|
|
|
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp |
Auteur |
Bericht |
Marc Beheerder
Geregistreerd op: 28 Mei 2013 Berichten: 111 Woonplaats: Nieuwe Pekela
|
Geplaatst: 1 Jun 2013 21:34:47 Onderwerp: Terrariuminrichting 101 |
|
|
Omdat een reptiel nou eenmaal een bepaalde biotoop heeft, zul je die biotoop ook in het terrarium moeten maken. Als je je daar niet aan houdt, heb je snel een ziek of dood dier. Je hebt een aantal technieken die je kunt gebruiken om je terrarium op die biotoop te laten lijken. Dus hier vindt je een duidelijke uitleg over, licht, warmte, luchtvochtigheid, ventilatie, bodembedekking, en andere handigheidjes.
Licht en warmte.
Ondanks dat veel reptielen pas bij schemering in actie komen is licht ontzettend belangrijk. Bij voldoende verlichting krijgt je reptiel een mooie kleur, zorg er wel voor dat je de lamp niet constant laat branden. Laat hem branden naarmate de lichtduur in het land van herkomst. Dat kan varieën van 10 uur tot 16 uur. Heel makkelijk is om tussen je stekker en stopcontact een tijdklok te plaatsen, je kunt dan de tijdsduur instellen. De lamp springt aan op het moment dat jij wil, en ook weer uit. Jij kan uitslapen tot wanneer je maar wil, die lamp gaat wel aan. Je kunt die tijdklokken kopen bij de huishoudelijke winkels (Blokker, Marskramer, Hema etc) en zijn niet zo heel prijzig.
In veel boeken lees je hoe belangrijk UV-licht is. Je kunt zelfs speciale UV-lampen kopen. Voordat je een UV-lamp koopt moet je hier even bij stilstaan.
Het UV-licht dat de meeste lampen uitzenden kent vier gebieden.
Ozoniserende straling, de golflengte is 185 - 230 mu. Deze straling verandert de zuurstof uit de lucht tot ozon. Ozon is een sterk ruikend gas dat zeer giftig is. Vandaar dat die ozonlaag zo belangrijk is, wij worden beschermd voor deze stralen. Maar in een terrarium heb je geen ozonlaag. Je dier staat dus contstant bloot aan deze straling.
Abiotische straling, de golflengte is 230 - 280 mu. Deze straling is dodelijk voor mensen, dieren, planten, dus alle levende wezens. De lampen met deze straling heten in de handel sterilisatielampen.
Antirachitische straling, de golflengte is 280 - 320 mu. Deze straling zet de provitamine D om in de huid tot vitamine D3.
Fluoriserende straling, de golflengte is 320 - 380 mu. Deze straling wordt door heel veel stoffen gefilterd en teruggezonden als zichtbaar licht. Je kent ze wel, de zgn. black-light lampen.
Nu is het zo dat alleen de antirachitische straling voor ons belangrijk is.
Helaas zijn er nog geen lampen op de markt die alleen deze straling bevatten. Tot die tijd zou ik geen UV-lamp in het terrarium hangen. Je zou bij erg warm weer je reptiel even mee de tuin in kunnen nemen, op deze manier krijgt hij toch echt zonlicht. Ikzelf doe dat af en toe, ongeveer een klein kwartiertje. Ik zorg ervoor dat hij altijd kan wegkruipen, door hem in een transportbox te zetten met een waterbak en een stuk schors. Je dieren hebben warmte nodig, en bij veel dieren is 20° niet genoeg. Combineer dus warmte en licht.
Je hebt dus een lamp nodig die warmte en voldoende licht geeft.
Voor middelgrote terraria kun je een lichtspot van 40 watt gebruiken, het terraria zal 30cm beneden een temperatuur geven van 35 tot 45°. Voor grotere terraria kun je persgaslampen gebruiken, deze zijn sterker, zorg wel voor een porseleinen fitting, gewone fittingen kunnen verbranden.
Voor extra verwarming kun je een warmte-mat gebruiken, die zijn vooral handig voor bodembewonende dieren. Leg ze nooit onder het hele terrarium, je dieren kunnen dan niet vluchten voor de warmte.Om de temperatuur te meten gebruik je een thermometer. Meet de temperatuur in meerdere hoeken van het terrarium, op de koudste en onder de spot.
Luchtvochtigheid.
Wordt ook wel rv genoemd, relatieve luchtvochtigheid.
Dus de hoeveelheid water in de lucht, die wordt in procenten aangegeven. De rv kun je meten met een hygrometer. In je woonkamer is de rv meestal 50%.
Je zal per dier de rv moeten bepalen, feit is dat de rv 's nachts hoger is dan overdag, ook in woestijnen. Om die rv te krijgen zijn er een aantal manieren die dat mogelijk maken. Zoals: door de waterbak onder de spot te plaatsen en meerdere bakjes met water in het terrarrium te zetten, door met een met water gevulde plantenspuit te sproeien, door een vernevelaar in het terrarium te plaatsen, let erop dat de laatste niet de hele dag aan mag blijven staan.
Let op: Als de rv te laag is kan je dier problemen krijgen met vervellen. Is de rv te hoog dan kan je dier last krijgen van puisten en pokken, en je terrarium gaat schimmelen. Let er ook op dat je de rv niet gaat verhogen ten koste van de ventilatie (zie verderop) door de ventilatiegaten te lang af te dekken.
Bodembedekking.
In je terrarium kun je heel veel soorten bodembedekking gebruiken. Ook kun je de bodem kaal laten, schoon dus!!! Maar ja, het oog wil ook wat. Ik zal een aantal bodemmaterialen bespreken en je wijzen op de voor en nadelen.
Zand en grind
Zand en grind gebruik je over het algemeen in droge terraria en paludaria. Het is goedkoop, het ziet er mooi en natuurlijk uit, het is makkelijk schoon te houden, lang houdbaar en in droge terraria hebben parasieten en dergelijke weinig kans. De nadelen zijn echter dat stoffig zand in droge terraria de ademhaling bemoeilijkt, het stof kan bij dieren die niet in de woestijn voorkomen in de ogen gaan zitten, zand en grind kunnen tijdens het eten mee naar binnen genomen worden en kan schadelijk zijn voor de darmen.
Terrariumgrond, potgrond en bosgrond
Deze soorten bodem gebruik je over het algemeen in vochtige terraria. Het ziet er mooi uit, grond houdt vocht goed vast, dieren kunnen goed graven. De nadelen zijn echter dat het terraria snel vies wordt omdat de aarde-deeltjes aan de ruiten gaan kleven, van nature bevatten deze soorten grond schimmelsporen en moet dus voor gebruik gesteriliseerd worden, het gaat snel schimmelen.
Alle soorten houtproducten
Houtproducten gebruik je over het algemeen in vochtige terraria. Hout houdt vocht goed vast, uitwerpselen zijn goed zichtbaar, ruikt lekker en het ziet er mooi en natuurlijk uit. Nadelen zijn echter dat er schimmel kan ontstaan en in sommige houtproducten zitten scherpe splinters. Konijnenhooi is erg stoffig.
Veenmos en dergelijke.
Over het algemeen gebruik je deze in vochtige terraria. Er onstaat geen/weinig schimmel en het is lang houdbaar. Nadelen zijn echter dat het slecht te reinigen is.
Seramis, Perlite en vermiculiet
Deze soort gebruik je over het algemeen in een bakje voor slangeneieren. Neemt erg goed vocht op. De nadelen zijn echter dat het makkelijk kan gaan vastzitten aan de jonge slangen en zo voor infecties gaat zorgen, als Seramis wordt ingeslikt kan dat schadelijk zijn voor de darmen.
Coco-peat
Gebruik je over het algemeen in vochtige terraria. Schijnt erg goed vocht vast te houden, let erop dat je niet te enthousiast bent met sproeien, je rv kan dan stijgen tot 100%. Het is te koop bij tuincentra en niet al te duur.
Ook worden in terraria wel hydrokorrels gebruikt, het is makkelijk te vervangen en schimmelt niet, daarnaast vervelt een slang er zeer goed op.
Ventilatie.
Als je een terrarium koopt let er dan op dat er een of twee ventilatieroosters in zitten. Dat rooster zorgt ervoor dat de lucht ververst kan worden en dat er geen kooldioxideopeenhoping onstaat. Een goede ventilatie zorgt er ook voor dat de schimmelvorming minder wordt.
Om het effect van ventilatie te vergroten hang je vóór de lamp een reflectiekapje, deze kun je bij de reptielenspeciaalzaak kopen. Dat reflectiekapje zorgt ervoor dat de warme lucht om de lamp via het rooster naar buiten kan, nieuwe frisse lucht wordt vóór het kapje aangevoerd.
Twee roosters geeft een nog beter ventilatie, zorg ervoor dat de roosters niet recht tegenover elkaar liggen, er komt tocht en daar krijgen je dieren longontsteking van.
Ik heb al eerder gezegd dat je de rv nooit mag verhogen ten koste van de ventilatie, door bijvoorbeeld een te groot deel van het rooster voor een te lange tijd af te dekken.
Het terrarium schoonmaken.
Het is heel belangrijk om het terrarium goed schoon te houden om de dieren die erin leven gezond te houden. Ook moet je je handen wassen voor je de dieren hanteert en erna.
Om te beginnen mogen er nooit uitwerpselen blijven liggen in het terrarium, dit is een perfecte plaats voor bacterien, je dieren krijgen hier gegarandeert last van.
Zodra je uitwerpselen ziet liggen verwijder je die met een schep. Ook urine moet je op tijd verwijderen. Resten van voedsel, een niet opgeten gewurgde muis of ander voedsel, verwijder je direct het kan gaan schimmelen en de gezondheid van je reptiel wordt dan aangetast. Water ververs je iedere dag, de waterbak maak je eens in de week goed schoon met bv een antikalkmiddel. Bodembedekking die smerig is verwijder je ook meteen. De bodembedekking vervang je naar wens, maar toch zeker 2 keer per jaar. De inrichting van je terrarium maak je eens in de maand schoon. Je kunt dit doen met kokend water, giet het er gewoon over heen. Allerlei schoonmaakmiddelen zijn schadelijk voor je reptiel. Ook de glasbodem van het terrarium maak je schoon met kokend water, giet er gewoon een flinke scheut in, als de gehele bodem maar bedekt is met water. Eventuele parasieten (mijt ed) maak je dan dood. De buitenkant van het terrarium kun je naar wens doen, een doekje met wat glassex kan best. Heb je een transport-box voor je reptiel, dan moet je die voor en na gebruik goed schoonmaken, weer met een laagje kokend water. Ongeveer 1 maal per jaar kun je het terrarium desinfecteren, alcohol (70%) verdunnen met kokend water doet het goed. Laat het terrarium flink uitluchten en spoel goed na.
Met handdoeken kun je het terrarium droog maken.
Planten in het terrarium.
Met een terrarium haal je een stukje natuur in je huis, er is al verteld dat je de bak in moet richten naar de biotoop-behoefte van je dier. Dus bodembedekking, een klimtak, voldoende water en een schuilplaats.
Nu kun je natuurlijk echte planten in je terrarium plaatsen, er zijn er veel die daar kunnen groeien. Maar een echte plant heeft ook verzorging nodig, net als je reptiel.
En soms is die verzorging een tikkie anders dan die van je dier. Als je een echte plant in het terrarium wil, zul je uit moeten zoeken of de behoefte van de plant ook de behoefte van je dier is.
Ikzelf geef de voorkeur aan plastic planten, waarom?
Plastic planten zijn niet duur, zijn makkelijk schoon te houden en zien er ook mooi uit. Ik ben al een heleboel tijd kwijt om voor mijn slang te zorgen, een echte plant verzorgen kost nog meer tijd. De kans bestaat dat je meer met de begroeing van je terrarium bezig bent als met de verzorging van het dier dat erin leeft. Maar ja, je kent jezelf natuurlijk als de beste, die keus is aan jou. Heb je wel de tijd voor meerdere levens in een terrarium, dan moet je je natuurlijk niet laten weerhouden door mijn mening.
Een aantal tips die ik je kan geven mbt planten houden/plaatsen in een terrarium zijn:
Zorg ervoor dat de plant sterk genoeg om je dier te dragen, het zal ongetwijfeld in de plant klimmen.
Geef jezelf de zekerheid dat de desbetreffende plant niet schadelijk kan zijn voor je dier.
Zorg ervoor dat de verzorging van je plant, niet de verzorging van je dier in gevaar brengt, door bijvoorbeeld een te hoge/lage luchtvochtigheid, te hoge/lage temperatuur, en noem zo maar op.
De meeste planten moet je bemesten, dit kan schadelijk zijn voor je dier, let goed op! In tuincentra kun je vloeibare mest kopen, dit moet je in de aarde injecteren. Dit kun je het beste buiten het terrarium doen, je reptiel zou van de niet-ingetrokken vloeibare mest kunnen drinken!! Laat daarom de vloeibare mest buiten het terrarium intrekken en plaats daarna de plant pas terug in het terrarium.
Als je plant last heeft van luis etc ga dan niet in de weer met bestrijdingsmiddelen, die middelen kunnen schadelijk zijn voor je dier. Gooi de plant dus weg.
In vochtige terraria schijnen de epifyten het erg goed te doen, ook qua verzorging. Epifyten zijn soorten die niet met de wortels in de bodem leven, maar op bomen etc. De niet-epifyten heten terrestrische soorten. (terra=aarde) _________________ Life is all about finding people that are your kind of crazy. |
|
Terug naar boven |
|
|
|
Geplaatst: 1 Jun 2013 21:34:47 Onderwerp: |
|
|
|
|
Terug naar boven |
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
|
|
|
|
|