Jeanne Moderator
Geregistreerd op: 01 Mrt 2022 Berichten: 990
|
Geplaatst: 20 Jul 2024 15:36:58 Onderwerp: Sambal Tomaat |
|
|
Sambal Tomaat
Ooit wel eens zelf sambal gemaakt??
Het is zo leuk om dat eens zelf te maken.
Het mooiste is dat je met verschillende pepers ook kunt combineren.
Zo krijg je weer een heel andere sambal.
Ingredienten:
12 rode pepers
7 sjalotten
7 teentjes knoflook
200 gram kerstomaatjes
1 plak palmsuiker
1 serehstengel
3 cm gember
1 scheut olie
1 limoen
2 blaadjes djeroek peroet (Indisch limoenblad)
2 eetlepels appelstroop
Bereiden:
Snijd de rode pepers in ringen.
Pel en snipper de sjalotten.
Pel en hak de knoflook.
Pureer de pepers, sjalotten en knoflook.
Snijd de tomaatjes in stukken en pureer apart.
Snijd de palmsuiker in stukjes.
Kneus en knoop de serehstengel.
Schil en snijd de gember grof.
Verhit een scheut olie in een pan en fruit de pepermassa met de palmsuiker en de rasp en het sap van de limoen tot de puree gaat kleuren.
Voeg de sereh, gember, djeroek peroet en gepureerde tomaat toe.
Laat de sambal inkoken tot het meeste vocht uit de tomaten is gekookt.
Breng op smaak met appelstroop.
Laat de massa afkoelen en bewaar circa 2 weken in een uitgekookte en afgesloten pot.
Verwijder voor het serveren wel de gember, serehstengel en djeroek peroet.
TIP:
Je kunt vers gemaakte sambal ook in de vriezer bewaren.
Bron: 24 Kitchen _________________
|
|