|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
zout - Geplaatst: 31 Mei 2013 19:43:06 |
|
|
Carol
Geregistreerd op: 23 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Mierlo
|
|
hallo Gerard,
bedankt voor je aanbieding. Ga morgen m'n eerste kaasje produceren. Ik ging er even vanuit dat in al het zout ook Jodium zat en dat blijkt dus niet zo te zijn. Zoals ik begrepen heb zit er in zout geen Jodium als het er niet op staat. Bij een pak zout van de Liddl staat niet op dat er Jodium in zit dus ga ik er vanuit dat dat er dan ook niet in zit.
Maar toch bedankt voor je aanbieding. Beek en Donk is inderdaad vlakbij. Vorig jaar twee bekeuringen gekregen trouwens in Beek en Donk. Ben je al wat langer bezig met "kazen"? Misschien kunnen we dan eens afspreken en mag ik dan eens meekijken.
groetjes
Carol
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 31 Mei 2013 19:43:06 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 31 Mei 2013 20:09:30 |
|
|
gerard
Geregistreerd op: 09 Mei 2013
Berichten: 103
Woonplaats: beek en donk
|
|
Nee nog niet zo lang heb nog maar 7 kilo kaas gemaakt morgen ga ik ook weer kaas maken , een paar gewone en nog wat met verschillende kruiden, volgende week wil ik camembert gaan maken. Ikheb er deze week alle spullen voor besteld en ik ben een 2de koelkast aan het ombouwen omdat in de gegevens staat dat die moet rijpen op 10 graden dus wat lager dan goudse, zoverik het uit de recepten haal.
Groetjes gerard
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 2 Jun 2013 16:21:15 |
|
|
Vera
Geregistreerd op: 21 Apr 2013
Berichten: 67
|
|
Carol, is het gelukt met je 1e kaasje?
|
|
|
|
|
Eerste kaasje van ongeveer een kilo - Geplaatst: 2 Jun 2013 20:25:07 |
|
|
Carol
Geregistreerd op: 23 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Mierlo
|
|
Hallo Vera, eerste kaasje lijkt gelukt. Ligt nu nog on de pekel en mag er over een uurtje uit. Mijn zelfgemaakte pers bevalt me niet en een andere is inmiddels in de maak. Veaag me af bij welke temperatuur ik de kaas te drogrn moet leggen. We hebben hier geen kelder. Wanneer kan ik een coating aanbengen. Moet de kaas dan eerst rijpen. Het is een kaasje waar ik 8 gram provencaalse kruiden in verwerkt heb. Ben benieuw of het zal smalen. Ik laat het kaasje 12 uur in de pekel.
Groetjes
Carol
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 2 Jun 2013 22:23:08 |
|
|
|
Hoi Carol.
Drogen op kamertemperatuur. 2x per dag draaien. Als op het moment dat je draait de kant die onder was niet meer nat is (mag nog klam aanvoelen), dan uurtje laten liggen en die kant coaten. Als dat droog is draaien en andere kant coaten. Zo het kaasje van 3 dunne lagen voorzien.
Daarna buiten de koelkast, maar op een koele plek (meterkast?) minstens een paar weken laten rijpen.
groet,
Herman
|
|
|
|
|
drogen van de kaas - Geplaatst: 3 Jun 2013 06:46:21 |
|
|
Carol
Geregistreerd op: 23 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Mierlo
|
|
bedankt Herman
Zal het dan eens snel uit die koelkast doen. De kaas ligt nu op een z.g. plastick kaasmatje. Ik ga er even vanuit dat die daarvoor bedoeld was. De buitenkant van de kaas krijgt hierdoor een wat geribbeld uiterlijk.
nogmaals bedankt
Carol
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Jun 2013 08:36:13 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Of laten rijpen in een koelkast-grot zoals velen hier op het forum hebben.
Ik laat de baby gouda 6 uur in de pekel. 1 kilo 8 tot 10 uur.
Ik heb de kaasmatjes ook, aan de meter gekocht bij http://www.kaesereibedarf.eu
heel mooi fijnmazig en laat geen afdrukken na.
Het doet aan de smaak niet af maar de buitenkant blijft mooi gaaf.
|
|
|
|
|
re opslag - Geplaatst: 3 Jun 2013 12:04:21 |
|
|
Carol
Geregistreerd op: 23 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Mierlo
|
|
hallo Gerda,
Bedankt voor je tip. Ga eens op zoek naar die kaasmatjes. Ik zal over een week of vier eens keuren hoe de smaak van de kaas is. Mocht het te zout zijn dan weet ik waar het aan ligt en zal ik je pekeltijden overnemen. Ik met nog veel (alles) leren en een forum als dit is perfect om van elkaar te leren. Voor mijn bereiding van de kaas (en boter) heb ik erg gekeken naar http://www.youtube.com/watch?v=lRL5ZESOs4I
Ik heb ook 300 gram boter overgehouden van de 10 liter melk.
groetjes
Carol
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Jun 2013 12:43:32 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Heb je ook een boek Carol?
Inderdaad is dit forum echt top om te leren, onze heren hebben al veel ervaring en zijn een bron van info. Ik heb veel gelezen van het forum en daar al veel van geleerd.
Ik ken de filmpjes maar nu ik een poosje kaas aan het maken ben , weet ik niet of ik dit nu zon goede leermeester vind.
|
|
|
|
|
boek over kaasmaken - Geplaatst: 3 Jun 2013 13:03:39 |
|
|
Carol
Geregistreerd op: 23 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Mierlo
|
|
hallo Gerda,
Ik heb ook boeken ja, heel veel zelfs, maar ik denk dat je boeken over kaasmaken bedoeld. Ik heb hier een boek liggen van Tim Smith genaamd "zelf kaas maken". Het gaat best wel ver voor een eerste keer en zodoende ben ik bij die filmpjes op youtube gekomen. Dat filmpje waar ik naar gekeken heb wordt alles wel keurig uitgelegd. Of het goed is wat ze doen weet ik ook niet precies te zeggen. Voorlopig neem ik alles nog voor waar aan.
groet
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Jun 2013 16:49:01 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
haha tuurlijk bedoelde ik kaasboeken, alles gaat hier over kaas
Ik heb dat boek ook maar het boek wat herman in zijn topic over baby goudse beschrijft vind ik duidelijker.
https://www.youtube.com/watch?v=FyohL6Hnqsc
Ik vond dit filmpje zeer leerzaam, vooral omdat zij baby goudakaas maakt.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Jun 2013 18:51:51 |
|
|
|
gerda schreef: |
Ik heb dat boek ook maar het boek wat herman in zijn topic over baby goudse beschrijft vind ik duidelijker.
|
...en natuurlijk moet ik hier even op inhaken:
Rondom boerenkaas is zo ongeveer de bijbel voor de zelfkazende Nederlandse boer, maar er is zoveel meer te maken dan Goudse kaas.
En dan is een boekje als van Tim Smith een erg fijn boekje om meerdere soorten kaas uit te proberen, vooral ook omdat de recepten oplopen in moeilijkheidsgraad en benodigdheden.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Jun 2013 21:17:29 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Jun 2013 21:20:16 |
|
|
nilskoster
Geregistreerd op: 26 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Vlieland
|
|
Gelukt!!! net mijn eerste kaasje geproefd. Iets zoutig, maar verder perfect. Wel van de andere kaasjes wat schimmel geveegd, maar dat kon ik er zo af vegen. Zat op de brandnetelkaas, daar steken hier en daar wat stukjes uit. Was er zo af, niet erg lijkt me. Nu nog even genieten!!!
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Jun 2013 22:43:37 |
|
|
gerard
Geregistreerd op: 09 Mei 2013
Berichten: 103
Woonplaats: beek en donk
|
|
Hallo allemaal, zit ik nu dat youtube filmpje te kijken van die vrouw in raalte, wat hoor ik nu tot mijn verbazing, die rijpen jonge kaas maar 14 dagen? Kan dit? Nu laat ik kaasjes van 400 gram 3 weken rijpen en de grotere van 1.5 kilo 6 tot 7 weken. Wat is nu wijsheid??? Wie weet het antwoord
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Jun 2013 22:43:37 |
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
Ga naar pagina Vorige 1, 2, 3, 4, 5, 6 Volgende
|
|
|
|