Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Anolis carolinensis ( Roodkeelanolis )

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Hagedissen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
repti-terra
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 69
Woonplaats: Hoogezand

BerichtGeplaatst: 28 Mei 2013 20:12:55    Onderwerp: Anolis carolinensis ( Roodkeelanolis ) Reageren met citaat

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata
Familie: polichrotidae (Anolissen),Iguanidae, Leguanen
Geslacht: Anolinae
Soort: Anolis carolinensis
Nederlandse naam: Roodkeelanolis

Algemeen / herkomst
Synoniemen: Roodkeel Anolis, Green Anole
Deze kleine hagedissen soort houd zich op in vochtige bossen in het zuidoosten van de USA(o.a. Florida.
Daar houd hij zich op tussen de bladeren van bomen en struiken. Ze zijn overdag actief en zullen zich s'nachts verbergen tussen de bladeren.
Sinds kort ben ik weer in het bezit van deze leuke hagedissensoort, nadat ik er enkele jaren mee gestopt ben.

Uiterlijk
Deze 15-20 cm (incl. staart) Anolis ,wordt vaak verward met de Anolis Sagrei.
Ze zijn mooi gras groen van kleur waardoor ze goed camoufleren tussen het bladerdek. Ze hebben ook de mogelijkheid om zich bruin van kleur te veranderen waardoor ze perfect camoufleren wanneer ze zich tegen de stammen en takken van bomen ophouden. Het veranderen van kleur doen ze ook om beter de warmte op te nemen van de zon. Een ander opvallend uiterlijk verschijnsel van deze kleine hagedis is de huidplooi in de keel die ze bij het parings en verdedigings gedrag zullen laten zien. Deze is rood-oranje met een meestal gele rand. Naast de keelzak wordt ook gecommuniceerd door de kop snel en op een bepaald ritme op en neer te bewegen.

Voedsel
Het voedsel in de natuurlijke habitat bestaat uit allerlei kleine insectjes en spinnetjes. In het terrarium kunnen we ze krulvliegen, krekels, meelwormen (niet te vaak), buffalowwormen (ook niet te vaak), wasmotten en/of de larven daar van, weideplankton aanbieden. Variatie in het voedsel is altijd goed. Ze eten enkel levend voer. Vergeet ook niet om de voedseldieren te bepoederen met de daarvoor in de handel verkrijgbare calcium-en vitamine preparaat.
Drinken doen ze bij voorkeur van de druppels na het sproeien, ze drinken zelden uit een waterbakje, maar toch mag deze niet ontbreken in het terrarium.
Voortplanting
Vrouwtjes zijn o.a herkenbaar aan de witte zigzag streep op de rug, mannetjes hebben een grotere keelwam en zijn vaak groter, ze hebben ook een dikkere staartwortel.
Het mannetje maakt het vrouwtje het hof door middel van kopknikken. Hij laat daarbij het vrouwtje veelvuldig zijn fel rood gekleurde keelwam zien. Het kan er voor de paring vrij agressief aan toe gaan met veel bijten. Na een beet in de nek zal het vaak tot de daadwerkelijke paring overgaan. Voor een succesvolle kweek is een koelere winterperiode van enkele maanden zeker aan te raden. Enkele weken na de paring zal het vrouwtje haar eerste eitje leggen in de vochtige grond. De eitjes kun je het beste verwijderen en zelf opkweken. Let op dat je ze bij het uitnemen uit het terrarium niet draait! De eitjes zijn slechts 8-10 mm groot dus behandel ze uiterst voorzichtig.
Plaats de eieren na het uithalen in een leeg (krekel)bakje met wat vochtige grond of vermuciliet op de bodem. Houd het licht vochtig en dan zullen bij een temperatuur van 25-30 graden de eieren na ca. 2 tot 3 maanden uitkomen. Voer de jongen de kleinste maat krekels en fruitvliegjes.

Levensduur
De levensduur van dit soort schommelt tussen de 6-10 jaren.

In het terrarium
Houd deze dieren in een bos-terrarium van de minimale afmetingen van 40x40x70 voor een paartje. Richt deze in met stevige stammen en dunne takken en een achterwand van bijvoorbeeld kurk of schors om tegen aan te klimmen en verder met flink wat groen als beschutting.
Houd deze anolissen vrij warm een temperatuur van 25-30 graden overdag waar het onder de spot zeker wel tot 35 graden mag oplopen en een nacht temperatuur tot een minimum van 20-22 graden. De luchtvochtigheid mag tussen 70 en 80% zitten. Door elke dag even te sproeien houd je de luchtvochtigheid op deze hoogte.
Gedrag / tot slot
Roodkeelanolissen zijn redelijk actieve hagedissen. Ze zijn altijd in de weer opzoek naar voedsel en tonen interessant gedrag. Deze anolissen zijn uitermate geschikt voor mensen die voor het eerst met reptielen willen beginnen. Ze zijn behoorlijk sterk en passen zich snel aan in hun nieuwe leef omgeving. Ze zijn vrij snel aan de mens gewend en eten binnen een vrij korte tijd al uit je hand. Het kweken van deze dieren is ook niet al te moeilijk.
Ze worden veel aangeboden in dierenwinkels waar reptielen worden verkocht en op beurzen voor een betaalbare prijs.
Ze zijn eventueel te combineren met bijvoorbeeld de Anolis sagrei of langstaart hagedissen. Ook met amerikaanse boomkikkers (Hyla Cinerea) worden ze wel eens samen gehouden. Toch raad ik het combineren niet aan want het kan vaak tot stress lijden, zeker wanneer het terrarium niet al te groot is. Ook meerdere mannen in een terrarium kan veel stress veroorzaken. Houd daarom bij voorkeur 1 en man en 1 vrouw of 1 man met meerdere vrouwtjes.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen







Geplaatst: 28 Mei 2013 20:12:55    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Hagedissen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.