Nodig:
- 4 liter volle melk
- 1 ml stremsel in 30 ml bronwater
- 75 ml karnemelk
De karnemelk toevoegen aan de melk en langzaam verwarmen tot 32 graden.
Dan de stremsel toevoegen, even roeren en dan een half uur tot 3 kwartier laten rusten.
Begin dan met het voorzichtig snijden van de massa tot kleine blokjes van ca. 0,5 cm. Tijdsduur snijden ca. 10 minuten (moet dus heel voorzichtig gebeuren anders zullen de blokjes (=wrongel) veel te klein worden.
Na het snijden zoveel mogelijk wei verwijderen.
Daarna warm water toevoegen aan het wei/wrongel mengsel (ca. 2 liter water van ca. 50-60 graden).
Daarna 15 minuten heel rustig roeren, zo nu en dan even stil laten staan om te voorkomen dat de wrongel te fijn wordt.
Na het roeren nog 10 minuten laten rusten.
Daarna wrongel in het vaatje doen en de kaas persen gedurende 2 uur (indien geen pers aanwezig is evt. persen met een baksteen of iets dergelijks)
Daarna het kaasje 12 uur in de pekel leggen. Na 6 uren keren.
De kaas eventueel na 24 uur coaten en daarna in een ruimte leggen waar het ca. 15 C is.
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Wil je ook een eigen gratis forum?
- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!