Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Eumeces schneideri caresheet ( Langpootskink, Berberskink )

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Hagedissen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
repti-terra
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 69
Woonplaats: Hoogezand

BerichtGeplaatst: 28 Mei 2013 20:11:07    Onderwerp: Eumeces schneideri caresheet ( Langpootskink, Berberskink ) Reageren met citaat

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata
Familie: Sauria
Geslacht: Eumeces
Soort: Eumeces schneideri
Nederlandse namen: Schneiderskink, Langpootskink, Berberskink

Algemeen / herkomst
De Eumeces schneideri komt voor van Noordwest-India tot oostelijk Noord-Afrika, in droge rots-achtige en zanderige gebieden.

Deze skink wordt veelal verward met de Eumeces algeriensis (berberskink). Een duidelijk visueel verschil tussen de beide is dat de Eumeces schneideri bezit over een oranje streep over de zijkant van het lichaam, die van kop tot zeker aan de achterpoten doorloopt. Deze streep ontbreekt bij de Eumeces algeriensis. Deze laatste soort bevat ook witte vlekken over het lichaam en de Eumeces schneideri weer niet.

Uiterlijk
De Eumeces schneideri wordt 30 tot wel 45 cm lang. Waarvan ongeveer de helft staart is. De huid is glanzend en heeft een grijze onderkleur, die bevat oranje vlekken en kleinere zwarte vlekjes er tussen.
ver de zijkant loopt een oranje streep. Deze loopt van kop tot staart.De onderkant van het lichaam is grijs tot wit van kleur.

Voedsel
De Eumeces schneideri is een echte alles eter. Het hoofdmenu bestaat uit insecten. Krekels, sprinkhanen, kakkerlakken, slakken, etc. Verder kan er zoet zacht fruit worden gevoerd en af en toe kattenvoer uit blik als bijvoer. Uiteraard mag een waterbakje niet ontbreken.

Voortplanting
Met dit soort wordt maar weinig gekweekt. Toch zijn er enkele resultaten geboekt, helaas is het mijzelf nog nooit gelukt.
Het mannetje is te onderscheiden van het vrouwtje door zijn forsere bouw. Ze zijn stukken groter en hebben een grotere kop. Ook zijn over het algemeen de kleuren van het mannetje feller dan die van het vrouwtje. Op de onderstaande foto is vrij duidelijk het verschil te zien. Onderop ligt het vrouwtje en bovenop het mannetje. Beide volwassen dieren.
De mannetjes kunnen agressief zijn tegenover andere mannetjes. Houd daarom altijd 1 man met 1 of meerdere vrouwtjes. De paring verloopt enkele keren per dag en gaat gepaard met bijten in de nek en ander driftig gedrag. Na een week of 8 worden de 5-20 eitjes in een (zelfgegraven) hol gelegd en worden streng bewaakt door het vrouwtje. Verstandig is het om de eieren te verwijderen en zelf op te kweken. De eieren of de uitgekomen jongen kunnen worden opgegeten door 1 van de ouders. Wanneer de eieren bij ca. 30 graden worden uitgebroed en regelmatig licht bevochtigd worden, zullen ze na een 7 a 8 weken uitkomen.
De jongen voeden zich met kleine insecten e.d.
Levensduur
Dit soort kan bij een juiste verzorging een leeftijd behalen tot wel 20 jaar.

In het terrarium
Houd de Eumeces schneideri in een terrarium van minstens 100x40x40 (lxbxh) voor een paartje en richt dit in als een 'woestijn'. Gebruik een dikke laag (speel)zand ca.10-15 cm op de bodem en plaats enkele schuilplaatsen. zorg voor wat klim gelegenheid en plateaus om te zonnen. Het zijn echte zon aanbidders en de temperatuur moet daarom behoorlijk hoog worden gehouden van 25 tot 35 graden overdag. Onder de spots mag het gerust oplopen tot 45 graden. S'nachts mag de temperatuur zakken tot 18-20 graden. (kamertemp.) Ze kunnen eventueel nachttemperaturen verdragen tot 14 graden. UVB-verlichting is aan te raden, die zo'n 12 uren per dag moet branden. Ook is extra bodemverwarming mogelijk maar niet noodzakelijk.

Gedrag / hanteren
De Eumeces schneideri graaft zich vaak in onder het zand. Toch laat hij zich overdag ook regelmatig zien en ligt vaak te zonnen, soms boven op elkaar 'gestapeld'. Ze zijn bij gewenning aan de mens niet schuw en je kunt ze daarom ook makkelijk hanteren of uit de hand laten eten. Het hanteren is alleen aan te raden wanneer noodzakelijk. Dit geldt voor alle hagedissen. Ze kunnen overigens behoorlijk hard bijten! (spreek uit ervaring)
Het zand wat op de bodem ligt moet regelmatig worden ververst of gezeefd, aangezien ze daar ook meestal hun behoefte in doen maar dus ook een groot deel van de dag en nacht in doorbrengen. Al met al zijn het erg leuke en vooral sterke hagedissen waar je jarenlang veel kijkplezier van kan hebben!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen







Geplaatst: 28 Mei 2013 20:11:07    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Hagedissen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.