|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
Mooi geperst. - Geplaatst: 20 Mei 2013 19:00:29 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Nu ik dan een beetje de slag van een (inmiddels) boeren gouda te pakken heb, wil ik nog aan mijn persen werken.
Ik vind mijn kaasjes aan de buitenkant niet mooi, altijd wel wat putjes of vouwen van de kaasdoek, of ik heb gaatjes alsof er een korreltje wrongel mist.
Inmiddels pers ik volgens de methode uit het boek boeren kaas maken.
4 keer het gewicht 1,5 tot 2 uur. (baby gouda)
Graag wat tips zodat ik ook aan de buitenkant mijn kaas wat strakker krijg.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 20 Mei 2013 19:00:29 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 21 Mei 2013 06:52:04 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Hier werd de buitenkant van de kaas pas 'echt af' na het in gebruik nemen van Kadova-vormen met netten. Dit geeft een heel fijne stuctuur aan de korst; ik denk niet te evenaren.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 21 Mei 2013 08:07:53 |
|
|
|
Ah, ik had bij je foto al gevraagd wat het probleem is, maar je hebt hier de vraag gesteld.
Ik heb zelf Kadova's dus met Goudse heb ik het probleem niet. Maar met mijn Tomme-vorm doe ik het op een andere manier: De eerste persingen gaan met kaasdoek, de laatste persing(en) gaan naakt. Je krijgt dan wel dat er wat "puntjes" op de kaas staan waar wrongel door de gaatjes is geperst, maar deze kan je of laten verdrogen en met een schone doek wegpoetsen, of met een scherm mesje wegsnijden.
Als ik ergens een paar 2e hands Kadova's tegenkom, zal ik je een berichtje sturen. Ik heb zelf 2 van een kilo en 2 van een pond, waarvan ik alleen 1 van een kilo nieuw heb gekocht.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 21 Mei 2013 12:09:45 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Kadova's, helaas zijn ze niet goedkoop.
Maar wel hun geld waard.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 21 Mei 2013 12:47:13 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
kadova-met-net-geperst voorbeelden:
brandnetelkaas
edammer (met gele coating i.p.v. rode coating)
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 21 Mei 2013 12:48:00 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Maar of die nu beter smaken????
Ach ja, het oog wil ook wat.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 21 Mei 2013 13:42:35 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Tja het gaat inderdaad om de smaak, maar ik vind het zon mooi gezicht die mooie gladde geperste kaas. Maar ik zal het eens proberen eerst met en dan zonder kaasdoek. Had begrepen dat die kaasdoek meewerkt aan een goede korstvorming. Ik heb nu een kaasdoek binnen uit Engeland. Deze is grover gemaasd dan de kaasdoek van het startpakket.
Herman heel graag, die Kadova´s 2e hands.
Als je ze voor een goede prijs tegen kom mag je ze kopen.
Heb nu 2 kilo vormen en 4 450 gram vormen.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 21 Mei 2013 15:51:53 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 21 Mei 2013 18:44:16 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Ik heb 1 kilo vormen, die zijn van kadova bij www.thecheesemouldshop.com 49,95.
heb er wel even een mail aan gewaagd vrienden van ons wonen in Ens.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 22 Mei 2013 07:24:08 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 22 Mei 2013 08:29:25 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Hahaha wat dacht je plek genoeg daar op de boerderij???
Wel een gaaf ding zeg!
Maar waar laat ik het, en de kinderen mopperen nu al vaak dat ik te veel met het hoofd in de kazen zit, moet ik hiermee aankomen.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 22 Mei 2013 11:31:17 |
|
|
|
Ik ken dat, af en toe is het maar goed dat mijn ruimte beperkt is. En ik krijg regelmatig als ik achter de laptop zit de opmerking van m'n zesjarige: "oh, zit je weer te kazen"...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 25 Mei 2013 22:44:47 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Vanavond weer kaas gemaakt, 25 liter in mijn mooie nieuwe elektrische ketel, geperst met mijn nieuwe kaasdoek uit engeland. Eigenlijk is het een soort verband, een heel groot doek wat ik in stukken kon knippen. mooi grof gemaasd en zo op het eerste gezicht zien de kaasjes er al beter uit na de 15 minuten op de volger te hebben gestaan, ben benieuwd wat ze straks doen als ze onder de pers uit komen.
had twee kazen van 500, 1 van 1300 en 1 van 1130 gram.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 26 Mei 2013 13:45:51 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Ik kijk al uit naar de foto's
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 26 Mei 2013 14:12:49 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Nou de foto´s een met mosterdzaad. een komijn en de grote van 1200 mocht even uit bad voor de foto die gaat terug tot 5 uur.
En de kaasdoeken die hangen te drogen, wassen is echt vreselijk, eerst de wrongel overal uitpulken en dan zien dat je ze recht op een hanger krijgt, maar voor dit persresultaat heb ik dat over.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 26 Mei 2013 14:12:49 |
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
Ga naar pagina 1, 2, 3 Volgende
|
|
|
|