Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Het kweken van meelwormen

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Voedsel
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Marc
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 111
Woonplaats: Nieuwe Pekela

BerichtGeplaatst: 2 Jun 2013 13:31:07    Onderwerp: Het kweken van meelwormen Reageren met citaat

Voor mensen die altijd veel meelwormen aan hun dieren voeren kan het al snel uit om zelf een meelwormenkweek op te zetten. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Handig is om de kweekmeelwormen apart te houden van de voedermeelwormen. Om te beginnen heb je in elk geval een aantal goede bakken nodig.

De start van je kweek
Je begint met een bak voor de meelwormen. Deze bak moet een opstaande rand hebben van minimaal 3 cm, liefst iets hoger. De bak moet gladde randen hebben zodat de meelwormen er niet uit kunnen. Ventilatie is heel erg belangrijk bij meelwormen. Doe dus nooit een deksel op de bak! Goed voer voor de meelwormen is 1:1 gemengde tarwebloem met zemelen. Als vocht kun je het beste elke dag een beetje verse groente of fruit geven. Het liefst zo dat de ondergrond van zemelen en tarwebloem niet nat kan worden...

Zelf ben ik begonnen met ongeveer 100 gram meelwormen. Bij een temperatuur van ongeveer 27 graden worden deze meelwormen vaak al snel poppen. Omdat meelwormen kannibalistisch zijn doe je er goed aan om de poppen uit de bak te verwijderen. Hier heb je dus ook weer een bakje voor nodig. Dit bakje hoeft aan maar weinig eisen te voldoen. Zorg wel weer voor een goede ventilatie en houd er rekening mee dat de torren na een paar weekjes uitkomen (meestal ongeveer 2 tot 3 weken afhankelijk van de temperatuur) Een goed idee is om gewoon een beetje horrengaas over het bakje heen te doen zodat de torren er in elk geval niet uit kunnen.

De torren
Een bak voor de torren is een derde bak die je nodig hebt. Als je eenmaal torren ziet verschijnen in de bak met poppen kun je deze er het beste zo snel mogelijk uit halen omdat de torren ook weer de poppen kunnen beschadigen. Voor de zekerheid kun eventueel een beetje voedsel bij de poppen indoen om dit te verkomen. Meeltorren kunnen vliegen (doen ze echter maar zelden) dus ook hier kan een beetje horrengaas bovenop de bak geen kwaad. Als je echter zorgt dat je een bak hebt met gladde opstaande randen van ongeveer 20 cm of hoger is het niet eht nodig, hoeveel je dan misschien wel af en toe een tor in je kamer terug zult vinden. Zelf gebruik ik bakken van ongeveer 40*20*20 (l*b*h) Als ondergrond kun je zowel zemelen en tarwebloem (tevens ook hun voer) als zand gebruiken. Een voordeel van zand is dat je het gewoon kunt zeven, maar dat zemelen hier te fijn voor zijn. Vocht kun je ook weer het beste toedienen doormiddel van groente en fruit. Als je zand als bodemsubstraat gebruikt moet je er ook nog zemelen en tarwebloem bij doen als voer.

De voortplanting
De vrouwtjes torren beginnen ongeveer na twee weken eitjes te leggen. Dit kunnen ze ongeveer 3 maanden vol houden en daarna gaan ze dood. Elk vrouwtje kan een paar honderd eitjes leggen. Er zijn verschillende methodes om ervoor te zorgen dat de meeltorren niet alle eitjes opeten. Zelf heb ik mijn bak zo ingedeeld dat er maar ongeveer 10 cm² zand open is. Hier leggen bijna alle vrouwtjes hun eitjes. Elke dag schep ik deze eitjes dan appart in een kleun huzaren bakje. Een andere methode die ook veel mensen handhaven is elke maand de torren verhuizen naar een andere bak. Er zullen van vanzelf een heleboel eitjes uitkomen.

Uitkomst van de eitjes
De eitjes van de meeltorren komen na een dikke twee weken uit. Deze meelwormpjes zijn dan ongeveer 3 tot 4 mm en spierwit. Het duurt echter niet lang tot deze bijkleuren naar de zelfde bruine kleur als volwassen meelwormen. In de eerste paar weken vervellen de kleine meelwormpjes regelmatig en je zult als je goed kijkt ook door de hele bak vervellingen tegen komen. Het duurt erg lang voordat meelwormen op volwassen lengte zijn.

Kweekcyclus
Het kweken van meelwormen is op zich niet moeilijk. Als je meelwormen lang genoeg houd worden dit vanzelf poppen. Deze poppen zullen ook vanzelf weer meeltorren worden en als je genoeg meeltorren bij elkaar zet gaan deze snel genoeg eitjes leggen. Het moeilijke aan meelwormen kweken is vooral geduld hebben... Het duurt namelijk wel even voordat je de hele cyclus weer rond bent!
_________________
Life is all about finding people that are your kind of crazy.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen







Geplaatst: 2 Jun 2013 13:31:07    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Voedsel Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.