Marc Beheerder
Geregistreerd op: 28 Mei 2013 Berichten: 111 Woonplaats: Nieuwe Pekela
|
Geplaatst: 2 Jun 2013 11:53:13 Onderwerp: Checklist voor als een slang niet wil eten |
|
|
Het lijkt de schrik van elke hobbyist te zijn, dieren die niet willen eten! Meestal is er echter een simpele verklaring. In paniek raken is 9 van de 10 keer absoluut niet nodig.
Reptielen, en slangen in het bijzonder, kunnen over het algemeen weken of zelfs maanden zonder eten als het moet. Raak dan ook niet te snel in paniek als het dier een keer een maaltijd (of 2) overslaat. Dit kan totaal geen kwaad! Begin je pas zorgen te maken als het dier zichtbaar in conditie verslechterd en magerder begint te worden. In dit geval is het verstandig om een dierenarts te bezoeken die gespecialiseerd is in reptielen!
Sta er ook bij stil dat een aantal soorten slangen bekend staan als “moeilijke” eters. En voorbeeld hiervan zijn koningspythons welken vooral in de winterperiode vaak gedeeltelijk of helemaal stoppen met eten. Ook wildvangdieren zullen zeker in het begin vaak lastig aan het eten te krijgen zijn.
Loop voor je zelf de eventuele mogelijkheden na waarom je slang niet wil eten. Enkele mogelijkheden zijn:
* De temperatuur is te hoog of te laag
* De slang moet weer gaan vervellen
* De slang heeft stres (bv door te veel hanteren, een verhuizing etc)
* De slang zit in de winterperiode
* Het aantal lichturen is niet in orde
* Het betreft een zwanger dier (mannen willen in de kweekperiode ook nog wel eens stoppen met eten)
Controleer voor je zelf deze factoren. Wanneer je ze allemaal kunt uitsluiten en de slang begint zichtbaar te vermageren is het een goed idee om eens een mestonderzoek te laten doen door een dierenarts (liefst gespecialiseerd in reptielen) Zeker wildvang dieren hebben vaak inwendige parasieten waardoor de dieren stoppen met eten.
Wat je nooit moet doen is onnodig met het dier gaan zeulen of op een andere manier stres veroorzaken. Laat de slang lekker zoveel mogelijk met rust en kom alleen in de bak om het water te verschonen en eventuele ontlasting uit de bak te verwijderen. Probeer niet vaker als 1 keer per week voer aan te bieden. Begin ook nooit zomaar met dwangvoeren! Dit moet je echt als laatste redmiddel gebruiken. Dwangvoeren doet vaak meer slecht als goed!
Wanneer je slang een moeilijke eter is zijn er verschillende trucjes om het dier aan het eten te krijgen.
Varieer in je aanbod van voedseldieren
Probeer eens verschillende kleuren prooidier aan te bieden. Sommige slangen zijn nogal kieskeurig wat hun eten betreft. Ook kun je eens proberen een ander soort voederdier aan te bieden zoals bijvoorbeeld muizen, ratten, gerbils, hamsters, kuikens etc.
Ten slotte heb je nog de keuze tussen dood en levend voer.
Laat het dode prooidier eens een nacht bij je slang in zitten
Wat nog wel eens wil helpen is om een voederdier een hele nacht bij je slangen in te laten laten zitten (eventueel in een apart klein bakje) Doe dit alleen met dode voederdieren!! Levende voerdieren kunnen je slang behoorlijk verwonden, soms zelfs tot de dood er op volgt.
Maak het voer aantrekkelijker
Wanneer je dode prooien aanbied doe je er goed aan ervoor te zorgen dat de prooidieren in elk geval op lichaamswarmte zijn gebracht. Vaak helpt het de temperatuur van het voederdier te verhogen. Ook kunnen slangen de geur van hersens bijna niet weerstaan. De hersenpan van een voederdier in prikken heeft al menig slang weer aan het eten gezet! _________________ Life is all about finding people that are your kind of crazy. |
|