Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Insecten voeren uit de tuin

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Voedsel
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Marc
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 111
Woonplaats: Nieuwe Pekela

BerichtGeplaatst: 2 Jun 2013 13:27:33    Onderwerp: Insecten voeren uit de tuin Reageren met citaat

De meeste mensen voeren hun insectivore terrarium dieren alleen de bekende in gevangenschap gekweekte voederdieren. Denk aan krekels, meelwormen en sprinkhanen. Tezamen met een goed vitaminen-mineralen preparaat is dit een goed basis rantsoen. Toch is er voor het voeren van insecten en andere ongewervelde uit de tuin veel te zeggen.

Voordelen:
* Enorme variatie aan voedseldieren.
* Voor elk dier wel een passend voedseldier te vinden
* In de periode dat er de meeste nakweek is (Lente en zomer) zijn er veel kleine beestjes
te vinden. Ideaal om (bv) kleine hagedisjes en kikketjes mee te voederen.
* De voedseldieren hoeven niet meer gegutload te worden.
* Veel van de voedseldieren hoeven niet meer bepoederd te worden.
* Door veel insecten van buiten te voeren kan een hoop geld worden bespaard!
* Er wordt nog eens iets geleerd over de inheemse fauna!
* Een frisse neus en een gezonde kleur van al dat buiten bezig zijn!

Nadelen:
* Het zoeken naar voedseldieren kan erg tijd consumerend zijn.
* Er is kans op besmetting met tuingif (tegen onkruid bv)
* Niet elke tuin herbergt voldoende insecten. (zoals pas aangelegde tuinen)
* Mensen met veel hagedissen zijn te veel tijd kwijt willen ze alle dieren
buiten gezochte insecten voeren.

Er wordt nog wel eens beweerd dat hagedissen ziek kunnen worden door het voeren van wilde insecten. Dit is alleen waar wanneer de insecten worden verzameld op plaatsen waar gif wordt gebruikt. Een andere reden is dat het insect van nature giftig is,zoals sommige rupsen. Sommige dieren worden ook giftig door het eten van giftige planten. Hier moet wel rekening mee gehouden worden! Wilde insecten brengen verder geen ziektes over. Dit is vooral te “danken” aan dat er in Nederland maar weinig reptielen voorkomen. En al helemaal niet in onze achtertuinen,helaas. Het voeren van wilde insecten is, mits men op de bovenstaande punten let, zeer veilig! De voordelen wegen mijns inziens ruimschoots op tegen de nadelen.

Waar zijn de insecten te vinden in de tuin?
Waar vinden we al deze insecten in de tuin? Het antwoord op deze vraag is niet zo moeilijk. Draai eens een paar tegels om, je zult daar vele diertjes aantreffen. Denk aan regenwormen, miljoenpoten, duizendpoten, pissebedden, springstaartjes en allerhande kevers en hun larven. Deze dieren zijn niet heel snel en makkelijk te verzamelen. Deze dieren zijn niet alleen onder tegels te vinden maar ook onder plantenpotten, parasolvoeten etc.
Maar ook in bosjes en struiken in de tuin zijn veel insecten te vinden. In bijvoorbeeld hosta’s en hortensia struiken zijn veel slakken te vinden. Op veel (inheemse) bloemen kunnen ook vliegen, zweefvliegen, bijen, vlinders en wespen te vinden. Een vijver in de tuin lokt ook veel insecten zoals zweefvliegen en libellen aan. Op de muren van de schuur en het huis, maar ook op een eventuele schutting, zijn vaak spinnen te vinden. In een enigszins verwilderd gazon kunnen loopkevers verzameld worden. Onder het gras zitten vaak engerlingen, ook dit is uitstekend voer. In langer gras kunnen ook sprinkhanen verzameld worden.

Maar wat als je nu een pas aangelegde tuin hebt,een balkon of een zeer nette tuin hebt? In dit soort tuinen zijn vaak weinig insecten en andere ongewervelde te vinden dus je zult ze moeten lokken.

Wanneer je de tuin netjes wilt houden maar toch graag insecten uit de eigen tuin wilt voeren is een composthoop een goede oplossing. Het maken van een composthoop hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Sla vier palen in de grond en span (kippen) gaas tussen de palen. Vul de hoop met bladeren, takken en ander tuin en keuken afval. Spoedig zullen in de hoop pissebedden, miljoenpoten,slakken,wormen enz leven. De composthoop kan zo groot gemaakt worden zoals je zelf wil zonder al teveel moeite en voor weinig geld.

Om bloembezoekende insecten naar de tuin te lokken kun je (bv) een vlinderstruik (Budleja) plaatsen. Koolplanten (onbespoten) trekken veel rupsen aan. Let bij het voeren van rupsen wel altijd op of ze niet giftig zijn. Zoek dus altijd op welke soort rups het is vooraleer te voeren.

Op deze manier kan een pas aangelegde tuin of nette tuin toch nog aardig wat insecten produceren.

Welke insecten in welk jaargetijde?
Elk jaargetijde biedt weer andere voedseldieren. Zo vind je in de zomer veel sprinkhanen, maar in het najaar weer heel weinig. In het onderstaande overzicht staat per jaargetijde welke insecten je zoal kunt vinden.

Lente
Vliegen, libellen, wormen, pissebedden, miljoen en duizendpoten, vlinders,motten,
slakken.

Zomer
Sprinkhanen, spinnetjes, (loop) kevers, wantsen, krekels en alle eerder genoemde
insecten.

Herfst
Kruisspinnen, wormen, slakken, miljoen en duizendpoten, langpootmuggen,
Hooiwagens etc.

Deze lijst is slechts een voorbeeld van wat je zou kunnen vinden. In de winter zijn zeer weinig insecten te vinden. Wel kun je wat overwinterende slakken vinden. Ook wormen zijn nog steeds te vinden, zij het wat dieper in de grond. Een goede manier om in de winter toch wat insecten te voeren is het aanleggen van boombanden. Een boomband is een strook ribkarton om een boom bevestigd met een touw. De band wordt aangelegd (het liefst op laagstammige fruitbomen) in de zomer. Voor de winter kruipen allerlei ongewervelde in de band. In de winter kan de ban worden losgemaakt en uitgeklopt boven een emmer. Zo heb je toch nog wat insecten uit de tuin midden in de winter.

Conclusie
Het voeren van insecten uit de eigen tuin is een zeer goede aanvulling op het basis menu van commercieel gekweekte voederdieren. Deze insecten zijn een stuk gezonder en gevarieerder dan de standaard voederdieren. Maar er zijn ook nadelen zoals de tijd die je kwijt bent met het zoeken van de diertjes. Let wel op dat er geen zeldzame of beschermde insecten opgevoerd worden. Beperk je tot de algemene soorten. In een volgend artikel zal ik meer inhoudelijk op de materie ingaan. Elk insect wordt dan apart behandeld. Er zal binnenkort eveneens een artikel omtrent het aanleggen van een compost hoop verschijnen.Ik hoop deze artikels mensen met insectivore terrarium dieren aan te sporen om insecten uit eigen tuin te voeren.
_________________
Life is all about finding people that are your kind of crazy.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen







Geplaatst: 2 Jun 2013 13:27:33    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Voedsel Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.