|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
- Geplaatst: 4 Jun 2013 22:04:33 |
|
|
gerard
Geregistreerd op: 09 Mei 2013
Berichten: 103
Woonplaats: beek en donk
|
|
Nou gerda ik vind ze heerlijk en best enthousiast, misschien wel iets te....ik heb zin om allerlei soorten kazen te maken. Ik heb dat boek zelf kaas maken nu ook , zit te popelen dat mijn bestelling van leidiger binnenkomt enz...maar ik weet dat het niet allemaal zo snel kan gaan, dan maak je fouten en dat komt niet ten goede van da kaas.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 4 Jun 2013 22:04:33 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 5 Jun 2013 10:58:25 |
|
|
raf
Geregistreerd op: 04 Mrt 2011
Berichten: 84
|
|
Nilskoster,
Als de keramiek hoog (1220°C) genoeg gebakken wordt, heb je zelf geen glazuur nodig maar het oog wil ook wat daarom deze glazuurrecept:
50,5 % Nepheline Syenite
19,5 % Krijt
18,0 % Kwarts
8,9 % Kaolin
3,1 % Zinkoxide
1,5 % Bentonite
Kleuren met oxides: Vb.:
Wit voeg 10 % Tinoxide
Licht tot donker bruin: 1% tot 10% ijzeroxide
Groen: 1% tot 3 % Koperoxide
Beige: 1% tot 2% mangaanoxide
Blauw: 1/4 % tot 2% Cobaltoxide
Of een mengeling van het voorgaande;
Als deze keramiek hoog genoeg gebakken is
moet ge geen schrik hebben voor de zuren
Groeten
Raf
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 5 Jun 2013 11:08:24 |
|
|
nilskoster
Geregistreerd op: 26 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Vlieland
|
|
Dank je Raf,
Ben benieuwd naar het resultaat
groet
Nils
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 10 Jun 2013 12:04:30 |
|
|
nilskoster
Geregistreerd op: 26 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Vlieland
|
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 10 Jun 2013 15:55:12 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
nilskoster schreef: |
Mijn eerste brandnetelkaas. Nu vier weken oud, smaakt prima zoals brandnetelkaas hoort te smaken. Het persen moet denk ik nog wat verbeterd worden.[/img] |
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 23 Jun 2013 09:19:26 |
|
|
nilskoster
Geregistreerd op: 26 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Vlieland
|
|
Ik krijg op mijn kaas met provencaalse kaas een donkere plek. Ik denk dat dit door het liggen komt. Wel regelmatig gekeerd. netjres in de coating gezet. Kan het zijn dat jij nog niet helemaal goed droog was? of te ligt geperst? hij is namelijk gaandeweg ook nog een stuk platter geworden. Wie weet wat dit te betekenen heeft
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 23 Jun 2013 10:13:15 |
|
|
|
Ik heb zo geen pasklaar antwoord voor je. Te licht geperst of niet droog genoeg ligt niet voor de hand als oorzaak van de donkere plek. Als de kaas nog te vochtig zou zijn dan is dat te herkennen doordat de coating aan de onderkant na een halve dag wat melkachtig van kleur is. Na een halve dag op de andere kant is dan de bovenkant van de coating weer normaal.
Bij nader inzien: Als je de kruiden heb geweekt/gestoomd, dan kan het zijn dat het vocht in de kaas wat donker is.
Dat de kaas platter en waarschijnlijk iets breder is geworden, is wel een gevolg van te licht of te kort persen, eventueel in combinatie met een wat te natte wrongel. Op de foto lijkt het effect mee te vallen, ik heb het wel eens erger gehad
Stug volhouden en blijven draaien, de kaas was goed eetbaar...
|
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
Ga naar pagina Vorige 1, 2, 3, 4, 5, 6
|
|
|
|