esmakole
PSP
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 


Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Erwtensoep

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    esmakole Forumindex -> Soepen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Jeanne
Moderator


Geregistreerd op: 01 Mrt 2022
Berichten: 990

BerichtGeplaatst: 11 Jul 2024 06:48:51    Onderwerp: Erwtensoep Reageren met citaat



Erwtensoep

Het is al een hele tijd geleden dat ik zelf erwtensoep heb gemaakt
Weet wel wat er allemaal ingaat, maar de hoeveelheden was ik kwijt
Dus ik heb hier en daar op het net gekeken voor een recept
Er zijn zoveel erwtensoep recepten
Je ziet door de bomen het bos niet meer
Ik kwam bij Jeroen terecht....die had het recept wat leek wat ik er allemaal in gooide
Alleen Jeroen gebruikt aardappelen in plaats van knolselderij
En selderijstengels i.p.v. een bosje selderij.
Ik heb het in het recept aan gepast
En Jeroen pureert de soep met de staafmixer
Dat doe ik ook niet...je mag zien en preoven wat erin zit


Ingredienten:

500 gram spliterwten
3 flinke uien
klontjes boter
1/2 selderknol
bosje selderij
2 dikke prei
1 varkensschenkel (of varkenskrabbetjes))
200 gram gerookt spek (in dobbelsteentjes)
4 laurierblaadjes
2 takjes tijm
3 liter water (minstens)
1 rookworst
zout
peper van de molen

Bereiden:

Weeg de juiste hoeveelheid spliterwten en doe ze in een vergiet.
Spoel de erwten onder stromend water.
Pel de uien en snij ze in grove stukken.
Verhit een grote stoofpot of een soepketel op een matig vuur.
Smelt er een flinke klont boter in.
Stoof de stukken ui in de boter en maak intussen de prei en de selder schoon. Verwijder het wortelstuk en het loof van de prei en de selder. Spoel alles grondig en snij de prei in ringen en hak de selderij fijn
Doe de prei en de selder bij de ui en stoof de groenten mee.
Giet ook de spliterwten in de pan.
Schil de knolselderij en snij ze in blokjes.
Doe ze in de pan
Leg vervolgens de varkensschenkel en het gerookt spek in de pan.
Voeg laurierblaadjes en takjes tijm toe, én een snuifje zout.
Schenk water in de pan tot alle ingrediënten ruimschoots kopje onder doen.
Plaats het deksel op de pot en laat de erwtensoep minstens 2 uur pruttelen op een matig vuur.
Schep de gare schenkel uit de soep en pluk het vlees van het bot.
Vis er ook de sneetjes spek uit en snij desnoods nog kleiner
Hou de stukjes vlees opzij.
Verwijder de blaadjes laurier en de takjes tijm.
Mix de erwtensoep glad met de staafmixer. (niet echt nodig)
Snij de rookworst in fijne plakjes en doe ze samen met het varkenslvlees en het gesneden spek in de soep.
Roer, proef en kruid de soep naar smaak met peper van de molen en zout.
Serveer iedereen een dampend hete kom verse soep.
Bewaar de rest van de soep koel of vries ze in.
Geef ze niet de kans om te verzuren.

Bron: Jeroen en beetje van mezelf.
_________________
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht







Geplaatst: 11 Jul 2024 06:48:51    Onderwerp:

Terug naar boven
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    esmakole Forumindex -> Soepen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.