Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


veeltepelmuizen

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Voedsel
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
tanties
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 59
Woonplaats: nieuwe pekela

BerichtGeplaatst: 28 Mei 2013 19:44:05    Onderwerp: veeltepelmuizen Reageren met citaat

Nederlandse naam: Veeltepelmuis ( Natal rat )
Latijnse naam: Mastomys Natalensis

De Nederlandse naam Veeltepelmuis is ontstaan omdat deze muizen rond de 24 tepels hebben. De voortplanting gaat ook erg snel, als je een koppel permanent bij elkaar laat zitten krijg je elke maand een nestje veeltepelmuizen

Uiterlijk:
Kop-romplengte: 9 - 14 cm
Totale lengte: 22 - 27 cm
Gewicht: 30 - 100 gram
Gem. leeftijd: 2 - 4 jaar ( in gevangenschap )

Levenswijze: Groepsdier, nachtactief

Voortplanting:
Geslachtsrijp: 2-3 maanden ( mannetje na ongeveer 6 weken )
Draagtijd: 22-27 dgn.
Aantal jongen: 6-16
Ogen open: 14-17 dgn
Zoogtijd: 3-4 weken

Veeltepelmuizen zijn al op zeer jonge leeftijd vruchtbaar (acht weken) en met drie maanden zijn ze in staat jongen te werpen. Het vrouwtje wordt elke 4 tot 6 dagen bronstig. Aan het einde van de draagtijd kan het gewicht van de drachtige muis bijna verdubbeld zijn. Tijdens de dracht zal het vrouwtje beginnen een nest te bouwen van stro, hooi, gras, papier, karton en stukjes stof. Na een draagtijd van 22-27 dagen komen 6-16 jongen als nestblijvers ter wereld: ze worden naakt, kaal en hulpeloos geboren. De oogjes en oren zijn gesloten. Bij de geboorte weegt een muisje slechts 1,5 gram. De eerste haartjes komen door na 3 dagen, de oren gaan dan een dag later open. De oogjes blijven 14 tot 17 dagen dicht. De jongen zogen gedurende drie weken bij de moeder, ze beginnen echter al na twee weken aan het vaste voedsel te knabbelen. Na vier weken wegen de muisjes al zo'n 20 tot 30 gram en kunnen ze bij de moeder weg. Volledig uitgegroeid zijn ze echter pas na vier maanden. Na de geboorte is een vrouwtje binnen 24 uur weer bronstig.

Voor reptielenhouders is het een voordeel dat je deze muizen niet snel dood zult fokken omdat ze een stevige bouw hebben.
Neemt niet weg dat voor een gezonde kweek de dames een rustperiode nodig hebben tussendoor.

Huisvesting:
Huisvest een man en 2 a 3 dames in een T3 labbak ( minimale maat )
Deze labbakken zijn speciaal gemaakt voor het kweken van knaagdieren in labaratoria en kunnen derhalve ideaal gebruikt worden voor de kweek van voederdieren thuis.
Deze labbakken zijn makkelijk in onderhoud. Te koop via internet of tijdens reptielenbeurzen.
Voor bodembedekking is divers materiaal geschikt. Deze is te koop bij de dierenspeciaalzaak. ( denk aan zaagsel, stro enz )

Voeding:
Natuurlijk kunt u gemengd voer kopen bij een dierenspeciaalzaak. Maar speciaal voor de kwekers van voedseldieren is er een speciale knaagdierenbrok op de markt.
De knaagdierenbrok ( labbrok ) is een geperste brok van 12 mm doorsnede zodat het ook goed in de bredere voerruiven blijft liggen van de labbakken zonder er doorheen te vallen.
Deze brok is zowel voor muizen, ratten, hamsters als gerbils geschikt.
Deze labbrokken dienen wel aan een aantal voedingseisen te voldoen zodat de knaagdieren voldoende voedingsstoffen binnen krijgen, zodat er gezonde nesten worden geworpen.
Koop labbrokken van een gerenomeerd merk ( bijv: Metazao / Garvo ). Dit heeft namelijk te maken met de toevoeging van dierlijke eiwitten. Dit hebben veeltepelmuizen nodig. Het risico bestaat namelijk dat bij ongebalanceerde voeding, de ouderdieren de jongen gaan opeten.
Er zijn kwekers die bijvoeren d.m.v. het geven van honden en of kattenbrokken, om zo voldoende dierlijke eiwitten te kunnen geven.
Hiervoor wil ik een waarschuwing plaatsen. Volgende stukje is niet echt duidelijheid over. Blijft dus een persoonlijke keus. In de meeste honden en of kattenbrokken zit rood jodium. Rood jodium wordt niet afgebroken in het lichaam van de muis. Aangezien de muis uiteindelijk opgevoerd wordt zal deze stof dus ook in het lichaam van het reptiel terecht komen.
Daarnaast staat het u natuurlijk vrij om geregeld korstjes brood / fruit end te geven.
Voor de dagelijkse voedingsstoffen is het in ieder geval niet noodzakelijk.
Dagelijks schoon water is belangrijk.

Belangrijk om te weten:
Veeltepelmuizen leven goed samen maar kunnen erg agressief reageren naar elkaar als er een nieuw lid in de groep wordt geplaatst.
Zet altijd een man met een paar vrouwen in een bak en plaats geen 2e man erbij. Dit loopt uit op een gevecht waarbij er maar 1 over zal blijven.
Zet ook geen nieuwe vrouw in een bestaande groep waar al zwangere vrouwen zitten. Ook hier zal agressief gereageerd worden.

Wissel niet teveel met de groepen. Laat een bestaande groep gewoon bij elkaar zitten.
Hou er rekening mee dat een bestaande groep zijn eigen terratorium heeft en nieuwelingen altijd zal "testen"

Het is niet noodzakelijk om het mannetje te verwijderen als er een vrouw is bevallen. De man zal de jongen niets doen. Doe dit alleen als je zelf een rustperiode wilt inlassen voor de vrouw.

Een veeltepelmuis wordt een stuk groter dan een gewone muis. Daarnaast is de lichaamsgeur van een veeltepelmuis zo goed als afwezig. De stankoverlast die gewone muizen kunnen veroorzaken zal bij de veeltepelmuis dus erg meevallen.
_________________
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht







Geplaatst: 28 Mei 2013 19:44:05    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Voedsel Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.