmatig naar achter afneemt in dikte, dit is voor het mannelijk geslachtsdeel. De vrouwtjes zijn meer simpel namelijk meer bruin van kleur met 2 dorsaal witten lijnen en hebben een meer afgeronde snuit en dikkere kaakjes en zijn vooral kleiner en hebben geen blauwe vlekken.
Voortplanting:
Na de winterslaap word er na ongeveer 1 maand gepaard. Dat kan er hard aan toe gaan. Het mannetje bijt het vrouwtje in de nek / flanken en daarna krult hij zijn staart om het vrouwtje haar staart. Na ongeveer 4 weken worden er 4 tot 8 eieren gelegd in een vochtig hoekje. De ei leg kan tot 3 maal per jaar voorvallen en vindt meestal in de namiddag plaats.
Broedmethode:
Gebruik een broedstoof die je op 28/30° zet en dan is het ongeveer 50/60 dagen wachten.
Nakweek opfok: Als de eieren zijn uitkomen zijn het precies als de ouders, alleen zijn ze helemaal bruin en piep klein. Geef de jonge hagedisjes buffolowormpjes, fruitvliegjes en krekels maat 4. Als je ze uit de hand voert wennen ze erg snel aan je hand.
Hanteren:
Niet te vaak hanteren, het zijn erg gevoelig hagedisjes. Ze zijn ook razend snel en zijn zo ontsnapt als je de bak open laat. Het beste is een terrarium voorzien van een verhoogde wand daar ze zich snel kunnen katapulteren bij het verschieten van je hand.
Voeding:
Het zijn zowat alleseters qua insecten, alles wat kruipt en kan verorberd worden zullen ze naar binnenspelen. Zorg steeds dat het voeder bepoederd word met calcium poeder zodat ze goed kunnen groeien en ontwikkelen en geen vergroeide beenderen krijgen.
Krekels, sprinkhanen, meelwormen, wasmotlarven (zelfs ook de poppen), vliegen, kleine spinnen, pissebedden enz ... Qua planten en fruit kan het gaan van sla, andijvie, druiven en stukje rijpe banaan, ook als dierlijk voedsel een dag of 2 ontbreekt. Zorg altijd voor een schaal met water en ververs die dagelijks, ze baden en poepen er nogal gemakkelijk in.
Overige:
Het zijn makkelijke hagedissen, Ze zullen ook aan elke wijziging in het terra alles grondig onderzoeken naar mogelijke verstop plaatsjes en klim mogelijkheden. Deze hagedissen luisteren vooral zeer goed en zullen als eerst bovenkomen uit hun schuilplaatsen door er tegen te praten, zij herkennen jouw stem en zullen dan uit curiositeit komen zien wie er zich voor het glas bevindt (voornamelijk betekent dit FEEDINGTIME !! voor hun). Wanneer je merkt dat de hagedissen zich beginnen te krabben - en dan bedoel ik vrij regelmatig - zou ik de beestjes eens onderzoeken naar bloedmijt! Dit is zeer ernstig en kan serieuze gevolgen hebben voor jouw diertje. Het wordt lui en eet niet goed meer wat als gevolg de dood kan hebben. |
|