GRATIS PHPBB2 MESSAGE BOARD
home
forum maken
forum lijst
informatie
stijlen
helpdesk
contact
Uitleg over het gebruik van de gratis phpBB forumsAls u een gratis forum aanmaakt, zal u een activatie-email krijgen. Daarin zal vermeld staan hoe u onze helpdesk per email kan bereiken. U zal ook het adres krijgen van een hulpforum waarin u vragen kan stellen en de antwoorden zal kunnen lezen op vragen van beheerders van bestaande forums van Gratisforums.com

Als u dus een vraag of een technisch probleempje hebt, blijft u nooit in de kou staan, maar onze helpdesk helpt u snel en efficient verder. Kosteloos.

Hieronder vindt U de gebruikershandleiding om uw gratis phpBB forum te beheren, daarin vindt u waarschijnlijk wel het antwoord op het meeste van uw vragen. Vindt u hier niet wat u zoekt, aarzal dan niet om de helpdesk persoonlijk te contacteren via email of het hulpforum!


Gebruiksaanwijzing:


3.0 Beheer

phpBB 2.0 is heel makkelijk instelbaar. De meeste instellingen zijn te veranderen in het administratie paneel. Om naar het administratie Paneel te gaan, log je eerst in met een gebruikersnaam die Administratie (beheerders) rechten heeft, en vervolgens klik je op de link Ga naar Administratiepaneel dat je kunt vinden helemaal onderaan op elke pagina.
Ga naar administratiepaneel

Als extra veiligheid, wordt er gevraagd om nog een keer je wachtwoord in te voeren om naar het administratie paneel te gaan, als je nog niet in het adminstratie paneel bent geweest tijdens je bezoek op het forum.

Het administratie paneel gebruikt twee frames.
De versmallende navigatie frame aan de linkerkant laat de Sub-panelen zien die beschikbaar zijn
Het hoofd frame laat zien welke paneel je momenteel gebruikt.

Er zijn 3 ongecaterieseerde links boven aan in het navigatie frame:
- Admin Index is de hoofd admin pagina. Het laat zien de Forum statistieken en wie er online is. op het einde van deze pagina, kun je zien welke software versie je momenteel gebruikt, in verhouding met de laatst geplubliceerde versie van phpBB
- Forum Index neemt je mee naar de forum index in je phpBB 2.0 hoofdmap, die het aantal forums laat zien.
- Preview forum zodra je daar op klik beland je op de forum index, maar je behoudt wel het navigatie systeem van het administratie paneel. Het maakt het makkelijker om weer terug te keren naar andere administratie instellingen.

Naar boven


3.1 Forum Admin

Naar boven


3.1.1 Forum Beheer

In dit gedeelte van het admin paneel ben je het meest bezig, Hier heb je de controle over alle forums en categorieën. De configuratie van een forumnaam, beschrijving, en auto-prune instellingen wordt hier ook gedaan.

Forumbeheer

Naar boven


3.1.1.1 Toevoegen forums

Om een nieuw forum aan te maken, klik je op "Management" bij Forum beheer in het Admin paneel, je ziet aan de onderkant een invulvakje met de knop "Maak een nieuw forum aan". Toets Daar de gewenste forumnaam in het tekstveld in, en klik op Maak nieuw forum aan. Je wordt nu naar het Algemene Forum Instellingen paneel geleid. (Voor meer informatie over dit paneel, zie 3.1.1.2 Bewerken forums)

Naar boven


3.1.1.2 Bewerken Forums

Om een forum te bewerken, kijk in de rij van dat forum en klik op Wijzig. Je wordt nu naar het Algemene Forum Instellingen panell geleid. Hier kun je de volgende instellingen wijzigen:

Forum Naam - Dit is de naam van het forum. (bijv. Algemen Chat, Film Bespreking, Ondersteuning, etc.)

Beschrijving - Beschrijft je forum. Dit is de kleinere tekst die verschijnt onder elke forumnaam op de Forum Index.

Categorie - Een uitklapmenu waarin je kunt kiezen onder welke categorie het forum moet vallen.

Forum Status - Een uitklapmenu waarin je kunt aangeven of een forum gesloten of open is. Een gesloten In een gesloten forum kunnen geen berichten geplaatst worden, behalve door moderators en administrators.

Auto-Opschonen - Hier kun je het automatisch opschonen van berichten aan of uit zetten. (Voor meer informatie, zie 3.1.1.5 Auto-Opschonen of 3.1.3 Opschonen)

Foruminstellingen

Naar boven


3.1.1.3 Verplaatsen Forums

Een forumlocatie kan op twee manieren beschreven worden. Een forum zit in een categorie, en heeft een locatie die relatief is aan andere forums in die categorie. Om de categorie van een forum te wijzigen moet je de Algemene Forum Instellingen gebruiken, zoals beschreven in 3.1.1.2 Wijzigen van Forums..

Om de positie van een forum ten opzichte van andere forums in die categorie te wijzigen, gebruik je de Schuif Omhoog en Schuif Omlaag links in het General Algemene Forum Instellingen paneel. Schuif Omhoog verwisselt de positie van het gewenste forum met het forum erboven. Schuif Omlaag verwisselt de positie van het gewenste forum met het forum eronder. Schuif Omhoog heeft geen enkel effect als deze bovenaan staat in een categorie,en, andersom, Schuif Omlaag heeft geen effect als deze onderaan staat in een categorie.

Naar boven


3.1.1.4 Resync

Enige informatie in de database wordt bewaard in verschillende tabellen. Dit maakt de werking van het forum sneller door het reduceren van het aantal database queries op sommige pagina's. Soms gaat de informatie in verschillende tabellen uit synchronisatie. Dit wordt meestal veroorzaakt door verbindingsproblemen, welke ervoor zorgen dat updates van de tabellen in de database onderbroken worden.

Wanneer dit voorkomt, start je forum misschien op een ietwat vreemde manier. Links naar onderwerpen of berichten die niet verschijnen zijn de meest voorkomende symtomen van dit probleem.

Als je dit probleem tegenkomt, kun je dit herstellen door te klikken op Resync in het Algemene Forum Instellngen paneel. Dit zorgt ervoor dat het forum herberekent wordt aan de hand van het daadwerkelijke aantal berichten dat geplaatst is. Deze operatie heeft geen negatief effect op de forums, het genereert alleen een kleine overhead wanneer je dit doet. Het is goed om dit eens te proberen als je niet zeker weet wat de oorzaak is van een probleem op je forum.

Naar boven


3.1.1.5 Auto-Prune

Auto-opschonen is een optie die ervoor zorgt dat een forum zichzelf opschoont. (Voor meer informatie, zie 3.1.3 Opschonen). Om auto-opschonen in te schakelen moet je een vinkje zetten in het daarvoor bestemde vakje.

Voor het opschonen van berichten kun je een leeftijd van de berichten instellen. Alle berichten van die leeftijd of ouder worden dan automatisch gewist. Ook kun je de frequentie van opschonen instellen. Bijvoorbeeld, je kunt forums zichzelf elke dag laten opschonen, of eens per zeven dagen, ect.

Forumbeheer

Naar boven


3.1.1.6 Toevoegen Categorieën

Om een nieuwe categorie toe te voegen, kijk onderaan de forum/categorie lijst. Zet de gewenste categorienaam in het tekstveld en klik op Maak Nieuwe Categorie

Naar boven


3.1.1.7 Bewerken Categorieën

Om een categorie te bewerken, klik op Bewerk Je wordt nu naar de Bewerk Categorie geleid. Wijzig de Categorie naam en klik op Bijwerken.

Forumbeheer

Naar boven


3.1.1.8 Verplaatsen Categorieën

Om een categorie te verplaatsen, klik op Schuif Omhoog of Schuif Omlaag in de categorie rij. Schuif Omhoog verwisseld de positie van de gewenste categorie met de categorie erboven. Schuif Omlaag verwisselt de positie van de gewenste categorie met de categorie eronder. Schuif Omhoog heeft geen effect als de categorie bovenaan staat, en, andersom, Schuif Omlaag heeft geen effect als de categorie onderaan staat.

Naar boven


3.1.2 Forum Permissies

Permissies - Selecteer forum In dit paneel kan je de forum permissies instellen. Je kunt het mogelijkheden van gebruikers beperken per forum. Hier kun je aangeven wie er kan lezen in berichten alsook het plaatsen ervan. Je kunt ook aangeven wie er speciale berichten kan plaatsen, zoals Sticky berichten of aankondigingen. Om forum permissies in te stellen, selecteer het betreffende forum in het uitklapmenu en klik op Zoek Forum.

Naar boven


3.1.2.1 Aanpassen Simpele Permissies

Er zijn zeven eenvoudige permissies in te stellen in phpBB 2.0.0.  Voor meer informatie, zie 3.1.2.4 Permissie Instellingen en 3.1.2.3 Permissie Soorten. Hier volgt een beschrijving van de gedragen die zijn toegestaan per eenvoudige instelling.

Eenvoudige Permissies

Iedereen - Anonieme gebruikers kunnen berichten lezen en plaatsen. Geregistreerde gebruikers kunnen hun berichten wijzigen en kunnen peilingen starten en stemmen in peilingen. Moderators en administrators kunnen stickies en aankondigingen maken.

Geregistreerd - Anonieme gebruikers kunnen het forum lezen. Geregistreerde gebruikers kunnen berichten plaatsen, beantwoorden, hun berichten wijzigen, peilingen maken en stammen. Moderators en administrators kunnen stickies en aankondigingen maken.

Geregistreerd [Verborgen] - Anonieme gebruikers mogen enkel registreren. Geregistreerde gebruikers kunnen berichten lezen, plaatsen, hun eigen berichten wijzigen, en peilingen maken en stemmen. Moderators en administrators kunnen stickies en aankondigingen maken.

Prive - Niet-Prive Gebruikers kunnen het forum alleen zien. Prive Gebruikers kunnen berichten lezen, plaatsen, hun eigen berichten wijzigen, en peilingen maken en stemmen. Moderators en administrators kunnen stickies en aankondigingen maken.

Prive[Verborgen] - Alleen Prive Gebruikers mogen het forum zien. Prive Gebruikers kunnen berichten lezen, plaatsen, beantwoorden, hun eigen berichten wijzigen, en peilingen maken en stemmen. Moderators en administrators kunnen stickies en aankondigingen maken.

Moderators - Anonieme en Normale gebruikers kunne het forum alleen maar zien. Moderators en administrators kunnen berichten lezen, plaatsen, beantwoorden, hun eigen berichten wijzigen, peilingen maken, stermmen in peilingen, en kunnen stickies en aankondigingen maken.

Moderators[Verborgen] - Normale gebruikers kunnen het forum niet zien. Moderators en administrators kunnen berichten lezen, plaatsen, antwoorden, hun eigen berichten wijzigen, peilingen maken, stemmen in peilingen, en kunnen stickies en aankondigingen maken. Deze tabel laat het equivalent zien van Geavanceerde Permissies voor elke Eenvoudige Permissies instellingen.

  Iedereen Geregistreerd Geregistreerd
[Verborgen]
Prive Prive
[Verborgen]
Moderators Moderators
[Verborgen]
Bekijken Iedereen Iedereen Geregistreerd Iedereen Prive Iedereen Moderator
Lezen Iedereen Iedereen Geregistreerd Prive Prive Moderator Moderator
Plaatsen Iedereen Geregistreerd Geregistreerd Prive Prive Moderator Moderator
Antwoorden Iedereen Geregistreerd Geregistreerd Prive Prive Moderator Moderator
Wijzigen Geregistreerd Geregistreerd Geregistreerd Prive Prive Moderator Moderator
Verwijderen Geregistreerd Geregistreerd Geregistreerd Prive Prive Moderator Moderator
Sticky Moderator Moderator Moderator Moderator Moderator Moderator Moderator
Aankondiging Moderator Moderator Moderator Moderator Moderator Moderator Moderator
Stemmen Geregistreerd Geregistreerd Geregistreerd Prive Prive Moderator Moderator
Peiling Maken Geregistreerd Geregistreerd Geregistreerd Prive Prive Moderator Moderator


Naar boven


3.1.2.2 Aanpassen Geavanceerde Permissies

Met Geavanceerde Permissies kun je alle permissies per forum instellen. Om geavanceerde Perimissies voor je forum in te stellen klik je op Geavanceerd nadat je het forum hebt gekozen waarvoor je de permissies wilt instellen. Je ziet nu een tabel waarin elk soort permissie in staat met een uitklepmenu eronder. Je kunt elk van deze permissies instellen door een keuze te maken uit de mogelijkheden uit het uitklapmenu.

Geavanceerde Permissies

Voor meer informatie over permissie soorten en instellingen, zie 3.1.2.3 Permission Soorten en 3.1.2.4 Permission Instellingen.

Naar boven


3.1.2.3 Permissie Types

Er zijn tien Permissie Soorten. Elk van deze soorten refereren naar een specifieke instelling per forum. Hieronder volgt een opsomming van mogelijkheden van deze permissies:

Bekijken - De gebruiker mag het forum zien op de forum index pagina. Lezen - De gebruiker mag onderwerpen zien in een forum, alsook berichten lezen in dit forum.

Plaatsen - De gebruiker mag nieuwe berichten plaatsen in dit forum.

Antwoorden - De gebruiker mag antwoorden plaatsen in bestaande onderwerpen in dit forum.

Wijzigen - De gebruiker mag zijn/haar berichten wijzigen in dit forum. Het wordt niet aanbevolen om dit in te stellen op "Iedereen", omdat dit de mogelijkheid biedt voor anonieme gebruikers om berichten te wijzigen van andere anonieme gebruikers.

Verwijderen - De gebruiker mag zijn/haar berichten verwijderen in dit forum. Een bericht kan alleen verwijdert worden door een niet-moderator als hierop nog niet gereageerd is. Het wordt niet aanbevolen om dit in te stellen op "Iedereen", omdat dit de mogelijkheid biedt voor anonieme gebruikers om berichten te verwijderen van andere anonieme gebruikers.

Sticky - tde gebruiker mag Sticky onderwrpen maken (voor meer informatie, zie 4.2.2 Sticky Onderwerpen)

Aankondigingen - De gebruiker mag aankondigingen maken (voor meer informatie, zie 4.2.1 Aankondigingen)

Stemmen - De gebruiker mag stemmen in Peilingen (voor meer informatie, zie 4.2.3 Stemmen). Het wordt niet aanbevolen om dit in te stellen op "Iedereen", omdat dit de mogelijkheid biedt voor anonieme gebruikers om meerdere keren zijn/haar stem uit te brengen.

Peilingen maken - De gebruiker mag Peilingen aanmaken (voor meer informatie, zie 4.2.3 Peilingen maken)

Naar boven


3.1.2.4 Permissie Levels

Er zijn vijf permissie instellingen mogelijk. Een gebruiker kan lid zijn van meer dan een permissie instelling. Om in een van de instellingen te staan:

IEDEREEN - Elke gebruiker in dit forum heeft deze gebruikersinstelling. Deze instelling wordt in het bijzonder gebruikt om niet-geregistreerde gebruikers rechten toe te kennen en/of voor gebruikers die niet zijn ingelogd.

Geregistreerd - Een gebruiker zit in deze instelling als hij/zij is geregistreerd en is ingelogd.

PRIVE - Er zijn twee manieren om een prive gebruiker te zijn op een forum. In de forum permissies moet er tenminste een permissie soort zijn ingesteld om het permissie niveau op PRIVE te kunnen instellen. En verder, in het Gebruikers Permissies panel, de gebruiker of groep moet "Toegestane Toegang" hebben tot een prive forum (of heeft permissie soorten ingesteld op "AAN" in Geavanceerde modus.) Voor meer informatie, zie 3.3 Groeps Beheer.

MOD - Iemand heft deze permissie instelling als deze een moderator van het forum is.

ADMIN - Forum administrators (en niemand anders) hebben deze permissie instelling.

Naar boven


3.1.3 Pruning

Om een forum op te schonen, selecteer deze(of "Alle Forums") uit het uitklapmenu en klik op Zoek een forum. SGeef een aantal dagen op in het tekstveld. Alle berichten zonder antwoorden van dit aantal dagen of ouder, worden gewist.

Opschonen wordt gewoonlijk gebruikt om oude berichten te verwijderen en om ruimte te besparen. Als je dit wilt, kun je een forum zichzelf automatisch laten opschonen. Voor meer informatie, zie 3.1.1.2 Wijzigen Forums.

Naar boven


3.2 Algemene Administratie

De Algemene Administratie geeft je de mogelijkheid om algemene board administratie taken uit te voeren. Dit houdt o.a. in: database backup, algemene board instellingen, smilies, woord censuur, en je kunt mass(ale) emails naar gebruikers van jouw board versturen.

Naar boven


3.2.1 Database Backup en Herstellen

Om een backup van jouw database te maken, klik Backup Database. In Backup opties kies je voor Volledige backup tenzij je een specifieke reden hebt om één van de andere twee opties te kiezen. Je kunt extra tabellen die niet door phpBB gebruikt worden toevoegen door ze hier op te geven. Als je Gzip comprimeer bestand, aanzet, zal het bestand kleiner worden, maar de server harder werken om het te genereren. Maken van backups Klik op Start Backup om te starten met downloaden van het bestand.

Om een database te herstellen klik je op Herstel Database. Blader naar jouw backup bestand, en klik vervolgens op Start Restore. Het board moet precies zo worden zoals het was op het moment dat de backup gemaakt is. Wijzigingen in bestanden (MODs, avatars, etc.) worden hierdoor niet aangetast. Backup terugzetten

Naar boven


3.2.2 Algemene Configuratie

Dit paneel is waar de meeste boards instellingen en voorkeuren gewijzigd kunnen worden.

Naar boven


3.2.2.1 Algemene Board Instellingen

Domain Name - Jouw domein naam, zoals de eindgebruiker hem zal zien. Bijvoorbeeld, als jouw Forum Index zich bevindt op http://www.cheese.com/wheel/log/phpBB2/index.php, is de in te vullen domeinnaam www.cheese.com.

Server Poort - Deze instelling moet 80 zijn, tenzij je zeker weet dat het iets anders moet zijn.

Script pad - Het pad van jouw domein naar de phpBB 2.0 bestanden. Bijvoorbeeld, als jouw Forum Index zich bevindt op http://www.cheese.com/wheel/log/phpBB2/index.php, is het in te vullen script pad /wheel/log/phpBB2/.

Site naam - De naam van jouw site. Dit wordt helemaal bovenin op de Forum Index pagina getoond.

Site omschrijving - Een korte beschrijving van jouw site. Dit wordt helemaal bovenin op de Forum Index pagina getoond, net onder de site naam.

Board uitschakelen - Wanneer Ja is aangevinkt, is het board uitgeschakeld en forums voor niemand zichtbaar. Log niet uit voordat je het board weer hebt ingeschakeld, anders is het niet mogelijk om weer in te loggen.

Account activering aanzetten - Indien ingesteld op Geen, kan een gebruiker inloggen direct na zijn/haar registratie. Indien ingesteld op Gebruiker, moet de gebruiker een geldig email adres opgeven voordat hij/zij kan inloggen. De gebruiker ontvangt een email met een activatie link. Wanneer de gebruiker op deze link klikt, wordt het account geactiveerd en kan hij/zij in loggen. Indien ingesteld op Beheerder, moet het gebruikers account worden geactiveerd door een administrator. Voor meer informatie, zie 3.5.3 Gebruikers Beheer.

Accountactivering

Gebruiker email via board - Indien ingeschakeld, kunnen gebruikers elkaar emailen via een speciaal formulier op het board. Dit zorgt ervoor dat een gebruikers emailadres privé blijft, en voorkomt dat spam bots emailadressen kunnen verzamelen. Indien uitgeschakeld, worden de emailadressen van gebruikers getoond.

Flood Interval - Dit is het aantal seconden dat een gebruiker moet wachten tussen het plaatsen van twee berichten. Deze functie is bedoeld om te voorkomen dat gebruikers/scripts het board flooden (overstromen) met berichten.

Topics Per Pagina - Hiermee wordt ingesteld hoeveel onderwerpen worden getoond op Bekijk Forum pagina. Meerdere onderwerpen kunnen worden bekeken door naar de volgende pagina van het forum te gaan.

Posts Per Pagina - Hiermee wordt ingesteld hoeveel berichten van een onderwerp worden getoond op de Bekijk Berichten pagina. Meerdere berichten kunnen worden bekeken door naar de volgende pagina van het onderwerp te gaan.

Posts for Popular Threshold - Indien een onderwerp veel berichten krijgt, zal het onderwerp icoon will veranderen om te laten zien dat het onderwerp populair is. Hiermee wordt ingesteld hoeveel berichten een onderwerp moet hebben voordat het als populair wordt aangemerkt.

Standaard Stijl - dit is de standaard stijl wanneer een nieuwe gebruiker zich registreert. Het is tevens de stijl voor anonieme gebruikers.

Negeer gebruiker stijl - Indien ingeschakeld, zullen de gebruikers instellingen niet worden toegepast. Alle gebruikers zien de standaard stijl.

Standaard taal - dit is de standaard taal wanneer een nieuwe gebruiker zich registreert. Het is tevens de taal voor anonieme gebruikers. De standaard taal heeft alleen effect op board berichten, niet op iets wat door gebruikers geplaatst wordt.

Datum formaat - dit is het standaard datum formaat wanneer een nieuwe gebruiker zich registreert. Het is tevens het datum formaat voor anonieme gebruikers. Het datum formaat voor het board moet dezelfde syntax als de PHP's datum() syntax functie gebruikt. Voor meer informatie, zie 4.7.1 Datum Formaat.

GZip Compressie aanzetten - Als dit is aangezet, zal de server de pagina's comprimeren voordat deze ze verstuurd. Hierdoor neemt de server server werklast toe, maar neemt het bandbreedte gebruik af.

Enable Forum Pruning - Forum auto-pruning zal alleen werken wanneer dit is ingeschakeld (voor meer informatie, zie 3.1.1.5 Auto-Prune). Normaal prunen zal altijd werken (voor meer informatie, zie 3.1.3 Pruning).

Naar boven


3.2.2.2 Cookie instellingen

Cookie domein - Het domein van het cookie dat jouw board aanmaakt. Dit gedeelte blanco laten zal meestal correct werken; indien niet, moet je het juiste cookie domein vaststellen en invullen.

Cookie naam - De naam van het cookie wat door jouw board gebruikt wordt. Zorg ervoor dat de naam niet hetzelfde is als andere cookies die op je site gebruikt worden.

Cookie pad - Het cookie pad. Dit gedeelte met "/" laten staan zal meestal correct werken; indien niet, moet je het juiste pad vaststellen en invullen.

Cookie secure - Indien jouw board op een Secure Socket Layer (SSL) draait, moet deze instelling ingeschakeld worden. Indien niet, laat het dan uitgeschakeld.

Sessie lengte - Hiermee wordt de sessie lengte ingesteld, in seconden. De sessie lengte is de tijd die een gebruiker ingelogd blijft wanneer deze niet actief is. Bijvoorbeeld, stel je hebt de sessie lengte ingesteld op 3600 seconden (één uur). Als een gebruiker inlogt en houdt zijn/haar browser open, zal hij/zij niet automatisch uitgelogd worden als hij/zij niet actief is geweest (met respect voor het board) voor minder dan één uur.

Naar boven


3.2.2.3 Prive Berichten

Prive Berichten - Deze instelling geeft je de mogelijkheid om het versturen van privé berichten in of uit te schakelen op jouw board.

Max posts in Inbox - Een getal dat het maximum aantal berichten in de inbox van een gebruiker aangeeft. Indien dit getal wordt overschreden, worden oude berichten verwijderd zodra er nieuwe in komen.

Max posts in Sentbox - Een getal dat het maximum aantal berichten in de sentbox van een gebruiker aangeeft.

Max posts in Savebox - Een getal dat het maximum aantal berichten in de savebox van een gebruiker aangeeft.

Naar boven


3.2.2.4 Gebruikers en Forum Basis Instellingen

Max aantal poll opties - Je kunt het maximum aantal poll opties aangeven om misbruik van de poll te voorkomen.

HTML toestaan - Hier kun je het gebruik van HTML voor het gehele board in- of uitschakelen. Indien ingeschakeld, kunnen gebruikers nog steeds kiezen om het uit te schakelen in hun berichten.

Toegestane HTML tags - Indien HTML is ingeschakeld, kun je aangeven welke tags gebruikt mogen worden. Dit helpt voorkomen dat gebruikers jouw pagina layout kunnen vernielen met gevaarlijk HTML code. Je hoeft alleen de basis tag aan te geven (zonder angle brackets of closing tags) om het gebruik van die tag op het board in te schakelen. Bijvoorbeeld; om toe te staan dat een gebruiker Rode Tekst gebruikt, moet je span toevoegen aan de lijst van toegestane tags.

BBCode toestaan - Hier kun je het gebruik van BBCode voor het gehele board in- of uitschakelen. Indien ingeschakeld, kunnen gebruikers nog steeds kiezen om het uit te schakelen in hun berichten.

Smilies toestaan - Hier kun je het gebruik van Smilies voor het gehele board in- of uitschakelen. Indien ingeschakeld, kunnen gebruikers nog steeds kiezen om het uit te schakelen in hun berichten.

Smilies Opslag Map - Om smilies te gebruiken, moet je hun locatie t.o.v. de phpBB 2.0.0 root map opgeven. Dus als jouw Forum Index pagina staat op http://www.cheese.com/phpBB2/index.php en jouw smilies staan in de map http://www.cheese.com/phpBB2/afbeeldingen/smiles, dan zou je Smilie Opslag Pad afbeeldingen/smilies moeten zijn.

Handtekening toestaan - Hier kun je het gebruik van de Handtekening voor het gehele board in- of uitschakelen. Indien ingeschakeld, kunnen gebruikers nog steeds kiezen om het uit te schakelen in hun berichten.

Maximale lengte van handtekening - Je kunt de maximum lengte van de handtekening van een gebruiker aangeven, in karakters. De standaard waarde is 255 karakters.

Gebruikersnaam wijzigingen toestaan - Indien deze instelling is ingeschakeld, mogen gebruikers hun gebruikersnaam wijzigen als zij dit willen.

Naar boven


3.2.2.5 Avatar Instellingen

Gallery avatars toestaan - Hier kun je het gebruik van gallery avatars op het board in- of uitschakelen. Voor meer informatie, zie4.7.3 Avatars.

Remote avatars toestaan - Hier kun je het gebruik van gallery avatars op het board in- of uitschakelen. Voor meer informatie, zie4.7.3 Avatars.

Avatar uploading toestaan - Hier kun je het gebruik van gallery avatars op het board in- of uitschakelen. Voor meer informatie, zie4.7.3 Avatars.

Maximale Avatar Bestands grootte - Hier kun je de maximum grootte van ge-uploade avatars op jouw board aangeven. De opgegeven grootte wordt in Bytes uitgedrukt, en de standaard is 6144 (6 kB)

Maximale Avatar Afmetingen - Hier kun je de maximum afmetingen voor ge-uploade avatars op jouw board aangeven. De opgegeven grootte wordt pixels uitgedrukt, en de standaard is 80 x 80.

Avatar Opslag Map - Dit is de map (t.o.v. de phpBB 2.0.0 root map) waar ge-uploade avatars opgeslagen worden. Stel dat jouw Forum Index pagina staat ophttp://www.cheese.com/phpBB2/index.php, en je wil dat de avatars ge-upload worden naar http://www.cheese.com/phpBB2/afbeeldingen/avatars/, dan zou jouw Avatar Opslag Pad afbeeldingen/avatars moeten zijn.

Avatar Gallery Map - Dit is de map (t.o.v. de phpBB 2.0.0 root map) waar jouw avatar gallery staat. Stel dat jouw Forum Index pagina staat op http://www.cheese.com/phpBB2/index.php, en jouw avatar gallery staat op http://www.cheese.com/phpBB2/afbeeldingen/avatars/, dan zou jouw Avatar Gallery Pad afbeeldingen/avatars/gallery moeten zijn.

Binnen deze map zou je submappen moeten hebben, die elk een gallery categorie vertegenwoordigen. Jouw gallery avatars moeten allemaal in de juiste map staan, zodat ze in de juiste gallery zichtbaar zijn. Stel je wil avatars limburger.gif, colby.gif, chedder.gif in de categorie Cheese Types. Stel je wilt ook avatars wheel.gif, cube.gif, log.gif in categorie Cheese Shapes. Dan moet je in de avatar gallery map de submappen Cheese Types en Cheese Shapes hebben, met in iedere submap de juiste avatar afbeelding.

Naar boven


3.2.2.6 COPPA Instellingen

Om kinderen onder de 13 jaar het board te laten gebruiken, moeten ouders hun toestemming hiervoor mailen of faxen aan de board administrator.

COPPA Fax Nummer - Het faxnummer waar een ouder zijn/haar toestemmings-papier naar toe kan faxen.

COPPA Mail Adres - Het adres waar een ouder zijn/haar toestemmings-papier naar toe kan mailen.

Naar boven


3.2.2.7 Email Instellingen

Beheerder Email Adres - Het email adres waar alle mails verstuurd vanaf het board vandaan zullen komen. Ondermeer de registratie emails, vergeten wachtwoord emails, onderwerp notificatie emails, privé bericht notificatie emails, en bulk board emails.

Email Handtekening - De Email Handtekening wordt onderaan toegevoegd aan iedere email verstuurd vanaf het board.

Gebruik SMTP Server voor email - Schakel deze instelling in als je gebruik wilt maken van een SMTP server voor uitgaande email.

SMTP Server Adres - Geef de hostnaam of IP op van jouw SMTP server. Deze instelling is alleen nodig wanneer SMTP email ingeschakeld is.

SMTP Gebruikersnaam - Als jouw SMTP server indentificatie nodig heeft, vul dan de gebruikersnaam hier in..

SMTP Wachtwoord - Als jouw SMTP server indentificatie nodig heeft, vul dan het wachtwoord hier in.

Naar boven


3.2.3 Bulk E-mail

In het Bulk Email paneel, kan jij berichten zenden naar alle gebruikers van het forum..  Je kan dat forum ook gebruiken om bepaalde members en zelfs hele groepen email's te sturen..

Ontvangers - Je moet Alle Gebruikers selecteren, of een gebruikersgroep een email te ontvangen.

Typ het e-mailonderwerp en de tekst in het formulier, klik dan op Email om de Bulk Email te versturen.

Bulk E-mail

Naar boven


3.2.4 Smilies Admin

In het Smilie Administratorpaneel kan jij bepaalde smilie's bewerken of verwijderen, of nieuwe toevoegen. 

Om een smilie te verwijderen, klik op Verwijder in de smilie's rij.
Om een smilie te veranderen, klik op Edit in de smilie's rij.  Je wordt naar het Smilie Configuratiepaneel gebracht.  Verander de eigenschappen naar jouw hand en klik dan op Submit.

Om een nieuwe smilie te maken, klik op Add A New Smilie (in de lage linkerhoek).  Je wordt meegenomen naar het Smilie Configuratiepaneel.  Voer de eigenschappen in en klik op Submit.

Voeg een nieuwe smilie toe

Smilie Code - De serie van characters bepalen welke smilie er komt te staan. Voorbeelden zijn deze :) (blij gezicht Blij) of :wink: (Knipogend gezicht Knipoog).

Smilie Plaatje(s) Bestand - Selecteer het smilie plaatje die je wil gebruiken van de dropdown menu.  De geselecteerde smilie zal worden getoond, zo ben je zeker dat je de goede hebt.

Smilie Emoticoon - Ga de emotie dat met smilie in moet worden geassocieerd. Deze emotietekst zal vertoning in een het hulpmiddeluiteinde van de smilie zijn, welke lijkt toen u de muiscurseur over smilie hees.

Smilies configuratie

Naar boven


3.2.4.1 Importeren Smilie Packs

Je kunt smilie packs importeren naar je forum. Dit moet gebeuren in een .zip bestand. Als eerste pak je de bestanden uit en upload je ze naar de smilie map (voor meer informatie, zie 3.2.2.4 Gebruikers en Forum Basis Instellingen). Nu ga je in je administratie paneel naar de smilie administratie en klik je op import smilie pack onderaan de pagina. Je wordt nu naar het smilie import paneel gebracht. Zet de instellingen zoals je ze wenst en klik op ok om de smilies te importeren.

Kies een smilie pack .pak bestand, selecteer dit bestand dat je wilt importeren via het pulldown menu.

Verwijder bestaande smilies voor de import - Als je dit selecteerd zullen alle smilies van je forum verwijderd worden en de nieuwe smilies aan je forum toegevoegd worden.

Vervang Bestaande Smilies - Als je dit selecteerd zullen bestaande smilies met dezelfde code als de nieuwe smilie overschreven worden door de nieuwe smilie.

Behoud Bestaande Smilies - Als je dit selecteerd zullen alle bestaande smilies behouden worden, als een nieuwe smilie dezelfde code heeft zal deze niet op je forum gezet worden maar wordt de oude smilie behouden.

Naar boven


3.2.4.2 Aanmaken Smilie Packs

Om een smilie pack te maken moet je eerst een .pak bestand aanmaken. Om dit te doen klik je op "Maak smilie pack aan" onderaan de pagina van het smilie administratie menu. Klik op de "download hier je .pak bestand" link en sla het op.

Als je het .pak bestand hebt aangemaakt maak je een .zip of een .tar.gz bestand aan die het .pak bestand en alle smilies bevat. Je kunt nu je smilie pack aan andere geven.

Smiliepak

Naar boven


3.2.5 Woord Censuur

Je kunt het forum dusdanig instellen dat bepaalde worden gecensureerd worden. Om dit in te stellen, ga naar het Woord Censuur paneel. Om een bestaand censuur woord te verwijderen, klik je op Verwijder in de betreffende censuur rij. Om een gecensureerd woord te wijzigen, klik je op Bewerk in de desbetreffende rij. Om een nieuw censuur woord toe te voegen, klik je op Nieuw woord toevoegen. Elke woord censuur heeft twee delen. Het eerste deel is de tekst die gecensureerd moet worden. Je mag gebruik maken van een sterretje (*) om de zoekactie te verbreden. Het sterretje (*) zoekt naar elk aantal karakters. Er is ook een vervanging voor elke censuur. Elk gevonden censuurdeel wordt dan vervangen door het juiste vervangingswoord dat je hebt opgegeven.

Naar boven


3.3 Groeps Beheer

In dit panel kun je groepen aanmaken, en groepen bewerken, alsook hun eigenschappen opvragen. Hier kun je ook de Groeps Permissiesinstellen. Voor meer informatie, zie 4.4 Gebruikersgroepen.

Censuur

Naar boven


3.3.1.1 Groepen maken

Nieuwe groep Om een groep te maken, ga je naar het Groepen Beheer Management paneel en klik je op Maak een nieuwe groep. Hier kun je de eigenschappen voor je nieuwe groep opgeven. Voor meer informatie, zie 3.3.1.2 Groepen Bewerken hieronder

Naar boven


3.3.1.2 Groepen Bewerken

In dit paneel kun je de eigenschappen van een groep bewerken. Hier kun je de naam en beschrijving van je groep beheren, hoe lidmaatschappen behandelt worden, en wie de leiding heeft over de groep.

Groep Naam - Korte naam, dit is een unieke naam die de groep indentificeerd.

Groeps Beschrijving - Een tekst die de groep beschrijft. De beschrijving wordt getoond wanneer de groepsdetails bekeken worden.

Groeps Moderator - Gebruikersnaam van de groepsbeheerder. De groepsmoderator kan leden toevoegen/verwijderen uit een groep. De groepsmoderator kan ook de groepstatus instellen. Voor meer informatie, zie 4.4 Gebruikersgroepen)

Groep Status - Er zijn drie instellingen mogelijk: Open, Gesloten, of Verborgen. Voor meer informatie, zie 4.4.2.4 Groep Soorten (Open, Verborgen, Gesloten).

Oude groepsmoderator verwijderen? - Wanneer je de groepsmoderator wijzigt, vink dan dit aan om de groepsmoderator te verwijderen uit de groep. Wanner dit niet is aangevinkt, wordt de oude groepsmoderator een normaal lid van de groep.

Verwijder groep - Vink dit aan en klik op OK om de groep te verwijderen.

Groepen bewerken

Naar boven


3.3.2 Groeps Permissies

In dit panel kun je groepstoegang toekennen aan prive forums. Hier kun je ook opgeven welke groep moderator is voor welk forum. Als een groep moderator is van een forum, wordt ieder lid van die groep beschouwd als moderator van dat forum.

Om groeps permissies te wijzigen, selecteer dan de groepsnaam uit het uitklapmenu en klik op Groep zoeken. Om moderator toegang te geven aan een groep, zoek je deze op in de gewenste forum rij. Klik in de laatste regel van het uitklapmenu op Is Moderator.

Groep selecteren

Naar boven


3.3.2.1 Eenvoudige Groeps Permissies

Om een groep toegang te geven tot een prive forum gebruik je Toegang Toestaan in Eenvoudige Permissies voor dat forum. Het kiezen van Toegang Toestaan is hetzelfde als het instellen van Geavanceerde Groeps Permissies op AAN.

Eenvoudige Groeps Permissies

Naar boven


3.3.2.2 Geavanceerde Groeps Permissies

Met Geavanceerde Groeps Permissies kun je specifieke rechten toekennen aan een groep. In het Geavanceerde Permissies paneel, is een uitklapmenu voor elk Permissie type dat is ingesteld op PRIVE in het Forum Permissies paneel (voor meer informatie, zie 3.1.2 Forum Permissies). Om de groep specifieke PRIVE permissies te geven in een forum, stel het daarvoor bestemde uitklapmenu in op AAN. Om toegang te geven tot alle PRIVE permissies in een groep, gebruik de Toegang Toestaan in eenvoudige modus.

Geavanceerde Groeps Permissies

Naar boven


3.4 Stijlen Beheer

Stijlopties Thema 's zorgen voor de kleur/afbeeldingen aan voor een stijl. Dit omvat ook de letterkleuren, achtergrondkleur, en/of afbeeldingen, en nog veel meer. Voor meer informatie, zie 3.4.4.1 Stijlen Bewerken.

Templates zijn de HTML-achtige bestanden die gebruikt worden om de output te genereren van phpBB 2.0. Zij regelen de layout en organisatie van alle pagina 's, gebruikmakend van basis HTML en speciale template variabelen.

Dus, voor een bepaalde template, kun je drie of vier them 's hebben. Dit resulteert in het hebben van drie of vier stijlen, elke Stijl = Template + Thema.

Naar boven


3.4.1 Stijlen Toevoegen

Hier kun je nieuwe stijlen toevoegen. Om een nieuwe stijl toe te voegen, klik je gewoon op Installeer in de betreffende rij. Dit paneel detecteert automatisch of er nog niet geïnstalleerde stijlen in je templates directory staan.

Belangrijk: Wanneer je een nieuwe sjabloon installeerd (bijv. Een die je hebt gedownload), zorg er dan voor dat je de juiste directory structuur behoudt in de templates directory. Deze moet ook de juiste naam hebben (hoofdletter gevoelig). Bijvoorbeeld, als je een nieuwe template hebt met de naam subCheese, dan moet er in de templates directory een map staan met de naam "subCheese" (niet "subcheese"), in deze folder komen al je template bestanden te staan (*.tpl bestanden).

Stijl installeren

Naar boven


3.4.2 Stijlen Aanmaken

In dit panel kun je nieuwe Thema's aanmaken voor elke template die je hebt geïnstalleerd. Dit maakt een nieuwe stijl, want een Stijl = Template + Thema.

Thema Naam: De naam zoals die verschijnt in het uitklapmenu in het Wijzig Profiel panel (zie 4.7 Profiel Instellingen) of Algemene Configuratie 3.2.2 Algemene Configuratie).

Template: Een uitklapmenu waarin alle geïnstallerde templates staan. Kies de template die je als standaard wilt gebruiken.

Alle instellingen onder Template spreken voor zich. Kleur instellingen moeten 6-tallige hexadecimaal codes (zoals in HTML). Class instellingen moeten een geldige CSS class naam hebben.

Alle instellingen onder Zweef Link Kleur zijn template afhankelijk. Als deze template afhankelijke instellingen niet getoond worden in Eenvoudige Naam, controleer dan de documentatie bij de template waar je vragen over hebt.

Stijlenexport

Naar boven


3.4.3 Stijlen Exporteren

Wanner je een stijl maakt volgens de instructies in 3.4.2 Stijlen Aanmaken, wordt de nieuwe informatie toegevoegd aan de database, maar wordt niet bijgeschreven aan enig bestand. Het Exporteer Stijl paneel exporteert de informatie van de database naar het theme.info.cfg bestand in de juiste template directory. Als de data eenmaal is geëxporteerd, kun je je template directory kopieren/distribueren, en er zal geen thema/stijl informatie verloren gaan.

Om stijl informatie van een template te exporteren, selecteer je de template uit het uitklapmenu, en klik je op OK. Hierna wordt de data van de database naar het theme.info.cfg bestand geschreven in de juiste template directory. Als er problemen zijn met het schrijven, volg dan de instructie die je worden aangereikt. de template zou nu klaar moeten zijn voor het kopieren inclusief alle thema 's.

Stijlenexport

Naar boven


3.4.4 Stijlen Beheren

In Stijlen Beheer kun je stijlen bewerken of verwijderen die geïnstallerd zijn op je forum. Voor meer informatie, zie 3.4.4.1 Stijlen Bewerken.

Naar boven


3.4.4.1 Stijlen Bewerken

Om een stijl te bewerken, ga naar Stijlen Beheer en klik op Bewerk in de juiste rij van de stijl. Je komt nu in een formulier waarin je alle thema informatie kunt wijzigen die je wilt, voor die stijl.

Thema Naam: De naam zoals die verschijnt in het stijl selectie vak in het Wijzig Profiel panel. (zie 4.7 Profiel Instellingen) of of Algemene Configuratie paneel (zie 3.2.2 Algemene Configuratie).

Template: Een uitklapmenu waarin alle geïnstalleerde templates staan. Kies de template die je wilt toepassen op het thema van jou keuze.

Alle instellingen onder Template spreken voor zich. Kleur instellingen moeten een 6-cijferige hexadecimaalcode hebben (zoals in HTML). Class instellingen moeten een geldige CSS class naam hebben.

Alle instellingen onder Zweef Link Kleur zijn template-afhankelijk. Als deze template-afhankelijke instellingen niet getoond worden door de Eenvoudige Naam, controleer dan de documentatie bij die template.

Stijlen bewerken

Naar boven


3.4.4.1.1 Eenvoudige Namen

Eenvoudige Namen zijn korte beschrijvingen waarmee de verschillende thema variabelen overeenkomen. Thema variabelen met Eenvoudige Namen zijn template-afhankelijk, zoals Eenvoudige Namen, thema-afhankelijk zijn.

Naar boven


3.5 Gebruikers Beheer

Naar boven


3.5.1 Ban Beheer

In dit paneel kun je gebruikers op verschillende manieren bannen. In dit paneel kun je ook op een makkelijke manier bans opheffen.

Banbeheer

Naar boven


3.5.1.1 Bannen door gebruikersnaam

Wanneer een gebruikersnaam is gebanned, dan mag deze gebruiker niet langer inloggen op je forum. Wanneer deze wilt inloggen, krijgt hij/zij de melding te zien dat hij/zij is gebanned. De gebruiker kan nog steeds berichten lezen en zien alszijnde een Gast (Anonieme gebruiker). Om ook dit te voorkomen, moet je de gebruiker bannen aan de hand van zijn/haar IP adres. Voor meer informatie, zie 3.5.1.2 Bannen met IP of Hostnaam.

Om te bannen volgens gebruikersnaam, selecteer je de gebruikersna(a)m(en) in de Ban een of meer gebruikers lijst. Om meer dan een gebruiker te bannen, selecteer je alle gebruikersnamen die je wilt bannen. Dit kun je doen door tijdens het selecteren de CTRL toets ingedrukt te houden. Wanneer alle namen geselecteerd zijn, klik je op OK om de ban-informatie toe te voegen aan de database.

Zo ook met het on-bannen, om gebruikersnamen te on-bannen , selecteer je de gebande gebruikersnamen uit de On-ban een of meer gebruikersnamen lijst en klik je op OK.

Naar boven


3.5.1.2 Bannen door middel van IP of Hostnaam

Wanneer een IP of hostnaam is gebanned, dan wordt je forum inhoud geblokkeert voor elke verbinding afkomstig van dat IP of die host.

Om een IP of hostnaam te bannen, vul je het IP dres of hostnaam in en klik je op OK. Om meerder IP's of hostnamen te bannen, moet je de adressen of hostnamen scheiden door middel van komma 's (,). Bijvoorbeeld, om IP 192.168.8.19 en hostnaam banned.cheese.com, te bannen, vul je dit als volgt in: 192.168.8.19,banned.cheese.com

Je kunt ook meerdere IP 's of hostnamen bannen door gebruik te maken van reeksen en wildcard karakters (*). Om een reeks van IP 's te bannen moet je -(hyphen) gebruiken (bijv. 192.168.8.19-124). Ieder IP binnen deze reeks zal geen toegang meer hebben tot je forum. De wildcard *(asterisk) komt overeen met alle karakters, dus om alle IP 's die beginnen met 192.168 te bannen, gebruik je 192.168.*.* Dit geld ook voor hostnamen. Bijvoorbeeld *.cheese.com banned alle hostnamen die eindigen op ".cheese.com"

Om IP’s en hostnamen te on-bannen, selecteer je het IP of hostnaam in de On-ban een of meerdere IP adressen ijst en klik je op OK.

Naar boven


3.5.1.3 Bannen door middel van email adres

Bannen door middel van email adres voorkomt dat mensen zich registreren door middel van dat gebande email adres. Iedereen die op dat moment al dat email adres in gebruik heeft op het forum, heeft hier geen last van. Om toegang tot het forum te ontzeggen, moet je nog steeds hun gebruikersnaam bannen of hun account verwijderen. Wanneer iemand probeert te registreren met een gebanned email adres, zal de registratie mislukken, en de gebruiker krijgt de melding dat registratie is mislukt omdat hij/zij een gebanned email adres gebruikt.

Om een email adres te bannen, vul je het email adres in het tekstveld in en klik je op OK. Om een email adres te bannen, vul je het email adres in het tekstveld in en klik je op OK. Meerdere email adressen kun je invoeren door deze te scheiden met komma's. Ook hier kun je de wildcard (*) gebruiken om email adressen te bannen die voldoen aan bepaalde criteria. Bijvoorbeeld, om alle email adressen te bannen die eindigen op hotmail.com moet je *@hotmail.com invullen.

Om email adressen te on-bannen, selecteer je het email adres in de On-ban een of meerdere email adressen en klik je op OK.

Naar boven


3.5.2 Niet toegestane namen

Je kunt voorkomen dat bepaalde gebruikersnamen niet worden toegestaan. Dit wordt voornamelijk gedaan om te voorkomen dat mensen niet-geaccepteerde namen gaan gebruiken. Ook wordt dit gedaan om te voorkomen dat gebruikers zich namen gaan aanmeten die refereren naar moderators en/of admins van het forum. Wanner iemand probeert om met een dergelijke naam te registreren, zal de melding krijgen dat de registratie is mislukt, omdat deze gebruikersnaam niet gebruikt mag worden.

Om een gebruikersnaam te weigeren, vul je in het tekstveld de betreffende gebruikersnaam in en klik je op Toevoegen. Je mag gebruik maken van de wildcard (*) om enig karakter aan te geven. Bijvoorbeeld, om gebruikersnamen die “cheese” bevatten te voorkomen, maak je hiervan *cheese*

Om niet-toegestane gebruikersnamen toch toe te staan, selecteer je de betreffende gebruikersnaam uit de lijst klik je op Verwijder.

Naar boven


3.5.3 Gebruikers Beheer

Hier kun je de instellingen en informatie van gebruikers opvragen en wijzigen. Om dit te gebruiken, vul je een gebruikersnaam in en klik je op Zoek Gebruiker.

In dit paneel kun je enig deel van het gebruikersprofiel aanpassen. Dit paneel is identiek aan het standaard gebruikers profiel paneel, met aan het eind een aantal extra instellingen. Voor meer informatie, zie 4.7 Profiel Instellingen.

Onderaan dit panel zijn een aantal Speciale Admin Velden te vinden.

Gebruiker is Actief - Je kun teen gebruiker activeren/de-activeren. Dit wordt meestal gebruikt om een gebruiker te activeren die problemen heeft met de email activering. Een gebruiker kan niet inloggen als zijn/haar account nog in-actief is.

Kan Prive Berichten verzenden/Kan Avatar Tonen - Deze twee opties kunnen per gebruiker actief of in-actief gezet worden.

Rang Titel - Hier kun je een Speciale Rang toekennen aan een gebruiker. Indien "Geen Speciale rang toegewezen" is geselecteerd, wordt de gebruiker aangemerkt door het normale rangen systeem. Voor meer informatie, zie 3.5.5 Rangen.

Verwijder deze Gebruiker? - Om een gebruiker te verwijderen, selecteer dit vakje en klik op Verwijder. Alle berichten van de verwijderde gebruiker worden omgezet naar berichten van een Anonieme gebruiker.

Gebruiker selecteren

Naar boven


3.5.4 Permissies

In dit panel heb je de controle over een gebruiker’s niveau en zijn/haar toegang tot prive forums. Hier kun je ook opgeven of een gebruiker een admin of moderator is.

Om een gebruikerspermissie te bewerken, klik je op de groepnaam uit de lijst en klik je op Zoek Gebruiker. Om moderator toegang te geven, kijk in de gewenste forum rij. In de laatste regel van het uitklapmenu selecteer je Is Moderator.

Gebruiker selecteren

Naar boven


3.5.4.1 Gebruikers Niveau

User - De Gebruiker is een normale Gebruiker. Deze kan een speciale permissie hebben, zoals groepslidmaatschap of moderator privileges, maar heeft geen toegang tot het adminstratiepaneel.

Administrator - De Gebruiker is een forum Administrator. Dit betekent dat de Gebruiker toegang heft tot het Administratiepaneel, en heeft moderator permissies tot alle forums en groepen.

Gebruiker niveau

Naar boven


3.5.4.2 Eenvoudige Gebruikers Permissies

Om een Gebruiker toegang te geven tot een prive forum door middel van Eenvoudige Permissies, kies Toegang Toestaan voor dit forum. Kiezen voor Toegang Toestaan is hetzelfde als Geavanceerde Groeps Permissies op AAN zetten.

Eenvoudige Gebruikers Permissies

Naar boven


3.5.4.3 Geavanceerde Gebruikers Permissies

MetGeavanceerde Gebruikers Permissies kun je specifieke eigenschappen aangeven voor een bepaalde gebruiker. In het Geavanceerde Permissies paneel, is een uitklapmenu voor elk permissie type dat is ingesteld voor PRIVE in het Forum Permissie voor meer informatie, zie 3.1.2 Forum Permissies). Om een gebruiker specifieke PRIVE permissies in een forum te geven, zet het uiklapmenu op AAN. Om alle PRIVE permissies toe te kennen voor een gebruiker, gebruik Toegang Toestaan Eenvoudige Modus.

Geavanceerde Permissies

Naar boven


3.5.5 Rangen

Een Rang is een speciale titel die verschijnt bij de gebruikersnaam wanneer deze een bericht plaatst. Dit verschijnt ook in zijn/haar profiel. Rangen zijn er om te laten zien hoe lang iemand al berichten plaats op je forum, of om te laten zien hoe actief zij zijn. Rangen zijn er ook om te laten zien of een gebruiker lid is van een gebruikersgroep.

Er zijn twee soorten Rangen, normale Rangen en Speciale Rangens. Normale Rangen zijn toegewezen aan alle gebruikers gebaseerd op hun aantal berichten. Speciale Rangen zijn toegewezen aan specifieke gebruikers in het Gebruikers Beheer Paneel (voor meer informatie, zie 3.5.3 Gebruikers Beheer).

Om een nieuwe rang te maken, klik je op Nieuwe rang toevoegen. Vul de juiste informatie in en klik op OK. Voor meer informatie over de instellingen, zie 3.5.5.1 Rangen Bewerken hieronder.

Rang beheer

Naar boven


3.5.5.1 Rangen Bewerken

Om een rang te bewerken, klik je op Bewerk achter de rang die je wilt bewerken. Er zijn een aantal instellingen mogelijk om een rang te bewerken.

Titel - De titel van een rang die je kunt toewijzen aan een rang. De titel staat normaal gesproken onder de gebruikersnaam van de gebruiker in zijn/haar profiel en zijn/haar berichten.

Speciale Rang - Als deze op ja staat, dan moet de rang worden toegewezen aan gebruikers door middel van het Gebruikers Beheer Paneel. Indien dit op ja staat, is het Minimum Aantal Berichten hierop niet van toepassing.

Minimum Aantal Berichten - Dit is het laagste aantal berichten dat een gebruiker moet hebben om in aanmerking te kunnen komen voor deze Rang. (als het geen Speciale Rang) is. Als er meerdere Rangen op een forum zijn, dan is de gebruikersrang de rang die hij/zij kwalificeert met het hoogste minmum aantal berichten. Bijvoorbeeld, Als een gebruiker 70 berichten heeft, en er zijn Rangen:

Nieuw Lid (Minimum aantal Berichten 10)

Bronzen Lid (Minimum aantal Berichten 25)

Zilveren Lid (Minimum aantal Berichten 50)

Gouden Lid (Minimum aantal Berichten 100)

Hoewel de gebruiker voldoet voor de Rangen Nieuw Lid, Bronzen Lid, Zilveren Lid; hij/zij zal een Zilveren Lid zijn, omdat dat de hoogste Rang is waar hij/zij voor in aanmerking komt.

Rang Afbeelding - Dit is een kleine afbeelding die normaal gesproken direct onder de Rangtitel staat. De afbeelding moet van het formaat .png, .gif of .jpg zijn, en het pad dat opgegeven wordt is relatief aan de root directory van phpBB 2.0. Dus als de index van je forum op http://www.cheese.com/phpBB2/index.php staat, en een Rang afbeelding staat op http://www.cheese.com/phpBB2/afbeeldingen/ranks/teh_rank.gif, dan moet je dus "afbeeldingen/ranks/the_rank.gif" opgeven om de Rang te kunnen laten zien.

Rang bewerken

Naar boven


4.0 phpBB Gebruiken

Naar boven


4.1 Gebruikers Accounts

phpBB 2.0 is gebaseerd op een gebruikers systeem. Als een gebruiker ingelogd is word zijn/haar naam bij iedere post die hij/zij maakt gezet. Iedere gebruiker mag ook eigen instellingen gebruiken wat hun toelaat om hun post en het forum uit te laten zien zoals ze willen.

Naar boven


4.1.1 Registratie

Om in te loggen op het forum als een gebruiker moet je een gebruikersnaam registreren. Om dit te doen klik je op de registratie link boven aan de pagina.

Registreren

Je wordt nu naar de Registratie Voorwaarden gebracht die je moet accepteren om te kunnen registreren.

Daarna word je naar het registratie formulier gebracht. Vul alle verplichte velden in en de optionele velden die je wilt invullen. Wat je invult op je registratie formulier is exact hetzelfde als hoe het in je profiel komt te staan. Voor meer details zie 4.7 Profiel Instellingen.

Als je registreert moet je een e-mail adres opgeven. Alle e-mail die vanaf het forum wordt verstuurd zal naar dit adres gestuurd worden. Als het forum een gebruikers activatie eist moet je je e-mail ophalen en op de activatie link klikken die hier in staat voordat je kunt inloggen.

Naar boven


4.1.2 Inloggen

Om te kunnen posten met je gebruikersnaam en je persoonlijke instellingen te kunnen gebruiken op het forum moet je inloggen. Om in te loggen gebruik je het inlogformulier onderaan de index.

Inloggen

Je mag ook de inlog link boven aan de pagina gebruiken om naar de inlog pagina gebracht te worden.

Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op login. Je wordt nu naar de pagina gebracht waar je was maar je kunt nu posten met je gebruikersnaam, je profiel veranderen, privé berichten bekijken, enz. Om uit te loggen van het forum klik je op de Uitloggen [ Je Gebruikersnaam ] link bovenaan de pagina.

Als je niet ingelogd bent en je wilt iets doen waarvoor je ingelogd moet zijn word je naar het inlogscherm gebracht. Nadat je ingelogd bent word je naar de pagina gebracht waar je naartoe wilde gaan voordat je inlogde. Dingen die eisen dat je ingelogd bent zijn onder andere je profiel wijzigen, je privé berichten bekijken en soms ook op de forums posten.

Als je je paswoord vergeten bent ga je naar de login pagina en klik je op wachtwoord vergeten

Geavanceerde Permissies

Je wordt nu naar een formulier gebracht waar je je gebruikersnaam en e-mail adres moet invullen. Er zal een nieuw paswoord aangemaakt worden en naar je toegestuurd worden in de e-mail. Als je de e-mail ontvangt moet je op de nieuwe wachtwoord activatie link klikken. Deze link bestaat omdat als iemand anders je informatie in het forumlier ingeeft je huidige paswoord nog steeds bestaat. Nadat je je nieuwe wachtwoord hebt geactiveerd kun je hiermee inloggen. Je kunt je wachtwoord weer wijzigen in je profiel. Voor meer informatie zie 4.7 Profiel Instellingen.

Naar boven


4.2 Bericht plaatsen

Er zijn twee methodes om een bericht te plaatsen. Op de Bekijk Forum en op de Bekijk Onderwerp pagina's kan je de knop Nieuw Onderwerp gebruiken. Hiermee kom je bij het berichtvenster, en, zal er nadat je het bericht instuurt, een nieuw onderwerp geopend worden met jouw bericht als het eerste bericht in het onderwerp. Op de Bekijk Onderwerp pagina kan je ook op Reageer knop klikken. Dan kom je ook bij het berichtvenster, maar zal deze onderaan het onderwerp worden toevoegd. Je kan bij een bericht ook nog op de Quote knop drukken in de rechterbovenhoek van het bericht. Voor meer informatie, zie Sectie 4.2.6 Berichten Quoten

Naar boven


4.2.1 Berichtformulier

Wanneer je een nieuw onderwerp opent, of op een bestaand onderwerp reageert, zal je naar het berichtformulier worden geleid, waar je je bericht kan invoeren.

Onderwerp - Het onderwerp van je bericht. Als het een nieuw onderwerp is, is het onderwerp verplicht en zal het ook de titel van het onderwerp worden. Als je reageert op een ander bericht is het onderwerp niet verplicht, maar kan je het wel gebruiken. Het zal bovenaan een bericht worden getoond.

Berichtinhoud - Het berichtinhoud is een groot tekstvak waar de inhoud van je bericht kan worden ingevoerd. Er is alleen platte tekst in dit tekstveld, maar speciale opmaak, links, smilies, afbeeldingen enzovoort kunnen worden toegevoegd door het gebruik van Smilies, BBCode en/of HTML (wanneer ingeschakeld).

Smilies - Smilies (ook emoticons genoemd) kunnen worden toegevoegd aan een bericht. Je kan ze alleen gebruiken als ze zijn ingeschakeld op het forum wat je gebruikt. Om te zien of smilies zijn ingeschakeld, kan je in de linkeronderhoek van het formulier kijken. Daar staat "Smilies zijn AAN/UIT". Als smilies aan staan, en je wil ze uitschakelen, kan je het vakje naast Schakel Smilies uit in dit bericht aanvinken. Voor meer informatie, zie 4.2.6 Smilies

BBCode - BBCode maakt het mogelijk speciale opmaak toe te voegen aan je berichten. Je kan alleen BBCode gebruiken als het is ingeschakeld op het forum wat je gebruikt. Om te zien of BBCode aanstaat, kan je in de linkeronderhoek van het formulier kijken. Daar staat "BBCode is AAN/UIT". Als BBCode is ingeschakeld en je wil het uitschakelen, kan je het vakje naast Schakel BBCode uit in dit bericht aanvinken. Voor meer informatie, zie 4.2.5 BBCode

HTML - Je kan HTML gebruiken om je bericht op te maken. De HTML elementen die je mag gebruiken kunnen worden insteld in het administratiepaneel (voor meer informatie, zie 3.2.2 Algemene Configuratie). Je kan alleen HTML gebruiken als het is ingeschakeld op het forum wat je gebruikt. Om te zien of HTML aanstaat, kan je in de linkeronderhoek van het formulier kijken. Daar staat "HTML is AAN/UIT". Als HTML is ingeschakeld en je wil het uitschakelen, kan je het vakje naast Schakel HTML uit in dit bericht aanvinken.

Berichtopties

Onderschrift - Je kan een onderschrift toevoegen aan je bericht. Om dit te doen, plaats je een vinkje naast Onderschrift gebruiken (onderschrift kan aangepast worden in je profiel). Je kan je onderschrift aanpassen in je profiel. Zie voor meer informatie 4.7 Profielinstellingen

Reactiewaarschuwing - Wanneer je een bericht plaatst kan je benieuwd zijn of er op wordt gereageerd. Als dat zo is, kan je een vinkje zetten bij Waarschuwen als er gereageerd is. Voor meer informatie, zie 4.6 Onderwerpen bekijken

Sticky/Mededeling - Om een onderwerp te veranderen in een Mededeling of een Sticky onderwerp, kijk je onderaan het berichtformulier. Daar zijn selectieopties waarmee je het onderwerp kan veranderen in een Normaal, Sticky of Mededeling. Deze opties zijn allee zichtbaar voor een gebruiker in het eerste bericht van een onderwerp, en als je permissies hebt om mededelingen of sticky onderwerpen te maken. Voor meer informatie, zie 4.2.2 Mededelingen, Sticky Onderwerpen en Forum permissies.

Polls - Om een poll toe te voegen moet je helemaal onderaan het berichtformulier zijn. Deze opties zijn alleen zichtbaar bij een gebruiker als ze permissies hebben om een poll te maken. Voor meer informatie, zie 4.2.4 Polls.

Naar boven


4.2.2 Mededelingen

Mededelingen zijn een speciaal soort onderwerp. Op de Bekijk forum pagina worden mededelingen boven alle andere onderwerpen getoond (bovenaan). Mededelingen verschijnen ook op elke pagina van het forum. Een voorbeeld: Als je 75 onderwerpen hebt in een forum, en 50 onderwerpen op een pagina hebt, dan zullen de mededelingen op de pagina met 50 onderwerpen en op de pagina met de laatste 25 onderwerpen verschijnen.

Om een onderwerp te maken, kies voor voor de Mededeling radioknop in het berichtformulier. Dit kan alleen bij het eerste bericht van een onderwerp. Voor meer informatie, zie 4.1.1 Berichtformulier.

Onderwerpsoorten

Naar boven


4.2.3 Sticky Onderwerpen

Sticky onderwerpen zijn een speciaal soort onderwerp. Op de Bekijk forum pagina wprdem stickies boven alle andere onderwerpen, behalve mededelingen, getoond. Ze worden alleen getoond op de eerste pagina van de Bekijk forum pagina.

Om een onderwerp een sticky te maken, kies je voor de Sticky radioknop in het berichtformulier. Dit kan alleen bij het eerste bericht van een onderwerp. Voor meer informatie, zie 4.1.1 Berichtformulier.

Naar boven


4.2.4 Polls

Polls zijn een speciaal soort onderwerp, waarmee je forumleden kan toestaam op een idee of probleem te stemmen. Polls kunnen alleen gemaakt worden in het eerste bericht van een onderwerp.

Poll vraag - Dit is het onderwerp van de poll, de vraag die wordt beantwoord door de poll. De pollvraag verschijnt bovenaan het onderwerp en de pollkeuzes. Dit is verplicht voor de poll.

Poll keuzes - Poll keuzes zijn de mogelijke antwoorden op een pollvraag. Om een pollkeuze te voegen, vul je de optie bij het tekstveld in, en druk je op Voeg keuze toe. Om een geldige poll te hebben, heb je twee keuzes nodig.

Poll blijft geldig voor - Het aantal dagen dat een poll open blijft. Na de opgegeven datum worden de resultaten altijd getoond, en kan niemand meer stemmen.

Bericht poll

Naar boven


4.2.5 BBCode

BBCode is een systeem wat het mogelijk maakt je bericht op een speciale manier op te maken. Het BBCode systeem gebruikt tags op een bijna gelijke manier als HTML. Het hoofdzakelijke verschil tussen BBCode en HTML is dat BBCode vierkante haken [ en ] gebruikt, en geen punthaken ( < en > ). Voor een meer gedetailleerde uitleg over BBCode, klik op de kleine BBCode link linkonderaan het Berichtformulier.

BBCode

Hier is een voorbeeld van hoe je BBCode gebruikt, en de output ervan:

[b]Vette tekst[/b] word Vette tekst
[i]Cursieve tekst[/i] word Cursieve tekst
[u]Onderstreepte tekst[/u] word Onderstreepte tekst
[color=red]Rode tekst[/color] word Rode tekst
[size=24]Grote tekst[/size] word Grote tekst
[quote]Deze kaas is overheerlijk[/quote] word Anonieme quote
[quote="De kaasman"]Deze kaas is overheerlijk[/quote] word Quote
[code]if ($cheese == "tasty") { return true; }[/code] word Code

[list]
[*]Franse Kaas
[*]Limburgse Kaas
[*]Cottage Kaas
[/list] wordt

  • Franse Kaas
  • Limburgse Kaas
  • Cottage Kaas
[list=1]
[*]
Franse Kaas
[*]Limburgse Kaas
[*]Cottage Kaas
[/list]

  1. Franse Kaas
  2. Limburgse Kaas
  3. Cottage Kaas


[list=a]
[*]
Franse Kaas
[*]Limburgse Kaas
[*]Cottage Kaas
[/list]

  1. Franse Kaas
  2. Limburgse Kaas
  3. Cottage Kaas


[url=http://www.gratisforums.com/]Bezoek gratisforums.com![/url]
Bezoek phpBB! (Link URL: http://www.gratisforums.com)

[url]http://www.gratisforums.com/[/url]
http://www.gratisforums.com/ (Link URL: http://www.gratisforums.com)

[email]nie.mand@domein.nl[/email]
nie.mand@domein.nl

[img]afbeeldingen/gebruiksaanwijzing/phpbb_nl.gif[/img]
phpBB.nl, Nederlandstalig supportforum voor phpBB Software

Naar boven


4.2.6 Smilies

Smilies zijn kleine plaatjes die in berichten verschijnen. Meestal zijn het kleine gezichtjes, en worden ze gebruikt om een emotie uit te drukken.

Om smilies te gebruiken in je berichten, moet je een serie van karakters invoeren. Veel voorkomende karakters zijn :) voor een blij gezicht Smile, :( voor een verdrietig gezicht Verdrietig, enzovoort. Een andere veel gebruikte stijl voor smilies is :emotie: (dus: de emotie die de smilie toont, met een dubbele punt ervoor en erachter). Voorbeelden hiervan zijn :wink: voor een knipoog Knipoog, :lol: voor een lachend gezicht Humor, enzovoort.

Veel stijlen (inclusief de standaard stijl subSilver) hebben smilieknoppen bij het berichtenformulier. Normaal is dit een setje smilies waarom je kan klikken. De bijbehorende code wordt dan op de plek van de cursor ingevoerd in je bericht. Voor meer informatie, zie 3.2.4 Smilie beheer.

Smilies

Naar boven


4.2.7 Berichten quoten

QuoteHet quoten van berichten maakt het mogelijk om iemand anders bericht in je eigen te verwerken. Het is handig om te laten zien dat je reageert op een bericht, of een deel ervan.

Om een volledig bericht te citeren, druk je op de knop Quote in de rechterbovenhoek. Dit brengt je naar het berichtformulier, en maakt het mogelijk op een bericht te reageren. Het zal ook automatisch de juiste BBCode toevoegen aan het bericht om de tekst te quoten.

De geldige codesyntax om een bericht te quoten is:
[quote="quotenaam"]quotetekst[/quote]

quotenaam is de bron van je citaat, en quotetekst de tekst die in je quote verschijnt. Dus om de gebruiker's Kaasman uitspraak "Help kaas te behouden." te behouden gebruik je de volgende syntax:
[quote="Kaasman"]Help kaas te behouden.[/quote]

Voor meer informatie, zie 4.2.5 BBCode.

Naar boven


4.2.8 Berichten bewerken

Wijzigen en verwijderenHet bewerken van een bericht maakt het mogelijk om terug te gaan naar het berichtenformulier en fouten op te lossen, correcte informatie te verwijderen of nieuwe informatie toe te voegen. Om een bericht te bewerken, ga je naar de rechterbovenhoek van je bericht en druk je op Wijzig. Je wordt naar het berichtformulier gestuurd zodat je je bericht kan bewerken, en vervolgens druk je op OK om het terug te sturen. Als je een bericht bewerkt nadat er op is gereageerd zal er een klein bericht verschijnen onderaan je bericht, wat aangeeft hoe vaak het bericht bewerkt is, wie de laatste bewerking deed, en wanneer.

Om een bericht te verwijderen, druk je op Wijzig en vink je Verwijder dit bericht aan. Druk op OK om het bericht te verwijderen. Je kan het bericht niet verwijderen als er op gereageerd is (dus: als je bericht niet het laatste bericht in het onderwerp is.)

Naar boven


4.3 Privé Berichten

Privé Berichten staan gebruikers op het forum toe om contact te hebben met elkaar zonder dat iedereen het ziet. Privé Berichten kunnen gezien worden als een "kruising" tussen e-mail, Instant Messaging en phpBB 2.0 forum posts.

Om Privé Berichten te kunnen gebruiken moet je inloggen op het forum. Kijk bovenaan de pagina en klik op Je hebt x nieuw(e) bericht(en). Je wordt dan naar je Inbox gebracht.

Link naar privéberichten

Mappen

Naar boven


4.3.1 Versturen

Er zijn drie manieren om een privé bericht te versturen. Als eerste kun je naar je inbox gaan en op nieuw bericht klikken. Als tweede kun je op antwoorden of quote klikken in het prive bericht dat je aan het lezen bent. En als derde kun je op de pb link klikken in iemand's profiel of onder een post.

Het posting formulier is exact hetzelfde als dat je een gewoon bericht op het forum plaatst op een paar uitzonderingen na:

Gebruikersnaam - De Gebruikersnaam van de persoon die je een berichtje wilt sturen. Als je op een PB reageerd of op een PB link klikte in iemands profiel of onder een bericht is deze naam al ingevuld. Daarnaast kunnen PB niet sticky of een mededeling zijn of polls bevatten.

Naar boven


4.3.2 Ontvangen

Er zijn drie manieren hoe men kan zien dat er een nieuw privé bericht is. Het meest opvallende is de prive bericht link boven aan de pagina. Deze laat zien Je hebt x nieuw(e) bericht(en), waarbij x het aantal nieuwe berichten is dat je hebt. Je kunt op deze link klikken om naar je inbox te gaan.

Je kunt ook geinformeerd worden over nieuwe PB's door een e-mail die gestuurd word naar het e-mail adres dat je hebt opgegeven bij het registreren. Je kunt ook geinformeerd worden over een nieuwe PB door middel van een klein pop-up venstertje als je het forum bezoekt. De e-mail en de pop-up bevatten een link die je naar je inbox brengt. Deze opties kun je aan of uitzetten in je profiel (voor meer informatie zie 4.7 Profiel Instellingen).

Soms word je geinformeerd over een nieuwe PB maar als je naar je inbox gaat is er geen nieuw bericht. Dit is geen fout maar dit betekend simpel dat degene die je die PB stuurde de PB heeft gedelete alvorens jij hem las. Voor mee informatie zie 4.3.3 Outbox.

Je mag berichtjes verwijderen door op verwijder geselecteerde te klikken. Je kunt ook alle berichtjes in één keer verwijderen door op Verwijder Alle Berichten te klikken. Ook kun je berichtjes sorteren/laten zien op datum door in het pull-down menu de opties te selecteren die rechts boven aan staat.

Naar boven


4.3.3 Outbox

Als je een PB verstuurd, wordt het bericht in je Outbox gezet. Het blijft in de Outbox staan tot dat de ontvanger zijn/haar PB leest. Dan wordt het bericht verplaatst van jouw Outbox naar zijn/haar Inbox. Zolang het bericht in je Outbox staat kun je het nog bewerken of verwijderen. Het bericht blijft in jouw bezit tot dat het ontvangen is.

Naar boven


4.3.4 Savebox

De Savebox is er om belangrijke PB's te bewaren. Meestal word het gebruikt om belangrijke PB's uit de Inbox te bewaren om daarna de verwijder alle berichten optie te gebruiken om de rest te verwijderen.

Je kunt berichten uit je inbox bewaren door het bericht te selecteren via het checkboxje naast het bericht en dan op Bewaar Gemarkeerde te klikken.

Naar boven


4.4 Gebruikersgroepen

Link naar gebruikersgroepen
Gebruikersgroepen zijn een waardevolle optie in phpBB 2.0.0. Deze staat toe moderator-permissies, privé-permissies en alle andere speciale gebruikersinstellingen voor vele gebruikers. Het maakt daardoor makkelijk om instellingen te veranderen voor een groep maar het is dan niet nodig om ieder gebruikers zijn/haar individuele permissies te veranderen. Het is ook mogelijk om een groepsmoderator (controleert lidmaatschappen van gebruikers in de groep) aan te stellen, deze hoeft geen administrator te zijn van het forum. Veelvoudige controle zonder dat de groepsmoderator het admin paneel hoeven te betreden.

Naar boven


4.4.1 Deelnemen aan een groep

Er zijn twee manieren om aan een groep deel te nemen. De eerste, je wordt toegevoegd door de groepsmoderator tot een groep. Deze groep is niet toegankelijk voor de gewone gebruiker, maar de groepsmoderator kan via de groep control paneel je toch toevoegen. Dit is de enige manier om je als lid te maken van een Gesloten of Verborgen groep.

Om aan een open groep deel te nemen, klik je op de link Gebruikersgroepen boven aan de pagina. Kies een groep uit de keuzelijst en klik op Bekijk gegevens. Nu zie je de Groep Controle Paneel. Klik op deelnemen aan de groep om lid te worden van de groep. De Groepsmoderator word door middel van een email op de hoogte gesteld van jouw toevoeging aan de gebruikersgroep, de groepsmoderator moet je dan nog toevoegen voordat je uiteindelijk lid bent van de groep. Voor meer informatie, bekijk 4.4.2 Moderaten van een groep.

Naar boven


4.4.2 Moderaten van een groep

Voor elke groep is ere en Groepsmoderator aangesteld. De groepsmoderator heeft controle over de leden in een groep, wie wel en wie niet mogen zijn van deze groep. De groepsmoderator heeft ook controle over de Groeps Type. De groepsmoderator is aangesteld in de admin paneel. Voor meer informatie, raadpleeg 3.3 Groepsadministratie.

Naar boven


4.4.2.1 Toevoegen van gebruikers

Om gebruikers toe te voegen aan een groep, ga nar Groeps Controle Panel. Beneden in de rechterhoek is een tekstveld. Typ daar de gebruikersnaam die je wilt toevoegen, en klik op Lid toevoegen. Als je niet weet hoe een gebruiker precies heet, kun je gebruikmaken van de zoekfunctie Zoek een gebruiker zodat je naar het zoeken de juiste gebruiker kunt toevoegen.

Naar boven


4.4.2.2 Accepteren van gebruikers

Om een gebruiker te accepteren tot een groep om lid te worden, ga naar Groeps Controle Panel. Kijk boven aan de pagina naar de Wachtende gebruikers sectie. Plaats een vink in het rondje als deze lid lid mag worden van de groep en klik op Accepteer geselecteerde gebruikers. Je kunt dus op dezelfde manier leden weigeren of nog laten wachten om lid te worden van de betreffende groep. Als een gebruiker zich heeft aangemeld tot de groep, krijgt de groepsmoderator een email met de link naar de Groeps Control Panel. Dit staat toe dat de groepsmoderator snel iemand kan accepteren als lid van de groep zonder de Control Panel te betreden.

Naar boven


4.4.2.3 Verwijderen van gebruikers

Om gebruikers te verwijderen uit een groep, ga daarvoor naar Groeps Controle Paneel. Selecteer de namen van de betreffende gebruikers die je wilt verwijderen en klik op Geselecteerde gebruikers verwijderen.

Naar boven


4.4.2.4 Groeptypes (Open, Verborgen, Gesloten)

Groeptypes kunnen gewijzigd worden door de administrator of door de groepmoderator in de Groep Configuratie Panel. Deze wijzigingen kunnen ook gedaan worden door administrators in de Groep Management sectie in de Admin paneel. Voor meer informatie, raadpleeg 3.3 Groep administratie.

Open Alle gebruikers kunnen deze groep met groepsleden zien. Gebruikers kunnen zichzelf aanmelden voor lidmaatschap van deze groep. Voor meer informatie, bekijk 4.4.1 Deelnemen aan een groep.

Gesloten Alle gebruikers kunnen de groep en groepleden zien. Gebruikers zijn dan niet toegelaten om lid te worden van de groep, maar kunnen toch worden toegevoegd door de moderator.

Verborgen De groep met zijn leden is niet zichtbaar voor gewone gebruikers. Gebruikers voor deze groep worden toegevoegd door de groepmoderator. Als een verborgen groep is moderator van het forum, is de groep zichtbaar in de Moderators lijst.

Status

Naar boven


4.5 Zoeken

phpBB 2.0 heeft een zoek systeem dat er voor zorgt dat je de onderwerpen van jouw interesse kunt vinden. Om naar de zoekpagina te gaan, klik op de kleine Zoeken link bovenaan op iedere pagina.

Zoeken

Naar boven


4.5.1 Zoek Opdracht

Zoek op trefwoorden - Je kunt naar woorden zoeken in de inhoud van de onderwerpen. Vul de te zoeken woorden in het tekstveld in.

Indien je Zoek naar een van de woorden of gebruik AND, OR en NOT, dan worden onderwerpen waarin EEN woord staat welke jij hebt opgegeven, getoond. Je kunt AND, OR,en NOT operators gebruiken om aan te geven naar welke woorden je zoekt. Gebruik AND om meerdere woorden aan te geven die in het resultaat MOETEN voorkomen. Gebruik OR om aan te geven dat een woord optioneel is. Gebruik NOT om aan te geven dat een woord niet mag voorkomen in de gevonden resultaten.

Indien je Zoek naar alle woorden aanvinkt, worden alleen onderwerpen getoond die alle woorden in het tekstveld bevatten. Het kiezen voor deze optie heeft een vergelijkbaar effect als het gebruik van Zoek voor een van de woorden of gebruik AND, OR en NOT met de AND operator tussen ieder woord.

Je kunt het asterisk(*) wildcard karakter gebruiken om je zoekopdracht te vergroten. De asterisk zal een onbeperkt aantal karakters vergelijken. Dus *cheese* zal cheese, cheesewheel, wheelcheese, or wheelcheesewheel opleveren. Op dezelfde manier zal cheese*fudge onder meer cheesefudge, cheeseyfudge, of cheese597fudge opleveren.

Om de snelheid te vergroten en de overhead te verkleinen van de zoek functie, mag er alleen naar woorden worden gezocht. Naar zinnen (zoals "cheese wheel") mag niet naar worden gezocht, behalve door hun deel-woorden. De minimum grootte voor woorden is vier karakters, en de maximum grootte is twintig karakters. Alle non-alphanumeriek karakters (bijv. spatie en punten) zijn een woord grens.

Zoek op Auteur - Je kunt zoeken naar berichten op bericht-auteur. Vul eenvoudig de auteur's gebruikersnaam in het invoerveld in. Je kunt het asterisk(*) wildcard karakter gebruiken in de auteur's naam om jouw zoekbereik te vergroten. Nogmaals, de asterisk staat voor een onbeperkt aantal karakters.

Naar boven


4.5.2 Zoek Opties

Forum - Selecteer het forum waarin je wilt zoeken, of Alle forums. Om in meerdere forums tegelijk te zoeken, gebruik je, zoek op Categorie.

Categorie - Selecteer de categorie waarin je wilt zoeken, of Alle forums.

Geef resultaten weer als berichten - Zoekresultaten worden zoals een lijst met berichten getoond. Gedeeltes die overeenkomen met de zoekopdracht worden getoond, en de gevonden zoektermen worden gekleurd getoond. Voor elk bericht is er een link naar het forum waar het zich in bevindt, het bericht zelf en de auteur van het onderwerp.


Geef resultaten weer als onderwerpen - Zoekresultaten worden zoals een lijst met onderwerpen getoond. Voor elk onderwerp is er een link naar het forum waar het zich in bevindt, het onderwerp zelf en de auteur van het onderwerp.

Zoek in afgelopen - Deze dropdown box geeft je de mogelijkheid om de maximum leeftijd van berichten gevonden als resultaat van de zoekopdracht in te stellen. Er zijn ook radio buttons die je de mogelijkheid geven om te zoeken in de tekst van het bericht of in de bericht titel en tekst.

Sorteer op - Dit geeft je de mogelijkheid om aan te geven hoe zoek resultaten gesorteerd moeten worden. Je kunt sorteren op Plaatsings tijd, Titel reactie, Titel onderwerp, Auteur of Onderwerp. Het sorteren kan in oplopende of aflopende volgorde alfabetisch (of chronologisch waar passend) gedaan worden.

Bekijk eerste - Wanneer Geef resultaten weer als ingesteld is op Berichten, geeft deze dropdown box je de mogelijkheid om in te stellen hoeveel van het bericht wordt getoond in het zoekresultaat.

Naar boven


4.6 Abonnementen op onderwerpen

Je kunt je abonneren op een onderwerp in/vanaf phpBB 2.0.0. Als er gereageerd wordt op een onderwerp waarop je geabonneerd bent, dan wordt er een email verstuurd naar het emailadres waarmee je gebruikersnaam geregistreerd is. De email bevat een link naar het onderwerp waarop gereageerd is. Je ontvangt maar één email per onderwerp totdat je de volgende keer inlogt op het board.

Naar boven


4.6.1 Abonneer op dit onderwerp

Om je te abonneren op een onderwerp, kijk je in de linker benedenhoek van de viewtopic_php pagina. Klik op de kleine Abonneer op dit onderwerp link.

Abonneer op onderwerp

Bijkomend, als je een bericht/reactie plaatst op een onderwerp, kun je Waarschuwen als er gereageerd is aanvinken om je te abonneren op een onderwerp.

Naar boven


4.6.2 Geen abonnement meer op dit onderwerp

Om geen abonnement meer te hebben op een onderwerp, kijk je in de linker benedenhoek van de viewtopic_php pagina. Klik op de kleine Geen abonnement meer op dit onderwerp link.

Geen abbonement op onderwerp

Als alternatief, kun je naar je notificatie email kijken. Aan het einde van de email (vlak boven de handtekening) is een link waarmee je het abonnement kunt annuleren.

Naar boven


4.7 Profiel Instellingen

Om je profiel te wijzigen, moet je op de link Profiel klikken, deze staat bovenaan op elke pagina.

Profiel

Om je profiel te wijzigen is het vereist dat je ingelogd bent. Als dit gebeurt is kan je de waardes in de velden veranderen en klik je achteraf op de OK knop onderaan de pagina.

Gebruikersnaam - Je gebruikersnaam op het forum, deze gebruik je om in te loggen. Je kan je gebruikersnaam wijzigen indien de administrator dit toestaat. Voor meer info, kijk bij 3.2.2.4 Gebruikers en Forum Basis Instellingen.

E-mail adres - Het e-mailadres waarmee je account geregistreerd is. Alle e-mails, verzonden via het forum, zullen naar dit adres gestuurd worden. Indien nodig kan je dit adres wijzigen. Als je je e-mailadres wijzigt en het forum maakt gebruik van Account activering, dan moet je het gewijzigde e-mailadres ook activeren. Er zal een e-mail verzonden worden, met daarin een link om het nieuwe adres te activeren.

Wachtwoord - Het wachtwoord dat je gebruikt om in te loggen. Als je je e-mailadres of wachtwoord wijzigt, moet je je huidige wachtwoord opgeven. Wil je je wachtwoord wijzigen, zal je het 2 keer moeten opgeven zodat je geen fouten maakt en daardoor niet meer kan inloggen.

De velden in het Profiel informatie gedeelte spreken voor zich.

Iedereen mag mijn E-mailadres zien - Indien JA zal er in je profiel een link naar je e-mailadres verschijnen. Indien ingesteld op Nee, zal de link niet verschijnen.

Onzichtbaar in 'Online gebruikers' lijst - Indien Ja zal je niet weergegeven worden in de Wie is er on-line? lijst op het einde van de Forum Index pagina.

Breng mij standaard op de hoogte van reacties - Indien Ja zal de Waarschuwen als er gereageerd is checkbox op de post pagina standaard aangevinkt zijn. Je kan het natuurlijk altijd afvinken als een waarschuwing niet nodig is.

Breng me op de hoogte als ik nieuwe Privé berichten heb - Indien Ja zal er bij ieder nieuw privé bericht een email gestuurd worden naar het opgegeven email adres.

Laat een Pop-up zien als ik nieuwe Privé berichten heb - Indien Ja zal er, als je nieuwe berichten hebt, een pop-up op het scherm verschijnen als je op het forum ingelogd bent.

Gebruik altijd een onderschrift - Indien Ja zal de Onderschift gebruiken checkbox op de post pagina standaard aangevinkt zijn. Je kan deze altijd afvinken als je je onderschrift niet wilt gebruiken.

Gebruik altijd BBCode - Indien Ja zal de Schakel BBCode uit in dit bericht checkbox op de post pagina standaard afgevinkt zijn. Je deze natuurlijk aanvinken als je een bericht plaatst.

Gebruik altijd HTML - Indien Ja zal de Schakel HTML uit in dit bericht checkbox op de post pagina standaard afgevinkt zijn. Je deze natuurlijk aanvinken als je een bericht plaatst.

Gebruik altijd Smilies - Indien Ja zal de Schakel Smilies uit in dit bericht checkbox op de post pagina standaard afgevinkt zijn. Je deze natuurlijk aanvinken als je een bericht plaatst.

Forum taal - Selecteer de gewenste taal van de forum berichten/tekst. De taal blijft ongewijzigd voor de andere gebruikers.

Forum stijl - Selecteer de stijl die je wilt gebruiken. Dit zal niet werken indien de administrator Negeer gebruiker stijl heeft aangezet. (voor meer informatie, zie 3.2.2.1 Algemene Forum instellingen)

Naar boven


4.7.1 Datum weergave

phpBB 2.0.0 geeft je de mogelijkheid om de weergave van de datum in te stellen. Dit is mogelijk gemaakt door gebruik te maken van de PHP syntax. Voor de volledige uitleg over hoe dit werkt, zie http://be.php.net/date.

De datum string is een reeks van letters en punctuatie. Elke letter wordt vervangen door een deel van de huidige datum en tijd, de tekens dienen dan weer voor een structuur op basis van je smaak.

De standaard string voor dit veld is "D M d, Y g:i a". Dit zal de datum weergeven in de vorm van Sat Apr 09, 2002 4:09 am. Al de punctuatie en spaties blijven staan, maar de letters worden vervangen met delen van de datum/tijd.

D staat voor de eerste 3 letters van de weekdag.
M staat voor de eerste 3 letters van de maand.
d is de dag numeriek, met voorraan een 0.
Y is het jaar in 4 cijfers.
g is het uur in 12 uren formaat en voorraan een 0.
i staat voor de minuten, met voorraan een 0.
a staat voor am/pm, in kleine letters.


Om de volledige lijst van de letters en hun betekenis te zien, surf naar http://be.php.net/date.

Naar boven


4.7.2 Tijdszones

Als het forum de tijd correct moet weergeven, zul je je tijdszone moeten instellen. De tijd in phpBB 2.0.0 werkt niet met zomertijd, dus als het zomertijd is, verhoog je de GMT met 1 uur. Voorbeeld: ben je in een GMT-5 zone, dan stel je de tijdszone in op GMT-4.

Naar boven


4.7.3 Avatars

Avatars zijn kleine afbeeldingen die bij iedere post geplaatst worden. Elke gebruiker kan zijn eigen avatar kiezen. De administrator kan er wel voor zorgen dat je geen gebruik kan maken van avatars Hieronder beschreven instellingen kunnen in het configuratie scherm door de adminisrator in- of uitgeschakeld worden (meer informatie, zie 3.2.2.5 Avatar Instellingen).

Avatar gallery - Kies je avatar uit een gallery met verscheidene avatars. De avatar gallery is een reeks avatars die opgeslagen zijn op de server van het forum. Om een avatar uit de gallery te kiezen, klik op Bekijk gallery. Je kan de selectielijst bovenaan gebruiken om een categorie te kiezen. Om een avatar te kiezen, duid het bolletje eronder aan en klik op Selecteer avatar onderaan de pagina.

Avatar op een andere site - Je kan een afbeelding gebruiken die op een andere site beschikbaar is. Om dit te gebruiken geef je de URL van de afbeelding. Je afbeeldng is best klein en niet al te opvallend. Administrators kunnen er voor zorgen dat bepaalde gebruikers niet langer een avatar hebben (voor meer info, zie 3.5.3 Gebruikers Beheer).

Ge-uploade avatars - Als je een leuke afbeelding hebt die je zou willen gebruiken, kan je deze uploaden naar de server waar het forum op staat. Je doet dit door op de Bladeren knop te klikken. Je kan ook een afbeelding uploaden door de URL ervan te geven. Afbeeldingen die ge-upload worden zijn beperkt in afmeetingen en groote (voor meer info, zie 3.2.2.5 Avatar Instellingen).

Naar boven


5.0 Moderaten

Met het Moderaten kun je de inhoud van je forum controleren. Een Moderator van een forum kan berichten en onderwerpen in dat forum wijzigen, verwijderen, splitsen, en verplaatsen. Een Moderator kan ook elk bericht in een onderwerpverplaatsen of verwijderen. Een forum Administrator heeft automatisch Moderator permissies in elk forum op dat board. Moderator permissies voor een specifiek forum kunnen ook toegekend worden aan gebruikersgroepen of een gebruiker. Voor meer informatie, zie 3.3.2 Groep Permissies en 3.5.4 Gebruikers Permissies.

Naar boven


5.1 Moderator Controle Paneel

Om naar het Moderator Controle Paneel te gaan, klik je op de kleine Je kunt dit onderdeel moderaten link. Deze link verschijnt rechts onderin de pagina van het forum waarin je moderator permissies hebt en in het onderwerp zelf.

Moderator Control Panel

Naar boven


5.1.1 Verplaatsen Van Onderwerpen

In het Moderator Controle Paneel, kun je elk aantal onderwerpen verplaatsen van het ene forum naar het andere. Om dit te doen, klik je op de desbetreffende vakjes naast elk onderwerp, en klik je vervolgens op Verplaats. Selecteer dan het forum waarnaar je het onderwerp wilt verplaatsen. Selecteer ook of je een link wilt achterlaten op de oude plaats, en klik op Ja om de verplaatsing af te ronden.

Naar boven


5.1.1.1 Onderwerpen Schaduwen

Met Onderwerpen Schaduwen, laat je een link achter op de plaats waar het onderwerp eerst stond, wanneer dit verplaatst is. Het Schaduwen van Onderwerpen is gemaakt om te voorkomen dat gebruikers verwart raken, wanneer deze een onderp wilt bekijken wanneer deze verplaatst is.Een link wordt achtergelaten in het originele forum, en linkt naar het nieuwe forum waarnaar het onderwerp verplaatst is. De tekst "Verplaatst: " verschijnt vooraan het geschaduwde onderwerp in het oude forum. Een geschaduwd onderwerp wordt niet als ongelezen gemarkeerd wanneer er nieuwe antwoorden op plaats vinden, deze zal dus naar beneden verplaatst worden wanneer een nieuw onderwerp wordt gestart, en hierop antwoorden plaatsvinden. Het onderwerp op zich (in het nieuwe forum) wordt bijgewerkt wanneer er antwoorden geplaatst worden.

Stel je voor, er was een onderwerp met als titel "Van welke kaas houdt jij??" in een forum genaamd Algemene Discussie. Stel je nu voor dat een Moderator dit onderwerp heeft verplaatst naar het Kaas Discussie forum, en een schaduw heeft achtergelaten. In het Kaas Discussie forum, zal er een onderwerp zijn met als titel “Van welke kaas houdt jij?” Dit onderwerp wordt gemarkeerd als zijnde ongelezen wanneer er antwoorden op zijn geplaatst. In het Algemene Discussie forum zal er een onderwerp zijn met als naam "Verplaatst: Van welke kaas houdt jij?" Dit onderwerp wordt direct gelinkt naar het onderwerp in het Kaas Discussie forum, en wordt niet gemarkeerd als ongelezen.

Naar boven


5.1.2 Onderwerpen Verwijderen

In het Moderator Controle Paneel, kun je elk aantal onderwerpen verwijderen. Om dit te doen, klik in het desbetreffende vakje naast elk onderwerp, en klik vervolgens op Verwijder. Je moet je keuze bevestigen door op Ja te klikken.

Naar boven


5.1.3 Sluiten En Openen Van Onderwerpen

In het Moderator Controle Paneel, kun je ook alle onderwerpen sluiten en openen. Om dit te doen, klik je in het vakje naast elk onderwerp dat van toepassing is, en klik je vervolgens op Sluiten of Openen. In een gesloten onderwerp kunnen alleen Moderators en Administrators nog berichten plaatsen.

Naar boven


5.1.4 Splitsen Van Onderwerpen

In het Moderator Controle Paneel, kun je onderwerpen splitsen door op de onderwerptitel te klikken. Je komt nu in het Splits Onderwerp Controle Paneel. Hier kun je het bericht selecteren dat je wilt splitsen; deze wordt dan verplaatst uit het onderwerp naar een nieuwe onderwerp. Hiermee kun je off-topic berichten verplaatsen naar andere onderwerpen, om de onderwerpen beter overzichtelijk te houden.

Nieuwe Onderwerp Titel - De titel van het nieuwe onderwerp na het splitsen.

Nieuw onderwerp voor Forum - Het forum waarin het nieuwe onderwerp geplaatst wordt.

Om alleen specifieke berichten uit een forum te splitsen, selecteer je het vakje naast de berichten, en klik je vervolgens op Splits geselecteerde berichten.
Om een bericht te splitsen, en elk bericht daarna, selecteer je het eerste bericht en klik je op Splitsen vanaf geselecteerde berichten.

Naar boven


5.2 Moderator Snelacties

Moderator snelacties zijn kleine knopjes onder elk onderwerp.

Moderator snelacties

Hiermee kunnen moderator taken snel worden uitgevoerd voor het betreffende onderwerp.

Naar boven


5.2.1 Onderwerpen Verplaatsen

Om een onderwerp te verplaatsen, klik op de Verplaats Onderwerp knop.

Onderwerp Verplaatsen

Selecteer het forum waarnaar je het onderwerp wilt verplaatsen, geef aan of je een schaduwlink wilt achterlaten, en klik op Ja om de verplaatsing af te ronden. Voor meer informatie, zie 5.1.1 Onderwerpen Verplaatsen.

Naar boven


5.2.2 Onderwerpen Verwijderen

Om een onderwerp te verwijderen, klik je op de Verwijder Onderwerp knop.

Onderwerp verwijderen

Je moet het verwijderen bevestigen door op JA te klikken.

Naar boven


5.2.3 Sluiten En Openen Van Onderwerpen

Om een onderwerp te sluiten of te openen, klik je op de Sluit dit onderwep of Open dit onderwerp knop.

Onderwerp sluiten    Onderwerp openen

De betreffende knop wordt getoond gebaseerd op het feit of een onderwerp open of gesloten is. In een gesloten onderwerp kunnen alleen moderators en administrators berichten plaatsen.

Naar boven


5.2.4 Splitsen Van Onderwerpen

Om een onderwerp te splitsen, klik je op de Splits dit Onderwerp knop.

Onderwerp splitsen

Je gaat nu naar het Splits Onderwerp Controle Paneel. Voor meer informatie, zie 5.1.4 Onderwerpen Splitsen.

Naar boven


Deze gebruiksaanwijzing is een vertaling van de Engelse versie van http://www.phpBB.com. De vertaling werd overgenomen van het nederlandstalige phpBB forum dat je kan vinden op http://www.phpbb.nl. Dus alle dank is verschuldigd aan deze mensen voor de handleiding.

Niet alle opties die hier beschreven zijn, zijn beschikbaar op http://www.gratisforums.com. Sommige opties werden onbeschikbaar gemaakt om de veiligheid van onze servers en uw forum te beveiligen en te verkomen dat hackers kunnen toeslaan.

Home | Forum aanmaken | Forum Lijst | Informatie | Stijlen | Helpdesk | Contact
Copyright © Gratisforums.com