Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Mooi geperst. Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht Mooi geperst. - Geplaatst: 20 Mei 2013 19:00:29 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Nu ik dan een beetje de slag van een (inmiddels) boeren gouda te pakken heb, wil ik nog aan mijn persen werken.

Ik vind mijn kaasjes aan de buitenkant niet mooi, altijd wel wat putjes of vouwen van de kaasdoek, of ik heb gaatjes alsof er een korreltje wrongel mist.
Inmiddels pers ik volgens de methode uit het boek boeren kaas maken.
4 keer het gewicht 1,5 tot 2 uur. (baby gouda)

Graag wat tips zodat ik ook aan de buitenkant mijn kaas wat strakker krijg.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 20 Mei 2013 19:00:29  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 06:52:04 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Hier werd de buitenkant van de kaas pas 'echt af' na het in gebruik nemen van Kadova-vormen met netten. Dit geeft een heel fijne stuctuur aan de korst; ik denk niet te evenaren.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 08:07:53 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ah, ik had bij je foto al gevraagd wat het probleem is, maar je hebt hier de vraag gesteld.
Ik heb zelf Kadova's dus met Goudse heb ik het probleem niet. Maar met mijn Tomme-vorm doe ik het op een andere manier: De eerste persingen gaan met kaasdoek, de laatste persing(en) gaan naakt. Je krijgt dan wel dat er wat "puntjes" op de kaas staan waar wrongel door de gaatjes is geperst, maar deze kan je of laten verdrogen en met een schone doek wegpoetsen, of met een scherm mesje wegsnijden.
Als ik ergens een paar 2e hands Kadova's tegenkom, zal ik je een berichtje sturen. Ik heb zelf 2 van een kilo en 2 van een pond, waarvan ik alleen 1 van een kilo nieuw heb gekocht.
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 12:09:45 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Kadova's, helaas zijn ze niet goedkoop.
Maar wel hun geld waard. Exclamation
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 12:47:13 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


kadova-met-net-geperst voorbeelden:

brandnetelkaas



edammer (met gele coating i.p.v. rode coating)

 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 12:48:00 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Maar of die nu beter smaken???? Question
Ach ja, het oog wil ook wat. Confused
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 13:42:35 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Tja het gaat inderdaad om de smaak, maar ik vind het zon mooi gezicht die mooie gladde geperste kaas. Maar ik zal het eens proberen eerst met en dan zonder kaasdoek. Had begrepen dat die kaasdoek meewerkt aan een goede korstvorming. Ik heb nu een kaasdoek binnen uit Engeland. Deze is grover gemaasd dan de kaasdoek van het startpakket.


Herman heel graag, die Kadova´s 2e hands.
Als je ze voor een goede prijs tegen kom mag je ze kopen.
Heb nu 2 kilo vormen en 4 450 gram vormen.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 15:51:53 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Kijk eens naar deze:
http://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vrije-tijd/overige-hobby-en-vrije-tijd/m673036007-kaasvat-kaasvaatje-met-net-voor-zelf-maken-van-kaas-14l.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr
De inhoud van 14L klopt niet volgens mij, maar vergelijk de maten even met jouw 2 kg vormen...
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 21 Mei 2013 18:44:16 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Ik heb 1 kilo vormen, die zijn van kadova bij www.thecheesemouldshop.com 49,95.

heb er wel even een mail aan gewaagd vrienden van ons wonen in Ens.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 22 Mei 2013 07:24:08 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ah, je hebt 2 vormen van 1 kilo ipv een niet gespecificeerd aantal 2 kilo vormen Very Happy
Misschien nog iets voor jou:
http://www.marktplaats.nl/a/antiek-en-kunst/antiek-overige/m679412819-antieke-kaaspers.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 22 Mei 2013 08:29:25 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Hahaha wat dacht je plek genoeg daar op de boerderij???

Wel een gaaf ding zeg!
Maar waar laat ik het, en de kinderen mopperen nu al vaak dat ik te veel met het hoofd in de kazen zit, moet ik hiermee aankomen.

Laughing

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 22 Mei 2013 11:31:17 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Ik ken dat, af en toe is het maar goed dat mijn ruimte beperkt is. En ik krijg regelmatig als ik achter de laptop zit de opmerking van m'n zesjarige: "oh, zit je weer te kazen"...
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 25 Mei 2013 22:44:47 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Vanavond weer kaas gemaakt, 25 liter in mijn mooie nieuwe elektrische ketel, geperst met mijn nieuwe kaasdoek uit engeland. Eigenlijk is het een soort verband, een heel groot doek wat ik in stukken kon knippen. mooi grof gemaasd en zo op het eerste gezicht zien de kaasjes er al beter uit na de 15 minuten op de volger te hebben gestaan, ben benieuwd wat ze straks doen als ze onder de pers uit komen.

had twee kazen van 500, 1 van 1300 en 1 van 1130 gram.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 13:45:51 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Ik kijk al uit naar de foto's Very Happy
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 26 Mei 2013 14:12:49 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland









Nou de foto´s een met mosterdzaad. een komijn en de grote van 1200 mocht even uit bad voor de foto die gaat terug tot 5 uur.

En de kaasdoeken die hangen te drogen, wassen is echt vreselijk, eerst de wrongel overal uitpulken en dan zien dat je ze recht op een hanger krijgt, maar voor dit persresultaat heb ik dat over.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 26 Mei 2013 14:12:49  








 
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Mooi geperst. Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 3  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.