|
Blijkbaar wordt er zuursel verkocht zonder gebruiksaanwijzing erbij, vandaar dat ik hier nog even de standaardprocedure daarvoor neerschrijf:
- Maak een weckfles van een liter schoon met kokend water.
- Vul deze met een liter gepasteuriseerde melk (geen UHT of houdbare melk!)
- Laat deze 24 uur op kamertemperatuur op een trillingsvrije plek staan (niet in direct zonlicht).
- Na 24 uur de weckfles in de koelkast zetten en daar nog 12 uur laten staan.
- De melk moet nu een yoghurt-achtige dikte hebben.
- Ijsblokjes-zakjes (of gesteriliseerde vormen voor ijsblokjes) vullen met het zuursel en deze in de vriezer plaatsen (niet het vriesvak van de koelkast, die is niet koud genoeg).
Uit mijn hoofd gezegd komt 1/4 tl zuursel in poedervorm overeen met 60 ml moedercultuur, maar dat kijk ik vanavond nog even na.
De moedercultuur kan ook gebruikt worden om verder te kweken met 1 liter melk, maar dat zou ik niet vaker dan 1x doen om daarna weer nieuw zuursel te kopen.
|
|
|
|