Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Boa Constrictor

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Slangen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
tanties
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 59
Woonplaats: nieuwe pekela

BerichtGeplaatst: 28 Mei 2013 19:15:20    Onderwerp: Boa Constrictor Reageren met citaat



Latijnse naam: Boa constrictor
Nederlandse naam: Afgodsslang

Land van herkomst: Midden en Zuid-Amerika
Levensverwachting in gevangenschap: 25 jaar
Formaat: 150cm tot 350cm




Algemeen
De Boa constrictor is een soort slang welke vele ondersoorten kent door het enorme verspreidingsgebied. Deze ondersoorten gaan we in deze caresheet niet diep beschrijven omdat dat niet te doen is wegens te veel verschillen in leefomstandigheden. De meeste ondersoorten leven in het wild in vochtige en warme tropische regenwouden, sommige in wat drogere omstandigheden op de eilanden. De slang heeft een vrij robuuste bouw en is massief door de vele spieren. Net als de gehele boa-familie is ook deze slang levendbarend. De Boa constrictor heeft over het algemeen (uitgezonderd de Boa constrictor occidentalis) een zandkleurige basiskleur met grote donkerbruine zadels op de rug met kleine witte vlekken er tussen. Afhankelijk van de ondersoort (de meest gehouden zijn Boa constrictor imperator en Boa constrictor constrictor, een kruising tussen beide wordt een Boa constrictor intergrade) wijkt het aantal zadels af. Bij exemplaren uit Suriname neigen de zadels op de staart naar een rode kleur, waaraan zij de naam Roodstaartboa te danken hebben. De buik is gebroken wit van kleur. Bij alle soorten is een streep aanwezig die begint bij de neus en doorloopt tot over het oog waarna deze uitloopt tot een vlek.



Gedrag
Deze veel gehouden slang is relatief rustig doch mag niet worden onderschat. In het terrarium zijn het geen moeilijke dieren en zullen bijna altijd een prooi accepteren. De slang is een goede klimmer die in de natuur een groot deel van zijn leven in een boom doorbrengt, loerend op prooien of in rust. Echter begeven ze zich ook regelmatig op de grond. Volwassen slangen in gevangenschap zullen echter amper klimmen.

Cites
Alle boa's zijn cites B met uitzondering van de Boa constrictor occidentalis, die is cites A.
Wildvang moet een cites nummer hebben. Bij nakweek is een overdrachtsverklaring voldoende.
De Boa constrictor occidentalis kruisingen zijn tot de vierde generatie cites A, daarna cites B.



Terrarium
Minimale terrarium maat enkel dier (volwassen): 150x60x60 cm (afhankelijk van de ondersoort)
Minimale terrarium maat koppel (volwassen): afhankelijk van de ondersoort
Minimaal: lengte slang = breedte + diepte

Gemiddelde dag temperatuur: tussen de 26 en de 30 graden Celsius (onder de spot 32 graden)
Gemiddelde nacht temperatuur: tussen de 22 en de 24 graden Celsius

RV overdag: 70% - 80%
RV snachts: 80% - 90% (vrij hoog, niet noodzakelijk)

Een jonge boa klimt graag daarom is een klimgelegenheid bijvoorbeeld van takken zeker aan te raden. Een volwassen boa klimt echter niet veel. Als je dit wil combineren met het maken van extra ruimte dan is een ligplank zeker een aanrader. Uiteraard mag een goede schuilplaats niet ontbreken waar de slang zich geheel in kan terugtrekken. Deze kan je maken van een bloempot, een doos, (bouw)emmer, speciekuip, ... Een afgeschermde lamp is voldoende voor de verwarming. De afscherming is bedoeld om te zorgen dat de slang zich niet kan verbranden en om het felle licht te dimmen waar ze niet zo van houden. Het wattage is afhankelijk van de grootte van het terrarium en het materiaal (glas houdt bijvoorbeeld bijna geen warmte vast). Uitproberen is hier het juiste woord. De Boa constrictor heeft net als vrijwel alle slangen geen UV licht nodig. Desondanks zijn er mensen die ze wel gebruiken omdat dat UV de kleuren positief zou doen beinvloeden. Als bodembedekking kan je talloze verschillende materialen gebruiken zoals kranten, beukensnippers, hennepvezel, cocopeat, schors, turf of andere speciaal voor slangen gefabriceerd substraat. Als je de slang in het terrarium voert dien je op te letten dat deze geen bodembedekking mee opeet. Helemaal voorkomen kan je dat door de slang in een curver te voeren.

Voeding
Bij de voeding geldt de vuistregel: de prooi moet ongeveer anderhalf maal zo dik zijn als de dikste punt van de slang. Hoe vaak en wat voor prooien je voert is afhankelijk van de leeftijd en grootte van de slang. De Boa constrictor eet overwegend knaagdieren: muizen en ratten. Jonge slangen kan je elke week wel een prooi geven, afbouwend naar als ze volwassen zijn rond om de anderhalf tot twee weken. Volwassen vrouwen mogen wat vaker te eten krijgen, hou daar om de anderhalve week aan. Dit alles naar eigen inzicht en gevoel. Te vaak voeren kan leiden tot vervetting. Als je Boa constrictor mooi robuust vierkant van vorm is verkeerd deze in goede conditie. De slang zal naast levend voer ook makkelijk dood voer accepteren zoals diepvriesratten. Het voordeel hiervan is dat de prooi in de doodstrijd niet de slang kan verwonden met een beet. Tijdens de paartijd kan de man wel voedsel weigeren. Dat kan een teken zijn dat hij kweekrijp is. Een zwangere vrouw weigert ook soms voedsel. Als ze geen voedsel weigert kan je met mate doorgaan met aanbieden van prooien.



Kweken
De Boa constrictor is na drie tot vijf jaar geslachtsrijp. De paartijd is tussen de herfst (oktober) en het voorjaar (maart). Tijdens deze periode stel je een koelere periode in van ongeveer twee maanden. Houd de temperatuur op ongeveer 24-25 graden overdag en net boven de 20 graden snachts. Tijdens deze koele periode zet je de man en vrouw bij elkaar in het geval dat je ze apart huisvest. Als het mannetje interesse heeft zal deze een soort van paringsritueel uitvoeren, waarbij hij zigzaggend over de vrouw kruipt. Verder glijdt hij over haar hoofd en krabbelt met de sporen over de rug en staart van de vrouw. Als de interesse van de vrouw niet is gewekt zal ze wegkruipen. Als ze wel interesse heeft tilt ze haar staart een stukje omhoog waardoor de man via de zijkant een van de twee hemipenissen bij haar in kan brengen. De paring kan enkele minuten duren maar ook uitlopen tot uren. Meestal zullen ze in een aantal dagen tijd meerdere malen paren. Als de paringen succesvol zijn verlopen zal de vrouw ovuleren, dan verschijnt er een verdikking of zwelling op ongeveer tweederde deel van haar lichaam. Deze kan een tot twee dagen aanhouden. Na ongeveer drie weken zal de vrouw gaan vervellen. Dit moment wordt de POS (Pre Ovulated Shed) genoemd. Na de POS ben je vrijwel zeker van een zwangere vrouw, en is het aftellen geblazen. De Boa constrictor vrouw zal na ongeveer 105 dagen na de POS bevallen van meestal rond de twintig levende jongen. Hiermee komt de totale duur van de zwangerschap op ongeveer 123 dagen. Eventuele onbevruchte eieren die bij de geboorte van de jongen meekomen worden ook wel slugs genoemd.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht







Geplaatst: 28 Mei 2013 19:15:20    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Slangen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.