Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> edammer Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht edammer - Geplaatst: 12 Mrt 2013 13:04:25 Reageren met citaat  
Django



Geregistreerd op: 12 Mrt 2013
Berichten: 12
Woonplaats: Belgie

hoi iedereen,
heeft er soms iemand een recept om edammer te maken ?
alvast bedankt Very Happy
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 12 Mrt 2013 13:04:25  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 14 Mrt 2013 09:43:36 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Hey Django, (van het Vlaams bierforum?)

Edammer

30L melk
30 min pasteuriseren op 66°C
afkoelen tot 32°C
ferment 300ml toevoegen
CaCl 7.5 ml toevoegen opgelost in 60ml koud en chloorvrij water
Salpeter 12ml toevoegen opgelost in 60ml koud en chloorvrij water
5 min roeren, 30 min rijpen
stremsel 90 druppels toevoegen opgelost in 60ml koud en chloorvrij water
1 min goed doorroeren op 32°C
1 uur laten rusten, afblijven
test gladde breuk
wrongel snijden 1cm blokjes
wrongel 30 min zachtjes roeren
5 min rusten
1/3 wei afscheppen (BEWAREN)
warm water van 60°C toevoegen, in stappen, tot T = 37°C
40 min roeren op 37°C
5 min rusten
wei afscheppen (BEWAREN) tot het niveau van de wrongel
wrongel in de kaasvorm(en)
30 min persen (10kg per kg kaas)
Ondertussen de verzamelde wei opwarmen tot 52°C
Kaas uit de vorm en 30 min in de verwarmde wei leggen
kaas terug in de vorm en 6 uur persen met 30kg/kg kaas
kaas uit de vorm, keren en terug in de vorm, 12 uur persen met 30kg/kg kaas
kaas uit de vorm en 6 uur pekelen
kaas laten drogen, indien droog, coaten
Laten rijpen op 10°C gedurende 4 tot 8 weken, luchtvochtigheid 80 à 85 %
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 15 Mrt 2013 20:18:35 Reageren met citaat  
Django



Geregistreerd op: 12 Mrt 2013
Berichten: 12
Woonplaats: Belgie

idd van het bierforum Wink
ik zal wel moeten starten met 20 liter, mn vorm is voor 2kg.
(wel een edammer vorm)
blijft het persgewicht dan hetzelfde van je recept of zal dat minder zijn?
Ook werk ik altijd met verse melk van de boer, is dan de salpeter en cacl nog nodig?
grtz
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 10:02:55 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Hey Django,

Persen eerste half uur met 10kg/kg kaas, dus in uw geval persen met 20 kg.
Daarna persen met 30kg/kg kaas, dus voor u 60kg.

Verse melk van de boer is uitstekend. Maar wanneer je pasteuriseert, verstoor je de calcium-huishouding in de melk, daarom CaCl toevoegen.
Salpeter wordt toegevoegd tijdens de wrongelbereiding bij het kaas maken om het ontkiemen van boterzuurbacteriesporen te voorkomen. Daardoor zou anders "laatlos" kunnen ontstaan in de kaas tijdens de rijping.
M.a.w. je zal hier keuzes moeten maken. Wink
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 10:15:51 Reageren met citaat  
Django



Geregistreerd op: 12 Mrt 2013
Berichten: 12
Woonplaats: Belgie

aha, morgen ga ik edammer maken Wink
nog 1 vraagje, voor mijn gouda zit ik aan 4 druppels stremsel per liter
melk.
als ik dat uitreken voor het edammer recept zit ik aan 3 druppels per liter,
dat klopt tog he?
grtz
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 11:02:17 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Django, op het flesje van Brouwland staat 3 to 4 druppels per L. Op het net staat dat het 4 tot 6 druppels is... afhankelijk van de concentratie stremsel/water.
Nu moet ik zeggen dat ik dat ruim interpreteer. Het recept hierboven is gebaseerd op het boek van Tim Smith en een beetje aangepast aan mijn ondervindingen.
Samengevat, ik geef toe dat ik het gemiddelde neem, dus in het geval van 20L, 3.5 druppels per L oftewel 70 druppels. Maar dat mogen er gerust 80 zijn voor een edammer, die sowieso een 'harde' kaas is.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 11:06:33 Reageren met citaat  
Django



Geregistreerd op: 12 Mrt 2013
Berichten: 12
Woonplaats: Belgie

ok, dank voor de hulp Wink
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 11:07:17 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Momenteel heb ik 2 bollen edammer, 14 dagen oud, 2.5kg, in de grot liggen.
Ik heb daar ook van de overschot van de wrongel 3 minikes bijgemaakt.
Gisteren 1 opengesneden, 't zijn kleintjes eh, en inderdaad lekker hard, maar nog iets te weinig smaak naar kaas en eigenlijk iets te veel naar zout omdat een kleiner kaasje eigenlijk niet zolang in de pekel hoeft. Zo zie je maar dat ik ook nog leren moet.
Jammer dat je zo ver woont, anders liet ik u eens proeven.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 11:43:37 Reageren met citaat  
Django



Geregistreerd op: 12 Mrt 2013
Berichten: 12
Woonplaats: Belgie

mn gouda kaasjes zijn tot hier alt wel gelukt en lekker Very Happy
maar nu wil ik eens een edammer maken.
ben benieuwd...
wat gebruik jij voor die 60kg persen?
Shocked
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 11:52:50 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Aha, het persen en dat gewicht. Ik werk met waterbidons, 1L = 1kg.
Maar natuurlijk als je een pers maakt zoals Herman hier van het forum met katrollen: http://gratisforums.com/kaasgilde/viewtopic.php?t=88
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 12:15:26 Reageren met citaat  
Django



Geregistreerd op: 12 Mrt 2013
Berichten: 12
Woonplaats: Belgie

mooie pers heeft hij Very Happy
een mooi knutsel ide Wink
maar voorlopig zal ik dan ook met de waterbiddons moeten werken.
ik heb wel zo een persje van zo een startpakketje, maar ik zal het nu niet kunnen gebruiken vrees ik.
grts
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 15:36:25 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


de fotookes



 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Mrt 2013 15:58:29 Reageren met citaat  
Django



Geregistreerd op: 12 Mrt 2013
Berichten: 12
Woonplaats: Belgie

mmmmm njam njam, ze zien der lekker uit Wink
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 18 Mrt 2013 17:14:34 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Kijk eens of je hier wat mee kan:
http://www.cheesemaking.com/store/pg/112-Edam.html

groet,
Herman
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 18 Mrt 2013 19:59:13 Reageren met citaat  
Django



Geregistreerd op: 12 Mrt 2013
Berichten: 12
Woonplaats: Belgie

hey dank voor de reacties Very Happy
De edammer is gisteren gemaakt en ligt te drogen nu .
morgenvroeg moet ik hem coaten,
hij weegt 2,150kg.
Van zodra ik kan neem ik een foto Wink
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 18 Mrt 2013 19:59:13  








 
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> edammer Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 2  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.