|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
Jaaa! Ik heb een adres voor verse melk. - Geplaatst: 28 Mei 2013 20:46:27 |
|
|
Vera
Geregistreerd op: 21 Apr 2013
Berichten: 67
|
|
Hoera!!!
Vanmiddag was ik 'even' een praatje maken bij onze buurvrouw. Ze weet van mijn nieuwe 'kaashobby' en vroeg hoe het ging. Ik vertelde haar het een en ander en ook dat ik nu kaas maak van pakken melk, maar graag verse melk wilde gaan gebruiken. Haar dochter en schoonzoon hebben een boerderij een drop verderop en jawel, zij hebben ook wat koeien...... Ze hebben een paar vaste klanten voor melk en het is voor hun gunstig om wat melk los te verkopen. Dus ik heb een adresje gevonden.
Als manlief uit het ziekenhuis is gaan we daar snel onze melk halen! Mijn eerste boerenkaas komt er aan.
Grappig was ook dat ze vertelde dat ze niemand kende, ook niet van vroeger - ze is 77 jaar - die zelf kaas maakte. Boter werd hier in de streek wel gemaakt, maar kaas nooit. Ze vond het wel bij me passen 'die Holländer haben immer etwas mit Käse zu tun gehabt'.
Waarop ik antwoordde 'Holländer bleiben Käsekopfen' en zij moest schudden van het lachen.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Mei 2013 20:46:27 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Mei 2013 20:56:14 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
O Vera wat leuk! Je zult het verschil zeer waarderen dat deed ik ook.
Heerlijk die Duitsers, alles maken ze, maar hier is ook geen kaaskop te vinden.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Mei 2013 07:33:01 |
|
|
|
Toch is het een feit dat er in Duitsland een paar webshops met een ruime voorraad zijn, die ook leveren aan particulieren. Maar ik kan me niet herinneren ooit Duitse fora tegengekomen te zijn.
Als ik binnen Europa kijk naar de prijzen en verkrijgbaarheid van kaas uit andere landen van de EEG, dan kan ik me ook voorstellen dat de prikkel om zelf kaas te maken niet zo groot is. Hier in de omgeving is boerenkaas ook volop te koop.
In andere landen is dat anders: In Amerika is de prijs van geimporteerde kazen hoog en de kwaliteit van fabriekskaas laag, in ieder geval qua smaak.
En in veel staten is het verboden om rauwe melk te verkopen/gebruiken, tenzij bedrijfsmatig onder zeer streng gecontroleerde wetgeving...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Mei 2013 10:41:00 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Ik denk dat kaas maken erg streekgebonden is. Duitsland hoort niet in het rijtje kaasfanaten thuis.
Maar ik vermoed dat Gerda en Vera, ambitieus als ze zijn, de vonk gaan doen overslagen.
En de Duitsers kennende zullen ze hun achterstand snel inlopen.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Mei 2013 18:26:03 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Nou ik weet het niet hoor, koeien zie je hier niet veel terwijl het biogas de grond uit spuit, die grote lelijke groene paddenstoelen vind je hier nu haast om de zoveel km. Land word opgekocht door deze bazen, om maar zoveel mogelijk mais te kunnen zetten.
De goudse die hier in de winkels licht is echt fabriekskaas en voor 1,89 heb je 250 jonge.
Gelukkig zijn er wel mensen die een echt stukje kaas weten te waarderen, doordat ik in Nederland werk, word me regelmatig gevraagd door de bekenden hier om een stukje Hollandse kaas mee te nemen, proosdij, fenegriek of een echte oude lusten ze graag.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Mei 2013 18:50:37 |
|
|
Vera
Geregistreerd op: 21 Apr 2013
Berichten: 67
|
|
Hier eigenlijk hetzelfde als bij Gerda. Als ze al koeien hebben komen ze vrijwel niet buiten en ze houden ze vooral voor het vlees. Varkens, kippen en kalkoenen - allemaal van die megaschuren. Er zijn hier veel gemengde bedrijven. Dus akkerbouw en dan een grote stal erbij.
Ze moeten ook wel want om een varkensstal te mogen bouwen met 3000 varkens erin heb je heel veel land nodig waar je bijvoorbeeld mais of rogge op verbouwd en je mest op kwijt kunt.
Kaasassortiment in de grotere supermarkten - die een versafdeling hebben- is wel groot.
Nu ja, buurvrouw wilde al graag komijnekaas van me hebben. Kümmelkäse, want dat kon je hier vroeger wel en nu niet meer krijgen.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Mei 2013 19:07:22 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Ik woon hier tussen de varkens en melkboeren. Het mindert wel erg de laatste jaren, vele boeren gaan op rust, maar je ziet hier nog veel koeien rustig grazen in de wei. Melk kan je hier dan ook op diverse plaatsen kopen.
Wel eigenaardig, kaas maken is hier niet aan de orde. Je maakt die mensen dan ook ongelooflijk blij met een stukje "wat dan ook". Herhaaldelijk heb ik gevraagd of iemand interresse heeft om zelf kaas te maken en eventueel aan hun eigen boerderij te verkopen. te veel werk zeggen ze.
Tja.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Mei 2013 19:38:09 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Ik denk dat de aanschaf van de apparatuur en de hygiëne-eisen dan om de hoek komen kijken, want das streng zeker hier in Duitsland. Of het dan allemaal loont????
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Mei 2013 22:03:11 |
|
|
gerard
Geregistreerd op: 09 Mei 2013
Berichten: 103
Woonplaats: beek en donk
|
|
Als een boer hier in nederland zelf zuivel wil maken heeft hij ook te maken met zeer strenge regels. Ik ken ereen die zelf ook zuivel wilde maken en verkopen. 2 jaar heeft hij het gedaan 100000euro geinvesteerd en weer gestopt. Werd een flop.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 30 Mei 2013 12:23:09 |
|
|
|
Een stukje "Groene hart", ingeklemd tussen Zoetermeer, Gouda en Leiden.
De koeien die je ziet zijn de leveranciers van de melk die ik gebruik.
Deze zelfkazende boer melkt momenteel zo'n 90 koeien en bijna alle melk wordt verkaasd. Maar om het aan de man te brengen levert hij aan een paar marktkooplui, exporteert hij naar Hongarije en staat hij op iedere braderie in de wijde omgeving.
Ik zie om me heen de belangstelling voor streekproducten die op een eerlijke en gezonde manier worden geproduceerd steeds meer toeneemt, zoals kaasplankjes van streekkaas bij restaurants.
Maar ik ben bang dat dit voorlopig geen investeringen rechtvaardigt voor (jonge) boeren, die so wie so al moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Alles draait tegenwoordig om grootschaligheid om de boel rendabel te krijgen en dan veranderd een zelfkazende boer ook weer in een kaasfabriek...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 1 Jun 2013 19:02:06 |
|
|
Vera
Geregistreerd op: 21 Apr 2013
Berichten: 67
|
|
Ik heb de boerin vandaag gesproken, ze was helemaal enthousiast want ze neemt zich al jaren voor om als ze wat meer tijd heeft ook kaas te gaan maken. Ze komt graag een keer meekijken als ik kaas maak. Volgende week ga ik mijn eerste melk halen ik heb nu nog pakken melk liggen maar dat wordt dan de laatste keer met fabrieksmelk.
'Moet' ik nu ook salpeter toe gaan voegen of kan ik ook zonder?
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 1 Jun 2013 19:36:47 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Salpeter wordt toegevoegd wanneer er kans is op colibacteriën of boterzuurbacteriën. Heeft te maken met welk voedsel de dieren krijgen en ook 'besmetting' met mest tijdens het melken.
Het is niet absoluut nodig. Maar Herman Hoeklijn heeft in een ander topic al aangegeven dat je kans hebt op 'laat los' of 'vroeg los'.
http://gratisforums.com/kaasgilde/viewtopic.php?t=167
Hij vond dit zeer onaangenaam meen ik me te herinneren.
Bijgevolg gebruik ik het altijd. Liever voorkomen.
Maar je kan het proberen zonder.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 1 Jun 2013 23:43:07 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
ik gebruik het niet vera
en nog geen opbollende kazen
|
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
|
|
|
|