|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
Cheddar - Kasteel - Geplaatst: 13 Apr 2013 18:15:37 |
|
|
|
Vanmorgen me voor het eerst gewaagd aan de Cheddar en besloten om het wat meer cachet te geven door de wrongel te weken in bier. Het bier waar mijn vrouw mee aankwam hiervoor was Kasteel, een donkerbruin Belgisch bier van 11%:
Het Cheddar-proces is een stuk anders dan de productie van andere kazen, al is het begin hetzelfde. In mijn geval:
24 liter verse rauwe melk, start temperatuur 31C
3/4 tl mesofiele cultuur
annatto, stremsel en 3 eetlepels zout.
Na toevoeging van de cultuur de melk 50 min. laten rijpen.
Annatto toegevoegd en na goed roeren 15 minuten laten staan.
Stremsel toegevoegd, floc. punt vastgesteld en vermenigvuldigingsfactor gebruikt van 3 1/2. (Zie mijn onderwerp over flocculatie)
Snijden tot stukjes van 1,5 cm groot en 5 minuten laten rusten.
Daarna de wrongel al roerend in 45 minuten opwarmen tot 39C.
Daarna afgedekt 30-40 minuten laten rusten.
Wei verwijderen door de wrongel uit te laten lekken in een kaasdoek en direct de wrongel weer terugplaatsen in het vat.
Zorg dat de temperatuur au bain Marie op 39C blijft.
10 minuten laten staan, wrongel afgieten en de klomp wrongel draaien.
Dit 4x herhalen.
Daarna van de wrongel Franse frietjes snijden van ongeveer 5 cm x 1,5 cm.
Normaal wordt nu het zout door de wrongel gewerkt, maar in dit geval heb ik de wrongel een half uur te weken gelegd in het bier (dat van te voren op kamertemperatuur was gekomen).
Na dat half uur het bier afgegoten en het zout door de wrongel gemengd.
Daarna de wrongel in een voorverwarmde vorm doen en goed aandrukken.
Cheddar is een kaas die fors geperst moet worden, ik had daarom mijn pers van te voren aangepast met dubbele katrollen. Daarmee en gerekend met de lengte van de arm, levert 1 kg aan de haak een druk van (49/7)*4=28 kg
Het enige probleem is dat toen ik er 4 kilo aan hing, het scharnier begon te vervormen:
Ik hoop dat de druk die ik nu heb morgenochtend voldoende is gebleken om van de wrongel weer een compacte massa te krijgen....
Wordt vervolgd!
groet,
Herman
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 13 Apr 2013 18:15:37 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 13 Apr 2013 21:57:41 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Jeetje dat ziet er al aardig prof uit.
Ben heel benieuwd hoe het resultaat is.
Ik ben net bezig met de gouda en kan niet wachten tot ik die kan proeven
maar dit lijkt me ook wat als ik meer geoefend ben.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 14 Apr 2013 07:16:56 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Herman van die vervorming van het scharnier verschiet ik toch een beetje.
Dat is behoorlijk wat kracht. Daar ga ik in mijn ontwerp rekening mee houden.
Wat de kaas betreft, top!
Ik ben blij dat nog iemand dit wil proberen.
Hier bij ons werd het na lang rijpen zeer gewaardeerd.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 14 Apr 2013 11:15:02 |
|
|
|
John, Ik heb de kracht die op het scharnier komt te staan wat onderschat. Ik ga op zoek naar een wat zwaarder scharnier en ik denk er over om het uiteinde vertikaal aan de pers te bevestigen ipv horizontaal. En dan het deel dat aan de arm wordt bevestigd 90 graden buigen en ook aan de kopse kant van de arm bevestigen
gerda schreef: | Jeetje dat ziet er al aardig prof uit.
Ik ben net bezig met de gouda en kan niet wachten tot ik die kan proeven
maar dit lijkt me ook wat als ik meer geoefend ben. |
Gerda, ik ben ooit begonnen met Feta van geitenmelk en van daaraf het langzaam opgebouwd. Er is zo'n enorme verscheidenheid aan kazen die je, met of zonder wat meer apparatuur, zelf thuis kan maken. Zoek b.v. eens naar het boekje Zelf kaas maken van Tim Smith, daarin staan recepten in oplopende moeilijkheidsgraad. Heb je de beschikking over rauwe melk?
groet, Herman
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 14 Apr 2013 11:33:26 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Ik zou denk ik bij mijn buurman wel melk kunnen kopen, die heeft een aantal koeien, rond de 20, puur hobby noemt hij het.
In ruil voor een kaasje moet dat te doen zijn.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 14 Apr 2013 11:56:46 |
|
|
|
Vanmorgen de kaas uit de pers gehaald en nog nat van de pers op de foto gezet. Doordat dat het minder zwaar geperst was dan ik graag had gewild, zitten er wat kronkels is, maar dat neem ik maar voor lief. Verder is de stevigheid en de geur prima...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 17 Apr 2013 18:53:26 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
ooo hij ziet er wel heel mooi uit, het heeft wel wat die kronkels, ik ben heel benieuwd hoe deze wordt.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 17 Apr 2013 19:24:49 |
|
|
|
gerda schreef: | ooo hij ziet er wel heel mooi uit, het heeft wel wat die kronkels, ik ben heel benieuwd hoe deze wordt. |
Ik ook, had wat minder kronkels mogen hebben, maar het is mijn eerste Cheddar en ik had problemen met mijn pers. Vanavond is de eerste laag coating er op gegaan, aan 1 kant dan ....
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 17 Apr 2013 19:36:48 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
hahaha leuk hoor wrijf het er maar in
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 21 Apr 2013 19:36:44 |
|
|
|
Vandaag zaten de drie lagen coating en het label er op. Klaar voor in de grot.
Kijken of hij het gaat halen tot de Kerst....
groet,
Herman
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 22 Apr 2013 08:24:00 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Tot de kerst? Dat meen je toch niet?
Hij geeft wel een gellyachtige indruk na de coating.
Ik vermoed dat het door de belichting komt?
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 22 Apr 2013 11:25:25 |
|
|
|
Ja, dat meen ik. Aangezien door veel mensen wordt gezegd dat Cheddar toch zeker een jaar moet rijpen, wil ik kijken of ik het tot de kerst van redden. Naar mijn ervaring gaat dat met een gecoate kaas eenvoudiger dan met een natuurlijke korst zoals mijn blauwe die ik afgelopen weekend aansneed.
Het is inderdaad de weerkaatsing op de verse coating die je ziet...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 5 Jul 2013 21:08:50 |
|
|
|
Mislukt! Ondanks mijn goede voornemens is het niet gelukt om hem tot de kerst te bewaren
Dat had een goede reden: Ik kreeg het idee dat hij te droog begon te worden en ik had er trek in....
Resultaat: Een goudgele brokkelige cheddar met een uitgesproken geur van donker bier en een heerlijke smaak.
Na het eerste stukje er maar een whiskey bij gepakt, je moet toch wat....
Volgende keer ga ik met de "milling" de stukjes kleiner maken en zorg ik dat de wrongel wat natter is of ik doe de eerste persing onder wei zodat de buitenkant wat gladder wordt. Op deze manier is het een enorm gep(i)el om de coating er vanaf te krijgen....
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 5 Jul 2013 21:55:10 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
ooooo het water loopt hier door de mond, dat ziet er goed uit.
Mijn man kijkt jaloers toe is wel te vinden voor deze kaas en dat glas whiskey...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 6 Jul 2013 11:41:01 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Wat was nu eigenlijk het lekkerst? De whiskey of de cheddar?
Mooi Herman. Ik hoop dat jullie er even zeer kunnen van genieten als wij hier.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 6 Jul 2013 11:41:01 |
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
Ga naar pagina 1, 2 Volgende
|
|
|
|