Rondom boerenkaas, als je dit leest word je heel veel meer duidelijk.
Op pagina 150 staat de bereiding van baby goudse, daarin lees je al dat het opwarmen van de wei naar 36 graden in 10 minuten moet gebeuren met water van 55 tot 65 graden. De wrongel krimpt naar mijn idee te snel zoals ik het volgens het kaas je kaas boekje doe. Ook gebruiken wij pakken melk.
Dat werkt al anders. Calcium chloride gebruik ik nu standaard want ik merk toch dat de melk veel beter stremt en je vaste delen in de melk beter hechten dat zie je al aan de wei.
Ik ben op een gegeven moment de wrongel van de pakken melk ook veel minder kort gaan snijden, de overige tijd roerde ik de wrongel rustig. Zo word je wrongel niet te fijn.
Gebruik jij de boerenlandmelk nog steeds?
Ik heb de laatste keer aan mijn pakken melk ( 6 liter) een beker room toegevoegd, ik miste de roomsmaak aan de kaas. Deze is nog niet klaar maar ik zal je tippen als we ze gaan eten.
Dank voor de link Gerda. Nu worden er veel zaken ineens duidelijk.
Ik gebruik de pakken melk van Lidl.
Van de week weer een poging wagen. Maar ik ben tevreden over de smaak van het eerste kaasje.
Grappig, het kaasje dat we gisteren aangesneden hebben smaakt vanmiddag plots anders dan gisteravond.
- Geplaatst: 19 Mei 2013 19:33:53
hoeklijn
Gast
Nee, ook de geitenmelk wordt niet gepasteuriseerd. Heeft in dit geval nog een andere reden: Op het moment dat je geitenmelk pasteuriseert wordt de specifieke geitensmaak veel sterker.
@Vera: Het zgn. wassen van de wrongel is iets dat rustig aan gedaan moet worden, als de wrongel uiteen valt in kleine stukjes is het echt te snel gegaan en met te heet water. En vooral rustig maar goed roeren.
Als je eenmaal de slag te pakken hebt... Het is net leren fietsen
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum