|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
welke kuipen - Geplaatst: 28 Apr 2013 12:55:38 |
|
|
stef
Geregistreerd op: 27 Apr 2013
Berichten: 30
Woonplaats: Belgie
|
|
Beste forum bezoekers ,
Graag had ik eens willen weten welke kuipen jullie gebruiken om de kaas in voor te bereiden en de wrongel te snijden , ik zou met een max van 20liter melk willen gaan werken , indien mogelijk een fotootje
regards
stef
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Apr 2013 12:55:38 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Apr 2013 13:04:13 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Ik maak tot 1 kilo kaas dus gebruik een kunststof emmer van 10 liter.
1 kilo is ongeveer wat we hier aan normale kaas per week eten, ik wil ook niet alles moeten weggeven of erger nog gooien.
Kruidenkaasjes maak ik alleen maar per 400 gr.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Apr 2013 19:48:41 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Ik werk met een RVS ketel van 50L, soms in twee.
Daarin verwerk ik dan ongeveer 45L
En dat levert kaasjes op van +/- 2.5 kg
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Apr 2013 19:50:18 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Gerda, hoe zo weggooien?
Ik geraak hier amper aan de tijd die nodig is om te rijpen, laat staan jong belegen. Toegegeven, er lopen hier 4 jongvolwassenen rond met trek in kaas.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Apr 2013 22:39:34 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
johnshadows schreef: | Gerda, hoe zo weggooien?
Ik geraak hier amper aan de tijd die nodig is om te rijpen, laat staan jong belegen. Toegegeven, er lopen hier 4 jongvolwassenen rond met trek in kaas. |
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Apr 2013 15:50:24 |
|
|
stef
Geregistreerd op: 27 Apr 2013
Berichten: 30
Woonplaats: Belgie
|
|
Hallo ,
Bedankt voor de antwoorden , de emmer die gerda gebruikt vind ik toch wat klein maar die RVS ketel van 50 liter vind ik wel wat heb even bij brouwmarkt gekeken en daar kosten ze hoe je vast 189 euro dan heb ik even verder gezocht en gebeld , bij ons heb je het Amerikaantje dat is een stockhuis en daar kosten de RVS van 50 liter 125 euro dat is wel een groot verschil , wat ik mij wel afvraag is , is er zo een ketel van 50 liter genoeg plaats om de wrongel te snijden
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Apr 2013 18:54:32 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Hoi Stef,
Ik weet niet hoeveel kaas jij in een keer wilt maken maar voor een kilo kaas ben je 8 a 9 liter nodig.
Op marktplaats worden diverse grote ketels aangeboden, zou dan toch eens hier naar kijken. Ik heb een heel groot fornuis maar denk niet dat ik zo een grote ketel erop kwijt kan. Een elektrische ketel van 29 liter lijkt me nog wel wat en beter van prijs.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 30 Apr 2013 08:19:42 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Stef, je kan die ketel kopen voor 91€, tenzij de prijs gestegen is.
Ik snijd de wrongel hierin met een broodmes, de wrongel op de bodem hef ik voorzichtig op met een 'grote' lepel en kan ik aldus nog snijden.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Mei 2013 07:33:24 |
|
|
|
Ook ik gebruik een electrische weckketel. Enige nadeel is dat je voorzichtig moet zijn met verwarmen, de thermostaat daarvan is te onnauwkeurig voor de lagere temperaturen die met het kaasmaken worden gebruikt.
Mijn werkwijze bij het opwarmen van de melk:
Thermostaat staat ergens rond de 35C ingesteld.
Minuut aan, minuut uit, dit herhalen tot een graad of 5 onder de streeftemperatuur, daarna 30 seconden warmen, minuut uit, tot 2 graden onder de streeftemperatuur. Mmestal is de bodem van de ketel dan warm genoeg om die laatste 2 graden nog wel bij te verwarmen.
Goede digitale thermometer (liefst met klok) is erg nuttig hierbij...
groet,
Herman
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 4 Mei 2013 20:21:30 |
|
|
stef
Geregistreerd op: 27 Apr 2013
Berichten: 30
Woonplaats: Belgie
|
|
ik zit te denken om 2 plastic bakken te gaan gebruiken die in elkaar passen waar wat ruimte is tussen de bakken en daar dan een aquarium thermostaat tussen te steken en zo au bain marie te gaan werken , ik veronderstel dat een aquarium thermostaat nauwkeurig genoeg is , zou het werken op de manier die ik voorstel..
@ Gerda en John , Gerda werkt met de emmer en John werkt met de ketel , dus jullie brengen de melk op de gewenste temp maar dan vraag ik mij af hoe behouden jullie de temp tijdens het proces van het kaas maken
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 4 Mei 2013 23:11:12 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Ik doe een deksel op de emmer en laat de emmer in de keuken staan, afkoelen doet de melk nauwelijks.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 5 Mei 2013 09:57:36 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Stef, ik werk met 40 à 45 L melk in een ketel van 50 L.
Afkoelen doet die niet echt.
Toch neem ik het zekere voor het onzekere en ga ik altijd 1 graad boven de aangegeven graad van het recept.
Wanneer die graad afkoelt is het nog geen probleem.
Natuurlijk wel werken in een warme plaats (20°C).
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 5 Mei 2013 11:33:13 |
|
|
|
Hoe groter de hoeveelheid melk, des te beter deze z'n warmte weet vast te houden. Desondanks heb ik meestal om mijn weck-ketel heen een oude dubbelgeslagen badhanddoek. Tijdens het rijpen, wanneer het deksel op de ketel ligt, ligt daar vaak nog een handdoek overheen.
Dit doe ik vooral in de winter (badkamer ligt op het noorden). In de zomer is de temperatuur in de badkamer rond 20C.
Overigens ben ik in Oostenrijk in een kaasmakerij geweest die op 1500 meter hoogte lag. Soms is het daar heet, soms is het koud. De ketel daar is houtgestookt en de mensen daar werken voornamelijk op basis van ervaring en routine. Maar ze maken heerlijke kaas.
groet,
Herman
|
|
|
|
|
Welke kuipen - Geplaatst: 8 Mei 2013 20:47:29 |
|
|
raf
Geregistreerd op: 04 Mrt 2011
Berichten: 84
|
|
Hoi,
Ik maak ook bier en ik zal mijn maischketel gebruiken om kaas te maken.
Het is een dubbelwandige inox ketel van 80 liter (binnendiameter 60 cm) die ik gemakkelijk met een paella- brander kan opwarmen.
Dus voor 40 l melk is de diepte tot de bodem 15 cm.
Om te koelen na het pasteuriseren kan ik putwater in de dubbele wand steken. Ik zal zelf moeten kijken hoeveel water en op welke temperatuur het koelen moet stoppen om de gewenste temperatuur te behouden.
Ik vraag me wel af of het opwarmen niet te snel zal gebeuren?
Bij het bierbrouwen warmt de maisch 1 °C per minuut op onder het voordurend electrisch roeren en "au bain marie" loopt de temperatuur na het afzetten van de brander nog ongeveer 4 °C door tot de gewenste temperatuur.
Kan je het opwarmen te snel doen?
Mvg
Raf
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 9 Mei 2013 06:56:17 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Raf, ik gebruik ook mijn maischketel om kaas te maken.
Geen dubbelwandige, dus de vlam van de paellabrander rechtstreeks onder de ketel.
Ik draai de vlam wel niet helemaal open, dus rustig opwarmen.
Wanneer de temperatuur 50°C is kan ik geen minuut meer weg van die ketel of de boel is aangebrand. Dus stevig roeren is hier de boodschap.
De melk die in contact staat met de bodem zal uiteraard hitte ervaren...
Samengevat: nee ik denk niet dat je de melk te snel kan opwarmen.
En au bain-marie zie ik al helemaal geen problemen.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 9 Mei 2013 06:56:17 |
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
Ga naar pagina 1, 2, 3 Volgende
|
|
|
|