Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Muizen fokken als voedseldier

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Voedsel
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Marc
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 111
Woonplaats: Nieuwe Pekela

BerichtGeplaatst: 2 Jun 2013 13:31:46    Onderwerp: Muizen fokken als voedseldier Reageren met citaat

Het fokken van gewone kleurmuizen is niet bijzonder ingewikkeld. De dieren zijn van zichzelf gezegend met een zeer hoge potentie en de dieren kunnen vele nakomelingen in een jaar tijd krijgen. In dit artikel kun je het een en ander lezen over hoe je nu het beste kunt fokken met muizen.

Gedrag
Over het algemeen genomen zijn muizen redelijk zachtaardige dieren die niet zo snel zullen bijten zolang ze zich niet in het nauw gedreven voelen. Het zijn geweldige klimmers en grote ontsnappers! Wanneer je ze de kans geeft, kun je ze al snel door het hele huis terug vinden.

Huisvesting
Mensen die op grote schaal muizen kweken als voederdier doen dit meestal in Macrolon bakken. Deze bakken zijn makkelijk schoon te maken en nemen niet al te veel ruimte in. Over het algemeen bestaat een macrolon bak alleen uit een plastic of roestvrijstalen onderbak met daarover heen een rooster. In het rooster zit een over de hele breedte een ruif ingewerkt waar de brokken in kunnen. Vaak zit er in het rooster ook een soort van tuit verwerkt waar je de waterfles makkelijk doorheen kunt schuiven. Wanneer je niet in het bezit bent van een macrolon bak of deze om andere redenen niet wilt / kunt gebruiken kun je in de meeste dierenspeciaalzaken ook traliekooien kopen die speciaal zijn gefabriceerd voor muizen. Let hierbij goed op de afstand tussen de tralies! Muizen zijn in staat zich door de meest kleine gaatjes te wringen. Wanneer de kop erdoor past komt de rest vanzelf.
Een andere optie is een glazen bak. Het nadeel hiervan is echter dat de bakken nogal zwaar zijn en zodoende niet altijd even makkelijk te verschonen.
Als bodembedekking kun je gewoon zaagsel gebruiken. Een aantal lege toiletrollen worden vaak wel op prijs gesteld als verstopplaats of speelattribuut.

Voeding
Muizen zijn echte alleseters. Voor een goede kweek is het belangrijk dat het voer voldoende voedzaam is vooral ook veel eiwitten bevat. Er zijn meerdere gevallen bekent waarbij de moedermuis alle pasgeboren jongen opat om aan voldoende eiwitten te geraken. Via dierenwinkels, reptielenbeursen en online bestelsites kun je vaak wel aan speciaal muizen opkweekvoer komen. Vaak is dit in brokvorm. Daarnaast kun je de muizen brood bijvoeren en af en toe fruit en groente. Dit is tevens goed voor de uiteindelijke voedingswaarde van de muis. Een andere goede bron van dierlijke eiwitten zijn meelwormen, kattenbrokjes en gekookt ei.

Kweken
Om te kweken heb je in elk geval 1 vrouwtje en 1 mannetje nodig. De meeste mensen maken echter gebruik van 1 man op meerdere vrouwen. Let bij het uitzoeken van je muizen goed op de gezondheid van de dieren. De dieren moeten er gezond en glanzend uitzien en geen waterige oogjes hebben. Aan oude dieren heb je niks.

De draagtijd van een muis ligt tussen de 18 en de 21 dagen. Tijdens de dracht en ook na de bevalling kunnen alle dieren in principe samen blijven. Hou dit echter wel in de gaten. Niet alle muizen zijn even tolerant als het op jongen aankomt. Hou er ook rekening mee dat het mannetje het vrouwtje direct na de bevalling weer kan dekken. Een goede kweek is leuk, maar hou ook de gezondheid van de dieren in de gaten. Wanneer je de vrouwtjes keer op keer jongen laat krijgen zal dit een gigantische aanslag zijn om haar gezondheid. Het is daarom ook raadzaam om af en toe een kweekstop in te lassen voor de vrouwtjes.

Het aantal jongen kan variëren tussen gemiddeld 4 en 11 jongen. Dit hangt een beetje van de gezondheid en de leeftijd van het vrouwtje af. Er zijn nesten bekend waarbij het vrouwtje meer als 20 jongen kreeg! Het eerste nest is meestal niet zo groot. Ook is het risico dat de moeder de jongen opeet het eerste nest groter.
_________________
Life is all about finding people that are your kind of crazy.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen







Geplaatst: 2 Jun 2013 13:31:46    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Voedsel Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.