Jeanne Moderator
Geregistreerd op: 01 Mrt 2022 Berichten: 990
|
Geplaatst: 23 Jul 2024 21:46:59 Onderwerp: Zuurvlees (Zoervleis) |
|
|
Zuurvlees (Zoervleis)
Een puur Limburgs streekgerecht.
De naam komt van het marineren van het vlees in azijn.
Voor zuurvlees werd vroeger meestal paardenvlees gebruikt.
Tegenwoordig is dat rundvlees van de rib of de klapstuk en in sommige gevallen ook wel konijn.
Zuurvlees lijkt op het Hollandse draadjesvlees en is ondanks de naam niet zuur
en dat komt door het ruime gebruik van ontbijtkoek en stroop.
Je kunt dit gerecht ook in de slowcooker laten sudderen.
Ingredienten:
2 pond runderriblappen
2 dl azijn
3 blaadjes laurier
2 kruidnagels
30 gram boter
2 grote uien, in grove stukken
1/2 winterwortel (in plakjes)
3 plakken ontbijtkoek
3 eetlepels appelstroop
peper en zout
Bereiden:
Snijd het vlees in blokjes van ca. 3 cm en doe die in een kom.
Meng 300 ml water met de azijn en voeg de laurier en de kruidnagels toe.
Voeg naar smaak (versgemalen) peper en zout toe.
Giet de marinade over het vlees en laat het 24 uur marineren in de koelkast.
Hoe langer je het vlees marineert, hoe zachter het vlees wordt.
Dus zet het een dag van tevoren in de marinade
Schep het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier.
Bewaar de marinade.
Bak het vlees in enkele minuten rondom bruin in tweederde van de boter.
Blus af door de marinade erover te gieten.
Bak de uien in de rest van de boter in een aparte pan mooi bruin.
Doe de wortelplakjes erbij en schep ze goed om en om
Voeg ze bij het vlees.
Leg de plakjes ontbijtkoek op het vlees*
Laat het vlees op laag vuur sudderen tot het vlees gaar is (2 uur minstens)
Voeg de fruitstroop toe en roer door de saus.
Breng op smaak met (versgemalen) peper en zout.
Voeg naar eigen smaak eventueel nog wat stroop toe*
* voor de slowcooker vanaf *
Doe de inhoud van de pan in de slowcooker
Zet de cooker op hoog.
Na 4 uur zet je de slowcooker op laag
Laat sudderen (minstens 6 uur) tot het vlees gaar is.
Serveertips
Zoervleis wordt traditioneel geserveerd met appelmoes, (zelfgemaakte) frites en mayonaise
Maar Rode Kool en Aardappelpuree is er ook heel lekker bij.
Bron: Internet _________________
|
|