Reptielen & omgeving Forumindex FAQ Zoeken Gebruikersgroepen Profiel Registreren Log in om je privéberichten te bekijken Inloggen

Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Trachemys scripta troosti (Geelwangschildpad)

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Schildpadden
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
tanties
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 28 Mei 2013
Berichten: 59
Woonplaats: nieuwe pekela

BerichtGeplaatst: 30 Mei 2013 09:07:58    Onderwerp: Trachemys scripta troosti (Geelwangschildpad) Reageren met citaat



Algemeen:
De geelwangschildpad is mits je er genoeg ruimte en geld voor hebt een vrij gemakkelijk te houden soort. Vrouwelijke geelwangschildpadden kunnen wel 28cm groot worden, en de mannelijke geelwangschildpadden blijven vaak rond de 20 a 22cm.
Verder zijn geelwangschildpadden net zoals alle andere schildpadden geen dieren om mee te spelen.
Het zijn pure kijkdieren, en je mag ze daarom zo min mogelijk hanteren, een schildpad hoort zo veel mogelijk in zijn verblijf gelaten te worden. Het hanteren van de schildpad levert alleen maar stress op, en al helemaal de schildpad in een andere ruimte dan zijn eigen huisvesting te plaatsen.


Huisvesting:
Het verblijf van een geelwangschildpad stelt niet zoveel eisen.
De minimale grootte van een aquarium voor 1 volwassen geelwangschildpad is 120x50x60cm, en voor twee schildpadden 150x50x60cm. Hoe groter hoe beter natuurlijk. De waterhoogte moet minimaal 40cm zijn. Bij kleinere schildpadden (echte baby’s) is 10 tot 20cm goed met veel rustpunten. Als de schildpadden een cm of 7 – 8 zijn kunnen zij ook al op 40cm water.
De watertemperatuur mag gewoon op kamertemperatuur(20 graden Celsius), en bij kleine schildpadden 22 graden Celsius.
Het is belangrijk dat het verblijf goed gefilterd wordt, aangezien schildpadden de boel goed vies kunnen maken voldoet een binnen filter niet. Daarom kun je het beste een externe (buiten)filter nemen. Deze filter zorgt er niet alleen voor dat het water schoon is van ontlasting en ander grof vuil maar ruimt ook de voor de mens niet zichtbare vuil op.
Filtermatten ruimen het grof vuil op, en bacteriën die in de filter leven ruimen slechte stoffen op, die op hoge concentraties dodelijk zijn voor vissen, en zeker niet goed voor schildpadden.
Deze bacteriën leven in filtermateriaal zoals Eheim substraat pro, keramische pijpjes en vijversubstraat etc.
Een voorbeeld wat de bacteriën doen is giftig nitriet(No2) omzetten in niet giftig nitraat(No3), ook zetten zij onder andere afvalstoffen van de dieren om in voedingstoffen voor de planten.
Zo ruimen ze nog wel meerdere slechte stoffen op.
In de mand waar het biologisch gedeelte van de filter zit mag dan ook geen grof vuil in komen, het binnenkomende water moet dus als eerste door de filtermatten heen zodat grof vuil wordt opgevangen alvorens het water het biologisch gedeelte bereikt.
Voor helemaal kleurloos helder water kun je in een van je filtermatten ook nog actieve kool gebruiken, dit adsorbeert de kleurstoffen in je water wat resulteert in helder water.
Ook filtert het onder andere organische zuren, medicijnen e.d. uit het water.
Wanneer je een goede filter gebruikt is het hele verblijf schoon maken vrijwel nooit nodig.
Enkel 1 keer in de 3 weken 1/3 deel van het water verversen, en nooit al het water. Anders verpest je je goede waterwaardes die je hebt opgebouwd.
Verder als bodembedekking is een zandbodem aan te raden, hierin komen in tegenstelling tot kiezels en ander grof bodemmateriaal geen vuil tussen. Het vuil blijf netjes op het vlakke oppervlak zitten en kan gemakkelijk opgeruimd worden.

Nog een ding dat je zeker nodig hebt in een schildpadden aquarium is een droog eiland waar de schildpad volledig droog op kan zitten. Reptielen moeten zich kunnen opwarmen om normaal te kunnen functioneren en het is dus nodig dat boven het eiland een warmte lamp bevindt. Met behulp van een warmtelamp is het de bedoeling dat het op het eiland rond de 32 graden Celcius wordt.
Een goedkoop reflector spotje van 40 a 60 watt voldoet goed als warmte lamp.
Naast een warmte hebben reptielen en zeker schildpadden ook behoefte aan uvb, uvb zorgt voor aanmaak van vitamine D3, dit zorgt weer voor een goede calcium opname wat nodig is voor een gezonde groei van het schild.
Vrouwelijk schildpadden leggen ook eieren zonder een man, deze eieren zijn onbevrucht. De schildpad moet de mogelijkheid hebben om haar eieren af te zetten en daarvoor is een zand eiland noodzakelijk. Een zandeiland moet minimaal 20cm diep zijn en zeker groter dan de uiteindelijke grootte van de schildpad. Een zand eiland kun je zelf kitten met glas.

Voeding:
Het dieet van de geelwangschildpad hoort zo gevarieerd mogelijk te zijn. Hier volgen een aantal dingen die je je geelwangschildpadden zonder problemen kunt voeren:
-Kattenbrokken ( hier zitten erg veel voedingstoffen in)
-reptomin schildpadden sticks
-lundi korrels
-runderhart (rauw)
-runderlever(rauw)
-rundertartaar(rauw)
-mossels(rauw of levend)
-garnalen(rauw of levend)
-waterslakken(levend)
-regenwormen(levend)
-rode muggenlarven(levend)
-allerlei insecten(levend)
-sepia
-eierschaal.
Waar je vooral op moet letten tijdens het voeren is dat je je schildpadden niet teveel voert.
Kleine schildpadden kun je elke dag voeren, schildpadden vanaf 10cm schildlengte voldoet 3 keer in de week voeren.
Waar je ook op moet letten is dat je niet alleen voeding geeft waar veel fosfor in zit, vlees, wormen , mossels e.d. zit veel fosfor maar erg weinig calcium. Probeer dit daarom ook niet te vaak te voeren. Een keer in de week iets van vlees of vis is voldoende. En nooit vergeten na het voeren van vlees het verblijf van extra calcium te voorzien.
Een calciumbron hoor sowieso altijd in het verblijf aanwezig te zijn, en je moet er ook op letten dat ze er ook van gaan eten. Sommige schildpadden zijn namelijk vrij kieskeurig als het gaat om calciumbronnen.
Een goede calciumbron is een stuk eierschaal of sepia.

Geslachtonderscheid:
Bij de meeste waterschildpadden is het geslacht pas te zien als ze een schildlengte bereikt hebben van 10cm (bij kleinblijvende soorten is dat natuurlijk kleiner).


Kenmerken van vrouwelijke schildpadden:
• korte voornagels.
• korte staart.
• cloaca zit dcihterbij het schild.


Kenmerken van mannelijke schildpadden
• Erg lange voornagels.
• Lange staart.
• Cloaca zit verder buiten het schild.
• Mannetjes blijven onder het algemeen kleiner dan vrouwtjes.
Cloaca is de opening waar ze uit plassen en hun ontlasting kwijt raken.(bij schildpadden dus onder hun staart)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht







Geplaatst: 30 Mei 2013 09:07:58    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Reptielen & omgeving Forumindex -> Caresheet - Schildpadden Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.