Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gofferslang

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Slangen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
tanties
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 59
Woonplaats: nieuwe pekela

BerichtGeplaatst: 28 Mei 2013 19:31:13    Onderwerp: Gofferslang Reageren met citaat



Pituophis catenifer affinis (HALLOWELL, 1852)

Wetenschappelijke naam: Pituophis catenifer affinis (HALLOWELL, 1852)
Nederlandse naam: Sonora gofferslang
Land van herkomst: VS en Mexico
Gemiddelde lengte: ongeveer 1,8 meter
Gemiddelde dagtemperatuur: 25-30°C (warme-koude kant)
Gemiddelde nachttemperatuur: 22°C
Min terra maat dier: 100x40x40
Min terra maat koppel: 100x60x40

Algemeen

Afkomstig uit de Sonora woestijn die gelegen is in het Zuid-Westen van Texas en noordelijk Mexico. Ze is ginder te vinden in holen onderaan boomstammen en leeft dus in een droge streek waar bosbranden veelvuldig voorkomen. Ze slaagt er, door zich te verschuilen in deze holen, meestal in om ongehavend uit deze branden te komen.
De natuurlijke kleurvorm van deze soort heeft een lichtbruine ondergrond waarop een groot aantal donkerbruine vlekken te vinden zijn. Ik bezit de albino vorm of eigenlijk de amelanistische en die is volgens mij één van de mooiste amelanistische slangen ter wereld. De grondkleur is hier geel en de bruine vlekken worden vervangen door oranje tot fel rode vlekken. De buik is wit. Het zijn forse slangen. Volwassen dieren zijn maximaal 1,8 meter. Jonge dieren kunnen nogal agressief zijn maar dit verandert naargelang ze ouder worden. Het zijn meesters in het imponeren, die erg hevig sissen en vaak aanvallen met een gesloten bek. Dit geluid is voor mensen die geen ervaring hebben met slangen angstaanjagend. Ook trillen ze vaak met hun staart, wat precies lijkt op het ratellen van een ratelslang. Pituophissen worden vaak ten onrechte aanzien als agressieve dieren. Dit is echter niet zo en het blijft meestal bij bluffen, al bestaat de uitzondering natuurlijk, maar dit is bij alle soorten slangen het geval. Al bij al is dit toch een slang die geschikt is voor de beginner. Pituophissen worden in Europa weinig gehouden, en dit is jammer. Er bestaan verschillende soorten, en van alle soorten zijn er kleurenmutaties voorhanden. Deze kleurenmutaties zijn in de meeste gevallen véél mooier dan deze die we kennen van de korenslang. Het is te hopen dat in de toekomst meer mensen geïnteresseerd raken in deze slangen, en dat de in de V.S. aanwezige kleurenmutaties ook hier te verkrijgen zullen zijn.


Huisvesting

Ik hield deze dieren samen in een terrarium van L=100 X B=60 X H=55 cm, gemaakt uit witte melaminepanelen. Als bodembedekking gebruikte ik aspen bedding (Aubiose). Een tak geeft hen de mogelijkheid om te klimmen. Ook verfraaien enkele plastieken planten de inrichting. Een drinkbak en een schuilplaats, onder de vorm van een omgekeerde bloempot, vervolledigen het geheel. Pituophissen kunnen heel goed in curvers gehouden worden daar ze bijna de ganse tijd in hun schuilplaats zitten. Ik zou voor een enkel dier, van de hier besproken soort, echter wel een curver met als minimum lengte van 70 cm aanraden.
Het lokaal waarin mijn terraria zich bevinden wordt verwarmd door middel van een gasradiator die de temperatuur dag en nacht op ongeveer 22°C brengt. Een spot van 25 Watt langs één zijde van de bak bezorgt de slangen de mogelijkheid om een warmere plek op te zoeken. In het warmste deel van het terrarium bekom ik zo een temperatuur van 28-30°C. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt (zomer) in mijn slangenkamer, vervang ik de spot door een een spaarlamp.
Bij een naderende vervelling worden de slangen dagelijks besproeid. Dit laatste doe ik met al mijn slangen met uitzondering van de rosyboas.


Voeding

Gofferslangen zijn gemakkelijke kostgangers die zowel muizen als ratten lusten. Zoals al mijn jonge colubriden heb ik ook deze dieren vanaf hun geboorte tot aan de leeftijd van 6 maanden 2 maal per week te eten gegeven. Nadien nog slechts éénmaal per week. In het begin waren dit levende of dode nestmuisjes die al vlug de plaats moesten ruimen voor nestratten of behaarde muisjes.
Mijn mannetje at op de leeftijd van 3 jaar halfwas ratten. Wat bij mijn wel opvalt is dat ze bepaalde periodes alleen maar muizen willen eten en andere alleen maar ratten. Daar ik toen enkel nog ratten en veeltepelmuizen kweekte, moesten ze kiezen tussen één van beide voedselbronnen. Veeltepelmuizen zijn trouwens een goed alternatief voor slangen die andere soorten prooidieren niet willen eten (vb. Python regius).


Voortplanting

Alhoewel deze slangen snel groeien is het aan te raden om met deze dieren slechts een kweekpoging te wagen wanneer ze drie jaar oud zijn. Om een goed resultaat te bekomen moeten de slangen een 12-tal weken in winterrust geplaatst worden. Bij mij gaan ze in winterrust van 1 November tot 1 Februari. Ik plaats het mannetje pas bij het wijfje nadat deze laatste minstens twee maal gegeten heeft na de winterrust, of tot ze voor het eerst heeft verveld sedert de winter. Normaal gezien gaan ze dan snel aan het paren en ongeveer twee maanden later kunnen we ons verwachten aan een legsel. De grootte van het legsel hangt af van de grootte en de leeftijd van het wijfjes. Jonge vrouwtjes leggen bij hun eerste legsel vaak niet meer dan 5 eieren, oudere wijfjes kunnen wel 10 eieren leggen. Een tweede legsel, een 2-tal maanden later, is mogelijk.
Na het leggen worden de eieren in een bakje met vochtig vermiculiet gelegd en verdwijnen zo in de broedkast. We broeden ze uit bij een temperatuur van 26-27°C.
Als alles naar wens verloopt dan komen de eieren na ongeveer 60 dagen uit.
De jongen zijn zéér fors gebouwd en hebben reeds een lengte van 30 à 35 cm. Na hun eerste vervelling eten ze meteen fuzies. Gezien hun grote eetlust groeien ze zéér snel en kunnen na enkele weken reeds nestratten of springertjes de baas.
Al bij al is de Sonora gofferslang een aangename gast in de collectie die jammer genoeg nog steeds veel te weinig aandacht krijgt in de hobby.
En zeg nu zelf: "Kent U een mooiere kleurenvariante van de korenslang dan deze albino's?"
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht







Geplaatst: 28 Mei 2013 19:31:13    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Slangen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.