|
KROONVAARDERSKNSM scheepvaart
|
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp |
Auteur |
Bericht |
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 17 Feb 2023 14:39:55 Onderwerp: |
|
|
Mooi lijstje. Ik herken alles in dat boekje wat met de maaltijden te maken had, vooral de blikken rolpens niet te vergeten. Was altijd een lekker middaghapje met een gebakken appeltje er boven op. Ben trouwens een paar jaar terug nog in de weer geweest om aan een paar blikken rolpens te komen, wat wel na lang zoeken was gelukt.
Ron Swaab _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
|
Geplaatst: 17 Feb 2023 14:39:55 Onderwerp: |
|
|
|
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 17 Feb 2023 14:45:48 Onderwerp: |
|
|
Mosseltijd
Het word weer mossel tijd
Hier geef ik voor de liefhebber wat tips
1 Koop niet de goedkoopste
2 Er zijn meestal drie soorten te koop
3 Koop de middelste maat (haast geen of niet verschillend van vleesgewicht
wel de prijs)
4 Spoel de mosselen niet in ruim water (smaakverlies) even onder stromend water houden voor het laatste zand
5 Kookt de mossel in zijn eigen vocht of voeg een glas witte wijn toe een ½ flesje bier mag ook
6 Koop geen speciaal mosselbier allemaal flauwe kul (goed voor de
commercie)
7 Reken per persoon 1 kg mosselen dat is normaal
8 Koop 1 zakje mossel kruiden per zak van 2kg mosselen
9 Verse kruiden zijn lekkerder maar duurder en het geeft meer werk in die
zakjes zit de goede smaak en hoeveelheid
10 Als bij gerecht ,stokbrood, sausjes naar smaak een niet te dure droge wijn eventueel
Wat frisse combisalade, ijsbergsla/tomaten/komkommer met een lekkere dressing
We gaan koken heren
1 ruime pan
pan op het gas
mosselen er in
kruiden naar hoeveelheid toevoegen gen zout de mossel heet zeewater in z'n schelp
wijn of ½ flesje bier toevoegen
deksel op de pan en koken maar
wanneer zijn ze gaar of goed?
Als het kookvocht onder het pandeksel begint te pruttelen
Het gas terug laag zetten is er weer rust in de pan het gas er weer op en dit doe je drie keer en binnen 10 minuten zijn je zeehapjes klaar
We kunnen aan tafel
--------------------------
Gegratineerde mosselen (mosselen te veel gekookt, niet weg gooien)
Spoel de gekookte en gepelde mosselen af en vries ze in voor later
Bewaar na een zoutbadje een stuk of 20 buikschelpen dus halve lege mosselen in de koelkast
Gratineren; ontdooi de bewaarde mosselen laat ze goed uitlekken vul je halve mosselschelp er mee leg ze op een bakplaatje ,heel licht peperen een likje kruidenboter er op dan 5 minuten in een voor verwarmde oven bij 180 graden
Dit met een stukje stokbrood en een lekker glas wijn
Voor weinig geld en veel genot.
Han Fran _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 20 Feb 2023 12:06:30 Onderwerp: |
|
|
En hier een voor de niet mosseleters een heel eenvoudig gerechtje in een hand omdraai te maken (je moet wel van haring houden) maar zelfs voor de anti culinair is dit te maken. De haring is nu erg mager dus kan je er wat meer mee doen als normaal recept;( haring op ravigotesaus) te verkrijgen (haast in elke goede viswinkel ,dus gauw klaar met boodschappen) Nodig p.p 2 nieuwe haringen (vraag de visboer of hij ze extra schoon wil maken omdat het voor een recept is) laat die schone haring in stukjes snijden ongeveer 6 stukjes uit een haring. Ongeveer 300 ml ravigotesaus het liefst van Wijko die verkopen de meeste visboeren los uit een dispenser er zijn ok potjes te koop(vrij duur ,van dl sausen) maar die vind zelf ik te vet vraag aan de visboer een zakje gekibbelde uitjes erbij (alleen als je uien lust) nu heb je alles in huis voor dit lekkere hapje
we gaan het maken;
1 schone mengschaal
1 schone lepel
vul de schaal met de ravigottesaus
voeg de haringstukjes toe
voeg de uitjes toe (is wel het lekkerst)
Eventueel wat peper geen zout (niet overdrijven)voor de pitte jongens kan je er ook een theelepeltje sambal badjak bij doen,maar dat is persoonlijk ik vind hem dan te swaar van smaak worden en de frisheid van de haring verdwijnt. Als extra kan je er nog hele kleine stokjes uitgelekte komkommer bijvoegen (dit als je de saus te dik vind,komkommer bevat nogal veel vocht) Zet dit hele gebeuren afgedekt (met deksel of aluminiumfolie in de koelkast) en na een ongeveer uurtje heb je de lekkerst haring dressing die je je zelf kan wensen(vers zonder toevoegingen niet te vet en gezond snel te maken uit een winkel m'n liefje wat wil je nog meer? 's Avonds flauw? warm weer trek maar niet in vet of iets warms,,wat ga ik nou is snaaien uit de koelkast? Iets lekkers iets koels 'aha de haring' crackertjes, of geroosterde witte brood puntjes 'de haringdressing', en een glas milde wijn en mannen een pilsje smaakt er ook goed bij fijne zomeravond. p.s als er belangstelling is voor nog meer simpele gerechtje op visgebied uit eigen keuken,,te maken in eigen keuken,, dan wil ik graag in mijn oude vakgebied duiken en de vele mogelijkheden van simpel vis bereiden voor jullie hier neer pennen.
Han Fran _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 20 Feb 2023 12:06:45 Onderwerp: |
|
|
Voor diegene die op ,,dieet'' zijn die kunen desgewenst de ravigottesaus vervangen door sauce vinigraitte. dat is een mengesel van olie en azijn ( 3 delen olie 1deel azijn,zout,peper, gehakte kappertjes,peterselie,uien eventueel kervel,dragon en bieslook. is ook lekker als je spercibonen beetgaar afblancheert en met deze dressing vermengt en koud zet. serveren met eventueel aardappelsalade en afgarneren met tonijn uit water(geen flakes gebruiken)en gekookte eieren (voor de dieetpatienten alleen het wit gebruiken gebruiken) en patjes tomaat. ps. Hans kom maar op met je recepten want vis is weer helemaal ,,HOT''
Gr. Jan de Jong _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 20 Feb 2023 12:07:34 Onderwerp: |
|
|
Heren nog een receptje voor deze warme dagen.
Gado-gado
1 bakje nasi of bamigroenten
300 gr sperziebonen
1 komkommer
2 tomaten
2 eieren
1 zakje conimex of andere borrel-garnalen krupuk
½ kropje sla
Pindasaus (eigengemaakte is natuurlijk het lekkerst) en anders van Wijko nemen.
1 zakje gefruite uitjes
alle groenten beetgaar afblancheren koud spoelen en in de koelkast zetten tot gebruik ( blancheren in kippebouillon eventueel een bouillonblokje nemen)
Serveren.
De groenten op een grote schaal doen (door elkaar of apart )
De komkommer in blokjes snijden deze er boven op liggen daarboven op de kroepoek en bedekken met pindasaus
Bestrooien met gefruite uitjes .
Afgarneren met sla partjes tomaat en ei.
Eventueel saté er bij geven of gebakken tahoe of tempé.
Jan de Jong _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 20 Feb 2023 12:09:46 Onderwerp: |
|
|
Vindt dit erg leuk om te lezen en te proberen, heb de haring op ravigotesaus al in de koelkast staan. Ben altijd wel graag bezig in de keuken, ben alleen geen kok, zodat sommige woorden mij een raadsel zijn. Inderdaad gekibbelde uitjes, en ook blanceren moest ik opzoeken. Blanceren is frans en het betekent kort koken. In praktijk houd dit in net zolang koken tot het product bijtgaar is (dus niet helemaal gaar). En dat Gado-Gado, is dat nou een warm of een koud gerecht ? Jan en Hans ik hoop dat jullie doorgaan met deze fantastische gerechten, maar houd effe rekening met de onkunde van je mede kroonvaarders.
Gerrit Hofmeijer _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 20 Feb 2023 12:11:05 Onderwerp: |
|
|
Gerrit ,Gado-gado is een koud gerecht alleen de pindasaus is warm.
Wat ik vergeten ben dat het `t lekkerst is als je de groenten in kippenboulllon blancheertzal het nog even veranderen in het recept
Gr. Jan de Jong _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 21 Feb 2023 13:37:41 Onderwerp: |
|
|
Griekse Salade
1 komkommer
1 appel
3 tomaten
1 rode ui
1 paprika
Wat basilicum
Wijnazijn(gewone mag ook)
Zonnebloemolie of olijfolie (of eventueel een mix hiervan)
Peper
Zout
Suiker of honing
Scheutje wijn of sherry
feta op oliekruidenbasis
teentje knoflook
Voor de liefhebber wat zwarte olijven(gepitte calamatras)
Maak de dressing van 3 delen olie en 1 deel azijn, peper, zout, teentje knoflook,suiker wijn of sherry
Vermengen met een garde of mixer.
De komkommer goed wassen en in blokjes snijden (met schil en al)
De appel wel schillen klokhuis verwijderen ook in blokjes.
De tomaten ontvellen (even inkruizen dan in kokend water of op een vork prikken en even in de gasvlam houden tot het vel loslaat0 ook in blokjes.
De rode ui schoonmaken en desgewenst in dunne ringen snijden (of brunoise Hans noemt dat kibbelen)
Bij de paprika de zaadlijsten verwijderen en in blokjes snijden.
Alles door elkaar mengen afgarneren met feta en wat olijven voor de liefhebber en koud zetten tot gebruik
Lekker met een moot gegrilde zalm van Hans en wat gebakken aardappelen met uitjes en blokjes spek. En uiteraard en lekker glas koude witte wijn (niet te droog maar lieblich zo als de Duitsers zeggen.
Jan de Jong _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 21 Feb 2023 13:41:34 Onderwerp: |
|
|
Tip op het menu van Jan betreffende de zalm;
Koop geen dure Schotse zalm de Noorse kweekzalm is van goede kwaliteit
KOOP GEEN ZALM IN DE SUPERMARKT
Spoel de filetjes even af en droog ze op een stuk keukenpapier leg ze op een bord(geen plank dat trekt de smaak uit dure zalm)
hoeveelheid; 200 gr p/per is genoeg dan heb je een mooi stukje filet
welk stuk ;neem filet met vel van het voorstuk (het dikste) (laat de visboer de staande graatjes er uit halen dat word nogal eens vergeten)
bereiding;
bestrooi het met wat zout en peper
voeg er wat gemalen dillekruiden bij hou je van grove kruiden neem dan dilletoppen dille is te koop in potjes/zakjes/busjes/is lang houdbaar
er zijn ook dille marinades te koop dan hoef je alleen maar de zalmfilet in te smeren(het nadeel hiervan is aanbakken in de grill)
laat dit 10 min; intrekken
verhit de oven of gril of bakplaat tot 180 gr cel;
smeer dan het filetje in met wat natuurlijke olie (niet op de grill of de bakplaat dat geeft veel walm en het bakt niet)
leg het eerst met de vel op de plaat
begint het vel licht te bruinen dan met behulp van een spatel omdraaien (bij klapgril niet draaien alleen de tijd controleren ongeveer 6/8 min)
ondere bakmethoden 8/10 min wegen bovenwarmte verlies
na bak/grill tijd even kijken of het gaar is de zalm moet iets lichter van kleur zijn dan toen hij vers was roze eigenlijk en er moet geen wit vocht uitlopen dan zit er nog te veel vocht in een beetje visolie mag er wel uit lopen maar als dat komt is tie boter gaar
leg dit stukje zeebanket bij het hier boven beschreven menu van Jan en jullie eten "kroonvaarders goed"
Han Fran _________________ Old sailors never died
Laatst aangepast door Willem Visser op 23 Feb 2023 12:32:32; in totaal 1 keer bewerkt |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 23 Feb 2023 12:30:33 Onderwerp: |
|
|
Zalm op de bbq
zalm kruiden zoals in het vorige recept met toevoeging van;
gewicht ongeveer 150/200 gr
leg op het zalmfiletje;
2 heel dun gesneden uienringen
2 heel dun gesneden tomaten schijfjes
leg daarop een stukje kruiden boter
neem een stuk alufolie op maat
smeer daar een klein beetje olie op
leh het filetje er in vouw het op met de vouwkanten naar boven en de zijkanten naar binnen zodat de sappen er niet uit lopen
leg dit 10/12 min op de BBQ, maak het pakje open doe er wat druppels verse citroen over en je hebt een simpel en lekker gerecht bij je BBQ feestje met wat stokbrood en een droog wijntje ,,Blance de Blance is een betaalbaar en geschikt voor bij vis
dit kan ook met zalmmoten maar dan heb je er de graten bj dat word pulken (niet aan te raden maar moten zijn goedkoper dan filet)
Verse forel op de bbq
wat moet ik kopen;
verse citroenen of lemmon (altijd gemakkelijk voor veel doeleinden bij maaltijden of gerechten)
zakjes mosselkruiden naar behoefte 2 zakjes is meestal genoeg voor 6 forellen
250 gr gerookte zalmsnippers (die moet je nog wel in kleine stukjes snijden hoe kleiner hoe beter (want je vult geen walvis)
forellen ;AFHANKELIJK VAN DE PERSOON; 1a 2 hele forellen dus compleet met kop en staart
let op bij het kopen van forel de slijmlaag moet er nog op zitten en het visvlees mag geen bruin op de graat hebben DAN is tie VERS
OKE DAAR GAAN WE;
was het slijm van de forel en droog ze met keuken papier
we gaan de forellen vullen met;
1) geweekte mosselgroente (gooi een zakje mosselgroente in een beetje warm water en laat het 15 min weken)
2)peper & zout licht zouten (de zalmsnippers bevatten ook zout
3)de fijngehakte zalmsnippers (door de snippers krijgt de forel een delicate rooksmaak als hij gaar is)
maak weer mooie stukken alu,folie vouw daar de forel in (zorg dat de vulling er niet uit vallt) vouwkant goed dicht draaien
leg deze pakketjes op een mooi gloeiend BBQ vuur en laat dit bij een keer om draaien 15/20 min afhankelijk hoe groot de forellen zijn op het vuur liggen afstand vuur ongeveer 15 cm laat het vuur niet vlammen
terwijl dit gebeurt maak je van ijsbergsla met dressing naar keus (die finiggra van Jan is bijzonder lekker) maar het kan natuurlijk ook op je eigen manier als het maar fris en knapperig is GEBRUIK SLASAUS GEEN MAJO denk aan de lijn
bak ook terwijl je in de sla staat te peuteren voorgekookte /gekochte kant en klare aardappelschijfjes lekker knapperig met een snufje paprikapoeder (koop geen voorgekruiden aardappelschijfjes die overheersen de smaak van de vis.
WE GAAN SMULLEN,
pak je forelletje uit de alu, folie doe er een paar druppels citroen er over, ijsbergslaa en aardappeltje er bij een niet te droge wijn en daar gaan we weer kroonsmullen als nagerecht een goed bakie koffie ,nou daar kan geen dure eetgelegenheid tegenop voor vandaag weer genoeg gekookt morgen meer, maar zijn er vragen hierover ik ben er nog.
HanFran _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 23 Feb 2023 12:32:10 Onderwerp: |
|
|
Sodeju Hans, ik sla deze gerechten maar even op, heb de haring met ravigottesaus vanavond/vanmiddag uitgeprobeerd
en 2 zoons + een schoondochter vonden het fantastisch.
De rest komt ook, maar even rustig aan.
Vindt dit wel een leuk onderwerp, vast bedankt.
Gerrit Hofmeijer _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 24 Feb 2023 14:01:08 Onderwerp: |
|
|
KEINE HAPJES;
Garnalen sticks;
Nodig;
Peper, zout,knoflook poeder
Party g garnalen geblancheerd
Saté stokjes , langere pennen mag ook (maar dan heb je meer prikwerk)
Paprika, rode en groene
Uien
Ananas
VOORWERK;
Snij de paprika.s in prikbare stukken
Doe dit ook met de uien (ui in 4 delen deze pelstukjes ongeveer 3bij 3 cm)
Doe dit ook met de ananas schijven uit blik (verse is lekkerder)
MAKENEN EN RIJGEN ga met de saté stokjes/pennen in de volgen deze volgorde te werk
Begin met en garnaal
Stukje ui
Garnaal
Groene paprika
garnaal
Ananas
Garnaal
Rode paprika
Garnaal
Tot de pen vol is eindig met twee garnalen
Bestrooi dit met de bovengenoemde kruiden zet het 1 uur in d koelkast onderfolie
Je kan deze sticks frituren (even laten zaken) het kan ook in de hapjespan.
Stukje stokbrood met kruidenboter, glaasje witte wijn ,,smullen
WE GAAN WEER RIJGEN. (TILAPIA STICKS)
Tilapia sticks (Tilapia een stevige vissoort uit de kweek) diepvries te verkrijgen
Nodig;
Tilapia
Bacon (beetje dik gesneden)
Ananas (blik) sap bewaren
Provençaalse kruiden
Zoete chili saus uit fles
Bloem
Ananas sap (zit nog in het blik)
Zout & peper
Bereiding;
Snij de vis in grove stukken (prikklaar) 3 bij 3 cm
Snij de bacon in plakjes ook 3 bij 3 cm (er hoeft geen liniaal bij)
Snij de ananas ook zo
Prik deze stukjes fruit,vis en bacon op een pen in variërende volgorde
Bestrooi ze met hier bovengenoemde kruiden en zout (nog geen chilisaus)
Maak van de bloem en het ananas sap een beslag (beetje dik houden) met wat zout & peper
Zet de frituurpaan op 180 gr c
Dompel de stick door het beslag ,laat hem even uitlekken en doe hem in de frituur
5 min bakken en we hebben weer iets lekkers
dit soort sticks zijn bewerkelijk maar dan heb je ook wat (het kan als snack maar ook bij een lichte maaltijd "eet smakelijk"
HanFran _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 28 Feb 2023 20:44:36 Onderwerp: |
|
|
Lichtte zomermaaltijd
Waarmee? ,, Poon ,, (Hollandse naam knorhaantje) een haast graatloze vis
De beste poon ,, zomers,, is de rode poon uit Frankrijk het is nu de tijd er voor
Wanneer zijn ze vers? Kleur mooi rood , kieuwen mooi rood ,ogen helder (prijs niet duur)
Koop 2 middel maat ponen p/p
Laat de visboer ze fileren
WAT MOETEN WIJ KOPEN;
De poon filets naar het aantal personen (4 pers; 4 ponen = 8 filets)
Bacon (mager) dun gesneden reken voor elk filetje 2 plakjes
Peper en zout
Citroen / lemmon
Viskruiden( heeft de visboer in verschillende smaken de Provençaalse zijn hierbij het lekkerst
VOORBEREIDING;
Spoel de filets even af en maak ze droog met keukenpapier
Op een bord kruiden (een plank houd de visgeur vast en trekt smaak weg)
Bestrooi de filets met;
Peper en zout (niet te veel de bacon is ook zout)
Sprenkel wat citroensap over de filets
Strooi wat Provençaalse kruiden er over(met mate het mag niet overheersen)
Rol elk filetje in de 2 plakjes bacon (blijft het niet zitten maak gebruik van cocktailprikkers)
DE BEREIDING;
Doe in een hapjespan ruim olijfolie breng dit op temperatuur 180 gr c
Leg de ingerolde filetjes in de pan en bak tot de bacon knapperig word ,de vis is dan gaar
Draai het vuur laag en laat ze nog 5 a 8 min staan (de vis is klaar)
Met wat combineren we dat;
Gebakken potertjes of aardappelschijfjes (kan gelijk als de vis bakt)
Koud gemengde witlof salade met lichte dressing gemengd met mandarijnenpartjes (Engels)
Broccoli of ijsbergsla of (behalve de broccoli kan men de koud groentes van te voren maken)
Wil je bij het gerecht iets simpels er bij doe een Komkommer schillen vocht en pit er uit in kleine blokjes snijden doe dit in een schaal voeg toe wat wijnazijn suiker peperen zout olijfolie wat citroensap zet dit koud, dit maakt de maaltijd minder zwaar
TIP;
Vind je de rest van het menu behalve de vis te bewerkelijk , dit gebakken visje is zo ook met witbrood/stokbrood lekker te eten vooral als het warm weer is
Ijsje of koffie toe, en de dag is weer goed ,,eet smakelijk,,
===================================
TIP VOOR EEN TUSSENDOORTJE;Nodig
========================;
Gerookte zalm (Noorse is goed ,neem los gesneden, pakjes zijn van minder kwaliteit 150 gr van elk is genoeg voor 4 toostjes
Gerookte forelfilets (zitten in meestal in 100 gr verpakking 2 pakjes is genoeg
Geroosterd brood
Halvanaise (magere frisse garneesaus
2 xmiddel hardgekookte eieren
Peper (geen zout dat kan alsnog later de gerookte waren zijn ook lucht gezouten)
Zeekraal uit een potje is goed, ( vers is smakelijker maar dat is zijzoen gebonden)
HOE DOE IK DAT
=========
laat de zeekraal even uitlekken in een vergietje
ondertussen;
rooster de toost(witte brood zonder korst) goudbruin (geen boter er op)
Beleg de toost met hier genoemde producten
Toost, forelstukje, zalmplakje, halvanaise, ei schijfjes, peper , indien aanwezig beetje uitgelekte zeekraal
als vervanger van d zeekraal kan ook een beetje basilicum erop gegarneerd worden maar dat is een kwestie van smaak
dit als tussendoortje of s'avonds voor te snoepen ,of als lichte zomer maaltijd in de middag
Het is zeer voedzaam en gezond (dit heeft de goede vetten ) snel en lekker,,eet smakelijk,,
nu ga ik even op kookpauze jullie kunnen even vooruit en Janzal ook nog wel wat in het vat hebben
ik ga zalig zitten wachtnop m,n nieuwe pc tje met een installatie avondje voor de boeg zodra hij er
ik geef in de messroom wel aan als het zover ,is alle kroonkoks veel kookplezier en "smakelijk eten" _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 7 Mrt 2023 17:16:22 Onderwerp: |
|
|
Hier wat tussendoortjes voor bij de borrel of de maaltijd of gewoon op een feestje
GAMBA'S
Gamba,s het Spaanse woord voor vele soorten garnalen te koop in verschillende maten er in 1 kg (tip koop geen zogenaamde verse gamba,s op de markt) die zijn al ontdooid,dit product komt voor 90% diepvries uit buitenland (na het ontdooien is de kans op kruisbesmetting aanwezig)
Ze zijn niet goedkoop maar in kg verpakking (D.V. diepvries valt het wel mee)
Voor pan gerechten zijn de voorgekookte partygarnalen bijzonder geschikt (kleur roze) een van de durdere soortenDeze zijn gepeld op het staartje na
Wil je wat groter dan zijn de tygergarnalen uit Indonesië heel lekker ( zijn betaalbaar)
Deze zijn nog rauw wel gepeld ook zit hier het staartje nog aan ( kleur rauw grijs gestreept)
Kg verpakking 8/12 –16/20- 30/40 enz; dit nummer is het aantal garnalen p/kg
Wat gaan we nu doen (iets makkelijks maar wel even bewerkelijk als je alles hebt dan een 1/2 uurtje prutsen)
Gamba,s andalusie (klinkt duur he)
Wat hebben we nodig;
============
Kookpan
Wok of hapjespan
mengschaal
Houten roerijzer
schuimspaan
Goed humeur en een goed glas wijn
Ingrediënten;
tygergarnalen naar behoefte normaal 8 stuks p/p als het 16/20 maat is (eigen initiatief )
Olijfolie (eerste pers is het lekkerste maar duur) andere soorten zijn ook goed
Verse knoflooktenen
Verse peterselie
Citroen
Peper en zout
¼ partje madam jannet (Surinaams pepertje, Spaans pepertje is ook goed niet te veel)
bereiding;
=======
Pan ruim water aan de kook brengen als het water kookt de tygers er in ,, NIET MEER DAN 3 A 4 MINUTEN ,,dan zijn ze goed ,langer maakt ze droog bij het verder bereiden .
Haal ze uit het kookwater en laat ze afkoelen in de vergiet en koel ze af,(deze handeling kan men ruim van te voren doen we gaan verder)
Doe de olijfolie in de mengschaal zorg dat de koude garnalen goed onder de olie komen
Voeg toe 5 a 6 fijn gesneden knoflooktenen toe ,of naar behoefte als je moet gaan stappen met je lief :wantkiss:
peper en zout (niet te veel)
1 handje super/super fijn gehakte peterselie.
een ½ citroen uitgeknepen toevoegen.
het zeer fijn gehakte pepertje.
roer dit mengsel goed door elkaar en zet het afgedekt met folie weg (zomers koelkast)
laat dit rustig een paar uurtjes marineren.
We krijgen trek we willen snoepen daar gaan we;
==============================
wok of hapjes pan op het vuur goed heet laten worden (geen olie in de pan)
vis de tygers uit de marinade met de schuimspaan (vandaar, geen olie in de wok/pan wegens smaakverlies)
doe ze in de wok/hapjespan
bak ze 3 a 4 min , roerend rondom(er even bij blijven want te lang bakken maakt ze droog) haal de tijgers uit de wok/pan leg ze even op een keuken rol en dien ze op een schaal met wat garnering van tomaatjes en slablaadjes staat leuk hoeft niet maar voor de visite maak je er een feestje van
combineer dit met stokbrood en kruidenboter en een salade van tomaten, komkommerschijfjes op een azijndressing met watolijfolie
serveer daarbij een lichte rode landwijn
het is een lang verhaal maar de bereiding is een fluitje van een cent ,,eet smakelijk,,
TIP
======
Je kan deze gamba,s ook op sateprikkers doen of op pennen dan even in de pan/wok dat is ook een leuke precentatie (maar meer prutswerk)
HanFran _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 9 Mrt 2023 15:42:15 Onderwerp: |
|
|
Even een lekker makkelijk sausje bij de Gamba's kan ook bij de andere vissoorten
2 delen zoete chilisaus ,1 deel zoute sojasaus wat gembernat of stroop eventueel een geperst teentje knoflook.Door elkaar roeren klaar .
Eventueel kan er ook nog lontong bij geserveerd worden.
Lontong is een rijstsoort dat in zakjes bij de toko verkrijgbaar is.( de geparfumeerde soort is het lekkerst) Zakje in een pannetje kokend water ongeveer 40 a45 minuten koken. aflaten koelen en in dobbelsteentjes snijden.
Gr. Jan de Jong
_________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
|
Geplaatst: 9 Mrt 2023 15:42:15 Onderwerp: |
|
|
|
|
Terug naar boven |
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
|