Sol
Geregistreerd op: 21 Okt 2020 Berichten: 547 Woonplaats: Midden Nederland
|
Geplaatst: 7 Jul 2022 22:46:32 Onderwerp: Hot Maggi recept |
|
|
Hot Lavas (maggi)
Maggi met een mooie zachte langzaam aanzwellende burn, die lang na-ebt.
1L water
300 gram verse bladeren en stelen maggiplant (lavas)
3 eetlepel mushroom sojasaus
2 tl palmsuiker
2 tl zwarte peperkorrels, in een vijzel gekneusd/gebroken
zout, 12% van de hoeveelheid vocht (zie recept)
Hot: Voeg 2,5 Rocoto Montufar Red toe per 100 ml bij het koken
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 4 uur
Bereiding:
Stap 1: Voorbereiden
Was en droog de kruiden en hak ze grof. Doe het water in een pan en breng aan de kook. Voeg de gehakte kruiden toe, breng weer aan de kook en zet het vuur vervolgens laag. Voeg suiker en gemalen zwarte peper toe. En voeg de eetlepels mushroom sojasaus toe. Laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken, zet dan het vuur uit en doe het deksel op de pan. Laat 2 tot 3 uur 'trekken'.
Stap 2: Filteren
Giet het mengsel door een zeef en druk het laatste beetje vocht eruit. Giet het vocht vervolgens door een koffiefilter zodat je een helder donkerbruin vocht overhoudt. Weeg dit vocht en reken uit hoeveel zout je nodig hebt.
Stap 3: Bottelen
Giet de maggi in gesteriliseerde flesjes of potjes, het zout conserveert. Mocht je twijfelen, kook de maggi dan nog zo kort mogelijk en giet het dan in gesteriliseerde flesjes en laat vacuüm trekken, dan moet het minimaal een jaar houdbaar zijn.
Note:
Het is heel zout, maar maggi is ook heel zout. In echte maggi zit 24,9 gram zout per 100 milliliter, in deze zelfgemaakte ‘maggi’ zit 12% zout plus nog 1 of 2 % extra door het gebruik van de sojasaus.
(Geinspireerd op een recept van Diana)
(cross post) |
|