Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Caresheet Zweepspinnen algemeen

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Geleedpotigen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Marc
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 111
Woonplaats: Nieuwe Pekela

BerichtGeplaatst: 30 Mei 2013 15:57:21    Onderwerp: Caresheet Zweepspinnen algemeen Reageren met citaat



Let op: het gaat hier om richtlijnen, het is niet gezegd dat dit de enige juiste en altijd werkende caresheet is. Er is hier vooral gericht op de Damon - soorten, maar deze caresheet geldt eigenlijk voor alle zweepspinnen.

Systematiek
Ordo: Amblypygi
Familiae: Charinidae, Charontidae, Phrynichidae, Phryinidae, Paracharontidae, en enkele incertae sedis
Er zijn verschillende genera, waarbij de Damon, Charon en Phrynus de bekendste zijn. Soorten die vaak gehouden worden zijn o.a. Damon diadema, Damon variegatus, Phrynys madagascariensis.
De zweepspinnen komen alleen voor in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Er zijn maar liefst 159 soorten bekend, en zelfs 9 fossiele soorten. -

Habitat
De zweepspinnen leven vooral in donkere grotten, en gebruiken hun voorste poten om te gaan jagen. Zo gaan ze de rotswand af op zoek naar mogelijke prooien.

Uiterlijk
De naam 'Amblypygi' komt uit het Grieks en betekend 'stompe achterkant'. Ze hebben immers geen telson of achteruitsteeksel. Het is geen echte spin. Ze hebben 4 paar poten, waarvan het eerste paar is omgebouwd tot een paar lange tentakels, waarmee ze prooien opsporen. De zweepspin is niet gevaarlijk, noch giftig. Ze lopen vooral zijdelings, net als krabben.

Voedsel
Het zijn nachtactieve, carnivore dieren. Ze voeden zich vooral met miljoenpoten en insecten. Ze speuren de rostwand af naar insecten, en grijpen die vast met hun pedipalpen.

Voortplanting
Het mannetje zet de spermatoforen op de ondergrond, en geleid het vrouwtje met zijn tentakels erover. Ze verzamelt deze spermatoforen en bevrucht er haar eitjes mee. Daarna legt ze een grote zak eitjes, die ze omklemt met haar achterlijf. De eitjes worden zo meegedragen op haar 'buik'. Na een 2-tal maanden komen deze eitjes uit, en kruipen de jongen naar de rug van de moeder. Daar worden ze ook gevoederd door de moeder. Na de eerste vervelling verlaten de jongen de rug.

Huisvesting/verzorging

Belichting
Niet echt belangrijk, het zijn nachtdieren. Voor je eventuele levende planten kan het wel belangrijk zijn.

Temperatuur
Gemiddeld: 20-25°C, ’s nachts wat koeler (17-18°C).


Luchtvochtigheid
Dag/nacht: 70-90% vochtigheid. Zorg ook voor een goede ventilatie.

Grootte terrarium
Ikzelf houd mijn koppel Damon diadema samen in een bak van 40x40x60cm. De achterwand is bekleed met gips en zand, en de bodem bestaat uit terrariumturf van Exoterra. Er staan wat planten op de voorgrond, en een groot stuk holle schors is het centrale stuk van het terrarium. Daar zitten de dieren de meeste tijd in. De bak wordt niet bijverwarmd. De bak moet zeker hoog genoeg zijn, aangezien ze hangend vervellen.
De dieren samenhouden zorgt wel voor enige voorzichtigheid. Tijdens de vervelling zouden ze elkaar wel kunnen aanvallen. Ikzelf heb nog nooit enige agressiviteit gezien bij de dieren. Zorg wel voor voldoende voedsel.



Inrichting
De bodem bestaat uit humus of speciale terrariumaarde die lang vochtig blijft. Op de aarde ligt nog een laag van sphagnummos (kan je ook door bodem mengen). Daarnaast kan je veel stukken schors voorzien, takken,en wat vochtminnende planten. De achtergrond bestaat uit kurk.

Voedsel
Afhankelijk van de grootte, kan je krekels, sprinkhanen, kakkerlakken en andere insecten geven. Ik voed ze éénmaal per week enkele insecten. Je kan een ondiep schaaltje water voorzien, maar zorg ervoor dat ze er zeker uit kunnen. Ikzelf heb ze echter nog nooit zien drinken. Ik sproei sowieso elke dag, ook in de boomschors.

Kweken

Geslachtsonderscheid
De mannetjes hebben 'tentakels' die veel langer zijn dan bij de vrouwtjes.

Paringsklaar
Wanneer ze volwassen zijn, kan je ze bij elkaar zetten voor de paring. Ze paren vooral 's nachts, probeer ze niet te storen. Ik houd ze continu samen, en hoop zo op nakweek. Bij verstoring durven ze de eitjes al eens opeten.
Voor meer info over de voortplanting => zie gedeelte over voortplanting.
De nimfen kunnen grootgebracht worden met een aantal stuks samen in één terrarium. Voorzie voldoende voedsel en schuilplaatsen.
_________________
Life is all about finding people that are your kind of crazy.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen







Geplaatst: 30 Mei 2013 15:57:21    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Geleedpotigen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.