Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Startersperikelen Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht  - Geplaatst: 4 Jun 2013 22:04:33 Reageren met citaat  
gerard



Geregistreerd op: 09 Mei 2013
Berichten: 103
Woonplaats: beek en donk

Nou gerda ik vind ze heerlijk en best enthousiast, misschien wel iets te....ik heb zin om allerlei soorten kazen te maken. Ik heb dat boek zelf kaas maken nu ook , zit te popelen dat mijn bestelling van leidiger binnenkomt enz...maar ik weet dat het niet allemaal zo snel kan gaan, dan maak je fouten en dat komt niet ten goede van da kaas.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 4 Jun 2013 22:04:33  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 5 Jun 2013 10:58:25 Reageren met citaat  
raf



Geregistreerd op: 04 Mrt 2011
Berichten: 84


Nilskoster,

Als de keramiek hoog (1220°C) genoeg gebakken wordt, heb je zelf geen glazuur nodig maar het oog wil ook wat daarom deze glazuurrecept:
50,5 % Nepheline Syenite
19,5 % Krijt
18,0 % Kwarts
8,9 % Kaolin
3,1 % Zinkoxide
1,5 % Bentonite

Kleuren met oxides: Vb.:
Wit voeg 10 % Tinoxide
Licht tot donker bruin: 1% tot 10% ijzeroxide
Groen: 1% tot 3 % Koperoxide
Beige: 1% tot 2% mangaanoxide
Blauw: 1/4 % tot 2% Cobaltoxide

Of een mengeling van het voorgaande;

Als deze keramiek hoog genoeg gebakken is
moet ge geen schrik hebben voor de zuren

Groeten

Raf
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 5 Jun 2013 11:08:24 Reageren met citaat  
nilskoster



Geregistreerd op: 26 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Vlieland

Dank je Raf,
Ben benieuwd naar het resultaat
groet
Nils
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 10 Jun 2013 12:04:30 Reageren met citaat  
nilskoster



Geregistreerd op: 26 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Vlieland

[img] http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-4W8R7FFG.jpg [/img]
Mijn eerste brandnetelkaas. Nu vier weken oud, smaakt prima zoals brandnetelkaas hoort te smaken. Het persen moet denk ik nog wat verbeterd worden.[/img]
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 10 Jun 2013 15:55:12 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

nilskoster schreef:

Mijn eerste brandnetelkaas. Nu vier weken oud, smaakt prima zoals brandnetelkaas hoort te smaken. Het persen moet denk ik nog wat verbeterd worden.[/img]

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 23 Jun 2013 09:19:26 Reageren met citaat  
nilskoster



Geregistreerd op: 26 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Vlieland

Ik krijg op mijn kaas met provencaalse kaas een donkere plek. Ik denk dat dit door het liggen komt. Wel regelmatig gekeerd. netjres in de coating gezet. Kan het zijn dat jij nog niet helemaal goed droog was? of te ligt geperst? hij is namelijk gaandeweg ook nog een stuk platter geworden. Wie weet wat dit te betekenen heeft
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 23 Jun 2013 10:13:15 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ik heb zo geen pasklaar antwoord voor je. Te licht geperst of niet droog genoeg ligt niet voor de hand als oorzaak van de donkere plek. Als de kaas nog te vochtig zou zijn dan is dat te herkennen doordat de coating aan de onderkant na een halve dag wat melkachtig van kleur is. Na een halve dag op de andere kant is dan de bovenkant van de coating weer normaal.
Bij nader inzien: Als je de kruiden heb geweekt/gestoomd, dan kan het zijn dat het vocht in de kaas wat donker is.
Dat de kaas platter en waarschijnlijk iets breder is geworden, is wel een gevolg van te licht of te kort persen, eventueel in combinatie met een wat te natte wrongel. Op de foto lijkt het effect mee te vallen, ik heb het wel eens erger gehad Embarassed
Stug volhouden en blijven draaien, de kaas was goed eetbaar...
 
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Startersperikelen Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 6 van 6  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6
   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.